To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Filmy i seriale kostiumowe

Dorfi - Pią 28 Mar, 2014 13:05

Anaru napisał/a:

"Pod wiatr" to jest to http://www.filmweb.pl/serial/Pod+wiatr-1978-163579 ? Bo jeswt kilka filmów o tym tytule, a ten jest miniserialem, ale nie ma opisu fabuły. :mysle:

Wydaje mi się, że to ten serial.
Ciekawa jestem czy teraz też by mi się tak podobał jak wtedy? W końcu dzieckiem jeszcze byłam jak go oglądałam.

A ciągnąc dalej temat pamiętacie serial "Książę Gascon (?) rycerz z Pirenejów"? Na filmwebie go nie znalazłam. Jak go oglądałam to był czarnobiały, ale nie wiem czy taki był faktycznie, czy my nie mieliśmy jeszcze kolorowego telewizora.

I proszę nie pytać o fabułę, bo tylko coś mgliście kojarzę, ale pamiętam, że mi się podobał.

asiek - Pią 28 Mar, 2014 13:17

Caroline napisał/a:
Pokazuje. Żona to jedna z ciekawszych postaci i świetnie zagrana. Dickens nie jest oczywistą postacią w tym filmie, a Ralph Fiennes (który jednocześnie reżyseruje) chyba starał się, żeby jego romantyczny wizerunek nie przydawał uroku tej postaci. Nie wchodząc w szczegóły - jest jedna scena, w której żaden romantyczny bohater nie zostałby pokazany.
Zresztą ówczesna moda bardzo pomagała :) , ta okropna broda i przylizano-loczkowa fryzura jest straszna!

Caroline, dziękuję. :kwiatek: Wobec tego chętnie obejrzę...

Aragonte - Pią 28 Mar, 2014 15:12

Ja też czuję się zachęcona :)
Sofijufka - Pią 28 Mar, 2014 15:23

[quote="Caroline"]Widziałam świetny film! :serce2: "Niewidzialna kobieta". Trailer]
bardzo jestem ciekawa.... czytałam książkę Tomlin [polecam!] - jak to przetłumaczyli na obraz...

Caroline - Pią 28 Mar, 2014 17:01

Tytuł polski rzeczywiście "Kobieta w ukryciu", z automatu przetłumaczyłam dosłownie.
Caitriona - Sob 05 Kwi, 2014 19:40

Nowe seriale. Turn AMC, startuje w niedzielę, 1776 Ameryka, szpiedzy. Jamie Bell i JJ Feild.

New Worlds z Jamie Dornanem, za Karola II, w Anglii i Ameryce, Channel 4.

Admete - Sob 05 Kwi, 2014 20:18

Turn mnie interesuje.
Caitriona - Śro 09 Kwi, 2014 23:30

I Wojna Światowa, szpital polowy, Francja: The Crimson Field. Będzie 6 odcinków. http://www.bbc.co.uk/programmes/p01tlxzb
Caitriona - Wto 08 Lip, 2014 17:37

Outlander, ekranizacja książki Diany Gabaldon. Startuje 9 sierpnia.

https://www.youtube.com/watch?v=YnaqypyJDHs

Aragonte - Wto 08 Lip, 2014 17:40

Hmm, a ja ciągle nie przeczytałam zebranych jej książek - czekają :-P
Admete - Wto 08 Lip, 2014 22:25

Próbowałam - z mojego osobistego punktu widzenia nie da się tego czytać, więc oglądac pewnie też nie ;)
Aragonte - Wto 08 Lip, 2014 23:00

Za dużo "momentów"? :wink: Warstwa obyczajowo-historyczna była - ile pamiętam - całkiem ciekawa.
Anaru - Wto 08 Lip, 2014 23:52

A ja chętnie zobaczę :-D
Admete - Śro 09 Lip, 2014 07:25

Aragonte napisał/a:
Za dużo "momentów"? :wink:

Nie znoszę takich bohaterek i takich wieeelkich miłości - nuda panie, nuda. Jakby tam romans był ogranuiczony do minimum, to dałoby się czytać.

Eeva - Śro 09 Lip, 2014 08:57

Admete napisał/a:
Próbowałam - z mojego osobistego punktu widzenia nie da się tego czytać, więc oglądac pewnie też nie

Challenge accepted! Czuję ze to będzie coś dla mnie :D

Aragonte - Śro 09 Lip, 2014 09:52

Eeva, ale to nie jest źle napisane, moim zdaniem - tak tylko uprzedzam, żebyś się nie rozczarowała :lol:
Eeva - Śro 09 Lip, 2014 09:56

Myślę że się nie rozczaruję, bo nie znam tych książek :-)
Admete - Śro 09 Lip, 2014 16:19

Ja mam zawyżone wymagania, wszyscy to tutaj wiedza ;) I nudzą mnie romanse romansowe ;) To takie czytadło. Z czytadeł wolę kryminały.
Caitriona - Śro 09 Lip, 2014 16:45

Co do książek Gabldon, próbowałam właśnie tego Outlandera (czy jaki to był tytuł polski), nie przeszłam połowy. Także dla mnie za dużo w niej było, że zacytuję Admete, takich wieeelkich miłości. Ciekawiła mnie podróż w czasie i epoka, ale po prostu się poddałam. Serial zaś zapewne zacznę, może okazać się lepszy od książki.
Admete - Śro 09 Lip, 2014 16:58

Caitriona napisał/a:
Ciekawiła mnie podróż w czasie i epoka, ale po prostu się poddałam.

O to to - na początku było znośnie, a potem :roll:

Harry_the_Cat - Pon 25 Sie, 2014 01:15

Dzien dobry (odzywa sie niesmialo....) - no i czy ktos Outlandera oglada? Ja zeczeam i mam nieco mieszane uczucia. Chetnie bym poczytala co Damy o tym sadza...
Aragonte - Pon 25 Sie, 2014 01:22

Wszelki duch!!!! :shock: :shock: :D
Harry, jak miło Cię widzieć :D :cmok:

Outlandera nie oglądam na razie, ale jakieś recenzje w sieci (krytyczne akurat bardziej wobec książek) już widziałam. Chyba Praedzio ogląda, ale mam wrażenie, że ktoś jeszcze :mysle:

Harry_the_Cat - Pon 25 Sie, 2014 01:28

Dzieki Aragonte :) Jak glos zza grobu, co? Haha.
Widzialam wlasnie avek Praedzia, co sugeruje, ze chociaz czesciowo jest pozytywanie nastawiona :lol:

PS. Jestem dumna z siebie, ze za pierwszym razem dobre haslo pamietalam :mrgreen:

Aragonte - Pon 25 Sie, 2014 01:36

Zza grobu forumowego :-P Wiem, że spotykałaś się w realu chociażby z Aine, ale ja strasznie dawno Cię nie widziałam ani w realu, ani w sieci, a szkoda.
Może się poudzielasz znowu trochę? :wink:

Praedzio w Outlanderze na pewno podoba się muzyka, ale podejrzewam, że główny pan też :wink:

Harry_the_Cat - Pon 25 Sie, 2014 01:45

Postaram sie troche poudzielac. Tym bardziej, ze w tym roku mamy 10-lecie odkad North and South sie pojawilo w BBC!!! Okragla rocznica :)