Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16 |
Autor |
Wiadomość |
Trzykrotka
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 19:54 Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16
|
|
|
Zapraszam do jesiennej krainy dramowej obfitości Zapełniajmy ją równie szybko i smacznie jak poprzednie. |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 19:58
|
|
|
Och, jacy mili dla oka panowie w pierwszym poście Post to jest, ale dla oczu to istna rozpusta |
_________________ ... |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 20:00
|
|
|
Zapraszam do dokładania nowych wedle uznania |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 20:03
|
|
|
Dołożę pewnie jeszcze kogoś, a jakże I myślę, że inne też.
Ale jeszcze w temacie poprzedniego wątku...
Trzykrotka napisał/a: | Cudownie Przy "Ustka" już nie zmogłam i ryknęłam takim śmiechem, że Mrusia podskoczyła |
Czyli kod "miasta Polski" się sprawdził, tak? Ufff Bo sama nie miałam pewności, czy to nie będzie przekombinowane.
Ty masz orientację, Trzykrotko, jak to wyglądało w obu angielskich wersjach - scenarzysta chyba lubi bawic się słowami, ale w tłumaczeniu to czasem oznacza masakrę piłą mechaniczną W każdym razie przełożyłam to najlepiej, jak potrafiłam. I bardzo mi pomogła praca w tym dziale, w którym pracuję |
_________________ ... |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 20:37
|
|
|
To będę musiała się zapoznać |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Czekam na październik.
|
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 20:46
|
|
|
Uwierz mi, że było to dla mnie spore wyzwanie.
I mam nadzieję, że się zapoznasz się z moim tłumaczeniem Kima - wiesz, gdzie jest, jakby co
Skoro Trzykrotka czeka na resztę tłumaczenia tego szóstego odcinka, to pociągnę go jeszcze dzisiaj kawałek, a co
W siódmym odcinku Kim trafi chyba do straszliwej Poczekalni nr 2 i znowu rozwali system |
_________________ ... |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:09
|
|
|
Aj, slynna Poczekalnia Błagam, Aragonte, tłumacz, tłumacz! Pewnie sobie i tak choć na obrazki popatrzę, bo sposób Kima na Poczekalnie zawsze mnie zabijał śmiechem
Z miłości do Namgoonga chyba odnowię sobie swój zapas Beautiful Gong Shim - no przecież jego można łyżkami jeść. Zwłaszcza w wydaniu komediowym. W Kimie cały zespół Działu Rozliczeń Finansowych fantastycznie mu sekunduje.
Admete, zobacz sobie tę zabawę w miasta - przednia jest |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:11
|
|
|
Chcesz Gong Shim? Mam ją gdziesik
Andante był tak fantastyczny przez 2/3 dramy, że z sentymentu dla niego bym się tej dramy nie pozbyła
A napisy do Kima nr 6 wrzucę na Wschód, jak wreszcie dokończę ten odcinek - mam do przełożenia jeszcze 10 minut, więc powinno pójśc w miarę szybko, jak myślę. Tam na końcu nie było już chyba żadnych łamigłówek. Tylko że nie zweryfikowałam nijak ostatnio przetłumaczonego kwadransa, więc jest roboczy mocno i do poprawienia. |
_________________ ... |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:40
|
|
|
To ja tylko nadmienię, że miałam drugi ślub a'la beza - miło mieć takiego Małpę który komplementuje, że jest się piękną i zapewnia że stawi się na każdy kolejny ślub
I podaje pomocną dłoń
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:43
|
|
|
Pani sama sobie tę bezowatą suknię wybrała - najwyraźniej jej się podobała |
_________________ ... |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:50
|
|
|
O tak, niestety widać, że Sam Jang ma okropny gust odzieżowy. Ta suknia na dodatek była okropnie syntetyczna, na sam widok miałam odruch żeby się podrapać Małpa w tej sytuacji zachował się jak dżentelmen A jak Ma Wang cudnie grał marsza weselnego
Aragonte, masz Gong Shim? To proszę, proszę |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:53
|
|
|
Małpie też się podobała (nie ma wyboru, biedak ) a mnie drażnił też loczek |
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:54
|
|
|
Mam, mam, już leci, gdzie trzeba
Ma Wang grał marsza absolutnie okropnie ale za to z jakim przejęciem |
_________________ ... |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 23:25
|
|
|
Hwayugi 9
tj. Małpa została niańką (przynajmniej zadbał o zastępstwo ) i wzięła pannę na smartfonową randkę
(z którą kojarzy mi się ta wizja )
Była promocja czytania (bajek)
i alkoholu z przegryzką
oraz nastąpiła zmiana właścicielki GGG - książek chyba Małpa nie spali? Uśmiech ma paskudny, to nie wróży nic dobrego.
