Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Księgarnia pod dwunastką
Admete - Pon 10 Lip, 2017 17:38 He, he - fajny ten Spock Shi Mok Kurcze, że tez żadnych ochroniarzy i dam dworu nie mamy, a przydaliby się Kwang Hyun dowiedział się właśnie, kim naprawdę jest. No to teraz jeszcze ze dwa odcinki i będziemy mieć rozstanie bohaterów niestety. Ale jakoś przeżyję.Aragonte - Pon 10 Lip, 2017 18:00 Ja też przeżyję, cóż robić Podglądasz ciąg dalszy czy czytasz jakiś recap?
Coś dla Trzykrotki - może sobie zobaczyć, jak wyglądały przymiarki ksieżniczki do buziaka w policzek, jaki dostał od niej bohater http://simplyemme.blogspo...episode-11.html
Na tym ujęciu to wygląda jak nie wiadomo jakie kissu Trzykrotka - Pon 10 Lip, 2017 18:11 Proszę, jakie praca weterynarza stwarza możliwości! I odwiedzanie weterynarza, jak się okazuje Uwielbiam takie niewinne podchody i zawstydzone chwile tuż po, seguki są bezbłędne pod tym względem, kiedy we współczesnych całują się już śmiało.
Choć w Best Hit dziewczyna z dawnym idolem padli sobie na usta trzy razy podczas 2 odcinków, a preteksty były wybitnie niezręczne - tak niezręczne, że od razu wiadomo było, że owe wall kissy z wytrzeszczem są ukłonem w stronę lat 90.
Admete co tam w Siedmiodniowej tak ci się nie widziało? Napisz, bo pewnie niedługo zacznę, niech będę przygotowana.
Co do LMH, to przychylam się do nie żałowania go. Nie uważam, żeby sława i bogactwo dawały przywileje także i pod tym względem, trudno.Aragonte - Pon 10 Lip, 2017 18:25 Możliwości są niebywałe, jak się okazuje - pod pretekstem trzymania pieska na kolanach można się trzymać za ręce i kraść buziaki A bohater nawet nie zarejestrował, że znalazł się w takiej sytuacji, póki nie było już po fakcie
A sceny z księżniczką, jej damą dworu, która robi, co może, żeby uniknąć kompromitacji podopiecznej (no i pewnie kary, jaka spadłaby na nią samą), oraz biednym ochroniarzem sa przezabawne czasem Niestety nie znalazłam na Tumblrze gifów, ale jeśli znajdę filmik na YT ze zdobywaniem amuletu szczęścia (tj. damskiej bielizny ze sznurka) oraz wręczaniem go później przez księżniczkę doktorowi Baek, to pokażę Admete - Pon 10 Lip, 2017 18:28
Aragonte napisał/a:
Podglądasz ciąg dalszy czy czytasz jakiś recap?
Podejrzałam. I obejrzałam sobie w ostatnim odcinku zakładanie obrączki jak bohaterowie byli sam na sam i jak jej ślicznie ( nadużywam tego słowa ostatnio ) powiedział żono ( to takie miękkie słowo na p - puin czy jakoś tak ) i stwierdził, że powinna mówić do niego mężu, bo za godzinę i tak będą po ślubie . Kissu też mam obejrzane, więc mogę sobie spokojnie oglądać dalej i znosić cierpliwe wszystkie przeciwności losu. A przy kissu to go poprosiła, żeby mówił jej po imieniu i też było cudnie Czasami taka niewinność pasuje do bohaterów.
Trzykrotko pierwsze cztery odcinki mi się bardzo podobały, te dzieciowe ( o dziwo ). Potem jak trafiałam na momęty , to też było nieźle. Ale w całości nie czuję klimatu, szczerości uczuć, bo wszytko jest porwane, chaotyczne. Ja wiem, że to celowe, to tak jakbyś oglądała współczesny film. I strasznie dużo naciągania względem tego, jak się spotykają, jak dochodzi do pewnych wydarzeń. Co mi nie przeszkadza w typowym, konwencjonalnym seguku, to tutaj takie rozwiązania od czapy mi przeszkadzają, to tak jakby forma przerosła treść. Młodszy brat wraca po latach i trafia do gospody, a w tej gospodzie oczywiście ni w pięć ni w dziewięć król z dawną ukochaną odprawiają obrzędy pogrzebowe za niego właśnie. A wcześniej król miał zabić i jego i ją. I tam takie przeskoki są na porządku dziennym. Ale absolutnie nie zniechęcam. Trzeba spróbować samemu.Trzykrotka - Pon 10 Lip, 2017 18:34 Rozumiem, w czym rzecz. Może mnie to akurat trafi w gust. Na pewno będę oglądać. Zerknęłam na Nefryta w Masce i po 2 odcinkach nie bardzo podobała mi się konwencja, taka z zadęciem i teatralnymi gestami. Mam tu na myśli starsze pokolenie, króla, kapłana itd. Młodzi byli w porządku, ale całość jakoś mi nie klikała. Będę jednak jeszcze próbowała.BeeMeR - Pon 10 Lip, 2017 18:38
Cytat:
z ploteczek - podobno LMH fatalnie czuje się w wojsku i nie jest szczęśliwy z powodu koszarowego życia. Ratunkiem może być Suzy, która co prawda deklarowała, że nie chce młodo wychodzić za mąż, ale podobno jest w ciąży. I podobno LMH już stara się o wcześniejsze zwolnienie.
