PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Emma contra Emma
Autor Wiadomość
BeeMeR 

Wysłany: Pią 28 Mar, 2014 22:54   

Trzykrotka napisał/a:
z Emm wybiera tę z Kate :wink:
ja ją najbardziej lubię - bo nie jest tak słodka ;)

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Nie 07 Maj, 2017 17:16   

Obejrzałam teraz porządnie wersję z Kate. Podobała mi się bardziej niż za pierwszym razem. Bardzo udany Fran Churchill. Ciekawe czy sam aktor śpiewał. Jeśli tak, to ma doskonały głos. Kate pięknie wyglądała, no i zagrała też dobrze. Keira powinna się od niej uczyć dykcji. Ogólnie mieli dobry casting. Mark Strong jest bardzo przystojny, ma wymowne oczy. Pan Knightley nadal zbyt gwałtowny, ale może to dlatego, że mieli za mało czasu. Z tego byłby lepszy miniserial, z taką sama obsadą oczywiście. Nadal lubię wersję z Romolą, ale tutaj na pewno jest więcej samej Austen. Musze sobie teraz przypomnieć Emmę z Gwynteth.

milenaj 

Wysłany: Nie 07 Maj, 2017 18:15   

Admete napisał/a:
Musze sobie teraz przypomnieć Emmę z Gwynteth.

Ta Emma jest dla mnie najbardziej humorystyczna i w sumie bardzo ją lubię, może oprócz fryzury ranka ;)
No Jeremy Northam mi bardzo wiele tam ewentualnych niedociągnięć wynagradza. :mrgreen:

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Nie 07 Maj, 2017 19:08   

Na pewno jest najprzystojniejszy ze wszystkich panów Knightley.

milenaj 

Wysłany: Pon 08 Maj, 2017 15:11   

Admete napisał/a:

Na pewno jest najprzystojniejszy ze wszystkich panów Knightley.

Zdecydowanie. :mrgreen:

BeeMeR 

Wysłany: Pią 27 Kwi, 2018 20:55   

Takie małe porównanie scen tanecznych różnych ekranizacji:

Emma 1972 (taniec zaczyna się około 7 minuty)
https://www.youtube.com/w...A1E0EB&index=20

Emma 1996 Gwyneth
https://www.youtube.com/w...cjq6NQ3w&t=176s
https://www.youtube.com/watch?v=y4kg8cz-jF8

Emma 2009
https://www.youtube.com/watch?v=B6CQiM7eLLs
https://www.youtube.com/watch?v=mHgVo4Nhr68

Emma 1996 Kate
Tańca nie znalazłam, ale może to i lepiej, bo pamiętam, że Mark Strong jakoś dziwnie podrygiwał... :P

A tu ta sama scena (nie jesteśmy bratem i siostrą) w wykonaniu wszystkich par - z początku film się zacina, potem idzie dobrze.
https://www.youtube.com/watch?v=rCnJxVPvRGk

Trzykrotka 

Wysłany: Pią 27 Kwi, 2018 22:04   

Jak dobrze się to ogląda :serduszkate:
Jak dla mnie, w obu scenach wygrywa Emma z Gwyneth. I scena spostponowania Harriet i "nie jesteśmy bratem i siostrą" są najpiękniej rozegrane. Przepiękny był też finałowy taniec głównej pary. Ale ten równie piękny, a może i piękniejszy, ma Emma z Romolą. Ten ich taniec jest tak pełen uczucia, tak prywatny. Pięknie ich pokazano - niby tańcza w tlumie, a tylko dla siebie nawzajem, a efekt taki osiągnięto bez sztuczek w postaci wymiatania reszty tancerzy, jak to było w DiU 2005.

Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Sob 28 Kwi, 2018 15:35   

O matkobosko , jacy oni wszyscy paskudni w tej Emmie 1971 :shock: :shock: starzy i okropni jeżeli idzie o pana Knightleya i Franka Churchilla, Emma wygląda na trzydzieści parę, a Harriet :shock: :thud: :thud: :thud: prosiakowata brzydka 13-latka :paddotylu:

Tamara 

Wysłany: Pią 24 Lip, 2020 19:11   

Właściwie wszystkie porównania różnych wersji należałoby umieszczać tutaj :mrgreen:
Niniejszym więc powiem , że w nowej "Emmie" jest najlepsza z dotychczasowych panna Bates - Sophie Thompson aczkolwiek bardzo dobra , zawsze robiła na mnie wrażenie zbyt młodej - kobitki po trzydziestce co najwyżej , co się gryzło z wiekową i całkowicie zgrzybiałą panią Bates. Z kolei w wersji z Kate panna Bates wygląda na osobę 50-60 letnią , co wg mnie i logiki jest za dużo , bo skoro była siostra matki Jane , i zapewne były w zbliżonym wieku, powinna być w wieku około 40+ . I na tyle - 40 do 50 wygląda nowa panna Bates , i szczerze mówiąc jak dla mnie - jest najbardziej przekonująca . No i jest jest więcej na ekranie niż w poprzednich wersjach , więc lepiej ją widać .

