To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...

Anonymous - Nie 15 Sie, 2010 18:27

No u nas porządkowi(brali chyba coś) najpierw wyciągnęli poloneza a później to.... bawiłam się przednio, najbardziej wtedy gdy połowa ludzi myliła kroki :rotfl:
Admete - Nie 15 Sie, 2010 18:30

Fajnie to wyglada :) Muszę pokazac w pracy, można by dzieciaki nauczyć...
Anonymous - Nie 15 Sie, 2010 20:07

cudny napis w tle dziko-poganskiego tanca belgijskiego "Dom szlachecki - ostoja polskosci".

A taniec rewelacyjny. Cos jak syrkasy. Admete - zaloze sie, ze dzieciaki beda zachwycone :)

praedzio - Pon 16 Sie, 2010 08:27

Też mi przypomniało koło syrkazyjskie, aczkolwiek koło jest prostsze.

To ja jeszcze jako wisienkę na torcie zarzucę polskim tłumaczeniem t'Smidje:

*** Kowal ***

Posłuchajmy opowieści
a młodym kowalu
wszyscy o nim zapomnieli
Zaśpiewaj przy cieple ogniska

Miałem tylko swój młot, swój młot wyszedłem na spacer, trzymając go.

To nie do wiary, że Francuzka
zaślubiła kowala, co ma jeno młot
na wieki będe wierny jej
nigdy nie widziałem piękniejszej

Miałem tylko swój młot, swój młot wyszedłem na spacer, trzymając go.

Nie narodziła się piękniejsza
lecz w mej kobiecie czaiło się zło
dopiero później to spostrzegłem
nigdy nie była zadowolona

Nigdy nie pozwalała mi pić
nigdy nie mogłem się bawić
nigdy nikt jej nie odwiedzał
ani nie zapraszał na wino

Pomyśleć, ze się z nią ożeniłem!
już wolałbym zostać wdowcem
lub na wieki kawalerem być
byle się z dala od tej kobiety trzymać

Pomyśleć, że w ogóle tego nie znałam.... Ale z tego, co słyszę, to głównie piosenka i taniec występuje na różnej maści pielgrzymkach, czyli daleko poza moim kręgiem. ;)

Anonymous - Pon 16 Sie, 2010 11:45

Syrkas prostszy? Tutaj kroki sa dosc banalne - a glowna zmiana jest rotacja partnerow. Nie ma zamiennych krokow partnera i partnerki, ani obrotow i wejscia z obrotu do kola z nowym partnerem.

Ale trzeba bedzie Kaska nauczyc syrkasa, to wprowadzi nowa mode, a i swoj wklad bedzie mogla podziwac !! :rotfl:

praedzio - Pon 16 Sie, 2010 11:47

O, to to to! :mrgreen:
praedzio - Pon 16 Sie, 2010 13:41

AineNiRigani napisał/a:
Syrkas prostszy? Tutaj kroki sa dosc banalne - a glowna zmiana jest rotacja partnerow. Nie ma zamiennych krokow partnera i partnerki, ani obrotow i wejscia z obrotu do kola z nowym partnerem.

Prostszy zdecydowanie. :)

Anonymous - Pon 16 Sie, 2010 13:50

Dla niewtajemniczonych:

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Z syrkasami dorosli musza sie troche nameczyc zeby zalapac (a i tak niektorym nie wychodzi). Przy tym Belg to wersja dla przedszkolakow (w doslownym tego slowa znaczeniu - bo gwarantuje, ze starszaki i niektore sredniaki dosc szybko by zalapaly)

Anonymous - Pon 16 Sie, 2010 14:54

Kasiek może się nauczyć, ale nic wprowadzać nie będzie, bo to by oznaczało, że bym musioała wyjść przed tych wszystkich ludzi i uczyć i wystawiać się na pośmiewisko. O nie! :excited:
RaczejRozwazna - Pon 16 Sie, 2010 15:03

Kasiek niech się kiedyś na Ceili Comhlanu do Krakowa wybierze. Zapraszam :mrgreen: Tam można dopiero potańczyć.... :banan:
ten 'taniec beligijski" podejrzanie tańcami szkockimi pachnie. I krok podobobny i metrum na 8 (4+4) :mrgreen:

Aragonte - Pon 16 Sie, 2010 20:05

praedzio napisał/a:
AineNiRigani napisał/a:

Prostszy zdecydowanie. :)

Jedno i drugie jest proste, ale chyba faktycznie belgijski ma trochę prostszą strukturę - jak się załapie początek ze zmianą kierunku i opanuje trzymanie rąk, to reszta jest banalna :-)
Kółko syrkasyjskie tańczyliśmy dla rozrywki pod jakąś inną nazwą, ale zabijcie mnie, nie pamiętam, jak toto nazywaliśmy, musiałabym notatki odszukać :ops1: Na bank wyjściowym tańcem było jakieś szkockie ceili.

