Wybór powieści do wspólnego czytania i komentowania |
Autor |
Wiadomość |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 18 Maj, 2006 21:06
|
|
|
Przy okazji wspomnę, ze chciałabym też z wami wspólnie przeczytać Emancypantki Prusa. Zapewniam, ze warto. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
Ostatnio zmieniony przez Gosia Sob 17 Mar, 2007 22:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gitka [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 18 Maj, 2006 21:23
|
|
|
Emancypantek nie czytałam, aż wstyd się przyznać.
Ale obiecuję wypożyczyć z biblioteki i przeczytać. |
Ostatnio zmieniony przez Gosia Sob 17 Mar, 2007 22:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 18 Maj, 2006 21:27
|
|
|
Mogłybyśmy urządzić wspólne czytanie. Powinnyśmy znać także nasze XIX wieczne powieści. A tam przecież wszystko zaczyna się na pensji dla panienek prowadzonej przez panią Latter. Jest młodziutka naiwna Madzia zakochana pierwszą miłością w utracjuszu Kazimierzu Norskim, jest piękna zwodzicielka, bogaty brzydal Są ówczesne feministki , małomiasteczkowe plotki...;-)
Tu macie fragmenty powieści:
http://czytelnia.onet.pl/...o_czytania.html |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Gitka [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 18 Maj, 2006 21:36
|
|
|
Admete mnie już przekonałaś do tej książki dawno
Czytałam jak ją zachwalałaś w poprzednim forum i tak sobie pomyślałam, że muszę ją przeczytać. Tym bardziej, że ja lubię Prusa. |
|
|
|
 |
GosiaJ
Shahrukh...

|
Wysłany: Czw 18 Maj, 2006 21:40
|
|
|
"Emancypantki" czytałam dawno, muszę sobie przypomnieć. Chyba wskoczę wkrótce do jakiegoś antykwariatu |
Ostatnio zmieniony przez Gosia Sob 17 Mar, 2007 22:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gunia

|
Wysłany: Czw 18 Maj, 2006 21:50
|
|
|
Wolałabym "Emmę", ale z Wami mogę czytać wszystko*, wy rządzicie.
* Z wyjątkiem Sienkiewcza, bo do tego nikt mnie nie nakłoni... Wiem, że narażam się belfrom... |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 20:04
|
|
|
Jakby nie spojrzec Sienkiewicz byl takim polskim Dumasem.
Nie mam najlepszego zdania o jego tworczosci i stylu, ale tez i uwag krytycznych jakos sie wiele nie znajdzie. |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 09:52
|
|
|
ja w zasadzie nie czepiam sie stylu Sienkiewicza, ale nie mam o nim najlepszego zdanaia.
Paradoksalnie najlepsza jeggo ksiazka jest dla mnie Rodzina Połanieckich |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 21 Maj, 2006 15:11
|
|
|
Czyli ta najniżej oceniana przez krytyków jako tendencyjna i moralistyczna, ale stylistycznie też jest dobra. Aine wcześniej pisałaś, że nie masz najlepszego zdania o jego twórczości i stylu. Twórczość może się nie podobać - kwestia gustu, ale styl ocenia się już bardziej obiektywnie, a Sienkiewicz był mistrzem stylu |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
AineNiRigani [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 24 Maj, 2006 18:57
|
|
|
Giteczko, jest dokładnie jak napisałam - nie czepiam się stylu, ale nie mam o nim najlepszego zdania. To znaczy, że w twórczości Sienkiewicza, mimo że jego styl jest dla mnie ciut tandetny, nie on mnie najbardziej zniechęca (chociaż kiedyś byłam wielką fanką Trylogii ). Chyba bardziej treść. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 15 Mar, 2007 12:16
|
|
|
Tu się dokonywał tylko wybór, a samo komentowanie to już w innym wątku. Ja cały czas wiernie obstaję przy Emancypantkach |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
QaHa
Tarkostopny zbójnik :-)

|
Wysłany: Czw 15 Mar, 2007 12:17
|
|
|
Emancypantki czemu nie, czytałam to dawno temu i to po łebkach :oops: bo ksiązka była pożyczona i na mnie już czasu nie stało przed oddaniem |
_________________ jak Mała Mi |
Ostatnio zmieniony przez QaHa Czw 15 Mar, 2007 12:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
QaHa

|
Wysłany: Czw 15 Mar, 2007 12:20
|
|
|
a Opactwo było czytane jak już jesteśmy proaustenowskie?
albo Czachary Rodziewiczówny - bardzo lubię tę ksiązeczkę, tak na rozgrzewkę bo krótka i szybko pójdzie omawianie |
|
|
|
 |
India
Dumna i Uprzedzona...

