Zamknięty przez: Admete Czw 26 Lis, 2020 20:26 |
To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III |
| Autor |
Wiadomość |
Aragonte

|
Wysłany: Nie 15 Lis, 2020 11:49
|
|
|
| Trzykrotka napisał/a: | Ech, nie mogę się doczekać kiedy profesorowa zawita w moje progi |
Ja chyba poczekam i zamówię sobie na prezent |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Nie 15 Lis, 2020 18:18
|
|
|
| Profesorowa gości u mnie od czwartku czyli dnia premiery, ale ciągle nie mam kiedy się z nią zapoznać... |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Caitriona
Byle do zimy

|
Wysłany: Pon 16 Lis, 2020 11:00
|
|
|
| Kurczę, ja na nią poczekam, bo nie kupuję, tylko korzystam z biblioteki, ale teraz jest zamknięta... Trzeba uzbroić się w cierpliwość. |
_________________ And I'm not gonna lie Say I've been alright
'Cause it feels like I've been living upside down
What can I say? I'm survivin'
Crawling out these sheets to see another day
What can I say? I'm survivin'
And I'm gonna be fine I'm gonna be fine
I think I'll be fine
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Wto 17 Lis, 2020 12:43
|
|
|
Czytam "Warszawę literacką przełomu XIX i XX wieku" Piotra Łopuszańskiego i mam mieszane uczucia. Oczekiwałam czegoś w rodzaju gawędy literackiej/reportażu/opracowania naukowego , a dostałam mieszaninę informacji bez ciągu logicznego, zawieszonych w próżni, i podanych stylem wojskowo-telegraficznym bądź stylem kiepskiego wypracowania piątoklasisty, oto próbka :
"Został zesłany na Syberię. Tam poznał życie i obyczaje Jakutów, co opisał w swoich nowelach. Poznał dziewczynę , Jakutkę, Annę Slepcową, która została jego towarzyszką życia(niektórzy pisali, że "żoną"). Miał z nią córkę Marię . Anna pomagała mu w ucieczce. Zmarła na gruźlicę."
"Jako człowiek Dygasiński był skromny, niezamożny. Chadzał w znoszonym tużurku. Na portrecie namalowanym przez Stanisława Witkiewicza pisarz nieco przypomina Jana Matejkę."
I podobnie cały czas - przyszedł, zrobił, kropka. Napisał, zobaczył, kropka. Do tego brak jakiegoś planu, ciągu logicznego informacji - trochę o tym , zaraz trochę o tamtym , w międzyczasie wzmianki o jeszcze innym , co generalnie przypomina mi zdanie z wypracowania chłopca z mojej klasy w podstawówce na temat "Antka" - "Antek w zimie siadywał u matki za piecem i miał ciemnoniebieskie oczy." - wszystko prawda, tylko bez sensu i bez żadnego związku przyczynowo-skutkowego.
Przeczytałam ponad połowę, ale nie jestem zachwycona - bardzo to posiekane , jest bigos i mętlik , do tego męczący styl. |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Wto 17 Lis, 2020 13:27
|
|
|
| Ot i błąd znalazłam - Łopuszański pisze, że Weyssenhoff po przegraniu Samoklęsk w karty żył z majątku żony, podczas gdy owa przegrana stała się kroplą przelewającą czarę i jego żona wystąpiła o rozwód, który zresztą szybko uzyskała , razem z pełną opieką nad dziećmi, a Weyssenhoff zaczął utrzymywać się głównie z pracy literackiej . |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Śro 18 Lis, 2020 18:56
|
|
|
Oczadzialam dokumentnie i nabylam 2-tomowe wydanie Shakespeare'a bodaj dziel wszystkich.
Jeden tom to komedie, drugi tragedie i kroniki.
Co prawda oblozylam sie ostatnio Willusiem po napadzie na biblioteke, ale... Ale...
A wlasciwie no i co z tego? Na wlasnosc bede miala tlumaczenie pana Baranczaka, a to zawsze dobry interes.
Poza tym doszlam do wniosku, ze smierc bede miala gwaltowna, ale piekna - kiedy przywala mnie te grubasne tomiszcza, w ktorych sie lubuje, to w zasadzie bede miala od razu zrobiony grobowiec, niech sie faraony tego swiata schowaja. |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 18 Lis, 2020 19:11
|
|
|
| Agn napisał/a: | | Oczadzialam dokumentnie i nabylam 2-tomowe wydanie Shakespeare'a bodaj dziel wszystkich. |
| Agn napisał/a: | A wlasciwie no i co z tego? Na wlasnosc bede miala tlumaczenie pana Baranczaka, a to zawsze dobry interes. |
Agn, tylko winni się tłumaczą , a tu jakbym wyczuwała skrupuły z Twojej strony.
