Literatura - Proza i poezja - Cykl o Ani i inne książki L.M. Montgomery
Admete - Pią 12 Maj, 2017 07:33
Zapomniałam zupełnie.
milenaj - Pią 12 Maj, 2017 08:21
Ja sobie nadrobię chyba dzisiaj. Będzie akurat po pieczeniu ciast na weekend.
trifle - Sob 13 Maj, 2017 10:49
Ostatni czyli siódmy?
Aragonte - Sob 13 Maj, 2017 13:38
Chyba jest jeszcze ósmy.
Czy mogę się uśmiechnąc do kogoś o tę Anię? Oglądanie w necie mnie wkurza jednak na potęgę
trifle - Sob 13 Maj, 2017 16:38
Hm, ja nie widziałam ósmego i nie mogę znaleźć
Siódmy był przegięty, nie podobał mi się
milenaj - Sob 13 Maj, 2017 18:55
Też nie mogę znaleźć.
w siódmym to już całkiem odeszli od książki, ale ja obejrzałam z zaciekawieniem mimo wszystko, choć z poczuciem, że to nie jest Ania...
Wygląda tak jakby wszędzie 8 był w planach, ale go jeszcze nie wyemitowali.
Admete - Sob 13 Maj, 2017 20:45
To sobie odpuszczę całkiem.
Anaru - Sob 13 Maj, 2017 21:09
| Aragonte napisał/a: | Chyba jest jeszcze ósmy.
Czy mogę się uśmiechnąc do kogoś o tę Anię? Oglądanie w necie mnie wkurza jednak na potęgę |
Do nas
Chcesz wszystkie dostępne odcinki czy od któregoś?
Tez widziałam tylko 7 odcinków (że są, bo 2 ostatnich nie oglądałam)
milenaj - Nie 14 Maj, 2017 00:29
Na fb wyświetliła mi się reklama serialu.
"Przeżyj przygody, o których czytały nasze babcie"
Pomijając, że o takich przygodach nie czytały, to poczułam się staro.
trifle - Nie 14 Maj, 2017 11:09
Jeśli ktoś używa netflixa, to właśnie się pojawił serial tam i można obejrzeć wszystkie 7 odcinków. Netflix to moje odkrycie, super jest
BeeMeR - Nie 14 Maj, 2017 19:54
| trifle napisał/a: | Siódmy był przegięty, nie podobał mi się | & | milenaj napisał/a: | | w siódmym to już całkiem odeszli od książki | Ooo, a co się podziało?
milenaj - Nie 14 Maj, 2017 20:01
Admete - Nie 14 Maj, 2017 20:05
W ramach komentarza.
BeeMeR - Nie 14 Maj, 2017 20:10
Olaboga...
Admete - Nie 14 Maj, 2017 20:26
Dobrze powiedziane - olaboga...
trifle - Nie 14 Maj, 2017 22:45
Beznadziejny był ten odcinek. Już pomijając akcję z Mateuszem i Zielonym Wzgórzem - rozmowa z Gilbertem? Tego nie mogę przebrnąć, to nie tak miało być! I jak mi się podobało do tej pory, tak to już w ogóle nie
milenaj - Nie 14 Maj, 2017 23:34
No przegięty bardzo. I jak pisałam, to już absolutnie nie Ania, tylko ja tego tak już też nie oglądam.
Aragonte - Pon 15 Maj, 2017 00:22
Obejrzałam ten nowy serial (Anaru, dzięki za propozycję ). Niezobowiązująco, pod wyszywanie. Częśc odcinków oglądała mi się dobrze, częśc przegięta i przełądowana dramatozami, nie jest to zrównoważowane humorem i lekkością. Ładnie jest nakręcony, piękne widoki, niezła często muzyka, obsada (aczkolwiek Ania dla mnie też jest brzydka). Mało Gilberta (który pasuje i mi się podoba), niestety, w sumie to Jerry chyba go zastępuje Ostatni odcinek był jednak tak przegięty, że go głównie przewinęłam Nie rozumiem sporej części zmian - np. dotyczących wątku Gilberta (po cholerę robic go sierotą? ), Mateusza. Dało się to oglądac w oderwaniu od ksiażki, ale przydałoby się więcej lekkości, jakiejś równowagi w tym wszystkim. A w pewnym momencie to jest szaroburo i ponuro i przygnębiająco Montgomery lukrowała na potęgę, owszem, ale tutaj trochę za dużo jest tych dramatoz.
Trzykrotka - Pon 15 Maj, 2017 12:10
Ale przecież dla tego lukru dziewczynki tak lubią Anię. Po cholerę to brudzić? Jakby mało syfu było dookoła i koniecznie trzeba było nim doprawiać także słodkie obrazki z dzieciństwa.
Nie oglądałam ani jednego odcinka, bo mnie wasze komentarze skutecznie odstraszyły. I protestuję przeciwko tak brzydkiej Ani, choćby aktorka świetnie grała. Ania Montgomery określana była jako "brzydka,'" bo nie mieściła się w ówczesnych kanonach urody, a nie dlatego, że naprawdę była brzydka. Ta dziewczynka na pewno wyrośnie na "interesującą" i "charakterystyczną," ale dzieckiem jest brzydko brzydkim.
milenaj - Pon 15 Maj, 2017 14:30
| Trzykrotka napisał/a: | | Ta dziewczynka na pewno wyrośnie na "interesującą" i "charakterystyczną," ale dzieckiem jest brzydko brzydkim. |
No jest, ale się przyzwyczaiłam, gra nieźle i mi to nie przeszkadza, ale fakt Ania u Montgomery miała po prostu inny, nieoczywisty typ urody, a brzydka to określenie chyba z czasów zaraz po przyjeżdzie na Zielone Wzgórze
Aragonte - Pon 15 Maj, 2017 14:46
A na Filmwebie, o dziwo, głównie zachwyty (chociaż do zmian też ludzie się odnoszą):
http://www.filmweb.pl/serial/Ania-2017-781264
Anaru - Pon 15 Maj, 2017 19:06
| Trzykrotka napisał/a: | | Ale przecież dla tego lukru dziewczynki tak lubią Anię. Po cholerę to brudzić? Jakby mało syfu było dookoła i koniecznie trzeba było nim doprawiać także słodkie obrazki z dzieciństwa. |
Ja też lubię ten lukier, tak samo jak lubię dobre zakończenia i pozytywne filmy. Życie zazwyczaj jest naprawdę mało bajkowe. W tej nowej Ani pięknie sfilmowany naturalizm mi się podoba, te trudy codziennego życia, które są nam w dzisiejszych czasach kompletnie obce, ale wycudaczone dramatozy kompletnie nie.
trifle - Wto 16 Maj, 2017 22:32
Tak, mi ten realizm też nie przeszkadza, że nie ma tylko lukru. Ale no z historiami przesadzili, małe zmiany przyjmowałam, ale już to z ostatniego odcinka? Nie.
A Ania nie wydaje mi się aż taka brzydka, ładnie się uśmiecha, ma miłe oczy, nie uważam jej za taką brzydką
Aragonte - Wto 16 Maj, 2017 22:42
Mnie też drażnią dramatozy i zmiana charakteru postaci. Z Mateuszem przegięli
Szafran - Sob 27 Maj, 2017 17:16
Ja jestem z tych zachwyconych - właśnie obejrzałam pierwszy odcinek. No ale muszę sobie dawkować. Teraz rundka pracy, potem kolejny:).
|
|
|