PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16
Autor Wiadomość
Trzykrotka 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 19:54   Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

Zapraszam do jesiennej krainy dramowej obfitości :serduszkate: Zapełniajmy ją równie szybko i smacznie jak poprzednie.

Aragonte 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 19:58   

Och, jacy mili dla oka panowie w pierwszym poście :serduszkate: Post to jest, ale dla oczu to istna rozpusta :mrgreen: :mrgreen:

Trzykrotka 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 20:00   

Zapraszam do dokładania nowych wedle uznania :kwiatek:

Aragonte 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 20:03   

Dołożę pewnie jeszcze kogoś, a jakże :-D I myślę, że inne też.

Ale jeszcze w temacie poprzedniego wątku...
Trzykrotka napisał/a:
Cudownie Przy "Ustka" już nie zmogłam i ryknęłam takim śmiechem, że Mrusia podskoczyła

Czyli kod "miasta Polski" się sprawdził, tak? Ufff :mrgreen: Bo sama nie miałam pewności, czy to nie będzie przekombinowane.
Ty masz orientację, Trzykrotko, jak to wyglądało w obu angielskich wersjach - scenarzysta chyba lubi bawic się słowami, ale w tłumaczeniu to czasem oznacza masakrę piłą mechaniczną :frustracja: W każdym razie przełożyłam to najlepiej, jak potrafiłam. I bardzo mi pomogła praca w tym dziale, w którym pracuję :wink:

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 20:37   

To będę musiała się zapoznać :)

Aragonte 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 20:46   

Uwierz mi, że było to dla mnie spore wyzwanie.
I mam nadzieję, że się zapoznasz się z moim tłumaczeniem Kima - wiesz, gdzie jest, jakby co :-)

Skoro Trzykrotka czeka na resztę tłumaczenia tego szóstego odcinka, to pociągnę go jeszcze dzisiaj kawałek, a co :wink:
W siódmym odcinku Kim trafi chyba do straszliwej Poczekalni nr 2 :twisted: i znowu rozwali system :lol:

Trzykrotka 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:09   

Aj, slynna Poczekalnia :banan_czerwony: Błagam, Aragonte, tłumacz, tłumacz! :excited: Pewnie sobie i tak choć na obrazki popatrzę, bo sposób Kima na Poczekalnie zawsze mnie zabijał śmiechem :rotfl:
Z miłości do Namgoonga chyba odnowię sobie swój zapas Beautiful Gong Shim - no przecież jego można łyżkami jeść. Zwłaszcza w wydaniu komediowym. W Kimie cały zespół Działu Rozliczeń Finansowych fantastycznie mu sekunduje.
Admete, zobacz sobie tę zabawę w miasta - przednia jest :oklaski:

Aragonte 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:11   

Chcesz Gong Shim? Mam ją gdziesik :-D
Andante był tak fantastyczny przez 2/3 dramy, że z sentymentu dla niego bym się tej dramy nie pozbyła :mrgreen:

A napisy do Kima nr 6 wrzucę na Wschód, jak wreszcie dokończę ten odcinek - mam do przełożenia jeszcze 10 minut, więc powinno pójśc w miarę szybko, jak myślę. Tam na końcu nie było już chyba żadnych łamigłówek. Tylko że nie zweryfikowałam nijak ostatnio przetłumaczonego kwadransa, więc jest roboczy mocno i do poprawienia.

BeeMeR 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:40   

To ja tylko nadmienię, że miałam drugi ślub a'la beza - miło mieć takiego Małpę który komplementuje, że jest się piękną i zapewnia że stawi się na każdy kolejny ślub ;)
I podaje pomocną dłoń :serduszkate:

Aragonte 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:43   

Pani sama sobie tę bezowatą suknię wybrała - najwyraźniej jej się podobała :wink:

Trzykrotka 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:50   

O tak, niestety widać, że Sam Jang ma okropny gust odzieżowy. Ta suknia na dodatek była okropnie syntetyczna, na sam widok miałam odruch żeby się podrapać :mrgreen: Małpa w tej sytuacji zachował się jak dżentelmen :serce2: A jak Ma Wang cudnie grał marsza weselnego :lol:

Aragonte, masz Gong Shim? :excited: To proszę, proszę :kwiatek:

BeeMeR 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:53   

Małpie też się podobała (nie ma wyboru, biedak :P ) a mnie drażnił też loczek ;)

Aragonte 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 21:54   

Mam, mam, już leci, gdzie trzeba :wink:

Ma Wang grał marsza absolutnie okropnie :rotfl: ale za to z jakim przejęciem :lol:

BeeMeR 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2018 23:25   

Hwayugi 9
tj. Małpa została niańką (przynajmniej zadbał o zastępstwo :rotfl: ) i wzięła pannę na smartfonową randkę
(z którą kojarzy mi się ta wizja ;) )

Była promocja czytania (bajek)

i alkoholu z przegryzką ;)

oraz nastąpiła zmiana właścicielki GGG - książek chyba Małpa nie spali? Uśmiech ma paskudny, to nie wróży nic dobrego.

