Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne |
Autor |
Wiadomość |
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 21:13
|
|
|
a nic nie słychać, żeby Ambasada Hiszpanii coś organizowała?
cokolwiek?
Obojętnie... |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Wto 10 Lut, 2009 21:28
|
|
|
Szkoda, że to w języku angielskim... Poszłabym. |
_________________ For the test of the heart is trouble
And it always comes with years.
And the smile that is worth the praises of earth
Is the smile that shines through the tears.
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
Copycat
|
Wysłany: Śro 11 Lut, 2009 09:05
|
|
|
Nie wiem czy ktoś wklejał wcześniej:
Jedna z największych legend muzyki folk
THE DUBLINERS (Irlandia)
zagra we Wrocławiu 1 marca 2009
(Wytwórnia Filmów Fabularnych, godz. 19.30)
będzie to jedyny koncert tej grupy w Polsce
bilety: www.eventim.pl
rezerwacje: bilety@o2.pl
informacje: www.wrockfest.pl
Jeśli o kimś można powiedzieć - "kultowa grupa",
to właśnie o The Dubliners. To niekwestionowana legenda muzyki irlandzkiej.
W ciagu ponad 45-letniej historii nagrali niezliczoną ilość płyt i składanek.
Młodsi słuchacze znają ich ze współpracy z The Pogues i U2.
krótkie info poniżej
więcej na en.wikipedia.org
zobacz Dubliners na koncercie:
http://www.youtube.com/watch?v=46EXY4oP1Do
http://www.youtube.com/watch?v=au30c9ZMIPg |
_________________ Jest tylko jeden sukces - Możliwość spędzania życia po swojemu. |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Wto 24 Lut, 2009 10:16
|
|
|
Kurde, a mnie tam nie będzie...
Rycerze Okrągłego Spodka.
Rycerze Okrągłego Spodka to impreza przeznaczona dla szerokiego odbiorcy z Białegostoku i Województwa Podlaskiego. Główną ideą przedsięwzięcia jest przedstawienie w pełni dojrzałego nurtu fantastycznego w nowym ciekawym kontekście, jaki pozwalają stworzyć białostockie Spodki. Wyjątkowość imprezy polega na ekspozycji tematyki fantastycznej, która nie doczekała się szerszego przybliżenia mieszkańcom naszego miasta i regionu poza typowymi konwentami dla miłośników. Podczas tegorocznej odsłony, organizatorzy proponują atrakcje związane z fantasy i jej średniowiecznymi inspiracjami.
Program:
27 lutego
- godz. 17.00 - pokaz wczesnośredniowiecznego bractwa historycznego Winland
- godz. 18.45 - spotkanie z Jackiem Komudą - pisarzem, historykiem Rzeczypospolitej szlacheckiej i Kozaczyzny zaporoskiej, wyklętym i obwołanym banitą przez badaczy dziejów starej daty
- godz. 19.00 - fantastyczne filmy Sekcji Filmowej Plan 9
- godz. 21.00 - Duan - koncert tradycyjnej muzyki irlandzkiej
28 lutego
- godz. 10.00 - "Rycerz" - film Lecha Majewskiego
- godz. 12.45 - spotkanie z Andrzejem Pilipiukiem - z wykształcenia archeologiem, z zamiłowania pisarzem, publicystą, niezależnym historykiem i poszukiwaczem meteorytów
- godz. 14.40 - spotkanie z Magdaleną Kozak - lekarką, która pisze, skacze ze spadochronem, strzela i uprawia sporty walki
- godz. 17.15 - panel dyskusyjny Źródła i wzorce w kreowaniu polskiej fantastyki z udziałem Komudy, Pilipiuka, Kozak, Kossakowskiej i Grzędowicza
- godz. 20.00 - kabaret Idea
1 marca
- godz. 10.00 - "Przyjaciele wesołego Diabła" - film Jerzego Łukaszewicza
- godz. 11.45 - pokaz wczesnośredniowiecznego bractwa historycznego Winland
- godz. 13.00 - spotkanie z Mają Lidią Kossakowską - z wykształcenia archeologiem śródziemnomorskim, z zawodu pisarką, poetką i dziennikarką
- godz. 15.30 - "Volkodav" - film Nikolaia Lebedeva
- godz. 18.00 - spotkanie z Jarosławem Grzędowiczem - pierwszym w historii literackiej Nagrody im. Janusza A. Zajdla zdobywcą dwóch statuetek w obu konkursowych kategoriach: powieść oraz opowiadanie
- godz. 20.00 - Percival - koncert muzyki ludów słowiańskich i skandynawskich
A do tego:
- ogólnopolski turniej gry Warhammer Fantasy Battles
- wystawa prac Grzegorza Komorowskiego, Wojciecha Siwerskiego i Krzysztofa Jakubowskiego
- jarmark średniowieczny z tradycyjnym rzemiosłem, jadłem i innymi atrakcjami
- slajdy, prelekcje
- gry pokazowe dla odwiedzających z możliwością wzięcia udziału w rozgrywce:
Neuroshima hex (z dodatkiem)
Munchkin
Prawo dżungli
Spadamy
Gra o Tron
World of Warcraft: Board Game
Witchcraft
Wiochmen rejser 2
Osadnicy z Catanu
D&D - Gra przygodowa
oraz
Warhammer Fantasty Battles
Warhammer 40K
Lord of The Rings
Wstęp: wolny.
