|
Najgłupsze książki, jakie wpadły wam w ręce |
| Autor |
Wiadomość |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:14
|
|
|
Eeee, co chcą od Pilipiuka? Dobrze się czyta |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Akaterine

|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:31
|
|
|
Pilipiuka czytałam tylko Oko Jelenia. Fakt, czytało się dobrze, ale jak sobie przypomnę niektóre wątki to . Widać było dużą niechęć autora do Niemców, a te przemyślenia głównego bohatera, czy powinien zabić człowieka, który mógł być prapra-przodkiem Hitlera były po prostu durne. No i ta przytoczona w którejś recenzji przez Kasię Babis alternatywna rzeczywistość, w której Korwin wygrał wybory, zlikwidowano ZUS, dzięki czemu wszystkim żyło się lepiej . |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:34
|
|
|
Pilipiuka czytałam dawno temu jakąś powieść o młodej wampirzycy i średnio mi podeszła (choć nie na zasadzie "kiepska książka" tylko raczej - nie mój typ humoru), ale jego opowiadania są fajne.
Są tacy pisarze, których opowiadania wolę zdecydowanie bardziej niż powieści (choć opowiadań jako takich nie lubię - ciekawe). Murakami na ten przykład. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:36
|
|
|
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Pilipiuka czytałam dawno temu jakąś powieść o młodej wampirzycy |
A ta młoda wampirzyca to nie jest czasem Monika z "Kuzynek"? Właśnie nimi zajmuje się Kasia Babis w tym filmiku |
_________________ "Wolę piekło chaosu od piekła porządku".
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:42
|
|
|
| Nie, znalazłam - Wampir z M3 |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:48
|
|
|
| Agn napisał/a: | Obejrzalam. Cos czuje, ze następny na tapecie bedzie Komuda... |
Nie zmartwi mnie to
BTW te zdjęcia z popijawy fantastów są, jak rozumiem, prawdziwe
| Akaterine napisał/a: | Ja właśnie oglądam z chłopakiem odcinek o Achai (on czytał, mi odradził ). Wiedziałam, że to jest złe, ale nie sądziłam, że aż tak. |
Mądrze zrobił, że odradził
Ja "Achaję" znałam z drugiej ręki, z obszernych analiz Niezatapialnej (które zresztą w wielu punktach pokrywają się z tym, o czym mówi Kasia Babis), sama pożyczyłam kiedyś I tom, przeczytałam fragmenty i odpuściłam.
Stawiam na to, że w kolejce do analizy jest Przewodas, czyli Konrad Lewandowski |
(W. Szymborska) |
| Ostatnio zmieniony przez Aragonte Sob 06 Lut, 2021 13:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:50
|
|
|
A streścicie co jest nie tak i dlaczego Was to tak cieszy? |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 13:53
|
|
|
| RaczejRozwazna napisał/a: | A streścicie co jest nie tak i dlaczego Was to tak cieszy? |
Dużo byłoby do streszczania Może spróbuj obejrzeć kawałek odcinka pod, nie wiem, śniadanie czy obiad, i sprawdź, czy taka forma cię zainteresuje i ubawi? |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 15:12
|
|
|
Och, Akaterine, szczesliwa z ciebie kobieta byla, nie znalas tych niezmierzonych pokladow incelstwa upakowanych w 3 tomach "Achai" (nie spodziewam sie, zeby w kolejnych odnogach tej parszywej ksiazki dzialo sie lepiej - biorac pod uwage wypowiedzi aŁtora nadal kobiety uwaza za conajwyzej godne funkcji - pardon my french - pojemnika na sperme).
Pilipiuka sie owszem dobrze czytalo, ale juz dawno zjadl swoj ogon. Poza tym tez ma swoje frustracje wrzucone do ksiazek wlasnie typu ckni mu sie do rzadow Konfederacji, kobiety zachowujace sie jak idiotki pomimo naprawde zaawansowanego wieku czy nazywanie ich cielakami. I popisywanie sie wiedza autora odnosnie stolarki czy czego tam bez zwiazku z fabula. A, faktycznie wampirzyca Monika wypalila z gleboka mysla, ze bezdomni powinni sobie budowac domy, zaraz po tym, jak samowolnie urzadzila sobie chatke gdzie jej sie podobalo.
No takie tam.
Jest i tak lagodniejszy niz Ziemianski, ktory jest wg mnie zwyklym zwyrolem, ale i tak ten Pilipiuk srednio sie moze obronic. |
_________________ Fear is the mind-killer. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 16:00
|
|
|
| Agn napisał/a: | | Poza tym tez ma swoje frustracje wrzucone do ksiazek wlasnie typu ckni mu sie do rzadow Konfederacji |
UPR Korwina i opiewa tu i ówdzie w książkach szczęśliwość kraju po zlikwidowaniu ZUS, NFZ itepede. Socjalizm tfuj, tfuj. A w nowym porządku myk, myk i masz odłożone na mercedesa. Miało to być podobno ujęciem nie całkiem serio, ale kłopot w tym, że prywatnie on podobne poglądy głosi.
Ziemiańskiego obronię w jednym miejscu - jako jedyny chyba z tego towarzystwa nie podpisał się pod słynnym listem fantastów z zeszłego lata, w którym protestowali przeciwko "cenzurze" spod znaku LGBT.
Edit: nie mogę znaleźć tego listu, może później podlinkuję. |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Akaterine

