Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz
Admete - Pon 07 Mar, 2022 13:06
| Trzykrotka napisał/a: | | Otóż Anię z Avonlea i Anię na uniwersytecie w nowym tłumaczeniu |
Jakie wydanie i jakie tłumaczenie? Podaj namiar.
| Cytat: | Ja też bardziej pamiętam dramy facepalmowe niż przeciętne, letnie. |
Pamiętam takie, które są w moim prywatnym odczuciu dobre Każdy tak ma. Wiadomo. Faith mnie znudziło, obejrzałam z przewijaniem, końca nie pamiętam. To nie była właściwa drama na pierwsze oglądanie i pierwszy kontakt z serialami z Korei. Późniejsze wybory BV i CH były już zdecydowanie bardziej trafione. Personal Taste nie zmogłam - rzecz oczywista, wtedy jeszcze o tym nie wiedziałam. Kryminały wchodzą mi zawsze
Loana - Pon 07 Mar, 2022 13:12
| Trzykrotka napisał/a: | | i tego snującego się po ekranie wyłącznie dla fandomu chłopaka z EXO (przypominam, nasz drewniany książę od 100 dni to też EXO) pomyślałam, że może niedługo BTS zaczną się masowo pokazywać w dramach. Na razie widziałam tylko jednego, V - w Hwarangach. |
Hello, przepraszam, ale D.O. to dobry aktor (i nie mam pojęcia, jaki śpiewak, bo go chyba nigdzie nie słyszałam ), zagrał tak,jak mu kazali - mi pasowała jego gra do postaci. Plus on ma więcej ról na koncie i czytałam, że potrafi zagrać emocje.
W sumie chłopaki z BTS nadawali by się do dram, jest to też jakaś ścieżka rozwoju, bo jak już wszyscy skończą tą służbę wojskową to też pewnie długo tych koncertów nie pociągną, są dość męczące. A jakby zaczęli grać, to przynajmniej mogliby dłużej się utrzymać na topie
Admete - Pon 07 Mar, 2022 13:13
Nie chcę kolejnych Idoli na fali popularności - bo potem nie ma kogo oglądać
Aragonte - Pon 07 Mar, 2022 14:57
| Admete napisał/a: | Trzykrotka napisał/a:
Otóż Anię z Avonlea i Anię na uniwersytecie w nowym tłumaczeniu
Jakie wydanie i jakie tłumaczenie? Podaj namiar. |
Też poproszę o namiar
Wkurza mnie to, że np. Bonito nie podaje z reguły nazwiska tłumacza i trzeba googlać i sprawdzać, co chowa się pod daną okładką Nie dla okładki książki kupuję, grrr.
Trzykrotka - Pon 07 Mar, 2022 15:35
O, to:
https://www.empik.com/ani...92562,ksiazka-p
Chyba tylko Empik ma całą serię. Blogerki zachwycają się językiem i kulturą tłumaczki, a podobno książki są przepięknie wydane. Napisałam więcej w wątku o Ani.
Loana, ten chłopak z 100 days nie potrafi grać, niestety. Owszem, ja też wcześniej miałam o nim dobre zdanie - widziałam go w filmie z JJS i w dwóch dobrych, ambitnych dramach, gdzie nieźle wypadł. Podejrzewam, że tam reżyser bardziej nad nim pracował, a i role nie były duże. Jak został FM i pewnie pozostawiony na żywioł w dramie kręconej na bieżąco, na szybko, poległ zupełnie. Granie człowieka nie okazującego emocji to jest wielka sztuka i nie polega ona na zachowywaniu kamiennej twarzy przez 24 odcinki.
Co do idoli, to są tacy, którzy lepiej że grają, a nie śpiewają - weźmy Jun Ho, Robotnka, In Guka - pierwsze przykłady z brzegu. Wśród dziewczyn są też lepsze aktorki niż śpiewaczki, teraz choćby ta dziewczyna z Business Proposal - istna petarda. Ale większość to niestety ludzie zatrudniani dla podniesienia oglądalności.
Admete - Pon 07 Mar, 2022 15:51
| Trzykrotka napisał/a: | | Granie człowieka nie okazującego emocji to jest wielka sztuka i nie polega ona na zachowywaniu kamiennej twarzy przez 24 odcinki. |
O tak - polecam pod tym względem Stranger.
| Trzykrotka napisał/a: | | Wśród dziewczyn są też lepsze aktorki niż śpiewaczki, teraz choćby ta dziewczyna z Business Proposal - istna petarda. |
Lubię ją - nie wiedziałam nawet, że była kiedyś idolką.
Druga piosenka z Through the Darkness - znów bardzo mi się podoba, podobnie jak wcześniej "Lullaby" Nerd Connection. Isaac Hong "Can't run away".
https://www.youtube.com/watch?v=BSjUJUNTFVg
RaczejRozwazna - Pon 07 Mar, 2022 16:20
Aktor że Stranger mi się ogromnie podoba, siostrze zresztą też, a zupełnie nie miała dotychczas do czynienia z tym kinem.