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!! |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
Tamara
nikt nie jest doskonały...
|
Wysłany: Śro 25 Lut, 2009 22:01
|
|
|
Praedziu |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Czw 26 Lut, 2009 14:31
|
|
|
Widziałam plakaty w szkole i zastanawiałam się czy Praedzio by nie przyszła.
Ja bym się na koncerty i jarmark wybrała, tylko muszę zaciągnąć kogoś ze sobą. |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Czw 26 Lut, 2009 15:24
|
|
|
Maniutko - Jedyny Reprezentancie Województwa Podlaskiego, będziesz moimi oczami i uszami? Proszęęęęęęęę.... *robi oczy Kota Shrekowego* |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Czw 26 Lut, 2009 19:38
|
|
|
praedzio napisał/a: | Maniutko - Jedyny Reprezentancie Województwa Podlaskiego, będziesz moimi oczami i uszami? Proszęęęęęęęę.... *robi oczy Kota Shrekowego* |
Że niby mam jakieś zdjęcia robić? I chodzić wszędzie gdzie się da? Co do pierwszego to muszę naładować baterie w aparacie, a do drugiego to trochi gorzej, bo już sprawdziam\ny zapowiedziane są na następny tydzień, ale się postaram zaciągnąć moje dziewoje.
ps. Kot jakoś nigdy mnie nie kręcił. Osioł, bądź Wiewiór taak |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Czw 26 Lut, 2009 19:41
|
|
|
*słodkooki Kot zamienia się w szczerzącego Osła*
Lepiej?
Baaardzo zależy mi na zdjęciach... |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Czw 26 Lut, 2009 19:55
|
|
|
Koocham Osła
Tylko uprzedzam, robię zdjęcia dla wszytkiego co się rusza(tak słyszałam ) więc nie będą one specjalnie ładne, ale oczy wiście będę robić.
Bateria już się ładuje
A są jakieś specjalne życzenia, na czym mam się pojawić( w miarę możliwości)? |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Czw 26 Lut, 2009 20:14
|
|
|
Duan? Percival? O ile to nie za późne pory dla ciebie są, bo pamiętam, że mieszkasz poza Białym, tak?
Pościągaj trochę kumpli, bo darmowe gry to chyba gratka dla nich, przy okazji niech fotki strzelają.
Generalnie wybór należy do ciebie. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Czw 26 Lut, 2009 20:38
|
|
|
Wasilkowice mym miastem są. Ze spodków na przystanek mam całkiem nie daleko, a i autobus do późnych godzin nocnych jeździ więc problemu nie będzie. Więc koncerty są zaklepane, a może jeszcze się wybierę na pokaz wczesnośredniowiecznego bractwa historycznego Winland i koniecznie na jarmark(wszystko związane z jedzieniem przyzywa mnie )
Już mam jednego jelenia, a właściwie jelenice, boć to żona ma |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009 22:31
|
|
|
Przybyłam, zobaczyłam, zatańczyłam i przy okazyji kilka zdjęć się pstrykneło(link do mojej galerii)
Na początku są zdjęcia prac konkursowych młodzieży z Podlasia.
Koncert był świetny! Wokalista/flecista zabawny, nawiązywał kontakt z publiką, a publika z nim . Kilka osób (w tym ja ) nie potrafiło się oprzeć muzyce i zaczęło pląsać.
