To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ogłoszenia drobne - Pomoce naukowe

Sofijufka - Pią 05 Gru, 2008 10:19

a tu masz jasełka http://jaselka.pl/?cat=5&paged=6
i tu
http://jaselka.pl/?cat=11&paged=5

Fibula - Sob 06 Gru, 2008 20:04

Dzięki Sofijutko za linki.
RaczejRozwazna - Wto 14 Kwi, 2009 23:54

PROŚBA!!!

studentka pedagogiki robi badania które chce opublikować na konferencji naukowej. Do tego celu prosi bardzo o wypełnienie ankiety (5 min) pt "Dziewictwo a kościół katolicki". Ankietę mogą wypełniać osoby do 35 roku życia. W imieniu studentki z góry dziękuję za pomoc! :przytul:

http://www.ankietka.pl/su...-katolicki.html

Gosia - Śro 15 Kwi, 2009 10:27

RaczejRozwazna napisał/a:
Ankietę mogą wypełniać osoby do 35 roku życia.

To dyskryminacja! :mrgreen:

Aragonte - Śro 15 Kwi, 2009 13:09

Gosia napisał/a:

Stanowczo :mrgreen:

Iwona - Śro 15 Kwi, 2009 14:34

PROŚBA!!!

studentka pedagogiki robi badania które chce opublikować na konferencji naukowej. Do tego celu prosi bardzo o wypełnienie ankiety (5 min) pt "Dziewictwo a kościół katolicki". Ankietę mogą wypełniać osoby do 35 roku życia. W imieniu studentki z góry dziękuję za pomoc! :przytul:

Nie ma sprawy już wypełniam :)

RaczejRozwazna - Śro 15 Kwi, 2009 17:10

Gosia napisał/a:

:rumieniec: przepraszam w imieniu studentki... Też się z nią wykłócałam, ale twierdziła, że to ma być "młodzież". :mysle:

DZIĘKI za wszystkie wypełnienia :kwiatek:

aneby - Śro 15 Kwi, 2009 17:37

Fajnie jeszcze przez jakiś czas zaliczać się do młodzieży :banan:
Zaraz wypełnię :wink:

Gosia - Śro 15 Kwi, 2009 17:38

Namówiłam koleżankę, ona się jeszcze mieści ;)
Admete - Śro 15 Kwi, 2009 17:48

Gdzie w necie mogę znleźć dokładne infromacje na temat zasady konieczności wojskowej i jej zastosowania? Dla moich uczennic.

Czy żołnierze odpowiadają za śmierć dziecka, które zginęło w trakcie ostrzału budynku o walącego się muru? W tym budynku byli wrogie oddziały, które świetnie zdawały sobie sprawe z obecności ludności cywilnej. Żołnierze ostrzeliwujący musieli obronić konwój z zaopatrzeniem, dlatego podjęli taka decyzję.

Nie znam się zupełnie na takich sprawach.

Gosia - Śro 15 Kwi, 2009 17:53

Czytałaś to, Admete?
http://www.pism.pl/biulet...0071122_464.pdf

Admete - Śro 15 Kwi, 2009 17:58

Nie czytałam. Ja się nie zajmuje takimi sprawami, tylko jak zwykle przyczepiono mi konkurs o tej tematyce. Nuuuda...ale muszę im troche pomóc.
Dzięki. Każdy tekst się przyda.

Anonymous - Śro 15 Kwi, 2009 18:41

Gosia napisał/a:

Nooo. Przypuszczam, ze zalozeniem jest brak dziewic powyzej 35 roku zycia :D

Barbarella - Śro 15 Kwi, 2009 19:30

:-D :-D Albo ich bardzo mała liczba....
Anaru - Śro 15 Kwi, 2009 20:58

Mała liczba tez jest liczbą :mrgreen: , to brzmi raczej jak brak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jak miło jeszcze się zaliczać do młodzieży :banan_Bablu:

Anonymous - Śro 15 Kwi, 2009 21:12

Admete napisał/a:
Gdzie w necie mogę znleźć dokładne infromacje na temat zasady konieczności wojskowej i jej zastosowania?

tu znalazłam coś http://www.prawo.fri.pl/rozkaz.html poszukam jeszcze.....
Admete napisał/a:
Żołnierze ostrzeliwujący musieli obronić konwój z zaopatrzeniem,

chociaż moim zdaniem tu można byłoby podpiąć stan wyższej konieczności, ale jednak wydaje mi się, że w sumie się nie da bo z jednej strony jest konwój, a wiec dobra materialne a z drugiej jest zdrowie i życie czyli wartoścni niewspółmiernie wyższe a więc art 26 kk nie ma zastosowania, ewentualnie łagodniejszy wymiar kary z.... chociaż nie... bo to jest jawna wyższość... więc o nieświadomym przekroczeniu kontratypu nie może być mowy... ewentualne działanie z rozkazu art 318

Ale jako, że ja się nie znam, jeżeli dociąpię do jutra i zatocze się na uczelnię zapytam kryminalisty.

edit.

no bo jest jeszcze sprawa tego, czy oni wiedzieli o tym, że jest tam ludność cywilna... bo jeżeli wiedzieli, lub przy zachowaniu wszelkiej staranności mogi, powinni wiedzieć, to to jest zbrodnia wojenna... zrobienie jakiejkolwiek krzywdy ludności jest zbrodnią wojenną art 123...

ja motam za bardzo chyba....
nadaję się do tego prawa jak do baletu Bolszoj doprawdy :rumieniec:

Admete - Czw 16 Kwi, 2009 14:40

Cytat:
no bo jest jeszcze sprawa tego, czy oni wiedzieli o tym, że jest tam ludność cywilna... bo jeżeli wiedzieli, lub przy zachowaniu wszelkiej staranności mogi, powinni wiedzieć, to to jest zbrodnia wojenna... zrobienie jakiejkolwiek krzywdy ludności jest zbrodnią wojenną art 123...

wiedzieli, ale druga strona też wiedziała i wykorzystywała ten fakt. Ci sądzeni żołnierze najpier nie ostrzeliwali budynku, bo zdawali sobie sprawę z niebezpieczeństwa zabicia cywilnej. Dopiero gdy poszło o ten konwój, to zdecydowali się strzelać. Potem ich osądzono bez obrońcy i skazano na śmierć.