Anonymous - Śro 18 Sie, 2010 19:45

A mogłybyście podrzucić Wielkiemu Troglodycie jakieś piosenki w tym klimacie bo mi się straaaasznie to podoba.... :cheerleader2:
praedzio - Śro 18 Sie, 2010 19:48

Tzn. w jakim klimacie? Bo cały wątek jest o muzyce celtyckiej... :lol:
Anonymous - Śro 18 Sie, 2010 19:53

W klimacie mojego tańca belgijskiego. :mrgreen:
Bo z celtyckich rytmów to najbardziej do gustu(bo w gruncie rzeczy słuchałam najuważniej) przypadła mi Loreena :serduszkate:

praedzio - Śro 18 Sie, 2010 19:55

A pomyśleć, że swego czasu zachwycałaś się Beltaine'ami. ;)
Aragonte - Śro 18 Sie, 2010 19:55

Loreena to bardziej do słuchania (i stanowi muzyczny miszmasz różnych gatunków) niż z tych rytmów :) A tanecznych kawałków w celtyckim stylu jest mrowie a mrowie... więc nie wiem, co proponować :mysle:
Anonymous - Śro 18 Sie, 2010 20:06

praedzio napisał/a:
Beltaine'ami.

o dzięki :D przypomniałaś mi :mrgreen:

a Loreena jest świetna na doła. Idealnie kompatybilna z moim nastrojem, taka refleksyjna....

Anonymous - Śro 18 Sie, 2010 21:03

Ale ja sie nie zgodze, ze Loreena to celtycki rytm. Loreena to celtycki duch, ale muzyka ciut bardziej orientalizujaca...
praedzio - Śro 18 Sie, 2010 21:10

Kaśku, a Dealan pamiętasz? I celtyckie rytmy i ognisty duch hiszpański... Jeszcze El Sueño de Morfeo... I ten, jak mu tam.. Carlos Nunez...
Aragonte - Śro 18 Sie, 2010 21:36

AineNiRigani napisał/a:
Ale ja sie nie zgodze, ze Loreena to celtycki rytm. Loreena to celtycki duch, ale muzyka ciut bardziej orientalizujaca...

Toż coś podobnego napisałam, tylko bez wskazywania na orient :)
Loreena startowała śpiewając ballady celtyckie w duchu, potem znacznie zwiększyła spektrum.

A ja jeszcze bym dopytała się u Kaśka, czy szuka czegoś do słuchania li jedynie, czy do tańczenia - bo jeśli to drugie, to trzeba jeszcze szukać kawałków o niepołamanym rytmie i równych frazach muzycznych.

Praedzio, a masz może możliwość wytropienia czegoś Walijczyków z grupy 4 Yn Y Bar? Znam ich tylko jeden kawałek, Dac'w Nghariad, strasznie mi się podobał.

praedzio - Śro 18 Sie, 2010 21:49

Aragonte napisał/a:
Praedzio, a masz może możliwość wytropienia czegoś Walijczyków z grupy 4 Yn Y Bar? Znam ich tylko jeden kawałek, Dac'w Nghariad, strasznie mi się podobał.

Już dawno temu próbowałam coś ichnego znaleźć, ale ciężka to sprawa. Jakiś jeden kawałek udało mi się zdobyć - i to wszystko. :(

Anonymous - Czw 19 Sie, 2010 05:23

Wolę nie tańczyć, zewnętrznie, ale podrygiwać duchem. Własnie sobie przypomniałam Beltaine.... El Sueńo też lubię i to bardzo, Dealana muszę sobie przypomnieć a ów Carlos, cos mi się niejasno kołacze.....
praedzio - Czw 19 Sie, 2010 08:22

A już jutro...

http://www.dks.art.pl/artpark/?q=beltaine

:banan_czerwony:

Admete - Czw 19 Sie, 2010 09:43

Będzisz tam? :)
praedzio - Czw 19 Sie, 2010 09:47

No, ba! :lol:

Poza tym będzie okazja do ugadania szczegółów będzińskich. ;)