PLIKI COOKIES  | Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fajny film wczoraj widziałam VI
Autor Wiadomość
BeeMeR 

Wysłany: Nie 01 Wrz, 2024 18:58   

Zatrute pióro (2006)

Całkiem zgodne z pierwowzorem, nawet mocno niedoskonały romans i zakończenie, tylko jeden wątek gejowski dodany totalnie zbędnie :zalamka:
Ja wiem, że autorka zaznaczyła, że pan był zniewieściały, ale to nie znaczy, że trzeba mu robić coming out i dodawać ni z gruszki ni z pietruszki kolejną śmierć do historii, gdzie kluczem był jeden konkretny zgon, a kolejny był tuszowaniem tego pierwszego. :roll:

Trzykrotka 

Wysłany: Nie 01 Wrz, 2024 19:48   

Nawet nie wiedziałam, że tyle tych filmów powstało :shock:

Wybrałam się na nowego Hrabiego Monte Christo. Polecam, naprawdę dobrze spędzony był ten czas w kinie. Materiał jest mocno skrócony, jak inaczej pomieścić całość powieści w jednym filmie, ale zrobione jest to zgrabnie. Jak dla mnie, to część pierwsza, czyli do uwięzienia Dantesa, była najlepsza. Cudowne krajobrazy, przepięknie wyczarowany klimat morza, Marsylii, posiadłości wśród zieleni. Bardzo zwyczajni, tak normalnie, nie nieludzko ładni, młodzi i szczęśliwi bohaterowie - starta Dantesa była bolesna dla widza, bo taka wręcz namacalna. Druga część, czyli zamek If, choć - wiadomo - okropna, to pięknie zrobiona, udało się, głównie przez operowanie światłem i piękną muzykę. Trzecia część - zemsta potraktowana już bardzo szybko i najmniej emocji we mnie budziła, co nie znaczy, że była zła.
Było jak należy, emocje były, postawiono na naturalność, co znaczy, że panie miały piegi zamiast tony podkładu, ale - niestety - rozpuszczone włosy albo gołe głowy. No trudno. Za to odstępstw kolorystycznych - wiecie o czym piszę - nie było. To była czwarta ekranizacja jaką oglądałam i najbardziej mi się podobała.

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Nie 01 Wrz, 2024 21:47   

Miałam iść, ale ostatecznie nie wyszło. Poczekam aż będzie gdzieś do obejrzenia w Internecie.

annmichelle 

Wysłany: Nie 01 Wrz, 2024 22:19   

Trzykrotka, możesz skopiować swoją opinię w tym temacie?
https://forum.northandsouth.info/viewtopic.php?p=621209#621209
:kwiatek:

Trzykrotka 

Wysłany: Pon 02 Wrz, 2024 10:20   

A tak, już przekleiłam :kwiatek:

BeeMeR 

Wysłany: Pon 02 Wrz, 2024 20:39   

Trzykrotka napisał/a:
Nawet nie wiedziałam, że tyle tych filmów powstało
Oj, powstało,
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jane_Marple

zapoznaję się z nimi w wybranej kolejności ;)

Tajemnica Sittaford (2006)

Ojej :zalamka:
To jest piękny przykład zmasakrowania pierwowzoru pomysłami scenarzysty - tak w stylu Branaghowej "śmierci na Nilu" :zalamka: Przyupadkowo zgadzają się niektóre nazwiska, poza tym właściwie prawie nic. I jeszcze na koniec dwie panie uznają, że panowie im do niczego niepotrzebni i pojadą razem w tango :zalamka:
Co ja oglądam? :shock: Co oni nakręcili? :shock: Co to ma wspólnego z Agatą Christie? :frustracja:

annmichelle 

Wysłany: Pon 02 Wrz, 2024 22:30   

Dla równowagi :-) obejrzyj "Pięć małych świnek" - uważam, że dorównuje książce, świetne aktorstwo i ma bardzo ładną pracę kamery. :serce2:
"Zerwane zaręczyny" też dają radę. :-)

Mam całą serię z Suchetem i całość ostatnich ekranizacji Marple (z dwoma aktorkami McKenzie i McEwan), więc mam obraz całości. :mrgreen:

BeeMeR 

Wysłany: Wto 03 Wrz, 2024 09:21   

Obejrzę, ale to Poirot, poczeka trochę, na razie chcę doczytać i obejrzeć Pannę Marple, nawet jeśli będę czasem pomstowała na wstawki LGBT, dolepione bez sensu. :roll:
Na o bo jeśli w powieści jest narzeczona wierna jsk Penelopa i dowodząca niewinności niedoskonałego narzeczonego, to czemu w filmie jej odpowiednik ma rzucić ród męski w diabły? Ja widzę i przyswajam, że niektóre romanse u Agaty są dość szkicowe, czasem nawet nieco na siłę doklejone, bo nie o nich są te książki, ale wciskanie wątków homo w te historie jest jeszcze bardziej na siłę tudzież najczęściej bez sensu. Ech :frustracja: szkoda, bo film obsadzony był dobrze.
No ale dlatego (między innymi) dobrze zapoznać się najpierw z książkami.

