PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gosia
Śro 12 Mar, 2008 17:30
Katarzyna Catherine (1986) Serial TV
Autor Wiadomość
kami 

Wysłany: Wto 19 Wrz, 2006 18:56   

Ja też film pamiętam jak przez mgłę- bardzie kojarzę fakt że go w ogóle ogladałam niż sceny z serialu same w sobie, ale gdy czytam co piszecie otwieraja mi się jakieś klapki w pamięci :smile: . Mam w domu tylko tom 2, a jestem po lekturze trzech pierwszych- w Kielcach na kilkanaście bibliotek tylko w jednej jest cała 7-mio tomowa seria i ktoś trzyma ją od ... 3 miesięcy. Mam jakieś takie nieodparte wrażenie (czyt. wiarę, przeczucie) że jednak któraś ze stacji puści w końcu ten serial- jesli tak będzie to pamiętajcie dziewczyny żeby włączyć TV o odpowiedniej porze.Nie pożałujecie :wink:

kami 

Wysłany: Śro 20 Wrz, 2006 17:52   

Szukając po necie choć minimalnej wzmianki o serialu "Katarzyna" , trafiłam na fajną stronkę włoską o filmach i serialach , których akcja dzieje się w średniowieczu- mimo że nie znalazłam niczego związanego z serialem, to i tak myślę że warto tak zajrzeć...

http://www.cinemedioevo.net/

P.S. Ogladając stronke, możemy posłuchać fajnych melodyjek :wink:

kami 

Wysłany: Czw 21 Wrz, 2006 20:43   

A wracając jeszcze do "Katarzyny" to szukając kiedyś wzmianek o niej natrafiłam na takie oto forum

http://forum.o2.pl/temat....2286969&start=0

gdzie maniaczek (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) przygód pięknej Kasi i Arnauda jest spora grupa... Niestety i one nie mają dostępu do kopii tego serialu :cry:

lizzzi 

Wysłany: Czw 13 Mar, 2008 10:52   

Pamiętam, ale dokładnie ta ja tego nie oglądałam. Tak piąte przez dziesiąte. Jakoś nie przepadam za francuskimi serialami.

praedzio 

Wysłany: Czw 13 Mar, 2008 16:12   

No, proszę - dopiero teraz zobaczyłam ten wątek! :zalamka:
Oglądałam, a jakże! Oczywiście, fabuły już nie pamiętam - tylko jakieś urywki obrazów. Później dorwałam się do książki, i stamtąd sobie niektóre rzeczy przypomniałam. Pamiętam, że strasznie mnie raziło w książce, że Arnold miał czarne włosy w przeciwieństwie do swego brata Michała. W filmie obu braci grał ten sam aktor, więc i zmiana koloru włosów nie była możliwa. :)
Is the smile that shines through the tears.

Irlandzkie przysłowie

Gosia 
Like a Wingless Bird

Wysłany: Czw 13 Mar, 2008 18:43   

W ramach porządków wyciągnęłam z innych wątków te dyskusję. Chyba warto było jak widze. Bawcie sie dobrze. Ja ten film pamietam jak przez mglę, bez zadnych szczegolow.

Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia

Deanariell 
nie z tego świata /Jensenated

Wysłany: Śro 26 Mar, 2008 17:48   

Admete napisała:
Cytat:
A ja ten serial znam właściwie z drugiej ręki - trochę oglądalam, ale mnie troszkę irytowała bohaterka, więc zarzuciłam. Natomiast moja bliska przyjaciółka Kasia ( blondynka, długie włosy, niebieskie oczy ;-) ) strasznie się nim pasjonowała i co tydizeń w szkole streszczała mi kazdy odcinek. A jej streszczenia zawsze ( nawet do tej pory ) są baaardzo dokładne :-)

Aaaaaaaaa... To o mnie było... :rotfl: No dobra, przyznaję się - miałam wtedy słabość do jednego przystojnego francuskiego rycerza... Generalnie kochałam się wtedy w rycerzach (również w niejakim Rycerzu Jedi :wink: ) - opowieść o Tristanie i Izoldzie łamała mi serce za każdym razem (a czytałam to z uporem maniaczki, bo było takie "rhomanticzne" :cool: ) :-P

Trudno się dziwić, że losy pewnej...hmmm...Katarzyny stały mi się dość bliskie... zresztą zbieżność imion przyczyniła się do tego w dużej mierze chyba (mogłam się bez przeszkód utożsamiać z bohaterką w swoich marzeniach, przecież to było PRAWIE jak o mnie hehehhehe... :rotfl: Dodam, że mój mąż - wtedy jeszcze mój chłopak - ma imię na literę A... jak - no wiecie... Arnaud :rotfl: )

Oj, Admete... w istocie był ze mną ubaw :mrgreen: No ale cóż... tamtej Kasi sprzed lat już nie ma - wydoroślała jak Ania z Zielonego Wzgórza w kolejnych częściach powieści L.M.M. ... :wink:

Szkoda, że nie ma prawie w ogóle w sieci fotosów z tego francuskiego serialu... Ale aktor, który grał przystojnego Arnaud'a - Pierre-Marie Escourrou - z perspektywy czasu wcale nie wydaje mi się już tak pociągający... :mysle: ciekawe, jak to czas zmienia preferencje...
Now don't you cry no more..."