|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 17:01
|
|
|
| Agn napisał/a: | | I popisywanie sie wiedza autora odnosnie stolarki czy czego tam bez zwiazku z fabula. |
Pamiętam jakiś fragment z Oka Jelenia, w którym bohater wchodzi na jakiś statek i zaczyna odczuwać z nim bliskość duchową, po czym następuje opis, że czasami się zdarza, że człowiek tak się zestraja ze statkiem, czy coś w ten deseń . I to w zasadzie nawet by nie było złe, gdyby miało jakieś uzasadnienie albo kontynuację w fabule - że bohater rzeczywiście będzie pływał tym statkiem, albo że statek został zbudowany przez jego przodka, cokolwiek, ale nie, autor to napisał, bo miał ochotę i koniec . |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 17:15
|
|
|
| Nie podpisal, ale moze akurat wtedy byl bardziej zajety pisaniem kolejnego chamidlowatego postu na twitterze. |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 18:22
|
|
|
Nie natknęłam się na te kwestie w jego opowiadaniach, ale to pewnie dlatego, że mało ich przeczytałam.
Natomiast sporo widzę satyry i pewne sprawy, o który mówi ta dziewczyna - posłuchałam kawałek - podchodzą mi pod satyrę.
To nie jest i nie będzie jednakże jakiś mój ulubiony pisarz, mimo że się nieźle czyta. Na taką tematykę z rzadka mam ochotę. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 19:52
|
|
|
| Agn napisał/a: | | Nie podpisal, ale moze akurat wtedy byl bardziej zajety pisaniem kolejnego chamidlowatego postu na twitterze. |
To raczej specjalność Piekary |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 21:02
|
|
|
| Aragonte napisał/a: | | Ja "Achaję" znałam z drugiej ręki, |
Czy to jest to coś strasznego , co kiedyś przyniosłaś na spotkanie w Nerd Cafe i co podczytywałam w trakcie ? |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 06 Lut, 2021 23:40
|
|
|
| Tamara napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Ja "Achaję" znałam z drugiej ręki, |
Czy to jest to coś strasznego , co kiedyś przyniosłaś na spotkanie w Nerd Cafe i co podczytywałam w trakcie ? |
A bardzo możliwe, chociaż mógł to też być Komuda |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Nie 07 Lut, 2021 17:26
|
|
|
To było o jakiejś greckiej księżniczce porwanej i zniewolonej i sprzedanej i wykorzystywanej itp - to chyba była Achaja . To było STRASZNE |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Akaterine

|
Wysłany: Nie 07 Lut, 2021 20:41
|
|
|
Obejrzałam odcinek Kasi Babis o Kuzynkach Pilipiuka - ło matko, jakie to musi być złe. Z cytowanych fragmentów wynika, że autor sam nie mógł się zdecydować, czy chce pisać powieść, czy esej z krytyką rzeczywistości. A określanie kobiet "cielaki" jest naprawdę . |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Wto 20 Kwi, 2021 00:39
|
|
|
Aaaaagn! Tym razem Kasia Babis wzięła się za Komudę
https://www.youtube.com/watch?v=ebJjbPVgCMA
Jeszcze nie oglądałam
Edit: obrzydliwe to wyjątkowo |
(W. Szymborska) |
| Ostatnio zmieniony przez Aragonte Wto 20 Kwi, 2021 02:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Wto 20 Kwi, 2021 01:10
|
|
|
Oooch cudnie! Do sniadania bedzie jak znalazl |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 23 Paź, 2021 20:31
|
|
|
I nowe dziady polskiej fantastyki - tym razem książka, której nie znam, tj. czytałam o niej tylko na Niezatapialnej Armadzie i to wszystko. I raczej nie sięgnę
https://www.youtube.com/watch?v=j8WMR5txMg4 |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Akaterine

|
Wysłany: Sob 23 Paź, 2021 20:39
|
|
|
| Też nie czytałam, ale słuchając relacji Kasi Babis byłam w lekkim szoku, że ktoś wydał taki szajs. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 23 Paź, 2021 20:57
|
|
|
| Akaterine napisał/a: | | Też nie czytałam, ale słuchając relacji Kasi Babis byłam w lekkim szoku, że ktoś wydał taki szajs. |
Mnie już nic nie dziwi |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
Agn
księgarniany wymiatacz

|
Wysłany: Nie 24 Paź, 2021 00:16
|
|
|
Znamienne, ze cala ta zgraja dziadersow jest wydawana przez Fabryke Slow.
Widac jedna stajnia.
Edycja: O, widze ze Kasia o tym wspomniala. |
|
|
|
 |
Aragonte

|
Wysłany: Sob 26 Lis, 2022 21:06
|
|
|
Kolega z Discorda Czerwia Fantastycznego zrecenzował na F-B "Dziewiątego maga" tajemniczej autorki o obcojęzycznym pseudonimie
https://www.facebook.com/...507316024737531
Chyba kwalifikuje się to do tego wątku |
(W. Szymborska) |
|
|
|
 |
|
|