To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

Alicja - Czw 27 Gru, 2018 20:12

Admete napisał/a:
Alicjo możesz się przestać martwić w związku z zakończeniem Feel good...

Aaaaaaaaaaa :excited: Ale skąd wiesz? :mysle: a tam, nieważne, skończyłam na odc. 14 i czekam na kolejne :lol:

Admete napisał/a:
nie lubię bohatera, a psychopatkę jeszcze mniej

Jak już pisałam, nie znam pierwowzoru, bo nie oglądałam innej wersji Luther. Tutaj jest jakoś dziwnie, nikt nie jest do końca zły ani dobry. Np. psychopatka pomaga detektywowi, miała powody by zabijać ( była molestowana przez przybranego ojca, a jeszcze przed tym przeżyła traumę i zdradę policji, ale ta zdrada też była jakby uzasadniona, zresztą nie będę spoilerować :wink: ). Ja po tym co ona przeżyła pewnie wylądowałabym w Tworkach :roll: A tu się jeszcze okazuje w odc. 7, że ktoś ją wrabia. Albo nie, sama nie wiem. No właśnie, taka jest ta drama, myślisz,że kogoś rozgryzłaś, a tu zonk. Detektyw też jest skomplikowany, jak ta cała fabuła. Nic nie jest czarne ani białe. Po 1 odc. pomyślałam : wariat, co za głupi serial, a teraz kładę Antka spać i pędzę do laptopa . Zaniedbuję męża dla psychopatów :rotfl:
Nie zdziwiłabym się gdyby koreańczycy wymyślili inne zakończenie tej dramy niż w Luther :lol:

Admete - Czw 27 Gru, 2018 20:14

Alicja napisał/a:
a tam, nieważne

Przeczytałam na soompi :)

Alicja napisał/a:
Nie zdziwiłabym się gdyby koreańczycy wymyślili inne zakończenie tej dramy niż w Luther

To ma w oryginale kilka sezonów, więc mają różne możliwości. Nie oglądałam, to nie wiem. A Childrem mam clifhangera na koniec odcinka...Teraz trzeba czekać cały tydzień i martwić się, co z detektywem Kangiem. Bardzo mi się podoba ten aktor w poważnej roli, pasuje mu.

Alicja - Czw 27 Gru, 2018 20:17

Antek nie chce spać, nie dziwię mu się, matka pyta o 20 czy jest śpiący :sprytny: To sobie popatrzę na niego jednym okiem albo podrapię go po pleckach na kanapie, tyłem do ekranu, bo tu krwawo trochę i pooglądam sobie Less than evil odc.15-16 czyli nasze 8. Co za dziwne półgodzinne odcinki mają :mysle:
Children cały czas zbieram i mam nawet polskie coś tam, coś tam

Admete - Czw 27 Gru, 2018 20:19

Alicja napisał/a:
Co za dziwne półgodzinne odcinki mają

Jakiś czas temu to wymyślili. To nie kablówka, więc musieli wymyślić coś, żeby dawać reklamy w połowie.

Alicja - Czw 27 Gru, 2018 21:23

Admete, źle napisałam - jest tu jedna postać całkowicie i kompletnie zła, do szpiku kości: detektyw Choo Man. Szuja o wrednym uśmiechu i spojrzeniu szczura. Serialowa psychopatka przy nim to Barbie przy Cruelli de Moon :zalamka: :zalamka: Dlaczego oni nadal trzymają go w policji?
Admete - Pią 28 Gru, 2018 06:02

Zauważyłam, a to taki fajny aktor ;) W My Mister grał ciapowatego brata głównego bohatera. Dopiszę jeszcze Feel good do Osek i wrzucę moje typy w ten weekend.
Admete - Sob 29 Gru, 2018 05:56

Aaaaa...muszę teraz czekać do czwartku na kolejny odcinek Children of nobody, nie wiem co z detektywem.
Admete - Sob 29 Gru, 2018 16:22

Natomiast Less then evil jednak nie dla mnie. Za dużo psychopatów, za mało konkretnego śledztwa. Wolę klasyczne historie.
Alicja - Sob 29 Gru, 2018 18:47

Admete napisał/a:
Za dużo psychopatów, za mało konkretnego śledztwa

Jeżeli te odczucia są po pierwszym odcinku to rozumiem, ale tam akcja zczyna sie po 2-3 odcinkach. Mam przestuj z Less... bo czekam na kolejne odc.

Rozpoczęłam 1 odcinek Children of nobody. Pani psycholog ( chyba) jedzie przez tunel po odwołanej konsultacji ,a ja mam takie brzydkie uczucie,że za chwilę wydarzy się coś niedobrego.

Gdzie podziała się reszta towarzyszy? Czy nikt już nie ogląda dram?

