Jane Austen na You Tube |
Autor |
Wiadomość |
Ulka
|
Wysłany: Śro 23 Kwi, 2008 21:40
|
|
|
Jak to się robi? |
_________________ "...aż dotąd
i dalej niż dotąd." |
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Czw 24 Kwi, 2008 10:14
|
|
|
Ja bym spytała nie "jak" tylko "po co"? |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Ulka
|
Wysłany: Czw 24 Kwi, 2008 13:20
|
|
|
Tego pytania nie zadaję, bo ktoś się może obrazić |
i dalej niż dotąd." |
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Czw 24 Kwi, 2008 16:43
|
|
|
Ulka napisał/a: | Jak to się robi? |
Po prostu robisz Simy (możesz dowolnie modyfikować ich rysy twarzy itp., więc karierę robią Simy będące kopiami ludzi sławnych), ubierasz je, budujesz i wyposażasz domek, a potem montujesz filmik z wykonywanych przez nie czynności. W dwójce jest chyba nawet możliwość nagrywania ujęć z gry i nie trzeba używać innego programu do nagrywania? Simy mogą wykonywać wszystkie podstawowe (i nie tylko) czynności: chodzić, czytać, rozmawiać, tańczyć itp. i to właśnie one zostały użyte w tym filmiku. Odpowiednio zmontowane sprawiają wrażenie scen z książki i tyle. Teoria jest prosta, ale jakim fanatykiem trzeba być, żeby technicznie nad tym pracować, to nie wiem.
Praktycznie na tym etapie, na którym teraz jest gra i dodatki, zakres możliwości, czynności i osobowości Simów jest ogromny. Dorastają się i starzeją, mają obawy i aspiracje, pracują, awansują, rozwijają zdolności, jeżdżą na wakacje, hodują zwierzaki, mają hobby. Mogą wykonywać niemal wszystkie czynności, które my wykonujemy. Ale ja i tak najbardziej lubię projektować i tworzyć domki. |
_________________ Dobra wiadomość jest taka, że Bóg zawsze odpowiada na nasze modlitwy.
Czasami po prostu odpowiedź brzmi: nie. |
|
|
|
|
Ulka
|
Wysłany: Czw 24 Kwi, 2008 21:21
|
|
|
Gunia napisał/a: | Ale ja i tak najbardziej lubię projektować i tworzyć domki. | Ja też
A w Simach to się zatrzymałam na daaawnym etapie ewolucji, chyba na podstawowej wersji i tyle , dlatego pytałam |
i dalej niż dotąd." |
|
|
|
|
trifle
|
Wysłany: Czw 24 Kwi, 2008 23:14
|
|
|
Gunia napisał/a: | Ale ja i tak najbardziej lubię projektować i tworzyć domki. |
Ja też!!! Uwielbiałam to Brat wynazlał mi gdzieś kody, dzięki którym miałam nieograniczone finanse i mogłam wykorzystać wszystkie możliwości Jakie to było świetne Ale też zatrzymałam się na tych pierwszych wersjach, daaawno w to nie grałam, oj nie. Swego czasu miałam okres "chcenia zostania architektem wnętrz" i dlatego szalałam z simsami (czytaj: domkami) |
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi. |
|
|
|
|
Gunia
|
Wysłany: Pią 25 Kwi, 2008 12:36
|
|
|
trifle napisał/a: | Gunia napisał/a: | Ale ja i tak najbardziej lubię projektować i tworzyć domki. |
Ja też!!! Uwielbiałam to Brat wynazlał mi gdzieś kody, dzięki którym miałam nieograniczone finanse i mogłam wykorzystać wszystkie możliwości Jakie to było świetne Ale też zatrzymałam się na tych pierwszych wersjach, daaawno w to nie grałam, oj nie. Swego czasu miałam okres "chcenia zostania architektem wnętrz" i dlatego szalałam z simsami (czytaj: domkami) |
Jak długo nie gram, to mi się Simsy śnią. Ale coś mi się stało z komputerem i nie chodzą. Ja mogłabym być architektem-artystą, a od praktycznych rzeczy jak rysunki itp. musiałabym mieć współpracownika, bo z takich rzeczy to ja jełop jestem. Za pismo techniczne trójki zbierałam. |
