PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
"Lost in Austen" (2008) serial
Autor Wiadomość
Caitriona 
Byle do zimy

Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 12:47   

Lizzy może i tak, natomiast Darcy kompletnie mi się nie podobał. Za to Lydia, Bingley i Wickham oraz pan Bennet byli bardzo w porządku.
Wczoraj obejrzałam ostatni odcinek i stwierdzam, po raz kolejny, że pomimo fajnego pomysł ogólnie serial im nie wyszedł. Jest chaotyczny i za bardzo zagmaywany. Po prostu przesadzili.
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine

Bonduelle 
Pani inżynier

Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 13:52   

Mnie właśnie rozczarował ostatni odcinek - trochę kulawo zakończyli wszystkie wątki i tak po prawdzie to oprócz Amandy i Darcy'ego nikt nie był naprawdę szczęśliwy :/

Gosia 
Like a Wingless Bird

Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 19:27   

Gdzie oni to kręcili?
Pemberley - Harewood House
http://www.harewood.org/gardens_zoommap.shtml
Trzeba przyznać, że piękne miejsce!

Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia

trifle 

Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 21:16   

Ja bym zniosła ;) Choć w sumie nie jest to bardzo potrzebne, można szukać nowych perełek w literaturze zamiast kręcić kolejną adaptację jednej powieści.
Darcy mi się podobał, tak po prostu - jako mężczyzna ;) W ogóle nie znam tego aktora, muszę poszukać czegoś :mysle:

Bonduelle 
Pani inżynier

Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 22:06   

Nową ekranizację zniosłabym z Darcym absolutnie wbijającym w fotel i jakimiś niegłupimi innowacjami ;D

A Cowan zagrał jakąś rólkę w "Aleksandrze".

behemotka 
behemotka

Wysłany: Sob 11 Paź, 2008 23:24   

ja go wcześniej widziałam w "miłość i inne nieszczęścia" miał tam trochę większą rólkę

maenka 
maenka

Wysłany: Nie 12 Paź, 2008 10:38   

trifle napisał/a:
Darcy mi się podobał, tak po prostu - jako mężczyzna ;) W ogóle nie znam tego aktora, muszę poszukać czegoś :mysle:

MNIE TEŻ DARCY BARDZO SIE PODOBAL ALE TYLKO W TYM FILMIE (mówię o atrakcyjności fizycznej - w mokrej koszulce był całkiem smakowity - też pomijam absurdalność sceny). Gdy oglądałam go w innych wydaniach: wywiady, kawałki innych filmów nie mogłam go poznać. Zupełnie nie ten sam mężczyzna. Jednak makijaż robi dobrze nie tylko kobiecie (tutaj jeszcze była peruczka jak mniemam).

Natomiast Lizzy nie pasowałaby mi jako Lizzy w normalnej DiU. Moim zdaniem ma stanowczo za słodką urodę i za spokojne zachowanie (mimo tego , że na przekór zasadom oddaliła się od domu i tkwiło w oślim uporze aby w tym oddaleniu pozostać).

Co do chemi między Lizzy i Darcym to jej nie zauważyłam. Wydawało mi się , że stara sie on być uprzejmy aby nie zrobić nikomu przykrości (a już na pewno nie pannie , która mówi , że powinni się pobrać), a także w jakiś sposób zadowolić Amandę. Chociaż w końcu stwierdz, że ni jednak nie może tego zrobić o czym ją informuje (bardzo romantycznie) Myślę , że jak byśmy pozbyły się UPRZEDZENIA to zauważyłybyśmy fajny zamysł scenarzysty. I jak dla mnie to poza pewnymi przegięciami calkiem dobrze wykonany.

