|
Najgłupsze książki, jakie wpadły wam w ręce |
| Autor |
Wiadomość |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Nie 27 Lis, 2022 16:34
|
|
|
"Byc moze myli rozwod z rozwolnieniem" :rorfl:
Przerazajace jest to, ze niedawno jakis facet zapytal o drugi tom tego arcydzieUa i byl bardzo rozczarowany, ze nie mielismy. A widze, ze nie da sie tego czytac nawet dla beki.
Moze popelnil jakies ohydne przestepstwo i musi poniesc kare, nie wiem...
W kazdym razie patrze na to, od razu wspominam Ferrin Michalakowej i w sumie nie zdziwilabym sie, gdyby to ona kryla sie pod tym pseudonimem. Tyle podobienstw, ze to az podejrzane.
Edycja: Ej, to bylo juz kiedys wydane! W bialej okladce ze smokiem... |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Nie 27 Lis, 2022 18:32
|
|
|
Tak, tak, było. Ale zakładam, że to jednak nie Michalak, chociaż dowodów żadnych nie mam O Reystone praktycznie nic wiadomo poza tym, że jest weterynarz z zawodu (jak Michalak). |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2022 09:35
|
|
|
Uhmm i bohaterka przenosi sie do innego swiata, gdzie wszystkich zmiata powiewem zajebistosci i wszyscy jej pragna, a seks niebezpiecznie krazy wokol niesmacznego gwaltu.
Naprawde bym sie nie zdziwila.
Ale nie twierdze, ze to ona. Natomiast podobienstw do Ferrinu tej ksiazce nie odmawiam. |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2022 12:53
|
|
|
A czemuż by nie przerobić letko fabuły i wydać pod pseudonimem, nie trzeba się męczyć a kasa poleci |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2022 14:59
|
|
|
Moim zdaniem to raczej nie Michalak. Reystone napisała jeszcze coś takiego:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4823761/wietrzne-katedry
I to średnio mi pasuje do tego, co wydaje AutorKasia. Ale nie miałam tej książki w ręku, więc mogę się mylić |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2022 15:46
|
|
|
Och, ja sobie tylko dywaguje. Nie twierdze, ze to AutorKasia, ale gdyby sie okazalo kiedys, ze jednak ona to nie zdziwilabym sie.
Ta druga ksiazka nie brzmi zle, ale wykonanie moglo ja polozyc. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Nie 26 Lut, 2023 12:10
|
|
|
Agn, może recenzja tego dzieua też Ci się spodoba - dla odmiany chodzi o jakąś podróbkę LOTR
https://www.youtube.com/watch?v=HcxI7p3bBrg |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Nie 26 Lut, 2023 12:59
|
|
|
Och, zapisalam sobie, brzmi cudownie (also nigdy nie slyszalam o tej serii... )
Edit: ooo wrzucam sobie do obejrzenia takze recezje samego dzieUa, nie tylko kontynuacji. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Nie 26 Lut, 2023 15:28
|
|
|
| Agn napisał/a: | Och, zapisalam sobie, brzmi cudownie (also nigdy nie slyszalam o tej serii... )
Edit: ooo wrzucam sobie do obejrzenia takze recezje samego dzieUa, nie tylko kontynuacji. |
Też ją właśnie wynalazłam
https://www.youtube.com/w...QPSaWItU&t=145s |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Nie 26 Lut, 2023 19:00
|
|
|
| Agn napisał/a: | | wrzucam sobie do obejrzenia takze recezje samego dzieUa, nie tylko kontynuacji. | Och, to musi być arcydzieuo |
|
 |
BeeMeR

|
Wysłany: Nie 26 Lut, 2023 23:05
|
|
|
Obejrzałam te dwa filmiki, pośmiałam się z idiotyzmów fabularno-grafomańskich |
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Pon 27 Lut, 2023 06:39
|
|
|
Recenzje piękne Tak się uśmiałam że już radośniej patrzę w poniedziałek. |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Pon 27 Lut, 2023 08:01
|
|
|
O matko, obejrzalam w koncu - przezacne!
Dzieki! |
|
|
|
 |
akne

|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2023 01:34
|
|
|
Drugi filmik jest...