Ja czytałam już chwilę temu, że LMH zakończył swój 3-miesięczny podstawowy trening i wyszedł z woja (chodzi o wypadek samochodowy i następstwa - bodaj z tego względu nie miał nawet jeżyka na łbie) - nawet sobie myślałam, że City Hunter co to zaganiał leni do woja wykpił się sam dość szybko -
i wierzyć tu plotkom
A niech płodzi dziecię, wiek ma odpowiedni
Cytat:
Taki Byun Yo Han poszedł do woja zanim aktorem został i na pewno nikt mu nie dawał forów w tym względzie.
PSJ też, na ten przykład
Trzykrotka napisał/a:
w Best Hit dziewczyna z dawnym idolem padli sobie na usta trzy razy podczas 2 odcinków, a preteksty były wybitnie niezręczne - tak niezręczne, że od razu wiadomo było, że owe wall kissy z wytrzeszczem są ukłonem w stronę lat 90.
Dzięki za relację - pomyślę o tym
Jakiś wallkiss "upadany na usta przypadkiem" widziałam
Widziałam też kissu i scenę z dzikiem w Narzeczonej Wodnego Bóstwa
Lubię jak dramy kombinują interesujące powody wpadania sobie w objęcia - a nie każą pannom co i rusz potykać się o własne nogi
Może będę zerkać na to i owo Ale drama jako całość chyba nie moja - oboje główni zdają się tacy gładcy niewiarygodnie na twarzach i młodziutcy Admete - Pon 10 Lip, 2017 18:39 Mnie Maska szybko znudziła tym bardziej, że Nefryt do mnie nie trafia, ani jako aktor ani wyglądowo. Natomiast aktorzy w Królowej wypadają świetnie, czuć napięcie między bohaterami. Na przykład tu:
Ale tak jak pisałam, dla mnie to jest chaotyczne. Wiecie jak nie lubię chaosu i to tak naprawdę nie jest zarzut, bo zwyczajnie zależy to od osobistych preferencji. To jest trochę tak, że jak zrobili inne podejście formalne w sposobie filmowanie, montażu, pokazywania bohaterów, to powinni byli zrobić też spójna opowieść. Troszkę za bardzo ja rozbili. Za duża dekonstrukcja jak dla mnie Trzykrotka - Pon 10 Lip, 2017 21:26 Siedmiodniowa Królowa właśnie w oglądanych to tu to tam kawałkach bardzo mi się podoba, więc będę oglądać - z zagarniętych ostatnio dram i ją i Secret Forest i Circle mam zamiar zobaczyć.
Dziś FFMW - oby było dobrze z Dong Manem
BeMeer Water God to na bank będzie ładny letni romans z elementem fantastyki i trojkątem miłosnym. Widać, że drugi drągal, czyli czebol-deweloper już ma serduszka w oczach na widok pani doktor. Na szczęście jest sporo humoru. Mnie się póki co niezobowiązująco podoba, ale Best Hit to zdecydowanie jest lepsza opcja. Myślę, że miałaby szansę i tobie się podobać Dla samego YSY warto dać jej szansę.Aragonte - Pon 10 Lip, 2017 23:03 Są już napisy do FMW, więc może przelotnie zerknę (przelotnie, bo do tyłu jestem z oglądaniem, muszę nadrobic poprzednie odcinki), żeby sprawdzic, co z naszym Mordercą Króliczków.
Edit: podejrzałam dzisiejsze FMW. Aj, chyba zakończą gorzko-słodko, jakoś nie sądzę, żeby dali jednoznacznie pozytywne zakończenie Aragonte - Wto 11 Lip, 2017 02:31 Oglądam 17 odcinek HD.
