|
To czytamy - mole książkowe w akcji cz. V |
| Autor |
Wiadomość |
Trzykrotka

|
Wysłany: Pon 01 Gru, 2025 23:30
|
|
|
Dobrze się zapowiada Ja zawsze łykam te grube tomiszcza jak gęś kluski; nabyłam dziś Naznaczonego, tylko trzecią Aglę muszę najpierw dokończyć Tyle dobrego na stoliku! |
|
|
|
 |
annmichelle

|
Wysłany: Wto 02 Gru, 2025 09:14
|
|
|
Ja "Naznaczonego" zażyczyłam sobie jako prezent gwiazdkowy. |
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Wto 02 Gru, 2025 11:00
|
|
|
Ja też miałam tai pomysł, ale cóż - nie wytrzymałam
BTW wydawało mi się, że Alga to grube tomiszcze, ale przy Naznaczonym wygląda chudziutko... |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Wto 02 Gru, 2025 11:18
|
|
|
| Czytam biografię Jane Austen Anny Przedpełskiej-Trzeciakowskiej ale podoba mi się tylko częściowo. Dużo powtórzeń, naciąganych interpretacji i chwilami dziwny język. |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
annmichelle

|
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Wto 02 Gru, 2025 18:55
|
|
|
Czyli mamy podobne wrażenia |
_________________ ...najbardziej poruszające są opowieści nieopowiedziane /J.R.R. Tolkien/ |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Wto 02 Gru, 2025 19:26
|
|
|
| Fibula napisał/a: | Admete, co za tempo! Ja z Cormoranem utknęłam na trzecim tomie i ciągle się zbieram do kolejnych. |
Czytam, natomiast praktycznie nic nie oglądam. |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Śro 03 Gru, 2025 08:53
|
|
|
| RaczejRozwazna napisał/a: | | biografię Jane Austen Anny Przedpełskiej-Trzeciakowskiej |
Muszę wreszcie ją przeczytać, bo stoi i czeka nawet jeżeli będzie tam dużo gdybania, nie sądzę, żebym była niezadowolona. Materiał źródłowy jest skąpy i znany, więc nic nowego się wymyślić nie da, natomiast ucieszy mnie samo zanurzenie się w tym świecie.
U mnie to https://www.empik.com/fas...gK_2fD_BwE&cf=1 fajne zwięzłe kompendium wiedzy o o ubiorze i jego funkcji w czasach JA, i dużo obrazków |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
| |
|
|
|
 |
RaczejRozwazna
|
Wysłany: Śro 03 Gru, 2025 22:13
|
|
|
Wolałabym właśnie więcej o samym świecie, zebrania więcej faktów dot. obyczajów, sposobu spędzania czasu niż wielokrotnego powracania do jednego akapitu z listu Jane, dot. Toma Lefroya. |
|
|
|
 |
Tamara
nikt nie jest doskonały...

|
Wysłany: Czw 04 Gru, 2025 13:37
|
|
|
| Co nieco o obyczajach i spędzaniu czasu jest w tym , co kiedyś linkowałam - "Dress in the age of JA" Hillary davidson, co prawda głównym tematem jest ubiór, ale właśnie w kontekście codziennego życia i obyczajów, więc można się trochę zorientować, jak to wyglądało, tak samo w tym, co linkowałam w poście wyżej. |
_________________ Nie można uwięzić kogoś, kto mieszka we własnej głowie. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Czw 04 Gru, 2025 16:23
|
|
|
| Jeśli chodzi o biografie Austen, to najlepsza jest chyba ta napisana przez Claire Tomalin ( u nas nie była tłumaczona ). |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
Trzykrotka

|
Wysłany: Pią 05 Gru, 2025 10:45
|
|
|
Dzięki za podpowiedź, już sobie zdobyłam ebooka
Czytam głównie w komunikacji miejskiej książkę Entitled. The Rise and Fall the Huose of York
https://www.amazon.pl/Ent...PL&gad_source=1
Miałam dotąd obojętny stosunek do monarchii jako takiej, ot - kosztowny ale całkiem miły dla oka przeżytek. Ale po takiej lekturze nóż się w kieszeni otwiera. Nie wiem, czy odebranie tytułów tej rozkosznej parze to nie za mało Nie mówiąc już o zamiataniu pod dywan ich czynów przez całe lata. |
|
|
|
 |
Admete
shadows and stars

|
Wysłany: Pią 05 Gru, 2025 17:21
|
|
|
| Trzykrotka napisał/a: | | Dzięki za podpowiedź, już sobie zdobyłam ebooka |
Mam ją na półce w formie książkowej Miłej lektury |
Lubię jesień.
 |
|
|
|
 |
|
|