...ten Pierścień nie jest zbyt inteligentny...
|
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 28 Lut, 2023 01:50
|
|
|
| akne napisał/a: | Drugi filmik jest...
...ten Pierścień nie jest zbyt inteligentny...
|
Jak miło, że dostarczyłam Ci rozrywki |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Pią 14 Kwi, 2023 13:00
|
|
|
Grafzero omawia książkę Pizgacz - chyba umieszczę link w tym wątku
https://www.youtube.com/watch?v=4uXVHHOp3Wc |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Pon 26 Sie, 2024 14:56
|
|
|
Ogłaszam wszem i wobec , że chyba pierwszy raz w życiu "zaliczyłam" prawdziwą grafomanię wydaną na papierze, przez wydawnictwo.
"Because of you" Izabelli Nowaczyk.
Nawet nie wiem od czego miałabym zacząć, żeby wymienić słabe punkty tej książki...
Język,konstrukcja powieści, bohaterowie, fabuła, opisy, sytuacje - proste, często prostackie, miałam wrażenie, że pisane przez bardzo młodą osobę (młodszą niż 17-stoletnia bohaterka),która wyobraża sobie i fantazjuje, jak to wygląda życie osoby starszej od niej o kilka lat.
Ktoś czuje potrzebę pisania - proszę bardzo, dać do poczytania koleżankom, siostrze, sąsiadce - jeśli kogoś to uszczęśliwia, czemu nie?
Zastanawia mnie natomiast, jak można wydać takie "dzieło" (z tego co widzę nawet w jakimś kolekcjonerskim wydaniu)?
Rozumiem - kasa, wydawnictwo jest firmą, która chce zarabiać, ale.... to taka pułapka na nieświadomych czytelników (jak np. ja! ), którzy jednak po wydanej książce spodziewają się poziomu ciut innego niż jakiś amatorski fanfik czy opowiadanie pisane na prywatnym blogu.
Ostatnio czytałam wiele młodzieżówek, YA, takie lekkie powieści na lato. Parę było naprawdę dobrych, także w kategorii literatury pięknej.
Kilka - po prostu słabych, ale "Because of you" jest z nich chyba najgorsza.
Ale wierzę, że istnieją wydane na papierze przez wydawnictwa książki, które są jeszcze gorsze. |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Wto 27 Sie, 2024 10:31
|
|
|
| A może to kolekcja "Najgłupsze książki, jakie udało się nam wydać" ? |
|
|
|
 |
Loana

|
Wysłany: Wto 27 Sie, 2024 14:04
|
|
|
| annmichelle napisał/a: | Ogłaszam wszem i wobec , że chyba pierwszy raz w życiu "zaliczyłam" prawdziwą grafomanię wydaną na papierze, przez wydawnictwo.
"Because of you" Izabelli Nowaczyk. |
Jak coś ma tytuł po angielsku to już wskazuje, że może być słabo, skoro musieli dać obcobrzmiącą nazwę |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Wto 27 Sie, 2024 17:50
|
|
|
| Loana napisał/a: | Jak coś ma tytuł po angielsku to już wskazuje, że może być słabo, skoro musieli dać obcobrzmiącą nazwę |
W sumie coś jest na rzeczy.
Najlepsze młodzieżówki jakie dotychczas przeczytałam miały polskie tytuły, nawet te napisane w oryginale po angielsku.
| Tamara napisał/a: | | A może to kolekcja "Najgłupsze książki, jakie udało się nam wydać" ? |
Niestety, nie.
Gdyby tak było to nie skusiłabym się na czytanie, bo od razu wiedziałabym z czym mam do czynienia.
Zgubiła mnie (po raz kolejny...) wiara w 95% super pozytywnych komentarzy - idących w setki, więc pomyślałam, że to nie mogą być wyłącznie opinie sponsorowane.
Najbardziej przerażające były te typu: to najlepsza książka jaką czytałam/ pozostanie w moim serduszku na zawsze/ płakałam jak czytałam (z miłości, nie z żenady)/ X jest moim książkowym mężem (!!!)/ piękne po prostu, itd.