Wiem, na Soompi marudzili niektórzy, że nudne i gorsze od Klejnotu w pałacu (którego nie oglądałam, więc się nie wypowiadam), ale nadal bawię się dobrze, co tu kryc. I CSW nadal jest uroczy, bez względu na to, co wyczynia na ekranie I nic nie przewijam, nawet knujów-snujów, których unika Admete. Aż tak dużo ich nie ma. I nie ma żadnej typowej polityki
Admete, w scenie zamknięcia bohatera w kostnicy powiało lekką (tu niemal wszystko jest lekkie ) grozą
Moje skojarzenia to SKKS (trochę mniej jajcarski), baśnie, Harry Potter i wymieniony już Jewel in the Palace, chociaż znam go tylko z recenzji. A skojarzenie potterowskie było nie tylko moje
W tej joseońskiej wersji Hermiona jest facetem
Kolejnego skojarzenia nie miałam, ale niech będzie
Obrazki pożyczone z Soompi, ma się rozumiec.Admete - Wto 11 Lip, 2017 06:29 Skojarzenia z Klejnotem też mam, rzeczywiście Horse doctor nie jest tak dobre, ale dzięki aktorowi i postaci można się świetnie bawić. Zamknięcie w kostnicy i wskrzeszenie zmarłego Podskakiwanie na śniegu już widziałam. Bohater wie już, kim jest i aby chronić Jinyong odmawia walki o przywrócenie statusu. Jestem w 25 odcinku, w 28 nastąpi rozstanie i bohater uda się do Chin. Będzie wędrował i uczył się u tego lekarza-chirurga, który go kiedyś uratował. Pojawi się nowa bohaterka, ale na szczęście nic romansowego dla bohatera, raczej taka stuknięta siostra Trzykrotko to napisz potem koniecznie o wrażeniach z tych planowanych dram I jak skończa FMW nie po mojej myśli, to po prostu nie obejrzę do końca. Jeszcze dodam, że postac grana przez prokuratora z CH czyli Lee Joon-Hyuk - prokurator Seo Dong-Jae jest obecnie niesamowita w swojej dwulicowości i grania na dwa, trzy fronty jednocześnie. No mówię wam - prawie go za to lubię zrobi wszytko, by przetrwać. I zauważyłam, że na soompi sa podobne opinie, majstersztyk paskudnego, sprzedajnego człowieka bez zasad.
Cytat:
SDJ is another character whom I cannot make up my mind on, I am actually kind of enjoying watching him being slimy
Na zdjęciach z Shi Mokiem - Eun Soo i Yeo Jin. Eun Soo jest dziwna i wkurzająca ostatnio. Natomaist uwielbiam jak Shi Mok i Yeo Jin porozumiewają się bez słów. Tam nie ma wiele humoru, ale jak jest to dość subtelny - w 9 odcinku komisja śledcza ( że tak ich nazwę ) zaczęła pracę i nagle oboje byli otoczeni przez innych ludzi i Shi Mok w pewnej chwili przestał mieć możliwość przekazywania pani detektyw wszystkich swoich teorii, ona podobnie. Przezabawne to było. W końcu go wywołała z pokoju esemesem Opinia jednej z redaktorek na dramabeans:
Cytat:
I feel like Forest is the rare white elk of dramaland that ends up being more cinematic than the blockbuster dramas who shell out nothing but dolla dolla bills. Make no mistake, this show has money, but it uses it so effectively. The crowd shots are amazing, the directing so assured, the editing a pure science. Also, I have seen no Subway yet, which means that there’s still good in this world.