Umówione jesteśmy na wspólne oglądanie dalej.
Muszę mieć dobre aktorstwo w dramach, to warunek sine qua non.
Admete - Pon 07 Mar, 2022 16:43
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Aktor że Stranger mi się ogromnie podoba, siostrze zresztą też, a zupełnie nie miała dotychczas do czynienia z tym kinem. Umówione jesteśmy na wspólne oglądanie dalej. |
Fajnie, że wam się serial podoba. Aktor jest w Korei znany nie tylko z tego jak gra, ale także jak śpiewa. Gra w musicalach. Jeden z moich ulubieńców
Trzecia piosenka z Through the Darkness - lubię takie melancholijne kawałki:
https://www.youtube.com/watch?v=08ByKgLhwKM
BeeMeR - Pon 07 Mar, 2022 21:07
| Loana napisał/a: | | D.O. to dobry aktor (i nie mam pojęcia, jaki śpiewak, bo go chyba nigdzie nie słyszałam ), zagrał tak,jak mu kazali - mi pasowała jego gra do postaci. | To nie jest - w moim odczuciu - dobry aktor, ma dość mierne środki wyrazu i przyciężkie spojrzenie, ale potrafi dobrze wypaść, zwłaszcza w towarzystwie kogoś znacznie lepszego aktorsko.
Śpiewa nieźle - tu masz przykład z jakiegoś filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=50hCKHK5mCI
Aragonte - Pon 07 Mar, 2022 23:19
Czy to on grał z Bogusiem i In Gukiem w I Remember You? Tam był okej, ale była to rola drugoplanowa.
Włączyłam sobie początek Zazdrości z napisami Trzykrotki i od razu mi się mordka ucieszyła na widok animowanych stworków przewijających się przez całą dramę w napisach końcowych, żeby przypadkiem ktoś nie pomyślał, że to wszystko jest śmiertelnie serio
Wprowadzenie Pyo Na Ri - miodzio, przy okazji wypływa przykra prawda o traktowaniu pogodynki, te wszystkie "biust w stronę Seulu, tyłek na Morze Japońskie" No udusić dziada, tj. reżysera ichnich wiadomości.
Chyba wiem, przy czym będę się teraz relaksować, skoro nowe dramy nie bardzo mi wchodzą *idzie po popcorn*
Trzykrotka - Pon 07 Mar, 2022 23:53
To poczekaj na mnie z 5 odcinkiem - jutro zrobię redakcję i wrzucę
Pogodynki miały najgorzej w tej firmie. Od każdego obrywały - nawet dosłownie, bo Pyo Na Ri została spoliczkowana już 2 razy i to tak z rozmachem, a ten dupek z newsroomu byl wybitnie przykry. To działo się jeszcze przed epoką #metoo, dziś chyba nawet w Korei nie przeszłoby takie traktowanie ani wskazywanie pupą morza, a biustem celowanie w Seul
Na dobranoc - dziadek - czebol z Business Proposal w maseczce z kotkiem. Pod maseczką kryje się stary król, również dziadek, z Red Sleeves
Trzykrotka - Wto 08 Mar, 2022 08:59
Powiem wam, że jeśli ktoś szuka odprężenia, to Business Proposal jest w sam raz Głupotkowa jest ta drama, ale nie męcząca dla mózgu, raczej leciutkie gp. Aktorzy fajni i robią co mogą, na dodatek bardzo wszyscy ładni. Główna bohaterka mi się podoba, jest przebojowa i da się lubić. Gagi nie jakieś z ucha królika, a padanie na usta - obowiązkowe Wczoraj oglądałam odcinek potwornie zmęczona i to przed pójściem do łóżka, a nawet nie zerknęłam na zegar i nie poganiałam czasu.
| Aragonte napisał/a: | | Czy to on grał z Bogusiem i In Gukiem w I Remember You? Tam był okej, ale była to rola drugoplanowa. |
Tak, to on. Miał kilka scen i - jak podejrzewam - tych kilka scen reżyser z nim przepracował. Podobnie było w It's Ok It's Love - miał niewielką rólkę i dobrze wypadł, ale grał tam bardziej 'warunkami," - młodego chłopaka na rowerze, z lekko creepy uśmiechem.