["...Lost in the wilderness, so far from home..."]
Acklesism is my religion ;) Winchesterland forever and ever!

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Śro 26 Mar, 2008 19:18   

No nie wiem czy tak bardzo wydoroślała - rycerzy zamieniła na łowców potworów ;-) Ciekawe jak teraz zareagowałabyśmy na ten serial. Obstawiam, że byłoby zabawnie :-D

praedzio 

Wysłany: Śro 26 Mar, 2008 20:16   

Może niekoniecznie zabawnie. Pamiętam mnóstwo okrutnych scen - niekoniecznie przeznaczonych dla dzieci... Pewnie już nie byłoby to co kiedyś, ale na pewno jakaś doza wzruszenia - przynajmniej dla mnie - by towarzyszyła przy ponownym oglądaniu.
A może się mylę? :mysle:
Is the smile that shines through the tears.

Irlandzkie przysłowie

Deanariell 

Wysłany: Pią 28 Mar, 2008 19:35   

Admete napisał/a:
No nie wiem czy tak bardzo wydoroślała - rycerzy zamieniła na łowców potworów ;-) Ciekawe jak teraz zareagowałabyśmy na ten serial. Obstawiam, że byłoby zabawnie

Hmmmm... Myślę, że teraz Arnaud przegrałby z kretesem - bracia Winchester są poza konkurencją :-P Ale tak dla sentymentalnych wspomnień nawet bym mogła pooglądać ;)

Słabość do kostiumowych romansów jak widać jest nieuleczalna :rotfl: Przypomniałam sobie właśnie jak będąc we Włoszech oglądałam namiętnie serial "Elisa di Rivombrosa" -wszystkim lubiącym takie klimaty serdecznie polecam - drogie damy... jest na kim oko zawiesić, np. taki hrabia Fabrizio... :-P (same zobaczcie - w mundurze oficera i w akcji naprawdę sympatyczne ciacho... http://www.telenowele.for...ziosi,3678.html )
Tu dla ciekawych do poczytania o serialu:
http://www.filmweb.pl/Film?id=147018
http://www.filmmusic.pl/i...ct=recki&id=581
- muzyka w tym serialu była całkiem niezła, szkoda, że nie mam ścieżki...
Ale tu możecie jej sobie posłuchać trochę - Internet jest wielki! :)
http://rivombrosa.net/index.php?page=Hudba(I)

Ostatnio zmieniony przez Deanariell Pią 28 Mar, 2008 20:35, w całości zmieniany 6 razy  

achata 

Wysłany: Pią 28 Mar, 2008 19:52   

Nie poznałabym aktorów na tych zdjęciach. Ja jeszcze pamiętam jakis epizod z przebieraniem sie za cygankę jak kasia się mściła na jkimś gościu (za zarazenie Arnoud dżumą?) i załapała się do jego zamku w charakterze potencjalnej kochanki aby go zadźgać. pamietam też jakąś wredną zasdrosną lady która ją chciała przypiekać czy jakoś tak za co słodka Katarzyna ją wykończyła w tym właśnie stylu. Był też jakiś pechowy czarny diament, mąż-kastrat miewał brutalne momenty i jeszcze jakiś wredny typ ją prześladował. Sporo tego było. Pamiętam jak moja ciocia wytrwale czekała aż Kaśka zrobi coś dla Francji, bo inaczej po kręcono by o niej tyle odcinków... :)

Gość

Wysłany: Nie 20 Kwi, 2008 12:40   

Miałam 8 lat jak to szlo i najbardziej pamietam chyba ten odcinek u sułtana i pozniej epidemie - dżumy? ospy? Nie wiem, ale pamietam to jej wielkie pelne milosci poswiecenie i to jak on ja poniewieral.

