|
Fajny film wczoraj widziałam VI |
Autor |
Wiadomość |
Ania Aga
|
Wysłany: Wto 22 Paź, 2024 21:19
|
|
|
Byłam w kinie na "Hrabim Monte Christo", bardzo mi się podobał, wierny powieści, choć były pewne zmiany w fabule, mam ochotę przeczytać ponownie "Hrabiego". I ten język francuski, nadający filmowi melodii. |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Wto 22 Paź, 2024 21:28
|
|
|
Liczę, że w końcu będzie dostępny na jakiejś platformie VOD |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
Ania Aga
|
Wysłany: Wto 22 Paź, 2024 21:48
|
|
|
Film trwa 3 godziny, chyba najdłuższy na jakim byłam, ale się nie dłużył. Mercedes zjawiskowa, piękna kobieta, świetnie pokazana. |
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Pią 25 Paź, 2024 22:22
|
|
|
Obejrzałam polski Napad, nawiązujący do napadu na Kredyt Bank w 2001 roku.
Czytałam same pozytywne recenzje, więc nastawiałam się na bdb film.
Tymczasem wg mnie to średniak.
Owszem dobra rola Lubaszenki, ale bez przesady, że to rola życia.
Z plusów? Scenografia, kostiumy i cała ta otoczka połowy lat 90-tych (akcja dzieje się w 1995 roku, gdy Marek Kamiński zdobywał bieguny).
Z minusów? W ok. 20-ej minucie widz poznaje rozwiązanie, a film trwa prawie dwie godziny.
I zaczyna się zwyczajowe pseudopsychologiczne ględzenie, szarobura dołująca atmosfera, depresyjne widoki. I wszystko zaczyna się ciąąąągnąć.
Nie mówię, żeby nakręcili z tego kino akcji, Bonda czy inne pościgi samochodowe.
Ale dlaczego to zawsze musi być takie depresyjno-bure kino?
Temat ciekawy (jakkolwiek to makabrycznie brzmi...), życie napisało scenariusz, ale nie - trzeba z tego zrobić psychologiczną, dołującą dramę... A mordercy to kochane chłopaki, trochę pogubieni, bo mieli ciężkie życie, ale przecież ich szkoda, prawda?
Tradycyjnie - dźwiękowcy się nie popisali.
Sorry, ale kilka scen musiałam sobie powtórzyć w innej wersji językowej, bo po polsku nie dosłyszałam/nie zrozumiałam.
Ogólnie 5/10 - obejrzeć można, choćby dla odtworzonego klimatu sprzed 30-stu lat, ale nie jest to arcydzieło. |
_________________ |
|
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Nie 27 Paź, 2024 21:53
|
|
|
Ania Aga napisał/a: | Mercedes zjawiskowa, piękna kobieta, świetnie pokazana. |
O tak, temperamentna, z charakterem i mocną, naturalną urodą. Też mi się ogromnie podobała.
W końcu obejrzałam Zaginione miasto - miałam ochotę na ten film od czasu recenzji BeeMer. Ubawiłam się. To taki trochę bieda - Miłość szmaragd i krokodyl z Sandrą Bullock i Danielem Radclifem (okropny z niego aktor ) w roli czarnego charakteru. Widać efekty specjalne, widać gdzie zastosowali green box, Sandra nieco już naciągnięta - ale zabawa naprawdę fajna. Podobał mi się typ humoru, nieco zgryźliwy. udział Brada Pitta (ten gośc ma dystans do siebie) i pan w głównej roli. Generalnie udany relaksowy wieczór miałam dzięki temu filmowi. |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Pon 28 Paź, 2024 13:40
|
|
|
Trzykrotka napisał/a: | To taki trochę bieda - Miłość szmaragd i krokodyl z Sandrą Bullock i Danielem Radclifem (okropny z niego aktor ) | Zgadzam się w pełnej rozciągłości - gdyby próbować brać ten film serio to raczej nie ma szans się podobać, ale z dużym przymrużeniem oka - jak najbardziej.