No ale plus minus co drugi film jest moim zdaniem bardzo dobry, brak większych poprawek do A to aty mu służy. Obejrzałam godzinę zero (2007) i bardzo mi się podobała :oklaski:
Bardzo dobrze obsadzona, bez większych za zmian poza włączeniem panny Marple, zgrabnie przedstawiona, zachwyconam. :oklaski:
https://youtu.be/yvbPKGkj0JM?si=JUj1CapvWR_YJKRC

annmichelle 

Wysłany: Wto 03 Wrz, 2024 11:18   

Ja lubię obie te serie, choć są też słabsze części (w Poirocie straszna jest ekranizacja "Rendez-vous ze śmiercią", "Karty na stół" i "Pora przypływu" też takie sobie).
W serii z Marple zekranizowali też powieści Christie gdzie Marple nie występowała (np. "Noc i ciemność") wprowadzając ją jako detektywa. Mnie to akurat nie przeszkadzało.
Co do wątków homo, to chyba właśnie w serii z Marple nawciskali ich tam sporo. :-|
Mnie generalnie przeszkadzają zmiany, gdzie zmieniona zostaje osoba mordercy, motywy i za dużo nawrzucane jest wymysłów scenarzystów kosztem oryginalnej fabuły. :roll:
Właśnie obejrzałam takie "cudo" serialowe na motywach pewnej powieści młodzieżowej (dobrej!), gdzie mając świetny materiał wyjściowy pozmieniano tyle, że tylko mnie wkurzyli i chcę to odzobaczyć (ale się nie da). :obrzydzenie:

W przypadku Christie zmiany fabularne nie są raczej nigdy na lepsze, bo pod tym względem ona tworzyła bardzo konsekwentne, dopracowane powieści 8pomijając te słabe szpiegowskie).

praedzio 

Wysłany: Wto 03 Wrz, 2024 21:46   

Szykuję się na sequel Soku z żuka, więc przypomniałam sobie ten film. Świetnie się bawiłam, w przeciwieństwie do chłopa, który chyba nie jest fanem filmów Tima Burtona.🤪
Ależ Alec Baldwin był wtedy młodziutki! I Geena Davis!
W nowej części znowu ma grać Winona Ryder.
Is the smile that shines through the tears.

Irlandzkie przysłowie

Loana 

Wysłany: Śro 04 Wrz, 2024 13:56   

Praedziu, a gdzie widziałaś oryginał? Chcę dzieciom pokazać, bo nie widziały, ale mam tylko słabą wersję po angielsku bez napisów.

praedzio 

Wysłany: Śro 04 Wrz, 2024 14:07   

Na MAX.

Irlandzkie przysłowie

BeeMeR 

Wysłany: Śro 04 Wrz, 2024 21:09   

Nemezis (2006)

Kolejny bardzo dobrze obsadzony film (Dan Stevens, Ruth Wilson), ale fabuła mocno idzie w las, niewiele mając wspólnego z pierwowzorem. Szkoda
Plus niespełniona miłość pani do innej pani, oczywiście :roll:

https://www.youtube.com/watch?v=21joQtHkoV4

BeeMeR 

Wysłany: Pią 06 Wrz, 2024 21:12   

Hotel Bertram - znowu kaszanka z pierwowzoru, jacyś naziści i ich łowcy najlepszym przykładem :czekam2: plus dziwak z kapeluszami i jazz :confused3:
ale rozwiązanie sprawy kryminalnej, tej nie rozwiązanej w książce takie jakie być powinno :oklaski:
I nawet mini wątek damsko-damski nie przeszkadza tym razem bo go prawie nie ma ;)

praedzio 

Wysłany: Sob 07 Wrz, 2024 20:49   

A ja dziś obejrzałam "Zostaw świat za sobą" z Julią Roberts i Ethanem Hawke. Świetnie ukazany niepokojący klimat nadciągającej katastrofy. Otwarte zakończenie dało do myślenia i otworzyło furtkę dla dyskusji dotyczącej relacji międzyludzkich. Polecam. :oklaski:

Irlandzkie przysłowie

BeeMeR 

Wysłany: Sob 07 Wrz, 2024 21:10   

Kieszeń pełna żyta - najwierniejsza filmowa odsłona - aż dziwne, że dobrze się ogląda ;)
Rupert Graves :serce:
Nowa - dla mnie - aktorka w roli panny Marple, ale też ok, choć już się przyzwyczaiłam do poprzedniej.