Gosia 
Like a Wingless Bird

Wysłany: Nie 12 Paź, 2008 20:02   

Dobrze, trzeci odcinek obejrzany ze zrozumieniem mam już za sobą.
Teraz, gdy rozumiem więcej, troszeczke inaczej patrzę na ten film.
To znaczy pewne sytuacje wprawiają mnie w osłupienie, np. jak to się stało, że Wickham uczył Amandę dobrych manier? W ogóle nie był tą sytuacją zdziwiony?
Caroline lubi kobiety? Ciekawą miała minę Amanda, gdy o tym sie dowiedziała.
Austen by to przez myśl nie przeszło, jak sądzę. Chociaż, może znała i takie...
Trzeba przyznać, że niektóre fragmenty są ciekawie pomyślane, choćby to, że Darcy nie może zaakceptować Amandy, dlatego, że ona mieszka z facetem. No cóz, ona robi coś takiego, co zrobiła w książce Lidia ;)
Wspólczesne dziewczyny marzące o Darcym z książki muszą wziąc pod uwagę, że on mógłby patrzeć na nie i na ich zachowanie zdegustowany :mrgreen: Nie ma lekko, moje panie.
Kilka scenek z udziałem Darcy`ego było ciekawych.
Scena w stawie za każdym razem mnie bawi :mrgreen: To takie spełnienie marzeń miłośniczki ekranizacji z Colinem - umoczyć swojego Darcy`ego w stawie :lol:
I delektować się widokiem mokrej koszuli :rotfl: W sumie lubię tę scenę ;)
Gdy pierwszy raz oglądałam ten film, zastanawiałam się, czemu ten Darcy tak ciągle zmienia zdanie, raz jest niemiły, potem znowu miły, i znowu niemiły - teraz rozumiem dlaczego - scenarzyści stosują się do zasady omawianej przez Mossakowskiego - fabułę ekranizacji buduje się na zasadzie wiecznego konfliktu między bohaterami ;)
W każdym razie trochę żałowałam, że fajne ujęcia i scenki, piękne plenery zostały wykorzystane nie w powaznej adaptacji, ale w takim lekkim filmie o zamianie ról...
Ale właściwie "Lost in Austen" ogląda się całkiem dobrze, Amanda już mnie tak nie wkurza jak na początku ;)
Może gorzej będzie z zakończeniem...

Adresy moich blogów:

maenka 
maenka

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008 07:18   

Otóz to Gosia dobrze złapała, że rzecz dotyczy współczesnej przeciętnej, młodej miłośniczki Jane Austen, która nosi dziwne włosy, mocny makijaż (oczy), dziwne ubrania, mieszka z facetem i ciągle marzy o Darcym. Sama też nie zauważa jak bardzo oddaliła się od ideału Lizzy (która wcale znowu takim ideałem nie była). Amanda to współczesna dziewczyna , której daleko do klasy uprzywilejowanej (gdyby tak było może inaczej by się ubierała i miała trochę inne manieniery, słownictwo. To tyle dla tych , których tak wkurzała Amanda (a propos dla mnie też nie jest przedstawicielką klasycznej urody ale staram się zrozumiec zamysł autorów filmu).
Nasza Małgosia kontra Małgosia była rzeczywiście inna ale była kręcona wiele lat temu w latach 70-ch bodajże, a kanony zachowań i wyglądu też były wtedy trochę inne.

A Darcy jak mi sie wydaje jest troche zafascynowany innością Amandy i jej bezpośredniościa chociaż zgodnie z ogólnie panującymi zasadami (i własnymi także) wie , że powinien ją potępiać. Może stąd jego ciągła walka ze sobą jeśli chodzi o stosunek do Amandy.

Bonduelle 
Pani inżynier

Wysłany: Nie 26 Paź, 2008 00:01   

Dziewczyny, to jest jakiś skandal. Im więcej razy oglądam ten serial, tym bardziej mam ochotę na Wickhama :serduszkate: :serduszkate: :serduszkate:

otherwaymistercollins
[Usunięty]

Wysłany: Pon 27 Paź, 2008 16:06   

A ze mnie wylazł ortodoks, bo na samą myśl o tym 'serialu' dostaję odruchu wymiotnego. Jak ktoś chce się pośmiać, to proszę bardzo, ale niech nie miesza do tego boskiego Darcy'ego (czytaj: Colina) w mokrej koszuli! :-P Poza tym aktor, który gra tu pana D. to jakaś genetyczna pomyłka z tupecikiem na głowie :obrzydzenie: Ogólnie nie przepadam za przerabianiem moich ukochanych powieści w taki sposób...

maenka 
maenka

Wysłany: Pon 27 Paź, 2008 19:15   

otherwaymistercollins napisał/a:
A ze mnie wylazł ortodoks, bo na samą myśl o tym 'serialu' dostaję odruchu wymiotnego. Jak ktoś chce się pośmiać, to proszę bardzo, ale niech nie miesza do tego boskiego Darcy'ego (czytaj: Colina) w mokrej koszuli! :-P Poza tym aktor, który gra tu pana D. to jakaś genetyczna pomyłka z tupecikiem na głowie :obrzydzenie: Ogólnie nie przepadam za przerabianiem moich ukochanych powieści w taki sposób...