Admete - Sob 29 Gru, 2018 19:56

Alicja napisał/a:
Jeżeli te odczucia są po pierwszym odcinku to rozumiem, ale tam akcja zczyna sie po 2-3 odcinkach.

Po kilku odcinkach, od momentu jak się psychopata-prokurator obudził. Nie lubię tej dziewczyny, która po wypadku stałą się zabójczynią, choć aktorka bardzo fajna i mam nadzieję, że ją jeszcze gdzieś zobaczę. Jakoś to dla mnie wszystko dziwaczne i mało prawdopodobne. Potrzebuję detektywa, może z wadami i ułomnościami, ale takiego którego polubię, a psychopata ma być gdzieś tam, do złapania, a nie pół czasu antenowego mi zajmuje. Te wszystkie retrospekcje, wyrzuty sumienia, zabójstwa jak za pstryknięciem palcami - chaos. Mnie się jednak oryginał też nie podobał i z remakiem nie może być inaczej.

Alicja napisał/a:
Pani psycholog ( chyba) jedzie przez tunel po odwołanej konsultacji ,a ja mam takie brzydkie uczucie,że za chwilę wydarzy się coś niedobrego.

Przeczucie masz bardzo dobre ;) Trzykrotka w Anglii u przyjaciółki, Aragonte w swoim świecie pisze i wrzuca do wątku pisarskiego, Agn nie ogląda ostatnio, BeeMer nie ma czasu najwyraźniej - dzieci małe jeszcze.

BeeMeR - Sob 29 Gru, 2018 22:21

Trzykrotka pokazała się na fb - odpoczywa ;)
Ja sobie wolniutko jadę z moją dramą - będą wkrótce truć faworytę ;) - ale to już raczej opiszę jak skończę te ostatnie 5 odcinków. No i faktycznie mało i wolno teraz oglądam, dzieci w domu a nie szkole, bawimy się, kontynuujemy kuchenne rewolucje itp. Czytam na bieżąco :mrgreen:

Aragonte - Sob 29 Gru, 2018 23:21

Admete napisał/a:
Aragonte w swoim świecie pisze i wrzuca do wątku pisarskiego

Jak stracę wątek, tzn. wen mnie porzuci, to będę szukac rozrywki i natchnienia także w dramach, ale na razie próbuję jednak napisac jak najwięcej po tym długaśnym okresie posuchy tfurczościowej :-)
Ale wątek czytam :mrgreen:

Dobrze, że Trzykrotka się odezwała.

Alicja - Nie 30 Gru, 2018 10:12

Trzykrotny na fb? Niech mi ktoś okaże miłosierdzie :kwiatki_wyciaga:
Admete raczej tam nie bywasz?

Doszłam do odc 4 o matulu, męża bym zaciukała :?

Trzykrotka - Nie 30 Gru, 2018 10:14

Podłączyłam się dziś i Was poczytałam - dzięki. W UK ciepło i przyjemnie, wczoraj byłam na pysznych nudlach i sushi u Japończyków. Ale tez co rusz myślałam 'dziś Alhambra' - nałóg to nałóg :-D
Miłej niedzieli :hello:

Admete - Nie 30 Gru, 2018 10:17

Właśnie skończyłam oglądać odcinek 9, przewinęłam tylko odrobinę ;) Z powrotem w Granadzie. Jin Woo ma w końcu jakiś quest ;) W następnym odcinku spotka Emmę. Bohaterka PSH znów płakała - nie umiem się nią przejąć ;)
Alicjo pisałaś z telefonu? Jeśli chodzi o to, czy mam FB to nie. Musiałabym fałszywe konto zakładać. To nie byłby problem, ale mi się nie chce. Założę, jak już to będzie całkiem passe :-D Mąż jest dość okropny, zamiast wesprzeć żonę, to ją zdradza.

BeeMeR - Nie 30 Gru, 2018 10:45

Ten mąż to też z Alhambry? :mysle:
Nasza siostra ma zmieniła na fb nazwisko na "Ru" - zw względu na charakter pracy i pacjentów. I tak nie publikuje materiałów kompromitujących ;)

Admete - Nie 30 Gru, 2018 10:46

Cytat:
Ten mąż to też z Alhambry?

Myślę, że z Children of nobody :)

Cytat:
BeeMeR napisał/a:
Nasza siostra ma zmieniła na fb nazwisko na "Ru"

Ja mam cały gmail pod innym nazwiskiem, więc mogłoby być takie samo ;)

Alicja - Nie 30 Gru, 2018 17:41

BeeMeR napisał/a:
I tak nie publikuje materiałów kompromitujących ;)

też się staram, odżegnywałam się dłuugo od fb z uwagi na charakter pracy, ale dzieci podrosły i trzeba ich mieć na oku w sieci :wink:
Admete napisał/a:
Musiałabym fałszywe konto zakładać

niekoniecznie, po prostu w znajomych miałabyś tylko tych których chcesz, reszta nie wiedziałby o tobie prawie nic :lol:

Admete napisał/a:
Alicjo pisałaś z telefonu?

tak, poznałaś pewnie po dziwnych wyrazach, już poprawiłam

BeeMeR napisał/a:
Ten mąż to też z Alhambry?