Anonymous - Czw 16 Kwi, 2009 20:14

zapytałam gwiazdę króla kryminalistów.... najpierw mnie wypytał, czy to jakieś cwiczenia a na koniec poradził załatwienie dobrej papugi :P bo garnizonowe dają duże wyroki :rotfl: skoro wiedzieli no to nie jest za dobrze, bo to po pierwsze ludność cywilna, któa jest nietykalna a po drugie to jest stawianie na równi konwoju a wiec jak rozumiem jakiegoś wsparcia, żywność, przedmioty użytku koniecznego na równi z ludzkim życiem co jest niedopuszczalne, bo gdyby im groziło bezpośrednie narażenie zdrowia, lub zycia, to wtedy jest zastosowanie kontratypu. A tak odpowiadać się będzie za nieumyślne spowodowanie śmierci art bodajże 156 KK Tyle, że jeśli chodzi o prawo polskie kary śmierci nie ma i Polska jest związana 6 protokołem Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności, ale skoro to wojna to pewnie będzie powołany jakiś sąd wojskowy, co przewiduje Konstytucja w artykule o stanach nadzwyczajnych. Jednak ja bym się przyczepiła skazania bez obrońcy, bo to jest prawo nienaruszalne, i prawo do rzetelnego procesu jeżeli jest naruszone stawia otworem drogę do ubiegania się np. w Genewie o odszkodowanie i wtedy automatycznie się Komitet on się zwie chyba Ochrony Praw Człowieka zwróci się do państwa o wstrzymanie się z karą śmierci.
Admete - Czw 16 Kwi, 2009 20:41

Dzięki - poslę twoje wywody moim uczennicom :-) Może im to coś pomoże.
Anonymous - Czw 16 Kwi, 2009 20:59

Ale ja nie jestem zadowolona z mojej odpowiedzi, bo przede wszystkim za mało wiem... bo to jest faktycznie ciutkę zakręcone....
ale najistotniejszy chyba jest fakt skazania bez obrony, zwłaszcza, że posiadanie obrońcy jest obligatoryjne w przypadku oskarżenia o zbrodnie...
Król kryminalistów orzekł (zgadzamy się w tym :P ) że na pewno nie spełnia to warunków kontratypu a więc wina, jest, może nie bezpośrednia, ale jest... przerwa była za krótka i nie zdążyłam zasypać Karnistra mojego moimi wątpliwościami...no bo on podpiął to pod pozbawienie życie nieumyślne... ale z drugiej strony według mnie to być mogła też a nawet bardziej zbrodnia przeciwko ludności cywilnej, no bo oni wiedząc, że ttam jest ludność cywilna, nie chcą, zabić, ale powinni przewidzieć.

ale ja się nie znam... najbardziej karnego nie lubię, bo to jest takie babranie się i orka na ugorze, jak analizy wierszyków, dolusy directusy coloratusy. bleeeee

Administracja jest boska moim zdaniem... jak będziecie mieć konkurs z prawa budowlanego, gospodarki nieruchomościami, planowania i zagospodarowania przestrzennego, to będę bardziej pewna swojego wodolejstwa

Admete - Śro 01 Lip, 2009 10:05

Szukam jednego rozdziału z książki Miquel, Pierre: W czasach pierwszych kolei żelaznych. 18301870.
Wrocław: Wydaw.
Dolnośląskie, cop. 1993, s. 44 - 45
(Rozdział: Gry i zabawy)

Pojawił się juz konkurs humanistyczny dla uczniów szkoły podstawowej i chce zebrać teksty przed początkiem roku. Oczywiście tej ksiazki nie ma w całym moim mieście, bo po co...

Nie moge tez odszukac wiersza Konopnickiej patataj - wydawało mi się, ż ew Internecie powinno byc mnóstwo.

praedzio - Śro 01 Lip, 2009 10:15

Żeby było śmieszniej, to w Narodowej też nie ma. Jest na Allegro: http://allegro.pl/item672...olei_zelaz.html
Sofijufka - Śro 01 Lip, 2009 10:23

Jest w Bibliotece na Koszykowej, w Muzeum Ksiuążki Dziecięcej
Miquel, Pierre W czasach pierwszych kolei żelaznych : 1830-1870 / 1994 MKD PL / Muzeum Książki Dziecięcej
można zamówić xero tych stron
link do biblioteki
http://www.koszykowa.pl/b...category/2/175/
Zbiory udostępniane będą w Czytelni:
w poniedziałki, środy i piątki w godz. 14.00 - 18.00
we wtorki, czwartki i soboty w godz. 10.00 - 14.00

Tel. 022-65-666-39, 022-65-666-40, 022-65-666-41

e-mail: mkd@biblpubl.waw.pl

Admete - Śro 01 Lip, 2009 11:04

I oni mi przyslą to ksero? Byłoby najtaniej chyba... Mma do nich maila napisać? Bo kupowanc książkę dla dwóch stron to mi sie nie opłaca.

Mogę zawsze jeszcze napisać do organizatorów, żebyz robili skan i zamieścili na stronie kuratorium.

Sofijufka - Śro 01 Lip, 2009 11:18

wyślij mejla z pytaniem... Mozna tez xero zamówic np, przez Twoja biblioteke...