Pytanie oczywiście retoryczne, jutro sama sprawdzę;) |
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 01:52
|
|
|
Gong Shim jest na Wschodzie. Idę spac |
_________________ ... |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 02:15
|
|
|
BeeMeR napisał/a: | Hwayugi 9
tj. Małpa została niańką |
... i najpierw kłóciła się, że brontozaur to ogór, a potem tego brontozaura dzieciom pokazała? To było świetne, swoją drogą - nawet z małą dziewczynką Wielki Mędrzec musiał wygrać.
BeeMeR napisał/a: | i wzięła pannę na smartfonową randkę |
No co, jak wszyscy to wszyscy Skojarzenie jak najbardziej prawidłowe
A ja dziś w zielonej wsi tkniętej straszliwą suszą miło spędziłam czas. Książę aż pali się do żony i opędza się przed obecnością satto-Dołeczka w jej pobliżu. Dołeczek nawet nie ukrywa, że nowa fucha zachwycała go głównie przez to, że planował się żenić z panną spotykaną na moście.
Po pałacu tymczasem krążą plotki, że a/żona następcy tronu spodziewa się nie mężowskiego dziecka, b/następca tronu żyje i objawia się w pałacu.
Reszta (11-12) już jutro.
Kiedy ten młody EXO się uśmiecha, jest całkiem przyjemny, ale do aktorstwa mu jeszcze daleko. Natomiast Nam Hyuk starcza urokiem za nich oboje. I starszyzna mi się bardzo podoba. Drugi plan jest świetny, wioskowy i pałacowy też, np. brat księżnej w ciąży cudownie odgrywał przed dwórkami zmartwychwstanie księcia |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 09:13
|
|
|
Trzykrotka napisał/a: | nawet z małą dziewczynką Wielki Mędrzec musiał wygrać. | Ano owszem, musi mieć ostatnie zdanie zawsze i z każdym Choćby nie miał racji i wiedział o tym - no i musi dogryzać wszystkim, Zombie, że śpi w wannie (a on jej jakoby napuści gorącej wody) Ma Wangowi żeby przekąsił wołowinę itp. - Świnia a nie Małpa
Doczytałam ciut o koncepcji Hwayugi - tj. już wiem co oznacza tytuł i poznałam zarys Podróży na Zachód - może by było dostępne w bibliotece? Chyba bym zerknęła.
Może i o tym pisałyście ale wyleciało mi z głowy
Trzykrotka napisał/a: | Kiedy ten młody EXO się uśmiecha, jest całkiem przyjemny, ale do aktorstwa mu jeszcze daleko | Owszem, on wcale nie był taki zły ani sztywny w tym filmie o młodej paczce ludzi acz w pewien sposób podobnie był wycofany. No i tam tez główną robotę aktorską odwaliła panna, KSH oraz drugi plan. Waham się czy nie zerknąć na film z JJS i nim właśnie - czytałam, że jest piękny i smutny, a komedią jest tylko z nazwy i ew. początku. Dodo jest tam chyba niewidomy - statyczność będzie wytłumaczona A za JJS się nieco stęskniłam no i zawsze można seans przerwać, już dwa filmy mi tak wizą w zawieszeniu, z KHN i z YYS
zwiastun:
https://www.youtube.com/watch?v=iZ7GnROtsYU
Tak, scena gdy Zły minister odkrył kto rozpuszcza plotki o tym, że książę żyje była cudna
Zabawy w Wilhelma Tella też interesujące - absurdalne, bo kto normalny pozwoliłby w siebie celować nietrafionym absztyfikantom żony, ale książę w końcu szwankuje na umyśle nieco - a przynajmniej na pamięci
ładne mv z Księcia
https://www.youtube.com/watch?v=rnePlz4wXuA |
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 09:21
|
|
|
BeeMeR napisał/a: | Doczytałam ciut o koncepcji Hwayugi - tj. już wiem co oznacza tytuł i poznałam zarys Podróży na Zachód - może by było dostępne w bibliotece? Chyba bym zerknęła.