BeeMeR 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 12:59   

W temacie - czyjeś zdanie:
https://www.laineygossip....-best/63742/amp

Clueless nie widziałam- warto? :mysle:

annmichelle 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 13:11   

Tamara napisał/a:
Z kolei w wersji z Kate panna Bates wygląda na osobę 50-60 letnią , co wg mnie i logiki jest za dużo , bo skoro była siostra matki Jane , i zapewne były w zbliżonym wieku, powinna być w wieku około 40+ .

Ale dlaczego? Przecież między rodzeństwem było czasem nawet ponad 20 lat różnicy (więc wiek pani Bates by się zgadzał), a jeśli było to np. rodzeństwo przyrodnie ze strony ojca to różnica mogła być i ponad 40 lat. :-)

Nadal podtrzymuję moją opnię sprzed lat odnośnie różnych "Emm" (tak to się odmienia? :mysle: ), nie widziałam jeszcze tej najnowszej wersji, tylko zdjęcia, a te niestety trochę mnie odstraszają np. jeśli chodzi o Franka Churchilla, pastorka z żonką i niestety samą Emmę. :-| Wszystko też wygląda takie czyściutkie, wygładzone, "jak z obrazka", rozumiem już trochę te zarzuty w innym temacie odnośnie perfekcyjnych loczków...

Ale na pewno obejrzę i wtedy zaktualizuję moją opinie porównawczą. :-)

Tamara 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 13:31   

Pani Bates była wdową po pastorze , z którym miała dwie córki - matkę Jane i pannę Bates , więc mała szansa na dużą różnicę wieku . JA pisze że panna Bates wiek średni poświęciła podupadającej na zdrowiu matce - a wtedy wiek średni zaczynał się już po 30 , więc wg mnie - ponieważ pani Bates była określana jako staruszka , czyli mogła mieć 65-70 lat , panna Bates powinna mieć 40-50. Oczywiście to wyliczenia pasujące do mojej prywatnej wizji :wink:

Nie widziałaś więc migawek z z farmy Martinów wobec tego :wink: to co ma być eleganckie i czyste - jest eleganckie i czyste, to co ma być brudne- jest brudne . Film wcale nie jest jak z pudełeczka , jak Emma z Gwyneth :wink: Nie sugeruj się zdjęciami. Pani Elton jest absolutnie cudowna , najlepsza z dotychczasowych moim zdaniem :mrgreen:

Trzykrotka 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 13:59   

Ja z kolei za idealną uważam panią Elton z serialu z Romolą. Piękna, bardzo pewna siebie i taka wredna, jak wredne potrafią być tylko puste śliczne lalki, którym się powiodło. To jest jadowita żmijka, która poważnie zaszkodzić nie może, ale pokąsać - owszem. Najnowsza jest doskonała w komicznej próżności, ale po prostu próżna, nie zjadliwa.
Prawda, w żadnej ekranizacji farma Martinów nie była po prostu wiejskim obejściem. Można zrozumieć, dlaczego małżeństwo z panem Martinem z urzędu stawiało Harriet dość nisko w hierarchii spolecznej i dlaczego Emma go nie chciała. A równocześnie nie miało się poczucia, że twórcy przegięli, jak w DiU 2005, z wieprzem, praniem i błockiem po pas.

Trzykrotka 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 14:08   

BeeMeR napisał/a:

Clueless nie widziałam- warto? :mysle:

Pamiętasz może film bolly sprzed lat, w którym grała młodziutka Sonam Kapoor z Abhayem Deolem? Dość blaha parada przewspaniałych kiecek i akcesoriów Sonam. To była adaptacja Clueless.

annmichelle 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 14:16   

Tamara napisał/a:
Oczywiście to wyliczenia pasujące do mojej prywatnej wizji :wink:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

W filmie BBC matka była już prawdziwą staruszką (na oko powyżej 80-tki), więc panna Bates mogła mieć spokojnie 55-65 lat, a matka Jane mogła być np. 10 lat młodsza i mieć Jane też np. w wieku 25 lat, a nie 18-stu.
Akurat wiek panny Bates mi zupełnie nie zgrzytał w tej wersji. :-)

Natomiast obejrzałam sobie właśnie trailery 4 wersji "Emmy" - to jest dopiero kontraścik pomiędzy tymi wszystkimi produkcjami! :mrgreen:
Ale jakie ciekawe przeżycie wizualne. :-)

Co do czystości to, niestety, mnie to razi w wielu filmach kostiumowych.
Czystość i piękne, jasne oświetlenie pomieszczeń. :roll:

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 14:38   

annmichelle napisał/a:
Czystość i piękne, jasne oświetlenie pomieszczeń.

To zależy od przyjętej konwencji i jeśli to ma być coś lekkiego, to wręcz domagam się pięknych strojów i wnętrz ;) Od realizmu to mam życie ;)

annmichelle 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 15:47   

U mnie to może skrzywienie zawodowe. :wink: Po prostu często razi mnie ta teatralność w strojach, fryzurach, wnętrzach, itp.