Nie, mąż z Children of nobody. Wielki Pan ważniak, którego żona w ciąży wg niego dostaje ataków nerwicy, a on pociesza się w tym czasie ciałem asystentki :roll: nota bene byłej dziewczyny detektywa. Admete miała rację, drama bardzo mi się podoba, z wielu względów. Tematy w tej dramie bliskie memu sercu: przemoc, krzywdzenie dzieci i żon, zdrady małżeńskie, choroby psychiczne, to wszystko dopiero 4 odcinek. Oglądam i porównuję w małych wycinkach nasze zwyczaje, prawo i działania służb.
Zastanawiam się czy resocjalizacja w Korei nie istnieje :mysle: Tam żona poszła do więzienia, gdyż mąż krzywdził dziecko, a ona to ukryła w durny sposób. I to ona jest linczowana przez tłum. Nikt z nich nie rozumie jak działa uwikłanie w przemoc domową i jakie dysocjacyjne więzi występują pomiędzy sprawcą a ofiarą. Jak często ofiara usprawiedliwia to co robi sprawca oraz ile pracy trzeba z kobietą by ujrzała w sobie możliwość zmiany i odcięcia się od sprawcy.

Admete - Nie 30 Gru, 2018 17:43

Alicja napisał/a:
niekoniecznie, po prostu w znajomych miałabyś tylko tych których chcesz, reszta nie wiedziałby o tobie prawie nic

Nie chcę prawdziwego. Taka zasada.

Alicja napisał/a:
I to ona jest linczowana przez tłum.

Społeczeństwo w Korei jest chyba pod tym względem dość specyficzne. Możliwe też, że podkręcono trochę pewne reakcje dla celów dramaturgicznych w serialu. Mnie się serial bardzo podoba.
Kolejny zwiastun Item -

https://tv.naver.com/v/4915631

Alicja - Nie 30 Gru, 2018 19:48

Zapomniałam: Feel good to die zakończyło się dla wszystkich pomyślnie :lol:

Suspicious partner oglądam teraz poprzez przewijanie, jestem przy odc. 34 i oglądam już tylko dla tych pięknie wykrojonych ust. I z ciekawości czy pani prokurator dorwie w swoje łapki Ji Eun Hyuk. Głębi w tym już nie ma, temat się wyczerpał. Chyba przestanę nawet przewijać, zajmuje tylko miejsce na dysku.

Children ... byłoby fantastyczne gdyby nie ta nieruchoma twarz Cha Woo-Kyung. Pisałam już chyba jak działa mi na nerwy nieruchoma twarz bez śladu zmarszczek. Ani radości ani strachu ani gniewu w tym nie uświadczysz. Nie wszyscy tam tak mają, bo niektórzy potrafią grać oczami, ale niektórzy wybitnie są lalkowaci. Czy to ich taka uroda, bo wierzyć się nie chce, że wszyscy koreańczycy poddają się operacjom. Gdzie podziały się u nich zmarszczki mimiczne?

Admete - Nie 30 Gru, 2018 19:58

Alicja napisał/a:
Ani radości ani strachu ani gniewu w tym nie uświadczysz.

Ja jej tak nie odbieram. Moim zdaniem ona tak ma, bo nie pokazuje prawdziwych uczuć. Będzie mieć też sceny gniewu potem.

Alicja napisał/a:
Gdzie podziały się u nich zmarszczki mimiczne?

Kosmetyki plus taka uroda. Jakieś zabiegi chirurgiczne pewnie też, ale oni starzeją się pod względem zmarszczek nie tak szybko jak my. U nich tak jak w Japonii pielęgnacją jest inna i od wczesnej młodości, nie wtedy gdy zaczynają się problemy.

Aragonte - Nie 30 Gru, 2018 21:22

Ja bym jeszcze dodała, że ich mimika jest bardziej oszczędna :wink:
Admete - Nie 30 Gru, 2018 21:25

No tak, zdecydowanie bardziej oszczędna. Ja się tak do tego przyzwyczaiłam, że inny sposób przekazywania emocji wydaje mi się nadmierny ;) Jutro wkleję moje Oski - i tak już nić więcej nie wymyślę. Dość oszczędne są, ale jednak są. Alicjo Oski to takie nasze nagrody ;) Kategorie są dowolne.
BeeMeR - Nie 30 Gru, 2018 21:26

Ja jutro też powinna wkleić moje Oski - i skończyć Dong Yi
Aragonte - Nie 30 Gru, 2018 22:02

A ja nie mam przydzielonych Osek :(
Chyba dam tylko Małpie i Samurajowi i na tym będzie koniec...