|
Love & Friendship / Przyjaźń czy kochanie (2016) |
Autor |
Wiadomość |
Akaterine
|
Wysłany: Śro 09 Cze, 2021 17:17
|
|
|
Któraś z biografek uważa, że sama nie czytała, ale na pewno dużo o Niebezpiecznych związkach słyszała od kuzynki, Elizy de Feuillide. |
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Czw 10 Cze, 2021 12:57
|
|
|
No właśnie, bo podobieństwo aż wali po oczach, przy czym nasuwa mi się jeszcze jedna myśl - ze może to pokłosie jakiejś afery towarzyskiej z tamtego okresu, których na pewno nie brakowało .
W każdym razie czytam i jestem autentycznie zachwycona - to jest mistrzowsko napisane |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Ira
|
Wysłany: Czw 10 Cze, 2021 14:46
|
|
|
Jako tako taki dramat, romans kostiumowy to byłby dobry materiał. Ale to po prostu nie styl Austen. To nie jej bohaterka. Gdyby to napisał ktoś inny nie miałabym z tym takiego problemu. |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Czw 10 Cze, 2021 14:50
|
|
|
Ira napisał/a: |
O to chodzi,że to nie jest typowa bohaterka Austen. Tamte zazwyczaj są inteligentne i dowcipne. Lady Susan jest głupia i próżna. Wszędzie u wszystkich widzi problem tylko nie u siebie. Nawet córki nie kocha. Jest bo jest. Mogłoby jej nie być. |
Ależ jest typowa. Mało u Austen wrednych bab? Siostry Bingleya, lady Katarzyna, Elżbieta Elliot, Fanny Dashwood , siostry Steele, pani Norris , no i Mary Crawford , i wg mnie lady Susan to jest właśnie dojrzała Mary Crawford. Lady Susan nie jest głupia - jest inteligentna, bo bez tego nie zdołałaby tak ludźmi manipulować , natomiast jest pozbawiona zasad moralnych , które prawdopodobnie tak jak u Mary nieugruntowane , prysnęły pod wpływem warunków i okoliczności, w jakich przebywała . Doskonale umie lawirować i utrzymywać się na powierzchni , a to wymaga sprytu i inteligencji.
Tyle , że one wszystkie są na drugim planie zawsze, a tutaj jędza została heroiną . |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Ira
|
Wysłany: Czw 10 Cze, 2021 15:13
|
|
|
A właśnie. Takie harpie zazwyczaj są w tle by denerwować główną bohaterkę. Ale zazwyczaj to te dobre i mądre były na pierwszym planie. W dodatku nie mamy się do kogo przywiązać z dalszego planu. Córka jest bezbarwna, a mężczyzna pomiędzy nimi jest ciapowaty. Jedynie ten pastor, którego lady Susan robi w jaki może bawić. |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Czw 10 Cze, 2021 16:17
|
|
|
Ale co w tym złego ? Historia z życia wzięta i podejrzewam , że bardzo powszechna w czasach, kiedy kobieta musiała sobie radzić sama owdowiawszy i nie mając majątku .
Poza tym jest szansa, że małżeństwo z sir Jamesem mogło się zakończyć jak małżeństwo Marii Bertram z panem Rushworthem , aczkolwiek Lady Susan jest nierównie sprytniejsza i bardziej obyta od Marii, więc nie pozwoliłaby sobie na taką nieostrożność jak ona. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|