_________________ Dobra wiadomość jest taka, że Bóg zawsze odpowiada na nasze modlitwy.
Czasami po prostu odpowiedź brzmi: nie. |
|
|
|
|
trifle
|
Wysłany: Pią 25 Kwi, 2008 17:12
|
|
|
Gunia napisał/a: | Ja mogłabym być architektem-artystą, a od praktycznych rzeczy jak rysunki itp. musiałabym mieć współpracownika, bo z takich rzeczy to ja jełop jestem. Za pismo techniczne trójki zbierałam. |
Witaj w klubie Najgorsze jest to, że ja autentycznie lubię samo rysowanie - ołówek, ten odgłos na szorstkiej kartce itp tylko, że nic ładnego z tego nie wychodzi i zapał mi mija
Ej no, ja chcę simsy z takimi bajerami - zrobić sobie dworek a la Pemberley Czad |
_________________ Spieszmy się kochać wypłatę, tak szybko odchodzi. |
|
|
|
|
Darcy
|
Wysłany: Nie 27 Kwi, 2008 20:33
|
|
|
Widzę, że grono miłośniczek dekorowania wnętrz nie jest takie wąskie. Ja też, ja też! (Tylko nie w Simsach...) We wrześniu idę na profesjonalny kilkumiesięczny kurs projektowania wnętrz. Będzie nauka rysunku plus projektowanie w Archicadzie. Szkoda, że program kosztuje 6 tysięcy euro. Pomarzyć można... |
_________________ Look back at me... |
|
|
|
|
Ania1956
|
Wysłany: Pon 28 Kwi, 2008 12:11
|
|
|
Ale dobrze słyszałam że to głos Mateuszka ? |
|
|
|
|
aneby
:(
|
|
|
|
|
Gosia
Like a Wingless Bird
|
Wysłany: Śro 03 Wrz, 2008 10:58
|
|
|
Oglądałam to kiedyś, ale z przyjemnością sobie przypomniałam.
Jest i Judżin z BH i Hugh Bonneville z Daniela Derondy i Ryś, ofcors
Brak mi tylko leutenanta Busha z Horatia oraz Lorda Marka z Tristana i Izoldy. |
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met
Strona North and South by Gosia
|
|
|
|
|
Harry_the_Cat
poszukująca
|
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 02:01
|
|
|
Gosia napisał/a: | leutenanta Busha |
|
_________________ Carry on my wayward son, For there'll be peace when you are done. Lay your weary head to rest, Now don't you cry no more... |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Sob 22 Paź, 2022 21:39
|
|
|
https://youtu.be/LZ1DKaE8zas
Filmik podsumowuje najważniejsze adaptacje filmowe książek Jane Austen. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Wto 18 Lip, 2023 20:52
|
|
|
Zestawienie różnych ekranizacji DiU.
https://www.youtube.com/watch?v=PvRBjIGimJU
Nie mogę się przyzwyczaić do tego, że wersja z 1940 ma tak bardzo pomylone stroje. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Śro 19 Lip, 2023 08:06
|
|
|
Faaaajne, świetne zestawienie dzięki Admete
Wersja z 1940 zaiste ciekawa, wygląda jak skrzyżowanie Damy kameliowej z Latem w Nohant, Przeminęło z wiatrem i Piosenką Maryli Hemara ciekawa jestem dlaczego wybrali takie stroje, toć chyba wiedzieli, że to kompletnie nie te lata. Kiecki swoją drogą bardzo udane i doskonale by sie sprawdziły w ekranizacji czegoś z lat 1830. I oczywiście fryzury stanowiące krzyżówkę lat 1830 i 1860, doprawione, latami 40 XX wieku No i wszyscy wyglądają staro niestety .
Wersja włoska poza tapirowanymi kokami wydaje się akceptowalna na pierwszy rzut oka
Wersja holenderska nawet nie wiedziałam , że taka była. Coś jakby dziewczyna z perłą doprawiona mieszczańskimi portretami i do tego absolutnie współczesne fryzury, a Darcy młodzik o urodzie chłopaka z bigbitowej grupy albo kolarza (tak mi jakoś pasuje), z wyraźnie tępawym spojrzeniem za to muzyka taneczna w porządku.
1967 - oczywiście zbyt współczesne fryzury a Darcy z profilu przypomina mi Johna Lennona
!980 - w małych fragmentach wydaje się akceptowalna, chociaż oczywiście fryzury do bani i muzyka jakby nie z tej epoki.