|
Wysłany: Czw 15 Mar, 2007 14:34
|
|
|
Admete napisał/a: | Tu się dokonywał tylko wybór, a samo komentowanie to już w innym wątku. Ja cały czas wiernie obstaję przy Emancypantkach |
A to nie mialam pojecia
Ja jestem ciekawa Emancypantek rowniez, chociaz rownie chetnie na inne ksiazki sie zgodze, generalnie to i tak bede miala problem ze zdobyciem jakiejkolwiek ksiazki w jezyku polskim tutaj... :neutral:
Dobrze, ze istnieje cos takiego jak ebook |
_________________ “Dear, dear Lizzy. A house in town! Every thing that is charming! Three daughters married! Ten thousand a year! Oh, Lord! What will become of me. I shall go distracted." |
|
|
|
 |
Kaziuta

|
Wysłany: Czw 15 Mar, 2007 16:26
|
|
|
Możemy czytac "Perswazje" w wątku Austenalia, a "Emancypantki" w Literaturze.
Może nie obie naraz co by nie dostąc poplątania z pomieszaniem, ale tak po sprawiedliwości raz powieść angielską raz polską. W końcu jesteśmy fankami XIX wiecznej powieści ale chyba nie tylko J.Austen. Nie zapominajmy o korzeniach.
Ja bym chętnie jeszcze przeczytała "Rodzinę Połanieckich". |
|
|
|
 |
Gosia
Like a Wingless Bird

|
Wysłany: Czw 15 Mar, 2007 16:38
|
|
|
Nie wiem czy dam rade czytac z Wami, bo Emancypantki są dlugie, chyba ze rozlozymy to w czasie... |
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia
 |
|
|
|
 |
Alison
|
Wysłany: Czw 15 Mar, 2007 17:20
|
|
|
Ja tam mogę czytać co popadnie, ale z tym komentowaniem, to nam raczej cienko wychodziło, szczególnie przy Villette, bo każdy czyta w innym tempie i trudno uniknąć spoilerowania. Wszyscy się wkurzają i ci co przeczytali i czekają, i ci co czytają i nie chcą byc przedwcześnie informowani. Chyba się nie będę "wtrancać" w ten wątek :sad: |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 15 Mar, 2007 17:47
|
|
|
Akurat takie wspólne komentowanie na tym polega Ali czyta sie w okreslonym tempie i komentuje podobnie. Mozna w międzyczasie czytać coś innego. Nie przejmuj się. Moze tym razem nam wyjdzie |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Pią 16 Mar, 2007 19:35
|
|
|
Oddaję swój głos na Emancypantki |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Marija

|
Wysłany: Pią 16 Mar, 2007 21:12
|
|
|
Będę szalenie obiektywna i oddam głos na Emancypantki, bo wiem, gdzie stoją na półce |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 16 Mar, 2007 21:20
|
|
|
Marija - kazdy powód jest dobry - ja sobie w końcu Emancypantki kupię |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
QaHa

|
Wysłany: Pią 16 Mar, 2007 21:24
|
|
|
"Emancypantki" Zawsze chciałam to przeczytać (przejrzałam kiedyś tylko), w zasobach nie posiadam ale sobie pożyczę (kurcze dopiero za tydzień) -jestem za |
|
|
|
 |
Mag

|
Wysłany: Pią 16 Mar, 2007 21:29
|
|
|
Kaziuta napisał/a: | Możemy czytac "Perswazje" w wątku Austenalia, a "Emancypantki" w Literaturze.
Może nie obie naraz co by nie dostąc poplątania z pomieszaniem, ale tak po sprawiedliwości raz powieść angielską raz polską. W końcu jesteśmy fankami XIX wiecznej powieści ale chyba nie tylko J.Austen. Nie zapominajmy o korzeniach.
Ja bym chętnie jeszcze przeczytała "Rodzinę Połanieckich". |
Yes, Yes, Yes
Właśnie, w przerwie Trędzi, poznaję Marcysię i podoba mi się Sienkiewicz- jestem dopiero przy sprzedaży długu- moge poczekać.
Emancypantki mam na półce i chętnie wrócę do Madzi.
Ankę też lubię, chociaż papa Eliot ( podobny do ojca Marcysi ) |
_________________ Jesteście lekiem na całe zło! |
|
|
|
 |
MiMi

|
Wysłany: Pią 16 Mar, 2007 22:07
|
|
|
Ja pójdę książki poszukać, bo może mam... India, jeżeli znjadziesz ebooka, to daj znać:)
Już znalazłam książkę. Co prawda na razie tylko w spisie książek, który kiedyś zaczęłam i nie skończyła, ale juz mam ślad... Teraz przeszukać biblioteczkę: to będzie problem... |
_________________ "Jeżeli przypuścimy, że życie ludzkie może być kierowane rozumem, wówczas zginie możliwość życia."
"Wojna i pokój" Lew Tołstoj |
|
|
|
 |
Alison
|
Wysłany: Pią 16 Mar, 2007 22:17
|
|
|
Mag napisał/a: |
Yes, Yes, Yes
Właśnie, w przerwie Trędzi, poznaję Marcysię i podoba mi się Sienkiewicz- jestem dopiero przy sprzedaży długu- moge poczekać.
Emancypantki mam na półce i chętnie wrócę do Madzi.
Ankę też lubię, chociaż papa Eliot ( podobny do ojca Marcysi ) |
A co za Marcysia jest w Rodzinie Połanieckich, bo ja sobie nie przypominam. Mówisz o Maryni? Ja też chętnie wrócę do Połanieckich. Madzia Brzeska mnie zawsze dość wkurzała. |
|
|
|
 |
|