To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Disney oraz Krewni i Znajomi Królika ;-)

Loana - Pią 28 Sty, 2022 11:44

Sing 1 znam, piosenki miało super, ale sama historia tak średnio mi się podeszła.
Natomiast nie widziałam Encanto, moje dzieci były na tym w kinie i bardzo chwaliły piosenki. I od kilku dni chodzę i nucę jedną, bo na Insta ją kilka razy słyszałam. Muszę obejrzeć tą bajkę, bo te piosenki są naprawdę fajne!

Agn - Pią 28 Sty, 2022 13:21

Sing 2 jest imho fabularnie lepszy. :)
Admete - Pią 28 Sty, 2022 13:49

Ide jutro na Sing z bratanicą.
BeeMeR - Wto 08 Lut, 2022 07:28

Dzieci wciąż "nie mówią o Brunie", ostatnio zaśmiewały się z wersji rysunkowej alternatywnej
https://youtu.be/qis4cOk_elc

Loana - Wto 08 Lut, 2022 10:41

Ja się muszę na to wybrać jeśli jeszcze będę miała szansę. Bo nie poszłam jak leciało, dzieci były i wspominały, że są świetne piosenki. I tak chwila minęła, a mi te piosenki zaczęły się pokazywać na Instagramie i baardzo mi się podobają :) To teraz bym chciała obejrzeć film, żeby wiedzieć, o co chodzi :P Może się uda :)
Agn - Wto 08 Lut, 2022 11:51

Jeszcze leci w kinach.
Agn - Nie 03 Kwi, 2022 15:30

Wiadomosc dnia nr 1 - Disney + startuje w Polsce w czerwcu!!! Juz sie z kolezankami z pracy dogadalam, ze kupujeny razem. :excited:

Wiadomosc dnia nr 2 - bylam wczoraj na To nie wypanda (Turning red) i jestem zadowolona z seansu. Pochichotalam zdrowo, porozplywalam sie nad tym jaka panda byla slodziarska i jak dawala czadu na imprezie, docenilam, ze w filmie pokazano paczke podpasek (i pytanie absolutnie okropnej matki Meilin o to, czy jej 13letnia corcia zaczela miesiaczkowac: "Czy twoja roza zakwitla na czerwono???" :-| ale rozumiem, ze to pierwsze koty za ploty, wiec jada z tym delikatnie) oraz zauwazono, ze 13latki tak - takie wlasnie sa i to ich prawo - wzdychac do chlopcow z boysbandow, pragnac nade wszystko isc na ich koncert i fantazjowac na ich temat). Bo to w sumie taki film o dorastaniu jest.
Nie wiem czy powtorze - pewnie za jakos czas owszem, chocby wlasnie dla samej pandy. Tak czy siak fajnie sie ogladalo. :)

annmichelle - Nie 29 Maj, 2022 21:35

Obejrzałam "Encanto".
Wizualnie - mistrzostwo świata! :-) Wygląda to po prostu cudownie. :-) :serduszkate:
Chcę mieć taką spódnicę jak główna bohaterka! :serce:
Natomiast co do fabuły - chaotyczne (za dużo postaci?), co 10 minut piosenka (lubię piosenki w animacjach, ale tu były wciskane co chwila), nie zainteresowała i nie wciągnęła mnie ta historia po prostu. :-| Obejrzałam i raczej nie wrócę.
Jako podsumowanie nasuwa mi się jedno zdanie: przerost formy nad treścią.

Agn - Nie 29 Maj, 2022 21:42

To teraz "Luca"!
Nie powiem - niepokoje sie, bo jak "Encanto" mnie oczarowalo, ale zniose krytyke spokojnie, tak w "Luce" sie zakochalam i serduszko mnie chyba rozboli...
Badz delikatna. ;)

BeeMeR - Nie 29 Maj, 2022 21:52

Fabularnie to mi w Encanto tez coś nie styka, ale wizualnie i muzycznie mi się podoba :serce:
annmichelle - Nie 29 Maj, 2022 21:53

Agn napisał/a:
To teraz "Luca"!

Postaram się obejrzeć jutro. :-)
Agn napisał/a:
Nie powiem - niepokoje sie, bo jak "Encanto" mnie oczarowalo, ale zniose krytyke spokojnie, tak w "Luce" sie zakochalam i serduszko mnie chyba rozboli...
Badz delikatna. ;)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Agn, oglądam te bajki totalnie "tabula rasa" :wink: - nic o nich nie wiem, nie oglądałam zwiastunów, zdjęć, NICZEGO. :-P Czyli się nie sugeruję, nie mam oczekiwań, itp.
Nastawienie mam pozytywne, cel: odstresowacz i mile spędzony czas z ciekawą historią. :-)
Dziś oglądałam z pociechą "Ratatuj" (on po raz pierwszy, ja - nie pamiętam już który :ops1: ...) i jak kilka godzin później zobaczyłam to "Encanto" to właśnie historia "leży i kwiczy", niestety. :-|
Nie chodzi o to, żeby porównywać z "Ratatuj" czy np. "Królem lwem" lub "Zaplątanymi", ale to "Encanto" to dla mnie taki jednorazowiec jak np. "Vaiana".