Jeśli chodzi o zakupy książkowe to nie mam (prawie ) nigdy wyrzutów sumienia/skrupułów/poczucia winy.
Właśnie planuję kolejne "kilogramy" zamówionych książek po Nowym Roku, a na Swięta też przyjdzie prezentowa paczka z Polski, więc jakby co to masz u mnie pełne zrozumienie przy książkowych zakupach, nieważne jakie tomiszcza i ile ważą/mierzą metrów. |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 18 Lis, 2020 19:13
|
|
|
| Agn napisał/a: | | w zasadzie bede miala od razu zrobiony grobowiec, niech sie faraony tego swiata schowaja. |
Jest to jakaś myśl Zakończyłam czytanie Chwały Aten i była to bardzo satysfakcjonująca lektura. Mam w planach Partenon autorstwa Mary Beard, ale na razie Bronowice - Moniki Śliwińskiej "Panny z Wesela. Siostry Mikołaczykówny i ich świat. Zapowiada się bardzo ciekawie. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Śro 18 Lis, 2020 19:21
|
|
|
Annmichelle, mam lekkie skrupuly, bo mialam oszczedzac na blureja i mi za choinke nie idzie. No i poza tym po to napadalam na biblioteke, wiec kupilam cos, co w zasadzie mialam przed nosem. Aczkolwiek inne tlumaczenie, moze mnie wiec sumienie nie zezre do ostatniej kosteczki.
A skoro znow poszly 2 stowki na zebologa (ale za to jaka mam piekna, nieskalana jedynke teraz!), to... Coz...
|
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Śro 18 Lis, 2020 19:41
|
|
|
| Agn napisał/a: | Annmichelle, mam lekkie skrupuly, bo mialam oszczedzac na blureja i mi za choinke nie idzie. |
Oooo, to ważki argument. Teraz rozumiem skrupuły!
Przy okazji - ile kosztuje odtwarzać blu ray w Polsce?
| Agn napisał/a: | | Aczkolwiek inne tlumaczenie, moze mnie wiec sumienie nie zezre do ostatniej kosteczki. |
Weź przestań, bo jak to czytam to mnie zaczynają zęby boleć.
| Agn napisał/a: | A skoro znow poszly 2 stowki na zebologa (ale za to jaka mam piekna, nieskalana jedynke teraz!), to... Coz...
|
Jedynka ważna sprawa, ale tę torbę to zdejmij z głowy, dobrze?
Wstyd to kraść, a nie książki kupować! |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Śro 18 Lis, 2020 19:45
|
|
|
| Agn napisał/a: | Oczadzialam dokumentnie i nabylam 2-tomowe wydanie Shakespeare'a bodaj dziel wszystkich.
Jeden tom to komedie, drugi tragedie i kroniki.
Co prawda oblozylam sie ostatnio Willusiem po napadzie na biblioteke, ale... Ale...
A wlasciwie no i co z tego? Na wlasnosc bede miala tlumaczenie pana Baranczaka, a to zawsze dobry interes. | Bardzo dobry pomysł, nabyłam nie tak dawno to samo wydanie i jestem bardzo zadowolona
ps. to nie są dzieła wszystkie, tylko te główne. |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Śro 18 Lis, 2020 20:18
|
|
|
| Admete napisał/a: | | Moniki Śliwińskiej "Panny z Wesela. Siostry Mikołaczykówny i ich świat. Zapowiada się bardzo ciekawie. |
Przymierzałam się do tego , ale na razie odłożyłam na później. Ciekawa jestem Twoich wrażeń , bo temat bardzo interesujący. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Śro 18 Lis, 2020 20:27
|
|
|
| Czyta się świetnie - widać, że autorka dobrze przygotowana. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Śro 18 Lis, 2020 20:48
|
|
|
| To się może kiedyś skuszę, na razie stos do przeczytania jest za wielki . |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Śro 18 Lis, 2020 21:37
|
|
|
| Agn napisał/a: | Oczadzialam dokumentnie i nabylam 2-tomowe wydanie Shakespeare'a bodaj dziel wszystkich.