Praedziu, wybacz kiepską jakość zdjęć, na jutrzejszy koncert wezmę aparat brata.
ps. Ostatni autobus mi uciekł, ale na szczęście ma się babcie w centrum mieszkającą
Nie wiem czemu upierała się, żebym spała pod kocem i pierzyną... |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Nie 01 Mar, 2009 00:03
|
|
|
Maniutko - jesteś WIELKA! Cieszę się, że świetnie się bawiłaś (m.in. w moim imieniu ). Fotki tylko tego dowodzą. A babcią się nie przejmuj - babcie tak mają. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Pon 02 Mar, 2009 22:48
|
|
|
Zdjęcia z Percivala złej jakości - telefonowe, bo dopiero w spodkach włączyłam aparat i okazało się, że poświecił chwile i padł.
Tak gupio było mi pstrykać telefonem. Tak niekulturalnie , ale obiecałam (Praedziu )
Nie powiem, w średniowieczu mogłabym słuchać takiej muzyki, ale teraz wolę co innego |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Pon 02 Mar, 2009 23:05
|
|
|
Dziękuję za zdjęcia!
Możesz mi parę słów powiedzieć, jak się w ogóle udała cała weekendowa impreza? Było fajnie? Organizacja nie poległa? Dużo ludzi przyszło? |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Sob 07 Mar, 2009 21:08
|
|
|
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję.
Właściwie była tylko na koncertach, bo sobote odsypiałam piątkowy koncert(pseudoirlandzie hasanie jest męczące i spanie na podłodzę tyż, a w niedizele standardowo spało się do 10.), więc czy organizacja się spisała nie wiem. choć troche podpadła mi na koncercie Duan, ja tu chcę więcej, a organizator bezszczelnie mówi, że zespół musi kończyć .
Koleżanka była na wykładzie Lidii Kossakowskiej i jedyne co zapamiętałam z jej wrażeń to to, że lubią tych samych autorów (powtarzała to razy kilka). Było jak najbardziej fajnie, ludu było 100, może więcej, nie wiem nie znam się na określaniu ilości osób na oko
Pewne jest to, że jeśli na nastepnych edycjach też będą zapewniali taką muzykę, wybiorę się na pewno |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 09:54
|
|
|
I znowu wieści z Podlaskiej Ziemi.
Cytat: | Jarmark Wielkanocny Sztuki Ludowej Podlasia promujący bogate tradycje sztuki i rękodzieła ludowego odbędzie się tydzień przed Niedzielą Palmową.
Na jarmarku swoje wyroby zaoferują twórcy reprezentujący różne dziedziny rękodzieła ludowego Podlasia. Zaprezentują oni bogatą ofertą związaną ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi. Wśród pisanek można będzie wybierać w rozmiarach, wzorach i kolorach. Pisanki z jaj kurzych, gęsich i strusich zdobione woskiem pisakiem szpilkowym (z okolic Lipska nad Biebrzą) i lejkowym z okolic Siematycz, będą konkurowały z pisankami kurpiowskimi, jajkami zdobionymi frywolitką, czyli haftem czółenkowym oraz oklejanymi wycinankami malowanymi jajkami z Łowicza. Jak co roku i tylko na wiosnę będzie można kupić na jarmarku palmy wielkanocne wykonane w tradycji wileńskiej przez twórczynie z położonych pod Wilnem miejscowości.
Jarmark Wielkanocny rozrasta się z każdym rokiem. Na ponad stu stoiskach rozstawionych na Rynku można będzie kupić świąteczne ozdoby i wyroby związane z Wielkanocą: baranki z cukru, koszyczki na święconkę z wikliny i drewna dartego, wyroby koronczarskie i hafciarskie.
Wśród ponad 100 zaproszonych na imprezę rękodzielników nie zabraknie też działających jeszcze licznie na Podlasiu twórców innych specjalności: garncarzy z ceramiką siwą z Czarnej Wsi Kościelnej, tkaczek z oryginalnymi tkaniami dwuosnowowymi z Janowa, kowali, bednarzy, sitarzy, łyżkarzy, plecionkarzy, rzeźbiarzy ze świątkami i rzeźbionymi, drewnianymi ptaszkami.