Ja rozumiem, że nie samym Dostojewskim czy innym Joycem człowiek żyje , ale wystawianie maksimum oceny 10/10 plus te hymny pochwalne takiemu gniotowi?!
Też czytam różne książki - aktualnie mam fazę na lekkie młodzieżowe, YA, letnie powieści , ale i w tej kategorii jest niesamowity rozstrzał jakościowy.
A takie gnioty jak w/ w nie tylko idą w wysokich nakładach, ale i doczekują się wypasionych edycji limitowanych i jeszcze te zachwyty....
Mam nadzieję, że moja opinia, która puściłam w odmęty internetu, ostrzeże choć jedną zagubioną, niezorientowaną duszę przed zakupem i wyda te pieniądze na coś wartościowszego (czyli na prawie wszystko inne ). |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Śro 28 Sie, 2024 09:43
|
|
|
| annmichelle napisał/a: | | to najlepsza książka jaką czytałam/ pozostanie w moim serduszku na zawsze/ płakałam jak czytałam (z miłości, nie z żenady)/ X jest moim książkowym mężem (!!!)/ piękne po prostu, itd. |
Takie opinie to red flag, ostrzegające że to kit nie do wytrzymania jeżeli ktoś nie do powiedzenia o książce nic ponadto, że się popłakał... |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Czw 29 Sie, 2024 09:54
|
|
|
| Tamara napisał/a: | Takie opinie to red flag, ostrzegające że to kit nie do wytrzymania jeżeli ktoś nie do powiedzenia o książce nic ponadto, że się popłakał... |
Gdyby to były tylko takie krótkie recenzje to pół biedy , ale są też takie rozbudowane z dogłębną analizą (mogę podesłać link jakby co albo wystarczy wejść na lubimyczytać.pl), napisane o niebo lepiej niż to "dzieło", że naprawdę się nadziałam oczekując powieści przynajmniej poprawnie napisanej i zredagowanej.
Obawiam się, że oprócz mnie i jeszcze może 2-3 opinii negatywnych pozostałe kilkaset jest mega pozytywnych.
A może to ja nie potrafię dojrzeć głębi tej książki?
Jednak nie - to jest gniot.
Czytam już coś innego, a o tej grafomanii chcę zapomnieć. |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Czw 29 Sie, 2024 12:43
|
|
|
Hmmm, chyba nigdy nie kierowałam się opiniami innych przed kupnem książek, z wyjątkiem wypadków, kiedy była to opinia osoby, której gust znam. Kiedy się kupowało książki wyłącznie stacjonarnie , po prostu zaglądałam do środka i czytałam fragmenty, a w zakupach sieciowych czytałam recenzje wydawnictwa albo korzystałam z polecajek osób obserwowanych w socmediach przeze mnie, których poglądy z grubsza są mi znane. Inna rzecz, że beletrystyki prawie nie kupuję, więc i ryzyko kupienia głupiej książki małe |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Czw 29 Sie, 2024 14:39
|
|
|
| Tamara napisał/a: | Inna rzecz, że beletrystyki prawie nie kupuję, więc i ryzyko kupienia głupiej książki małe |
I tu jest pies pogrzebany.
Plus - ja nie mogę sobie książki przekartkować przed zakupem, przynajmniej tych po polsku. A jeśli jakiś gatunek jest dla mnie nowy to muszę się opierać niejako na opiniach, recenzjach innych (i to nie tych sponsorowanych lub "za darmowy egzemplarz od wydawnictwa"), bo inaczej musiałabym zamawiać w ciemno bardzo dużo książek, z czego pewnie sporo zupełnie nie trafiłaby mi w gust, a nie stać mnie na wyrzucanie pieniędzy, mówiąc dosadniej .
Bo odsprzedać polskie książki na jakichś niemieckich portalach to też raczej ciężka sprawa.
A wyrzucić książek do śmieci po prostu nie umiem. To wbrew mojej naturze.
Na szczęście w/w nie zakupiłam, więc przynajmniej czynnik ekonomiczny odpadł. |
|
 |
Tamara

|
Wysłany: Czw 29 Sie, 2024 17:41
|
|
|
| Tak, to prawda, Ty masz inne warunki dostępu do polskiej literatury. |