Inna sprawa, że my mamy spore dramowe doświadczenie |
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Wto 29 Paź, 2024 07:51
|
|
|
Otóż to, po dramowych pomysłach nic już nie jest dziwne A jak sobie przypomnę Sandrę w cekinach |
|
|
|
|
Admete
shadows and stars
|
Wysłany: Wto 29 Paź, 2024 19:39
|
|
|
"Wojna domowa" na Amazonie - Ameryka bliskiej przyszłości i wojna między swoimi z punktu widzenia czwórki dziennikarzy, którzy próbują przebić się do stolicy. Spodziewałam się takiego zakończenia, ale i tak miałam nadzieję, że się mylę. Zwiastun:
https://www.youtube.com/watch?v=mTC7X6--7Gw |
_________________ „But the music is broken, the words half-forgotten, the sunlight has faded, the moon grown old."
"We are star stuff. We are the universe made manifest trying to figure itself out."
Lubię jesień.
|
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Nie 03 Lis, 2024 20:43
|
|
|
Wróciłam z U Pana Boga w Królowym Moście. Chyba byłam jedyną osobą na sali, która dziś przejeżdżała przez Królowy Most. 😆😁
Pośmiałam się trochę, pozachwycałam widokami Tykocina i Supraśla. Film kontynuuje tradycję prowincjonalnego miasteczka, które tym razem ma ambicję być czymś więcej. Komendant, jak zwykle mnie nie zawiódł. Był tam chyba najbardziej Podlaskim akcentem. Józefowski zresztą też był (Emilian Kamiński i Justyna Sieńczyłło). Trochę mało Podlasia było w tym Podlasiu.
Hitem był ksiądz szarżujący z kropidłem na wojsko. |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
Trzykrotka
|
Wysłany: Pon 04 Lis, 2024 09:45
|
|
|
Praedzio, nawet nie wiedziałam, że nakręcili kolejną część, dzięki za info! Idę! |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Pon 04 Lis, 2024 12:45
|
|
|
Napisz o swoich wrażeniach. |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
annmichelle
|
Wysłany: Wto 05 Lis, 2024 11:34
|
|
|
Kilka lat temu przeczytałam książkę Delii Owens "Gdzie śpiewają raki", która mi się spodobała (pisałam zresztą o niej kiedyś na forum),nie była wtedy jeszcze jakoś szczególnie znana i promowana, więc w sumie sięgnęłam po nią bez żadnych oczekiwań.
Później usłyszałam, że powstaje film i nie byłam raczej zainteresowana tematem.
Generalnie jestem ostrożna, jeśli chodzi o ekranizacje książek, które lubię, bo w większości jest to niestety rozczarowanie.
Wczoraj na Netflixie wyskoczyło mi info o tym filmie, że wkrótce zniknie z platformy i postanowiłam jednak obejrzeć.
I był w porządku.
Oczywiście - książka lepsza (jej język ciężko przełożyć na obraz - to jedna z rzeczy, która mnie urzekła podczas czytania), ale film daje radę.
Dobre kreacje aktorskie - fajnie zobaczyć nowe twarze, bo oprócz aktorów odtwarzających Kyę i adwokata nie kojarzę żadnego innego.
P.S. Całe szczęście, że rezencje krytyków na filmwebie przeczytałam dopiero PO filmie. Nie pamiętam, kiedy opinie krytyków filmwebowych i "zwykłych zjadaczy chleba" z ichniejszego forum tak się rozjeżdżały. Ech, ci krytycy z portalu... |
_________________ |
|
|
|
|
BeeMeR
|
Wysłany: Wto 05 Lis, 2024 14:24
|
|
|
annmichelle napisał/a: | Generalnie jestem ostrożna, jeśli chodzi o ekranizacje książek, które lubię, bo w większości jest to niestety rozczarowanie. | Skąd ja to znam... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Na stronach tego forum (w domenie forum.northandsouth.info) stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę tego forum. | Forum dostępne było także z domeny spdam.info Administracją danych związanych z zawartością forum, w tym ewentualnych, dobrowolnie podanych danych osobowych użytkowników, zgromadzonych w bazie danych tego forum, zajmuje się osoba fizyczna Łukasz Głodkowski.
|