Pytanie oczywiście retoryczne, jutro sama sprawdzę;)

Aragonte 

Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 01:52   

Gong Shim jest na Wschodzie. Idę spac :spi:

Trzykrotka 

Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 02:15   

BeeMeR napisał/a:
Hwayugi 9
tj. Małpa została niańką

... i najpierw kłóciła się, że brontozaur to ogór, a potem tego brontozaura dzieciom pokazała? To było świetne, swoją drogą - nawet z małą dziewczynką Wielki Mędrzec musiał wygrać.
BeeMeR napisał/a:
i wzięła pannę na smartfonową randkę

No co, jak wszyscy to wszyscy :rotfl: Skojarzenie jak najbardziej prawidłowe :mrgreen:

A ja dziś w zielonej wsi tkniętej straszliwą suszą miło spędziłam czas. Książę aż pali się do żony i opędza się przed obecnością satto-Dołeczka w jej pobliżu. Dołeczek nawet nie ukrywa, że nowa fucha zachwycała go głównie przez to, że planował się żenić z panną spotykaną na moście.
Po pałacu tymczasem krążą plotki, że a/żona następcy tronu spodziewa się nie mężowskiego dziecka, b/następca tronu żyje i objawia się w pałacu.
Reszta (11-12) już jutro.
Kiedy ten młody EXO się uśmiecha, jest całkiem przyjemny, ale do aktorstwa mu jeszcze daleko. Natomiast Nam Hyuk starcza urokiem za nich oboje. I starszyzna mi się bardzo podoba. Drugi plan jest świetny, wioskowy i pałacowy też, np. brat księżnej w ciąży cudownie odgrywał przed dwórkami zmartwychwstanie księcia :lol:

BeeMeR 

Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 09:13   

Trzykrotka napisał/a:
nawet z małą dziewczynką Wielki Mędrzec musiał wygrać.
Ano owszem, musi mieć ostatnie zdanie zawsze i z każdym :lol: Choćby nie miał racji i wiedział o tym - no i musi dogryzać wszystkim, Zombie, że śpi w wannie (a on jej jakoby napuści gorącej wody) Ma Wangowi żeby przekąsił wołowinę itp. - Świnia a nie Małpa :lol:

Doczytałam ciut o koncepcji Hwayugi - tj. już wiem co oznacza tytuł i poznałam zarys Podróży na Zachód - może by było dostępne w bibliotece? :mysle: Chyba bym zerknęła.
Może i o tym pisałyście ale wyleciało mi z głowy ;)

Trzykrotka napisał/a:
Kiedy ten młody EXO się uśmiecha, jest całkiem przyjemny, ale do aktorstwa mu jeszcze daleko
Owszem, on wcale nie był taki zły ani sztywny w tym filmie o młodej paczce ludzi acz w pewien sposób podobnie był wycofany. No i tam tez główną robotę aktorską odwaliła panna, KSH oraz drugi plan. Waham się czy nie zerknąć na film z JJS i nim właśnie - czytałam, że jest piękny i smutny, a komedią jest tylko z nazwy i ew. początku. Dodo jest tam chyba niewidomy - statyczność będzie wytłumaczona ;) A za JJS się nieco stęskniłam :serduszkate: no i zawsze można seans przerwać, już dwa filmy mi tak wizą w zawieszeniu, z KHN i z YYS :mysle:
zwiastun:
https://www.youtube.com/watch?v=iZ7GnROtsYU

Tak, scena gdy Zły minister odkrył kto rozpuszcza plotki o tym, że książę żyje była cudna :rotfl:
Zabawy w Wilhelma Tella też interesujące :lol: - absurdalne, bo kto normalny pozwoliłby w siebie celować nietrafionym absztyfikantom żony, ale książę w końcu szwankuje na umyśle nieco - a przynajmniej na pamięci ;)