Agn - Pon 30 Maj, 2022 06:00

Zeby bylo smieszniej - wczoraj z kumpela ogladalysmy wlasnie "Ratatuj". Dla mnie byl to pierwszy seans w zyciu - fajna bajka. :)
Loana - Pon 30 Maj, 2022 09:03

O, ja na Encanto doszłam do kina, bo chciałam zobaczyć na dużym ekranie :) Wizualnie i muzycznie to perełka, piosenki śpiewałam jeszcze zanim zobaczyłam film. W sumie poszłam do kina bo właśnie te piosenki mi się podobały i chciałam wiedzieć do czego są. Moja ulubiona to "Presja" :) Natomiast zgadza się, że dość chaotycznie zrobiono całość i powiedziałabym, że też dość mrocznie. Ale film fajny i pewnie jeszcze kiedyś do niego wrócę.
To teraz poczekam na Disney+ i obejrzę Luca, bo nie widziałam jeszcze :P

annmichelle - Pon 30 Maj, 2022 13:07

Obejrzałam "Lucę". :mrgreen:
Agn.... :cool:
Podobał mi się! :-)
Super klimat - Włochy (tak na oko - lata 50-60-te). :serduszkate:
Agn napisał/a:
Jedyne co - do polskiego dubbingu wrzucono za duzo wloskich zwrotow i czasem bylo mi trudno zrozumiec bohaterow (okrzyki Giulli typu "santa mozarella" to oczywistosc, ale byly tam tez teksty srednio zrozumiale).

A nie było to "santa gorgonzolla"? :mrgreen:
Dla mnie to był ogromny plus tej bajki te włoskie słowa czy nawet całe zdania! Super! :serce2:

"Lucę" i "Encanto" oglądałam z polskim dubbingiem i w przypadku tego pierwszego - dialogi były po prostu świetne: błyskotliwe, celnie przetłumaczone i dobrze dobrane głosy (Luca ma taki słodki głosik :-) ).

Dziewczyny, chwalicie piosenki z "Encanto", a mnie uderzyło, jak słabe jest ich polskie tłumaczenie, niestety. To, że śpiewane słowa nie pokrywają się zupełnie z ruchem ust postaci - da się przeżyć, ale pod względem tekstowym to one były przetłumaczone siermiężnie (ani rymu, ani chociaż rytmu). Wielka szkoda, bo melodyjnie są ok. Aczkolwiek żadna nie zapadła mi w pamięci...
W "Luce" nie śpiewają w ogóle (witamy w świecie Pixara :-) ), czyli scenariusz musi być na tyle mocny, żeby czymś zająć widza przez te minimum 90 minut :wink: , co Disney z "Encanto" miał o tyle uproszczone, że połowę czasu zajmuje już teledyskowa animacja (piosenki plus kolorowy taniec i wygłupy z tym związane).
Historia w "Luce" nie jest jakaś odkrywcza, ale mnie się spodobała trójka głównych bohaterów, bo są tacy słodcy, niewinni i sympatyczni. :-) W kilku momentach się lekko wzruszyłam...
Bajka w sam raz, żeby poczuć klimat wakacji (kocham Italię! :serce2: ), a z drugiej strony podoba mi się, że nie jest tu tak cukierkowo (zdarzają się odrapane domy, łodzie, itd.).
Zakończenie mogło być trochę mniej fantastyczne
Spoiler:
myślałam, że jednak nie wyda się przed całym miasteczkiem, że są potworami i będą tam ewentualnie przebywać icognito, jak np. robiły to te dwie babcie :-P

, ale ogólnie fajna letnia animacja z przesłaniem (siła przyjaźni, marzenia i ich spełnianie, rodzina), także dla małych dzieci (brak "strasznych" momentów).

I jeszcze raz - brawa za dialogi! :mrgreen:

Silenzio Bruno! :love_shower:

Agn - Pon 30 Maj, 2022 14:41

Ufff kamien z serca! :banan:

Jakby sie nie wydalo, ze sa potworkami, to by nie bylo w tym sensu. Cala bajka wrecz krzyczy "badz soba!". Te dwie babcie... Po co sie tyle lat ukrywac i zycie tracic w strachu, ze ktos sie dowie? Nie sa zlymi ludzmi, sa po prostu troche... inni.
Ja ja interpretuje jako historie o swojego rodzaju coming oucie. I nie tylko ja. :cool:

Odnosnie wloskich wstawek - na poczatku, na lodzi ten wasaty cos mowi po wlosku, czego nie rozumiem.
Ale nie szkodzi. Uwielbiam te bajke. Jest sliczna, madra i bardzo wymowna. :serduszkate:

annmichelle - Pon 30 Maj, 2022 14:45

Agn napisał/a:
Ja ja interpretuje jako historie o swojego rodzaju coming oucie. I nie tylko ja. :cool:

:paddotylu: :wink:

Nie mów, że doszukałaś się jakiś ukrytych motywów np. homoseksualnych? :mysle:

Co do ujawnienia się - no cóż, wolałabym jednak trochę więcej realizmu, skoro dzieje się to w konkretnym miejscu i czasie.
Ale niech będzie. :-P

Agn napisał/a:
Zeby bylo smieszniej - wczoraj z kumpela ogladalysmy wlasnie "Ratatuj".

Telepatia? :cool:
Do "Ratatuj" mam sentyment (Paryż, konkretne miejsca gdzie byłam), poza tym miałam w życiu szczurki (i planuję znowu mieć) i ta animacja świetnie oddaje ich ruch i inteligencję. :-)

Agn - Pon 30 Maj, 2022 16:38

Mozna to tak zinterpretowac. Nie twierdze, ze ktos tam jest osoba homoseksualna, ale przyznaj - jest tu ujawnienie sie. Jestem inny, nie znaczy, ze zly, choc inni tak o mnie mysla, a nawet chetnie zrobiliby mi krzywde, gdyby wiedzieli - nie brzmi ci to znajomo? ;) I ta bajka, moze i nierealna, ale no blagam - potwory morskie - ale fajnie pokazuje dzieciom, ze nie warto kryc sie z tym, kim sie jest, a bycie "traba i fujara" (w orkiestrze :lol: ) to zaden powod by nie isc naprzod. I to jest imho naprawde fajny przekaz.
BeeMeR - Wto 07 Cze, 2022 20:37

Luca - bardzo udany film, pięknie narysowany, ciekawie opowiedziany, fajnie opowiada o odmienności, (zdecydowanie zawiera "coming out" i akceptację "jakże strasznej" odmienności ;) ), rodzinie, przyjaźni. Anusia się popłakała ze wzruszenia na koniec, widać dzieciom też gra na odpowiednich strunach. To jest bajka, nie potrzeba mi realizmu, ważne, że o więzach i relacjach międzyludzkich opowiada wiarygodnie. :oklaski:

Agn, dzięki za agitację :kwiatek:

Agn - Wto 07 Cze, 2022 21:26

Polecam sie! Kocham te bajke, ciesze sie, ze wam sie podobala. :serce2:

Obrazki na napisach koncowych ogladaliscie? A scene po napisach??? :mrgreen:

BeeMeR - Wto 07 Cze, 2022 21:47

No oczywiście! Ania zachwycona kotkami - całą rodziną :wink:
Scenę wuja z głębin też widziałam :mrgreen:

Agn - Wto 07 Cze, 2022 22:54

Ach ten Giuseppe... :lol:
BeeMeR - Czw 09 Cze, 2022 20:50

Raya i ostatni smok - bardzo fajna bajka - pięknie narysowana i niegłupia. Nie dla małych dzieci ale moje są już nie są takie małe, podobało im się, zwłaszcza Ani. Brak zbędnych piosenek to tez zaleta ;)

Co by tu jeszcze obejrzeć :mysle:

Agn - Czw 09 Cze, 2022 20:52

Ja czekam na Buzza Astrala.
Ale wczesniej, mam nadzieje, uda mi sie odswiezyc wszystkie Toy Story.

annmichelle - Czw 09 Cze, 2022 22:35

Czwarta część była wg mnie zbędna.
Trylogia - super. :-) Czwórkę wyrzuciłam z pamięci. :cool:

Loana - Pon 13 Cze, 2022 16:51

Siostra mi donosi, że może jutro się uda i dostanę w końcu ten dostęp do Disney+. Z jednej strony bym chciała, mam kilka bajek do obejrzenia zaległych i chciałabym je obejrzeć legalnie. Z drugiej strony zlewam trochę, bo mam fazę na k-dramę z Disney+, ale oni albo raczkują w tym temacie albo nie wiem, o co chodzi, bo jak Netflix wrzuca swoje dramy z kilkutygodniowym opóźnieniem (tzn najpierw są puszczane w Korei i niektórych krajach azjatyckich, a dopiero po kilku tygodniach są dostępne w Polsce), tak Disney+ to jakieś dno. Opóźnienie we wrzucaniu swoich dram na rynek nieazjatycki to jest kilka miesięcy -_-' A już druga drama tej stacji mi się podoba. No nic, liczę chociaż na animacje, te chyba szybciej mają dostępne - i liczę, że te animacje będą z dubbingiem jak w kinie leciał! Lubię polski dubbing do animacji, chociaż trochę racja, że piosenki w Encanto mogli zgrabniej przetłumaczyć.