To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22

RaczejRozwazna - Śro 22 Sty, 2025 20:04

Co to zakochany ślimak...? :co_stracilam:

EDIT. Spróbowałam jakichś krótkich historycznych dram chińskich - no nie.
Dam szansę love like galaxy, dziewczynie z perłą i Dream of splendor a jak nie chwyci to pożegnam się pewnie z Chinami. Scent of time trochę zbyt mroczny jak na moje obecne usposobienie.

BeeMeR - Czw 23 Sty, 2025 08:47

Cytat:
Co to zakochany ślimak...?
tajska bajka o policjantach, nic nadzwyczajnego ale w miarę ok. Tu i tam do przewinięcia.
https://mydramalist.com/754637-when-a-snail-falls-in-love
https://youtu.be/Qg3uipkeHf8?si=QOEJ437DwSSah9c6

Trzykrotka - Pią 24 Sty, 2025 00:37

Ponieważ Dream of Spelndor oglądam na YT, to algorytm zasypał mnie chińszczyzną i między innymi kompilacjami typu "10 najlepszych dram o małżeństwie na niby" i wypisałam sobie kilka tytułów do sprawdzenia. Ale ja sama teraz oglądam jak ślimak, jeden odcinek na trzy dni, ech...
Dream of Splendor nadal bardzo mi się podoba (7 odcinków obejrzanych). Trochę niespieszny, ale latanie było tylko raz.

Aragonte - Pią 24 Sty, 2025 02:52

O, dobrze wiedzieć, że to dostępne na YT :kwiatek:
Oglądam dalej "Designated Survivor: 60 Days" i z opóźnieniem odkryłam (z zadowoleniem), że gra tam prokurator z "City Hunter" :mrgreen:

Admete - Pią 24 Sty, 2025 14:02

Ja oglądam dwa odcinki na tydzień, bo nic poza Love Scout.
RaczejRozwazna - Pią 24 Sty, 2025 15:37

A propos algorytmów - zasadniczo dramy chińskie oglądam na YT i ostatnio zaczęły mi wyskakiwać takie kwiatki, że pierwszy raz wyczyściłem dane przeglądania na YT. Będzie przez chwilę spokój.
Strasznie dużo (nomen omen) chińskiego badziewia jest w tym dramalandzie, wyłowić jakąś perełkę to trzeba mieć szczęście.

Admete - Pią 24 Sty, 2025 18:32

A jaki był cudny odcinek 7 Love Scout - muszę go obejrzeć raz jeszcze.
Loana - Pią 24 Sty, 2025 18:51

Trzykrotka napisał/a:
Ponieważ Dream of Spelndor oglądam na YT, to algorytm zasypał mnie chińszczyzną i między innymi kompilacjami typu "10 najlepszych dram o małżeństwie na niby" i wypisałam sobie kilka tytułów do sprawdzenia. Ale ja sama teraz oglądam jak ślimak, jeden odcinek na trzy dni, ech...

O, ja lubię taką tematykę, to jak coś fajnego obejrzysz to daj znać, też się może skuszę :P