Ale wiele kobiet ogląda takie kostiumowe bombonierki i wzdycha "ach, kiedyś to było pięknie, romantycznie, on na białym koniu z rozwianymi włosami, ona w zwiewnej białej sukni i misternie ułożoną fryzurą spacerowała sobie po ogrodach...Zyć nie umierać, nie to co teraz".
Tyle, że ówczesna rzeczywistość ani tak piękna nie była, ani czysta, ani pachnąca. :-P

Trzykrotka 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 15:54   

Ale co szkodzi oderwać się na chwilę od twardych faktów i poprzebywać w pięknej bajce. Większość z nas w gruncie rzeczy woli czyste ekranizacje, niż takie jak Perswazje 1996, w których aż czuć, jak niektórzy muszą pachnieć, tańce przypominają nieskładne podskoki, a na stole u jasniepaństwa jest chlew, a nie elegancka zastawa.
Emma 2020 ma dobre oświetlenie imho. Sceny wieczorne mają klimat i mroczność epoki świec woskowych.

annmichelle 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 16:05   

Trzykrotka napisał/a:
Większość z nas w gruncie rzeczy woli czyste ekranizacje, niż takie jak Perswazje 1996, w których aż czuć, jak niektórzy muszą pachnieć, tańce przypominają nieskładne podskoki, a na stole u jasniepaństwa jest chlew, a nie elegancka zastawa.

No właśnie - co kto lubi. :-) "Perswazje", o których wspomniałaś, to moja jedna z bardziej ulubionych ekranizacji Austen. :mrgreen:
Obok różnych innych walorów doceniam właśnie w tym filmie scenografię (bardzo klimatyczna i realistyczna), fryzury, brak widocznego makijażu, itd. :-)

Trzykrotka 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 16:16   

Ja również bardzo ją lubię, także za ten realistyczny rys, ale nie mogę zaprzeczyć, że wolałabym widzieć ładniejszą Annę, czy Elżbietę.

annmichelle 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 16:24   

Ale za to nie można odmówić, że wszystkie trzy aktorki są tak dobrane, że wizualnie można je wziąć za siostry. :-) Pięknościami nie są, ale też nie jakimiś brzydulami, ot samo życie.

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 19:30   

annmichelle napisał/a:
"Perswazje", o których wspomniałaś, to moja jedna z bardziej ulubionych ekranizacji Austen.

Też je bardzo lubię, ale już Dumy i uprzedzenia z Keirą nie znoszę. Natomiast Emma 2020 jest zrobiona w pewnej konwencji, która mnie bawi i dzięki której mogę bardziej zaakceptować bohaterkę.
Ostatnio zmieniony przez Admete Sob 25 Lip, 2020 21:15, w całości zmieniany 1 raz  

Tamara 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 19:36   

annmichelle napisał/a:
Czystość i piękne, jasne oświetlenie pomieszczeń.

obejrzyj film, zobaczysz tę jasność :-P przecież jeżeli pokój wysokości 4 metrów ma francuskie okna do podłogi - nie może być ciemny, litości :roll: rezydencje takie jak Hartfield czy Donwell miały duże okna, więc specjalnie ciemne nie były . Zresztą na litość, na potrzeby filmu trzeba wszystko doświetlić, bo inaczej wyjdą ciemności i guzik widz zobaczy :-P

W Perswazjach'96 - które są wg mnie najlepsze - razi mnie brzydota Anny , Elżbiety i Mary , no i uroda Wentwortha też mogłaby być nieco okazalsza :wink: ale zgadzam się , że to piękna , realistyczna ekranizacja . Z jednym zastrzeżeniem - nie było wtedy jeszcze muzyki romantycznej, która w postaci utworów Chopina brzmi w tle :-P owszem, jest przez to melancholijnie, ale mentalnie to jeszcze czasy klasycyzmu , ewentualnie styli brillant, romantyzm jeszcze się nie narodził :-P

Trzykrotka 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 20:00   

W tej ekranizacji przesadzili też - skoro mówiłyśmy o wieku bohaterów - z wiekiem właśnie. Amanda Root jest melancholijną, przywiędłą Anną, która rozkwita, ale wiekiem nijak nie pasuje mi do 26-letniej panienki. A z nieakuratnosci - Elżbieta nie była wcale arigancką pierwszą damą w okolicy, tylko prostym chamidłem. Wrzaski na Annę w towarzystwie i siedzenie przy ludziach w pozycji zwisu z fotela z rozrzuconymi na boki nogami, to dobre dla 15-latka z gminu. Aktorka nie umiała zupełnie oddać tej postaci. Za to Sophie Thompson była przecudownie jękliwa, marudna i męcząca.
Żeby nie było że offtopuję: zajrzyjcie koniecznie do artykułu podlinkowanego przez BeeMer, żeby przejść do następnego linku i obejrzeć Firle Place, czyli filmowe Hartfield: jak wyglądało w filmie, jak na co dzień wygląda. Pomyśleć, że ktoś tam naprawdę mieszka :serce2:

Tamara 

Wysłany: Sob 25 Lip, 2020 20:21   

28-letniej :wink: za stara zdecydowanie .

Odpowiedz do tematu