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Nie 20 Kwi, 2008 16:29   

jam Ci byla tym Tajemniczym Anonymusem...

aneby 
:(

Wysłany: Śro 20 Sie, 2008 19:28   

Wow ! im więcej czytam tym bardziej podoba mi się to forum :mrgreen:
"Katarzynę" pamiętam i muzykę i dżumę :mrgreen: Sądząc po roczniku serialu musiałam mieć całe 11 lat :wink:
Deanariell napisał/a:
oglądałam namiętnie serial "Elisa di Rivombrosa"

"Elisa" to już czasy zupełnie współczesne tj. parę lat temu. Hrabiego Fabrizio nie da się zapomnieć :wink: Mam koleżankę Elizę, która również namiętnie oglądała ten serial :-D

Deanariell 

Wysłany: Pon 25 Sie, 2008 02:44   

Ja bym sobie chętnie jeszcze raz obejrzała - niestety... na polską telewizję jak zwykle nie ma co liczyć :? Słyszałam, że emitowali to w regionalnej, bez specjalnej reklamy - a szkoda, to naprawdę całkiem sympatyczny serial kostiumowy, idealny na sobotnie lub niedzielne popołudnie ;) Ale nie, lepiej puścić kolejny durny teleturniej... :wsciekla:

Alicja 

Wysłany: Wto 26 Sie, 2008 13:48   

aneby napisał/a:
Sądząc po roczniku serialu musiałam mieć całe 11 lat

ten sam rocznik, ale serial był w Polsce później. :-)

Któż go nie oglądał z zapartym tchem czekając jak potoczą się ich losy? Pamiętam, że jeden z odcinków oglądałam na koloniach. Podstępem uniknęłam wyjazdu z grupą w teren i potem zaciekle szukałam telewiozora po salach ogólnych, sprawnego oczywiście!

Balbina 
Szalejąca czterdziestka

Wysłany: Śro 27 Sie, 2008 09:36   

Nie ma filmu ale może być książka

http://www.empik.com/kata...RecommendedBook

Alicja 

Wysłany: Śro 27 Sie, 2008 14:30   

jak pisze Balbina wydawnictwo bis zamierza wydać do końca października 2008 r.
3 tomy powieści, część dalsza ( 7 tomów łącznie ) jak mniemam w następnym roku

http://wydawnictwobis.com...ee4168d9cc4e51e

Wznowienie siedmiotomowej sagi o losach Katarzyny Legoix, które splatają się z dziejami Francji w okresie wojny stuletniej. W trakcie zamieszek w Paryżu trzynastoletnia Katarzyna na chwilę dostrzega twarz młodzieńca wiedzionego na śmierć przez żądny krwi tłum. Ten moment zadecyduje o całym jej życiu, a rozbudzone wówczas uczucie połączy ją nierozerwalnie z braćmi de Montsalvy. Młoda dziewczyna, pragnąca tylko szczęścia i miłości, zostanie wplątana w sieć dramatycznych intryg.

aneby 

Wysłany: Nie 04 Lip, 2010 14:38   

Czy ktoś może dysponuje polskim wspomaganiem do Katarzyny ? Udało mi się zdobyć serial, ale w oryginale ... :-|

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Nie 04 Lip, 2010 19:37   

Watpię, żeby gdzies było polskie wspomaganie...

AineNiRigani
[Usunięty]

Wysłany: Pią 16 Lip, 2010 20:38   

Jakis rok temu probowalam ruszyc sprawe, ale sie nie udalo i tylko jedna kobitka sie na mnie wkurzyla... :P

Agn 
księgarniany wymiatacz

Wysłany: Pią 16 Lip, 2010 22:27   

Pamiętam serial jak przez mgłę, ale szalałam za nim. Chciałam mieć konia, na którym jeździła Catherine...
Kurczę, ciekawe, czy CocoJumboTV oferuje to w swoim planogramie... :mysle:

aneby 

Wysłany: Pią 16 Lip, 2010 22:42   

Chyba nie, ale jest zachomikowane :wink:

Agn 
księgarniany wymiatacz

Wysłany: Pią 16 Lip, 2010 22:49   

Ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo...
Privek? :mrgreen: <--- wielki bezinteresowny wyszczerz

Alicja 

Wysłany: Pon 19 Lip, 2010 18:30   

Agn napisał/a:
Pamiętam serial jak przez mgłę, ale szalałam za nim. Chciałam mieć konia, na którym jeździła Catherine...

ja wolałam szaleć za tym blondwłosym mężczyną który kochała Caterine :mrgreen: dawno, dawno temu :roll:
Człowiek może mieć rację i może się mylić, ale musi decydować, wiedząc, że dobro i zło bywają wcale nieoczywiste, a czasem nawet że wybiera między dwoma rodzajami zła, że nie ma żadnej racji. I zawsze, zawsze wybiera sam. Pratchett,Carpe Jugulum

Odpowiedz do tematu