ładne mv z Księcia
https://www.youtube.com/watch?v=rnePlz4wXuA

Aragonte 

Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 09:21   

BeeMeR napisał/a:
Doczytałam ciut o koncepcji Hwayugi - tj. już wiem co oznacza tytuł i poznałam zarys Podróży na Zachód - może by było dostępne w bibliotece? Chyba bym zerknęła.
Może i o tym pisałyście ale wyleciało mi z głowy

Pisałyśmy, bo ja zgłębiałam to dośc dokumentnie :wink:
Zerknij na Wschód, jest tam dostępne tyle "Podróży na Zachód", ile wyszło po polsku :wink: Trzykrotka już przeczytała cześc albo nawet całośc. Ja mam to w wersji papierowej, dorwałam w antykwariacie, nawet jakieś cytaty wrzucałam.
Warto znac ten kontekst (tzn. wiedziec, że istnieje taka książka i o co w niej chodzi), bo to pozycja bardzo ważna ogółem dla całego tego kręgu kulturowego (Chiny, Korea, Japonia chyba też, ale przede wszystkim te dwa pierwsze kraje) i bardzo obecna w popkulturze. Gdybym nie znała Hwayugi i nie czytała oryginału, nie rozgryzłabym paru tekstów z Kima, gdzie aluzje i metafory odwołujące się do Hwayugi się pojawiają. Ba, powiem więcej, że dla mnie Kim jest taką uwspółcześnioną i zminiaturyzowaną wersją Małpiego Króla :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Aragonte Śro 17 Paź, 2018 09:25, w całości zmieniany 1 raz  

Trzykrotka 

Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 09:23   

Podróż na Zachód, tyle ile ukazało się po polsku, znajdziesz tam gdzie zwykle. Miałyśmy książki w rękach na zlocie, razem z planszą do baduka, pamiętasz?
Edit: coś jest na rzeczy z Kimem :oklaski:
Ostatnio zmieniony przez Trzykrotka Śro 17 Paź, 2018 09:26, w całości zmieniany 1 raz  

BeeMeR 

Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 09:25   

Aragonte napisał/a:
dla mnie Kim jest taką uwspółcześnioną wersją Małpiego Króla
coś w tym chyba jest ;)

Piąte przez dziesiąte coś pamiętam z tego, co pisałyście, książkę oglądałam przy spotkaniu :kwiatek: ale wiadomo - teraz lepiej kojarzę co i jak. No i te szaro-bure stroje panny pasują do pierwowzoru mnicha, acz cieszę się, że nie zrobiono z niej płaksy ani wariatki. Już wystarczy, że Małpa ma pomysły niestworzone i wielce impulsywne działanie ;)

Aragonte 

Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 09:29   

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
dla mnie Kim jest taką uwspółcześnioną wersją Małpiego Króla
coś w tym chyba jest

Niom, trochę genialny, trochę świr, a przy tym wymagający okiełznania i tresury (zdaniem Seo Yula, oczywiście, który akurat na mnicha mi średnio pasuje, ale niech tam :-P ). nawet swoją "obręcz Sun Wu-kunga" ma (podwójne księgi rachunkowe). Zresztą tak to dokładnie było nazywane - obręczą Małpiego Króla :mrgreen:

BeeMeR 

Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 11:44   

df się zamknęła :shock:

Aragonte 

Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 11:50   

Faktyczmie :shock:
https://www.forbes.com/si...y/#69dc0e5eaa3c
Rozumiem, że odpadła z powodu konkurencji :mysle:

Trzykrotka 

Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 13:56   

Tak o tym piszą. Pewnie spadała ilość abonentów. Netflix wykosił. Szkoda. Boję się chwili, gdy na rynku zostanie tylko Netflix. Ich napisy mi się nie podobają. Są jeszcze bardziej suche i bez lokalności niż były te z df.

Bardzo wielkie dzięki za Gong Shim :cmok: Alicjo, gdybyś kiedyś chciała pociechy, weź sobie tę dramę. Lekka, niegłupia i przesmieszna. Jak sobie przypomnę teorię o jedzeniu tego, co spadło na podłogę albo wręcz na chodnik... :rotfl:

Aragonte 

Wysłany: Śro 17 Paź, 2018 15:21   

Gong Shim jest bardzo fajna, chociaż nierówna, niestety - najlepsza jest chyba pierwsza połowa :mysle: Ale chociaż tę połowę warto zobaczyć i poznać pewnego Andante :mrgreen:

Trzykrotko, dokończyłam napisy do Kima nr 6, muszę tylko zweryfikować końcówkę i przejrzeć je, czy jakichś głupot nie pozostawiałam :banan_czerwony:
To teraz siódemka :mrgreen:

Odpowiedz do tematu