Jeden tom to komedie, drugi tragedie i kroniki. |
Bardzo zacny zakup, gratuluję! Też mam tę wersję dwutomową plus trochę pojedynczych sztuk. |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Czw 19 Lis, 2020 10:15
|
|
|
| annmichelle napisał/a: |
Weź przestań, bo jak to czytam to mnie zaczynają zęby boleć. |
To może sumienie owe zęby zostawi w spokoju.
| annmichelle napisał/a: | | tę torbę to zdejmij z głowy, dobrze? |
To zamiast maseczki!!!
| BeeMeR napisał/a: | | to nie są dzieła wszystkie, tylko te główne. |
Tak, na spokojnie już, kiedy przestałam świrować z radości zajrzałam w spis treści. Ale jak dla mnie ilość wystarczająca. Wieczorem biorę się za "Henryka IV".
| Aragonte napisał/a: | | Bardzo zacny zakup, gratuluję! |
Dziękuję, dziękuję. *kłania się zamiatając czapką podłogę* |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Czw 19 Lis, 2020 10:21
|
|
|
| Agn napisał/a: | | ak, na spokojnie już, kiedy przestałam świrować z radości zajrzałam w spis treści. Ale jak dla mnie ilość wystarczająca. | Miałam tak samo |
|
 |
Ania Aga

|
Wysłany: Sob 21 Lis, 2020 14:25
|
|
|
Robin Stevens "Zbrodnia nie przystoi damie", pierwszy tom serii "Zbrodni niezbyt eleganckiej" dla czytelników 9+. Lata trzydzieste XX wieku, do angielskiej szkoły dla dziewcząt trafia Hazel Wong, Chinka z Hongkongu. Jej ojciec zafascynowany Anglią i wszystkim co angielskie postanawia jednak kształcić córkę, ponieważ stracił nadzieję na posiadanie syna. I tak dziewczynka trafia do Deepdean, zaprzyjaźnia się z córką lorda i wspólnie zakładają Towarzystwo Detektywistyczne. Wzorują się na Sherlocku Holmesie i doktorze Watsonie. W szkole ginie nauczycielka, jej ciało znajduje Hazel, ale ciało znika. Dziewczynki prowadzą śledztwo, jej rozwiązanie jest dość zaskakujące.
Troszkę przegadana, ale jak trafię następne tomy przeczytam z przyjemnością. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 22 Lis, 2020 15:00
|
|
|
| Czytam dziś przez większość dnia książkę o siostrach Mikołajczykównach i oderwać się nie mogę. Nadal szczerze polecam. To kiedyś w Krakowie do odwiedzenia ( ponownego ) Rydlówka i Tetmajerówka ( nigdy nie byłam ). |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Nie 22 Lis, 2020 15:14
|
|
|
W Rydlówce była dopiero co rocznica wiadomego wesela i osadzanie chochoła - tym razem było mało ludzi przez pandemię; w RNŚ mówili.
O Mikołajczykównach chętnie poczytam. |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Nie 22 Lis, 2020 15:41
|
|
|
Jedno i drugie rzut beretem od moich rodzinnych Bronowic Małych (dawniej Nowych). Rydlówka jak najbardziej do zwiedzenia, Tetmajerówka zaś jest w rękach prywatnych i chyba nie jest udostępniona. Jak tam w wakacje przejeżdżałam na rowerze to szukałam i nie znalazłam, nie jest opisana. Potem wyguglałam bramę i dworek |
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Nie 22 Lis, 2020 15:46
|
|
|
| Tam jest chyba fundacja im. Tetmajera, ale na pewno jest w rękach rodziny. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Nie 22 Lis, 2020 22:57
|
|
|
W rocznicę Wesela Rydlówkę można było zwiedzać wirtualnie. Nie wiem, czy nadal można. Jeszcze nie tak znowu dawno mieszkała tam Haneczka - pani Anna Rydlówna.
Gdzie znalazłaś książkę, Admete? Na legimi?
Ja właśnie kończę Złoty róg i jestem pod pozytywnym wrażeniem tego, jak panowie autorzy vel Szymiczkowa zgrabnie spletli swoją powieść z Weselem. Nawet zjawy się pojawiły, nawet Chochoł.
I jak zwykle nakręcam się na krakowskie detale. Pałac Sztuki, piękny i reprezentacyjny secesyjny budynek przy Plantach zastąpił stragany na targu warzywnym I w ogóle - piękny, rozległy, rekreacyjny Plac Szczepański w charakterze bazarku jarzynowego -niepojęte. Dziś Teatr Stary przy nim stoi! A po jarzyny, sery i wszelkie dobro z całej Europy oraz Turcji chadza się za Planty, na Stary Kleparz, tam gdzie przyprawy kupowałyśmy. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pon 23 Lis, 2020 12:13
|
|
|
Tak, na Legimi, ale może bym sobie kupiła. A już dla Krakowianek to taki must have Rewelacyjna. Mnóstwo informacji, tekstów źródłowych, wyważone opinie, zdjęcia. Bardzo to wszytko interesujące. |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Pon 23 Lis, 2020 13:46
|
|