BeeMeR 

Wysłany: Pon 09 Wrz, 2024 18:14   

Strzały w Stonygates (2009)
To nie była moja ulubiona historia i ekranizacja nic tu nie zmienia. Poprawna jest, ale nic nadzwyczajnego.

Zwierciadło pęka w odłamków stos (2010)
całkiem niezła i wierna ekranizacja, choć serca mi nie skradła, nie do końca pasowała mi aktorka w roli aktorki, trochę jakby za mało miała "tego czegoś"

Tajemnica rezydencji Chimneys (2010)
No, doceniam, że próbowano wyciągnąć to, co najciekawsze z tej historii jednocześnie odcinając to, co zupełnie niewiarygodne (jak dla mnie np. tuszowanie morderstwa w domu, chowanie pistoletu na drzewie, tożsamość Anthony'ego itp.). Posiadłość dobrana do Chimneys znakomicie :oklaski:
Chyba pierwszy raz nie mam im za złe zmian, choć właściwie wymyślono intrygę na nowo, ale ja po prostu zupełnie nie uwierzyłam w tą historię z książki.

annmichelle 

Wysłany: Pon 09 Wrz, 2024 23:11   

A może wydzielić te wszystkie posty o ekranizacjach Christie i założyć nowy temat? :mysle:
Bo w tym "zbiorowym" temacie one zginą....

BeeMeR 

Wysłany: Wto 10 Wrz, 2024 20:28   

Jak najbardziej można, zwłaszcza że ja mam jeszcze sporo do obejrzenia (i doczytania najpierw ;) ) ale to nie będą szczególnie długie ani merytoryczne wypowiedzi ;)

annmichelle 

Wysłany: Wto 10 Wrz, 2024 21:31   

Spoko, spoko. :wink: Pewnie będę kiedyś sobie powtarzać te wszystkie filmy, więc dorzucę i moje refleksje, jakby co.
Kilka lat temu obejrzałam wszystkie Poiroty (także te krótkie ekranizacje opowiadań z lat bodajże '89-'94), bo poznawałam wtedy te najnowsze panny Marple.
Fajnie mi się to oglądało. :-) Klimat wymiata po prostu.

Widziałaś już "Morderstwo w Boże Narodzenie"?
Lubię gdy pojawia się inspektor Japp. :mrgreen:

Loana 

Wysłany: Śro 11 Wrz, 2024 11:51   

Obejrzałam w weekend na Netflixie film "Akademia Dobra i Zła" i nabrałam ochoty na przeczytanie książki. To taka bajka dla młodych ludzi bardziej, ale nawet dobrze się przy niej bawiłam. Wizualnie to bardzo ładnie zrobiony film i dla strony wizualnej mogę go polecić. Bo fabularnie to widać, że sporo obcięli i przez to nie była to zbyt logiczna historia :P Ale nie przeszkodziło mi to obejrzeć do końca prawie bez przewijania (walki przewijałam, nie lubię :P ) - więc jak ktoś ma ochotę na słodki odmóżdżacz ładny dla oka to polecam :P

praedzio 

Wysłany: Czw 12 Wrz, 2024 13:28   

Odkąd mieszkam z chłopem, który ma zupełnie różny gust filmowy od mojego, to wybór czegoś do wspólnego oglądania graniczy z cudem. :lol: Wczoraj po dłuższej chwili sporów padło na Doppelgänger. Sobowtór. Co prawda pół godziny przed końcem filmu wylogowałam się i poszłam spać (dziś dooglądam resztę), ale muszę przyznać, że to dobrze zrobiony film. Nie wiem, czy oglądałam w czymkolwiek Jakuba Gierszała, bo raczej unikam polskiego kina, ale to zacny aktor.
Rzeczywistość lat 70-tych w przaśnej Polsce też w moim odczuciu jest wiernie odwzorowana.

Irlandzkie przysłowie

BeeMeR 

Wysłany: Pią 13 Wrz, 2024 17:46   

Cytat:
Odkąd mieszkam z chłopem, który ma zupełnie różny gust filmowy od mojego, to wybór czegoś do wspólnego oglądania graniczy z cudem.
Skąd ja to znam :lol:
Powodzenia :kwiatek:

Odpowiedz do tematu