Admete - Wto 11 Lip, 2017 07:36 A gdzie jest polski sos do SF? Dobra, już mam. Sprawdzę, mnie nie zależy na polskich, ale może koleżance bym ten serial sprzedała potem. Ale nie mam oczekiwań, bo zwykle koło polskiego tylko stały.BeeMeR - Wto 11 Lip, 2017 07:52 FMW 15
odcinek jest imho strasznie nudny
Rozjaśnia trochę tajemnic (np. kim jest Landlady), łączy retrospekcje w całość, pokazuje obtańcowywanie Drugich (nie widzę dla nich przyszłości razem ani nawet w jednej willi, któreś powinno się wynieść ) i jeszcze trochę do końca ale już ziewam Admete - Wto 11 Lip, 2017 08:00 Obejrzę jutro z przewijaniem Dziś to nie pooglądam nic, bo bratanica będzie.Trzykrotka - Wto 11 Lip, 2017 08:28 Zaopatrzylam się wczoraj we wszystkie nowe odcinki - i Lookout i FFMW i wodne bóstwo, ale od rana śliczna pogoda, więc pewnie dopiero wieczorem coś obejrzę. Zauważyłyscie, że Samsung miał premierę jakiegoś nowego smartfonu? Eksponują go w juz chyba trzeciej czy czwartej dramie Takie różowe metaliczne cudo. Właśnie pojawił się w Best Hit. Nasz Hyun Jae, podróżnik w czasie, ma bzika na punkcie telefonu komórkowego, bo za jego czasów były tylko beepery. Ma taki stary, mały, który dała mu dziewczyna wspolmieszkanka. Uwielbia go. A w ostatnim odcinku w galerii handlowej urzadzali konkurs dla piosenkarzy, w którym nagrodą jest ten właśnie nowy smartfon. HJ oczywiście zaraz się zgłosił i wygrał w cuglach, cóż to dla byłego idola. YSY także i pod tym względem jest niesamowity- jego swoboda sceniczna i przyjemność, z jaką się go słucha są nieprzeciętne Admete - Wto 11 Lip, 2017 08:36 A masz może Best Hit? U nas ciężka, burzowa pogoda.BeeMeR - Wto 11 Lip, 2017 08:46 No, ja skończyłam oglądać/miejscami przewijać 15. FMW Ufam, że to cisza przed burzą, nudy i porozwiązywanie zagadek przed ciekawszym finałowym odcinkiem
Nie mam takich obaw jak Aragonte Może to kwestia mniejszego zaangażowania, bo jak się angażuję to też się boję o bohaterów - chyba, że podejrzę jak w Klejnocie końcówkę - acz to nie taki dobry przykład, bo tam się bałam o nich mimo podejrzenia końcówki
No dobrze, a zatem obstawiam, że będzie dobrze (dla głównych) w końcówce FMW
Spoiler:
- rozstanie być musiało, bo to obligatoryjna sprawa w rom-komie - tj. ja uważam, że nie musiało, ale fakt, że nastąpiło świadczy wyraźnie o tym, że się pogodzą na koniec
- Dong Man musi się zmierzyć z Blondaskiem, bo skiśnie - i nawet AR mu nie zabroni żadnym szantażem
- AR będzie ten mecz komentować na wizji - coby obejrzeć musiał mimo rozstania - btw. ja nie widzę jej nadzwyczajności w tej kwestii, ale przyjmuję za czysto dramowe rozwiązanie - no bo przecież tak być musiało
Ciekawa jestem tylko, jak rozwiążą sprawę Nam Ila - czy jest faktycznym synem Landlady i bratem?
BeeMeR - Wto 11 Lip, 2017 08:48
Admete napisał/a:
U nas ciężka, burzowa pogoda.
U nas właśnie polało, pogrzmiało i się wypogodziło.
Podejrzałam końcówkę 3. odc Narzeczonej
Chyba co bardziej absurdalne sceny będę sobie podglądać Admete - Wto 11 Lip, 2017 08:56 Ja jestem ciekawa zakończenia Lookout, podobno ten wczorajszy był dość dramatyczny.Aragonte - Wto 11 Lip, 2017 09:27
BeeMeR napisał/a:
Nie mam takich obaw jak Aragonte Może to kwestia mniejszego zaangażowania, bo jak się angażuję to też się boję o bohaterów - chyba, że podejrzę jak w Klejnocie końcówkę - acz to nie taki dobry przykład, bo tam się bałam o nich mimo podejrzenia końcówki
To raczej kwestia szybkiego przewijania odcinka po mojej stronie, bo aż tak zaangażowana nie jestem.Aragonte - Wto 11 Lip, 2017 14:20 Takie cuś https://twitter.com/Ethlenn/status/884480414936707074/photo/1Admete - Wto 11 Lip, 2017 14:22 Miałam wklejać, fajne zdjęcia i gify plus komentarze Aragonte - Wto 11 Lip, 2017 14:34 A to wklejaj koniecznie
Edit: no dobra, na razie ja coś wkleję.
BTS z Secret Forest
Jakiś gifek:
Inny gifek:
A tego odcinka SF jeszcze nie widziałam, ale jeśli będzie tam więcej takich scen,to na bank będzie mi się podobał
I jeszcze scena z próbowaniem cudzej zupy Te miny naszego prokuratora
I na deser pewien uśmiech Aragonte - Wto 11 Lip, 2017 16:12 Inne BTS-y, jak zgaduję z ekspresji CSW
I kolejne BTS-y - sądząc z tych uśmiechów i nie tylko uśmiechów, aktorzy się raczej lubią