Tradycyjnie wersja'95 doskonała i bez zarzutu, a 2005 najgorsza z możliwych toć oni na tym balu wyglądają wszyscy jakby ich z kontenerów PCK na ciuchy wyciągnęli, zwłaszcza Lizzy w jakiejś brązowej szmacie |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Śro 19 Lip, 2023 08:15
|
|
|
Taniec w wersji 2005 wygląda rzeczywiście jak wiejska potańcówka w karczmie Tylko czekać, aż ktoś wywinie hołubca i zagwiżdże Film nie byłby tak zły, gdyby ludzie odpowiedzialni za stroje i fryzury tak nie szaleli - plus Keira powinna nosić push up |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Śro 19 Lip, 2023 08:36
|
|
|
Tamara napisał/a: |
Wersja z 1940 zaiste ciekawa, wygląda jak skrzyżowanie Damy kameliowej z Latem w Nohant, Przeminęło z wiatrem i Piosenką Maryli Hemara ciekawa jestem dlaczego wybrali takie stroje, toć chyba wiedzieli, że to kompletnie nie te lata. |
Mieli ich pełne magazyny po Przeminęło z wiatrem. Kiedyś o tym czytałam. Więc przenieśli DiU dla amerykańskiego widza w realia i stroje bliskie sercu tegoż.
Admete napisał/a: | Film nie byłby tak zły, gdyby ludzie odpowiedzialni za stroje i fryzury tak nie szaleli - plus Keira powinna nosić push up |
Nie tylko to, obyczaje przede wszystkim. I maniery, a raczej ich brak |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Śro 19 Lip, 2023 08:56
|
|
|
Ale to nie są stroje z Przeminęło - chyba że ostro przerobione.
Admete napisał/a: | Film nie byłby tak zły, gdyby ludzie odpowiedzialni za stroje i fryzury tak nie szaleli - plus Keira powinna nosić push up |
Cytat: | Nie tylko to, obyczaje przede wszystkim. I maniery, a raczej ich brak
|
Osobiście jestem zdania, że tutaj cały film jest do przeróbki , albo zmienić tytuł i klasyfikację
Film jako film jest dobry, dobrze zagrany, plenery piękne, muzyka wspaniała - tyle że to nie jest ekranizacja DiU , a historia inspirowana . Podobnie jak Emma z Romolą - jako serial świetna, ale też nie jest to ekranizacja a film na podstawie. Obydwa wydadzą się znakomite komuś, kto je ogląda pierwszy raz i nie ma pojęcia o JA |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Śro 19 Lip, 2023 09:22
|
|
|
Tamara napisał/a: | Ale to nie są stroje z Przeminęło - chyba że ostro przerobione.
|
No pewnie, że przerobione. |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Śro 19 Lip, 2023 09:56
|
|
|
Tamara napisał/a: | Film jako film jest dobry, dobrze zagrany, plenery piękne, muzyka wspaniała |
No właśnie - ja to oglądam dla tych elementów i mówię sobie, że to jakaś inna historia. |
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Śro 19 Lip, 2023 10:02
|
|
|
Ja się nie mogę przełamać prędzej Romole obejrzę, co czasem zresztą mi się zdarza. |
|
|
|
|
Aragonte
|
Wysłany: Śro 19 Lip, 2023 14:35
|
|
|
Tamara napisał/a: | Wersja włoska poza tapirowanymi kokami wydaje się akceptowalna na pierwszy rzut oka |
Ja bym ją chętnie sobie obejrzała - ta wkurzona Lizzie z wachlarzem |
_________________ ... |
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Śro 19 Lip, 2023 17:22
|
|
|
Trzykrotka napisał/a: | Tamara napisał/a: | Ale to nie są stroje z Przeminęło - chyba że ostro przerobione.
|
No pewnie, że przerobione. |
Też kiedyś czytałam, że w ekranizacji z 1940 roku wykorzystali stroje z "Przeminęło z wiatrem", (na jakiejś amerykańskiej poważnej stronie, więc myślę, że to prawda ). |
_________________ |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Czw 20 Lip, 2023 08:33
|
|
|
To chyba rzeczywiście jest bardzo prawdopodobne. Wystarczyło zrezygnować z krynolin, poprawić rękawy i dodać zdobienia. |
|
|
|
|
|