Trochę dystansu. Trzeba pamiętać , że to nie kolejna ekranizacja DiU ale pewna wariacja na ten temat. A co do Ewana uważam , że w tupeciku było mu jak najbardziej do twarzy. W sumie jest to pewien z aspektów aktorstwa te przebieranki, makijaże zmiana owłosienia (także u mężczyzn).

Bonduelle 
Pani inżynier

Wysłany: Pon 27 Paź, 2008 19:20   

Ewana? o.O Toż to Elliot chyba był...

otherwaymistercollins
[Usunięty]

Wysłany: Pon 27 Paź, 2008 19:39   

maenka napisał/a:
W sumie jest to pewien z aspektów aktorstwa te przebieranki, makijaże zmiana owłosienia (także u mężczyzn).

Zgadzam się, o ile oczywiście sztuczne włosy wyglądają jak włosy a nie jak zdechłe zwierzę umocowane od niechcenia na głowie aktora...

Harry_the_Cat 
poszukująca

Wysłany: Pon 27 Paź, 2008 20:34   

Other też sie cieszymy, że Cię widzimy :mrgreen:

(ale mi się też ten serial nie podoba.)

Gosia 
Like a Wingless Bird

Wysłany: Pon 27 Paź, 2008 20:35   

To dziwne, bo niby mi sie ten film srednio podoba, ale czekam na wspomaganie do kolejnych czesci ;)

Adresy moich blogów:

maenka 
maenka

Wysłany: Wto 28 Paź, 2008 10:53   

Bonduelle napisał/a:
Ewana? o.O Toż to Elliot chyba był...

Masz rację pomyliłam 2 imiona które kojarzą mi sie ze Szkocją.

maenka 
maenka

Wysłany: Wto 28 Paź, 2008 10:56   

otherwaymistercollins napisał/a:
maenka napisał/a:
W sumie jest to pewien z aspektów aktorstwa te przebieranki, makijaże zmiana owłosienia (także u mężczyzn).

Zgadzam się, o ile oczywiście sztuczne włosy wyglądają jak włosy a nie jak zdechłe zwierzę umocowane od niechcenia na głowie aktora...

I znowuż widać jak subiektywnie każdy zapatruje się na rożne kwestie w zależności od emocjonalnego nastawienia. Wg mnie włoski Eliotowi zrobili całkiem dobrze. Jak zobaczyłam go we własnym upierzeniu szczerze się zdziwiłam bo myślałam, że Darsikowe to jego własne.

Bonduelle 
Pani inżynier

Wysłany: Wto 28 Paź, 2008 21:56   

Ja przeżyłam wstrząs jak go zobaczyłam na jakimś zdjęciu z teatru o___O Pojęcia nie miałam, że te włosy to nie jego.

lady_kasiek
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 17:34   

sto lat za murzynami czyli ja... ale raczej się nie wciągnę jestem na samym początku pierwszego odcinka, ale nie mogę... to wszystko jest takie dziwne, jakby prześmiewczo to kręcili... nie podoba mi się dobór aktorów, wszystko jest strrrraszlkiwie naciągane ja rozumiem, że to nie jest na faktach :wink: ale chociaż troszkę realizmu przy chociażby wprowadzeniu bohaterki do rodziny Bennetów.
Aktorzy mi się nie podobają, fabuła dziwna...
ojej :cry2:

Gosia 
Like a Wingless Bird

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 17:38   

Ja juz nauczyłam się bawić tym filmem i jego konwencją.

Adresy moich blogów:

trifle 

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 18:45   

Kasiek, spróbuj obejrzeć połowę - dwa odcinki. Potem już łatwiej ;)

lady_kasiek
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 19:19   

domęczyłam pierwszy odcinek....
brrrrr...
dziwne :rumieniec:

Caroline 

Wysłany: Nie 07 Gru, 2008 13:31   

Może to i dobrze, że Lizzy została w czasach współczesnych, przynajmniej mogła być dziewczyną Bonda :D :lol:

Caitriona 
Byle do zimy

Wysłany: Pon 08 Gru, 2008 20:38   

No proszę, Lizzy dziewczyną Bonda ;) Ładna dziewczyna.
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine

Odpowiedz do tematu