Może i o tym pisałyście ale wyleciało mi z głowy |
Pisałyśmy, bo ja zgłębiałam to dośc dokumentnie
Zerknij na Wschód, jest tam dostępne tyle "Podróży na Zachód", ile wyszło po polsku Trzykrotka już przeczytała cześc albo nawet całośc. Ja mam to w wersji papierowej, dorwałam w antykwariacie, nawet jakieś cytaty wrzucałam.
Warto znac ten kontekst (tzn. wiedziec, że istnieje taka książka i o co w niej chodzi), bo to pozycja bardzo ważna ogółem dla całego tego kręgu kulturowego (Chiny, Korea, Japonia chyba też, ale przede wszystkim te dwa pierwsze kraje) i bardzo obecna w popkulturze. Gdybym nie znała Hwayugi i nie czytała oryginału, nie rozgryzłabym paru tekstów z Kima, gdzie aluzje i metafory odwołujące się do Hwayugi się pojawiają. Ba, powiem więcej, że dla mnie Kim jest taką uwspółcześnioną i zminiaturyzowaną wersją Małpiego Króla |
_________________ ... |
Ostatnio zmieniony przez Aragonte Śro 17 Paź, 2018 09:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 09:23
|
|
|
Podróż na Zachód, tyle ile ukazało się po polsku, znajdziesz tam gdzie zwykle. Miałyśmy książki w rękach na zlocie, razem z planszą do baduka, pamiętasz?
Edit: coś jest na rzeczy z Kimem |
Ostatnio zmieniony przez Trzykrotka Śro 17 Paź, 2018 09:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 09:25
|
|
|
Aragonte napisał/a: | dla mnie Kim jest taką uwspółcześnioną wersją Małpiego Króla | coś w tym chyba jest
Piąte przez dziesiąte coś pamiętam z tego, co pisałyście, książkę oglądałam przy spotkaniu ale wiadomo - teraz lepiej kojarzę co i jak. No i te szaro-bure stroje panny pasują do pierwowzoru mnicha, acz cieszę się, że nie zrobiono z niej płaksy ani wariatki. Już wystarczy, że Małpa ma pomysły niestworzone i wielce impulsywne działanie |
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 09:29
|
|
|
BeeMeR napisał/a: | Aragonte napisał/a:
dla mnie Kim jest taką uwspółcześnioną wersją Małpiego Króla
coś w tym chyba jest |
Niom, trochę genialny, trochę świr, a przy tym wymagający okiełznania i tresury (zdaniem Seo Yula, oczywiście, który akurat na mnicha mi średnio pasuje, ale niech tam ). nawet swoją "obręcz Sun Wu-kunga" ma (podwójne księgi rachunkowe). Zresztą tak to dokładnie było nazywane - obręczą Małpiego Króla |
_________________ ... |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 11:44
|
|
|
df się zamknęła |
|
|
Aragonte
|
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 13:56
|
|
|
Tak o tym piszą. Pewnie spadała ilość abonentów. Netflix wykosił. Szkoda. Boję się chwili, gdy na rynku zostanie tylko Netflix. Ich napisy mi się nie podobają. Są jeszcze bardziej suche i bez lokalności niż były te z df.
Bardzo wielkie dzięki za Gong Shim Alicjo, gdybyś kiedyś chciała pociechy, weź sobie tę dramę. Lekka, niegłupia i przesmieszna. Jak sobie przypomnę teorię o jedzeniu tego, co spadło na podłogę albo wręcz na chodnik... |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 15:21
|
|
|
Gong Shim jest bardzo fajna, chociaż nierówna, niestety - najlepsza jest chyba pierwsza połowa Ale chociaż tę połowę warto zobaczyć i poznać pewnego Andante
Trzykrotko, dokończyłam napisy do Kima nr 6, muszę tylko zweryfikować końcówkę i przejrzeć je, czy jakichś głupot nie pozostawiałam
To teraz siódemka |
_________________ ... |
|
|
|
|
|