Miałam kilka dni temu problem z Viki, bo nie mogłam otworzyć na kompie (wywalało mi, że muszę aktualizować przeglądarkę, bo za stara jest - i to na każdej przeglądarce tak miałam) - okazało się, że muszę system podnieść, bo miałam na kompie ciągle Windows 8... i kolega mi pomógł podnieść do Windows 10. Sprawdzałam wczoraj, jak tam moje streamingi - bo ten błąd z przeglądarką miałam na Viki i na Prime Amazon. Tylko Netflix działał cały czas. Teraz Prime mi działa, Viki teoretycznie też, bo się włącza - ale niestety nie mam obrazu w ogóle (na każdej z trzech przeglądarek jakie sprawdzałam) i nie wiem, co mogę z tym fantem zrobić, bo to nie jest błąd, jaki mogę podać koledze :(
Ale jeszcze sprawdzałam Disneya i w sumie nie wiem czemu, ale kliknęłam sobie na sprawdzenie czy działa Disney dramę "Moving" i obejrzałam już trzy odcinki... To nie jest za bardzo drama dla mnie, bo dużo akcji, tajemnica, szpiedzy, morderstwa (ale jakie malownicze! ktoś wybrał, żeby zobrazować "mózg mu się wylał" :P nie no, przewijam ostro walki, ale nawet mimo tego muszę im przyznać, że się postarali - nie są nudne :P ) i gdzieś tam pomiędzy historie poszczególnych postaci, a to wszystko w sosie fantasy (ten serial przetłumaczyli na polski "Niezwykli" i to dobra nazwa) - ale mimo wszystko mnie wciągnęła. Może obejrzę jeszcze trochę, bo doczytałam, że potem będą ładne historie romansowe, ale na pewno trochę mnie odstrasza 20 odcinków i fakt, że to nie jest super pozytywna historia. Ale kto wie...
Tak czy siak w końcu nie odpaliłam na kompie Viki, a szkoda, bo miałam zamiar sobie włączyć "Love Stout" :P Ale co za tym idzie pewnie odpalę za to na Netlixie "Hospital Playlist", bo nawet sprawdziłam, że są polskie napisy :)

BeeMeR - Pią 24 Sty, 2025 22:25

Mnie się też wyświetla morze dramowych propozycji, niektóre wyglądają sympatycznie. A inne nie.

Na razie skończyłam ze ślimakiem, zwłaszcza że drugie pół dramy było nieoglądalne :roll:

Trzykrotka - Sob 25 Sty, 2025 07:56

Loana :kwiatek: jak coś znajdę, na pewno się podzielę. Ja też uważam, że Chińczycy mają za dużo pieniędzy na rozrywkę. Taśmowo produkują dramy, których mogłoby nie być. I też dużo nie kończą, zarzucają. Szkoda, że pana Chunga nie zobaczymy jako cesarza.
Wiecie, że zapowiadają dramę romantyczną z Dołeczkiem? Nie Chińczycy, Koreańczycy. Ma grać tłumacza celebrytki. Aktorki twarz nic mi nie mówi. Koreańskie zapowiedzi nic a nic mnie nie cieszą. Mają być dramy z Koszmitem, z Bogusiem, Brzydactwem - ale panowie są tak beznadziejnie sparowani, że się nie chce czekać. Loany ulubienica też jakoś bez polotu została połączona.
Ech, stara jestem...

RaczejRozwazna - Sob 25 Sty, 2025 09:36

Ma być też jakas krótka drama kulinarna z Kang Ha Neulem - ciągle nie straciłam nadziei, że zagra jeszcze w czymś ogladalnym dla mnie. Mam nadzieję, że nie będzie to znowu głupia komedia :?
Czemu mając takiego aktora, Koreańczycy nie rozpiszą na niego jakiegoś porządnego seguka? W ogóle chyba z segukami teraz od jakiegoś czasu jest gorzej...

BeeMeR - Sob 25 Sty, 2025 15:23

RaczejRozwazna napisał/a:
ciągle nie straciłam nadziei, że zagra jeszcze w czymś ogladalnym dla mnie. Mam nadzieję, że nie będzie to znowu głupia komedia
Amen. Niestety ja ciągla obserwuję jak moi niegdysiejsi ulubieńcy odchodzą w aktorski niebyt (jak dla mnie). No szkoda, bo nowi coraz młodsi i to nie zawsze jest dobra zmiana...
RaczejRozwazna - Sob 25 Sty, 2025 19:27

A z czego to właściwie wynika, jak myślisz? Nie mają propozycji czy (gremialnie) źle wybierają ?
Admete - Sob 25 Sty, 2025 19:54

Pewnie konkurencja jest duża. Na Wschodzie jest 7 odcinków Love Scout dla chętnych.
Trzykrotka - Sob 25 Sty, 2025 22:25

Admete napisał/a:
Pewnie konkurencja jest duża. Na Wschodzie jest 7 odcinków Love Scout dla chętnych.

:kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: Lecę!

BeeMeR - Sob 25 Sty, 2025 23:59

RaczejRozwazna napisał/a:
A z czego to właściwie wynika, jak myślisz? Nie mają propozycji czy (gremialnie) źle wybierają ?
po części ze zmiany moich upodobań, tj ja wyvieram co innego, po części z obsadzania młodszych, świeższych twarzy...
Trzykrotka - Nie 26 Sty, 2025 08:39

Czasami zły dobór partnera do tańca może zepsuć wszystko. Albo tematyka - popatrzmy na naszego Małpę - jak nie drama o psychopatach, to idiotyczna sensacja z Suzy. Albo Jun Ki - kiedyś solidna drama rocznie, teraz nie wiadomo co. A po co wysyłali LMH w kosmos, gdzie gra z Gongową w stanie nieważkości, to ja naprawdę nie wiem.
Zeźlilam się wczoraj na Dream od Splendor. Prawie cały odcinek poświęcili na durnowate scenki, które chyba mają bawić. Mnie nie bawią. Pawie cały przesunęłam.
Love Scout. Ależ ten pan prokurator jest przystojny :serce2: Nic mu z wiekiem nie ubywa na uroku, wręcz przeciwnie. Trochę odwyklam od długości odcinków, ale przewijanie nie było.
Tutaj obsada jest pierwsza klasa, bo oboje i dojrzali i wyróżniający się z tłumu i dobrze grają. Wszystko bardzo dobrze się zapowiada, choć pierwszy odcinek był strasznie frustrujący. Ten sposób mobbingu w pracy, jaki robią jemu :confused3: To jej przepracowanie i brak efektywności. I bajzel w biurze. Ale rozumiem, że teraz gdy już ich spiknęli będzie jak w programach o urządzaniu wnętrz: było brzydko - będzie pięknie :kwiatek:
Admete, dzięki!

Admete - Nie 26 Sty, 2025 09:46

Tak właśnie będzie, ale proszę o cierpliwość dla bohaterki - poprawi się i to jak. Będzie maślanym wzrokiem wpatrywać się w pana :lol: Dorzuciłam jeszcze ósmy. Wrzucę potem Lady Ok.
BeeMeR - Nie 26 Sty, 2025 21:58

Trzykrotka napisał/a:
Czasami zły dobór partnera do tańca może zepsuć wszystko. Albo tematyka
To na pewno. Czasem także złe kostiumy albo fryzury.

Wzięłam teraz na tapetę chińskiego ślimaka
https://mydramalist.com/18664-when-a-snail-falls-in-love

i zdecydowanie bardziej mi się podoba niż tajska wersja. Jest spokojniej, chwilami nudnawo, bijatyki przewijam, ale relacje są bardziej wiarygodne, acz główni nie są tak modelowo piękni, ale bardziej wiarygodni, a wątki poboczne nie są upupione. Główna tajska umiała robić głównie wytrzeszcz sugerujący, że okropnie intensywnie myśli, chińska umie myśleć bez wytrzeszczu :P

W tej wersji pani trafia do oddziały kryminalnego bo ma znakomite wyniki z psychologii, choć oblała testy fizyczne. Dostaje trzy miesiące na zmianę tego stanu ;)
https://www.youtube.com/watch?v=X2oip7UoJNs

Trzykrotka - Nie 26 Sty, 2025 21:59

Szkoda, że jej lepiej nie ubierają - te kostiumy są strasznie workowate. Widać, że drogie, ale źle na niej leżą.
Ale nie mam do bohaterki niechęci.
Dla własnej satysfakcji chciałabym, żeby bohater utarł nosa dawnemu szefowi. Nienawidzę do bólu takiego poniewierania ludźmi. Ale w sumie - może tylko strząsnąć proch z sandałów i zostawić to za sobą. Też się nie pogniewam.