W tym roku na Jarmarku gościć będziemy po raz pierwszy twórczynie z dawnego Księstwa łowickiego, które przywiozą znane daleko poza granicami kraju wycinanki i hafty łowickie. Po raz drugi na białostockim Rynku gościć będziemy garncarzy z kieleckiego Rędocina i jak zwykle twórców z Kurpi, Mazur, Warmii, Litwy i Białorusi,
Od kilku lat jarmark wielkanocny stał się miejscem promocji nie tylko sztuki ludowej Podlasia, ale i tradycyjnie wytwarzanych produktów spożywczych lokalnych producentów. W tym roku zaprezentują oni m.in. chleby wypiekane według tradycyjnych receptur, miody z podlaskich pasiek i odpustowe obwarzanki, sery korycińskie, ogórki narwiańskie, piwo kozicowe, kwas chlebowy, swojskie wędliny z Podlasia i Litwy.
Oprawę muzyczną zapewnią kapela z Płonki Kościelnej, zakopiańska kapela górali, kapela Gadula z Kowna.
Imprezę przygotowuje już po raz osiemnasty Dział Etnografii Muzeum Podlaskiego i Stowarzyszenie Twórców Ludowych pod patronatem Prezydenta Miasta Białegostoku.
Początek: Godz. 10.00. |
Od siebie dodam, że impreza odbędzie się koło Ratusza w Białymstoku. Napaliłam się na sery korycińskie. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 10:02
|
|
|
Podejrzewam, że przed Wielkanocą odbędzie się podobny jarmark przed Zamkiem Królewskim w Warszawie - na wzór tego okołobożonarodzoniowego. |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
maniutka
Madridista całym sercem
|
Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 21:13
|
|
|
Ha, jak wstanę to się przejdę na jarmark
Dziś, a właściewie teraz, Indios Bravo w kinie syrena w Białymstoku. Niestety nie molam pójśc, bo grzebałam się w nowej kuchence, którą rodzieciel kupił |
|
|
|
|
Tamara
|
Wysłany: Nie 29 Mar, 2009 17:24
|
|
|
tak daleko |
_________________ "Mogę nie żyć wcale - ale żyć źle nie zmusi mnie żadna konieczność " - Bujwidowa |
|
|
|
|
lady_kasiek [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 29 Mar, 2009 17:54
|
|
|
maniutka napisał/a: | Indios Bravo |
znam i lubię bardzo jedną piosenkę |
|
|
|
|
praedzio
|
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 00:13
|
|
|
Wysłałam brata na jarmark. I kazałam nie wracać bez sera korycińskiego (jakiegokolwiek). I tak oto dziś uraczyłam swoją gospodynię i współlokatorkę serami z kminkiem i ziołami prowansalskimi. Aż miło było popatrzeć, jak się zajadały o 11 wieczorem! |
Irlandzkie przysłowie |
|
|
|
|
Anaru
|
Wysłany: Pią 24 Kwi, 2009 00:35
|
|
|
Vintage Days - dwa dni ciuchowej rozpusty
Miłośników stylu retro czeka nie lada gratka. Na Kazimierzu będzie można obejrzeć i zapolować na unikatowe ubrania i dodatki. Zapowiada się istna ciuchowa rozpusta.
Jeden z bohaterów działu Modne Miasto Kraków - Piotrek - we współpracy z Alicją, właścicielką znanego modowego "szafiarskiego" bloga Alice Point i Mariką, zaadaptował jedno z kazimierskich mieszkań na swego rodzaju "pchli targ". Wszyscy razem dbają o zaopatrzenie, lokal, grafikę i reklamę. Jak zapewniają, w najbliższej przyszłości miejsce to stanie się pierwszym w Krakowie Vintage Shopem z prawdziwego zdarzenia.
W prywatnym mieszkaniu przerobionym na miejsce dla poszukiwaczy własnego stylu, będzie można kupić unikatowe ubrania i dodatki. - W ten weekend chcemy zrobić próbę, zobaczymy jaki będzie odzew - deklarują pomysłodawcy inicjatywy. Póki co, zapraszają na słodki przedsmak prawdziwej retro-uczty: w najbliższą sobotę i niedzielę w godzinach 12-19 na ulicę Wrzesińską 8. Wstęp jest bezpłatny.
http://miasta.gazeta.pl/k...ampaign=1077762 |
|
|
Tamara
|
Wysłany: Śro 29 Kwi, 2009 22:37
|
|
|
W Warszawskim Muzeum Etnograficznym do 28 czerwca wystawa i imprezy towarzyszące poświęcone wampirom , strzygom , demonom i inszym wilkołakom więcej szczegółów nie znam , bo widziałam tylko plakacik w metrze |
|
|
|
|
|