No dobra - dziękuję na numer 8 :kwiatek: i odpalam 2.

Admete - Pon 27 Sty, 2025 09:35

Jak są osobno napisy, to znaczy, że inaczej się nie dało. Wrzuciłam też już prawie wszystkie części Lady Ok.
Loana - Pon 27 Sty, 2025 13:02

Trzykrotka napisał/a:
Mają być dramy z Koszmitem, z Bogusiem, Brzydactwem - ale panowie są tak beznadziejnie sparowani, że się nie chce czekać. Loany ulubienica też jakoś bez polotu została połączona.

Masz na myśli serial z ParkEunBin:
https://mydramalist.com/768853-the-b-team "The Wonder Fools" gdzie gra z Cha Eun Woo - to nie romans, tylko jakiś akcyjniak, bez różnicy, kto tam jej będzie partnerował, romansu pewnie nie będzie -_-
czy
https://mydramalist.com/760649-hyper-knife Hyper Knife - tam w ogóle chyba będzie grała rolę negatywną, tzn będzie psychopatyczną morderczynią i to też nie romans, więc mi ganz egal, że jej dowalili jednego starego dziada i jakiegoś młodszego myłdka -_-
No nie powiem, nie czekam na żaden z tych seriali, chociaż to moja ulubiona aktorka...

BeeMeR - Pon 27 Sty, 2025 13:08

Mnie nie jest wszystko jedno czy do dramy dowalą drewno czy nie - to wpływa na jakość (a przede wszystkim i chęć albo i niechęć) oglądania :czekam2:
Natomiast niekoniecznie zależy mi na romansie ;) Lubię dobry romans, ale jak jest dobra drama to wcale go nie musi być.

Loana - Pon 27 Sty, 2025 15:53

BeeMeR napisał/a:
Mnie nie jest wszystko jedno czy do dramy dowalą drewno czy nie - to wpływa na jakość (a przede wszystkim i chęć albo i niechęć) oglądania :czekam2:
Natomiast niekoniecznie zależy mi na romansie ;) Lubię dobry romans, ale jak jest dobra drama to wcale go nie musi być.

No ja też zwykle wolę jak to nie jest drewno, ale sama popatrz:
Pierwsza drama to akcyjniak i ChaEunWoo, więc gwarantowane drewniane ładne drewno - więc z założenia to chyba nie będzie najwyższej klasy serial, bo nawet ParkEunBin nie uratuje niezbyt nadającego się do akcji ChaEunWoo. Więc na to aż tak nie czekam, bo nie ma na co chyba :P
Druga drama - ma być dużo krwi i szaleńców i to jeszcze ParkEunBin ma być tym psychopatą, więc ja odpadam, bo nie lubię oglądać aż tak o wariatach, a już na pewno nie chcę, żeby moja ulubiona aktorka mi się tak źle kojarzyła. Dowalili jej jakiegoś starego gościa, pewnie to znaczy, że będzie ją próbował złapać, bo nie sądzę, że cokolwiek więcej się tam urodzi. No to tym bardziej serial nie dla mnie, bo co tam miałabym oglądać - psychopatkę ParkEunBin?
Więc naprawdę bez różnicy mi, że panowie w tych dramach chyba nie są wybitni :P ten rok przejadę na powtórkach dram z ParkEunBin i może w końcu przejdę pierwszy odcinek Brahmsów :P

Trzykrotka - Pon 27 Sty, 2025 21:03

No same widzicie... Nie chce się nawet czekać. Może na dramę z Bogusiem - Jeju, lata 50 i IU. Ale już Koszmit z Jo Bo Ah :confused3: - tak nie lubię tej baby...