BeeMeR - Wto 08 Mar, 2022 09:22
| Trzykrotka napisał/a: | | jeśli ktoś szuka odprężenia, to Business Proposal jest w sam raz Głupotkowa jest ta drama, ale nie męcząca dla mózgu, raczej leciutkie gp. | No to oby tak dalej
Ja na razie utknęłam na dłużej w głupotkolandzie, obawiam się. Ale to przeciwwaga dla ponurej rzeczywistości, bezsenności i problemów z ciśnieniem, które dla odmiany męczą Tomka (identyczne skoki tętna jak ja miałam )
Loana - Wto 08 Mar, 2022 10:28
| Trzykrotka napisał/a: | | Powiem wam, że jeśli ktoś szuka odprężenia, to Business Proposal jest w sam raz. |
O, ja potrzebuję jakiegoś odprężenia. Coś lekkiego, zabawnego, bez dramatów.
Jakiś czas temu próbowałam oglądać japońską dramę z kontraktowym małżeństwem, ale jakoś mi nie do końca podeszła, chyba nie rozumiem motywacji bohaterów i dlatego nie rozumiem ich zachowania. Trzy dni temu włączyłam sobie (nie wiem czemu, naszło mnie, że zobaczę i włączyłam) "The Crowned Clown" i doszłam do połowy drugiego odcinka - i okej, to całkiem ciekawa historia, ale nie mam teraz cierpliwości do dworskich intryg, plus tam jednak występują osoby z zaburzeniami psychicznymi i sporo przemocy i śmierci jest, więc nie pasuje mi to teraz.
Tylko trochę się boję oglądać tą "Business Proposal", bo to nieskończona drama, więc nie wiem, jak się skończy
Trzykrotka - Wto 08 Mar, 2022 11:28
Jeśli lubisz temat kontraktowych małżeństw, to polecam ci This Is Our First Life. Nie jest z serii słodkich i miłych, ale też nie jest melo i można się na niej ładnie pośmiać. Kończy się dobrze, a główna para przechodzi przez proces od nieznajomych do zakochanych, już po kontraktowym ślubie. Grają dobrze aktorzy, zwłaszcza pani. Mogłoby ci się spodobać. Tradycyjnie końcówka jest przeciągnięta, ale to zawsze można przewinąć. Po drodze jest naprawdę fajnie.
Business Proposal też się dobrze skończy, webton można sobie poczytać i sprawdzić ale na razie są tylko 3 odcinki, więc jeszcze trochę trzeba ba nią poczekać
BeeMeR - Wto 08 Mar, 2022 11:34
| Cytat: | | This Is Our First Life. | jedna z moich ulubionych kontraktowych dram
Tam jest początek trudny, pani się musi odbić od dna i ustawić na nowo relację z rodziną i Loana chyba odpadła. Mnie drama kliknęła tak naprawdę w trakcie ślubu, bodaj w czwartym odcinku,, potem już poszło gładko. Zlikwidowałabym tylko przedfinalne dramatozy, są zbędne
Trzykrotka - Wto 08 Mar, 2022 11:46
Prawda, początek to starcie pani z rodziną, ale jest on konieczny, żeby mogła ona poznać swojego kontraktowego męża. Kontrakt, jakby nie było, zasadza się na wspólnym mieszkaniu Warto doczekać do ślubu.
BeeMeR - Wto 08 Mar, 2022 11:52
I na wspólnym kocie
https://youtu.be/JgBX7HFP458
Trzykrotka - Wto 08 Mar, 2022 12:37
Kot był do zakochania się
I na wspólnym kibicowaniu Manchesterowi
Aragonte - Wto 08 Mar, 2022 12:37
| Trzykrotka napisał/a: | To poczekaj na mnie z 5 odcinkiem - jutro zrobię redakcję i wrzucę |
Nie musisz się śpieszyć, dopiero pierwszy odcinek oglądam
Zgłaszać jakieś drobne poprawki?
BeeMeR - Wto 08 Mar, 2022 12:45
| Trzykrotka napisał/a: | Kot był do zakochania się
I na wspólnym kibicowaniu Manchesterowi |
Drama jest w mojej osobistej ścisłej czołówce (ale to każda ma swoją) jeśli chodzi o budowanie relacji: zaufania, zainteresowania, uczucia, oraz odcinania relacji toksycznych z rodziną
Trzykrotka - Wto 08 Mar, 2022 13:04
| Aragonte napisał/a: |
Zgłaszać jakieś drobne poprawki? |
Najlepiej od razu je nanieś
Odcinanie relacji rodzinnych albo ich leczenie. Pamiętam ładne sceny u rodziców dziewczyny i robienie kimchi na zimę, oraz pierwszy kissu
BeeMeR - Wto 08 Mar, 2022 13:12
O tak, w dużym stopniu leczenie, w każdym razie zdecydowany stop dawaniu się wykorzystywać - co dotyczy też małżonka. Pierwsze kissu było piękne (nie liczę cmoka na przystanku ), zresztą kolejne też ładne
Aragonte - Wto 08 Mar, 2022 13:32
| Trzykrotka napisał/a: | Aragonte napisał/a:
Zgłaszać jakieś drobne poprawki?
Najlepiej od razu je nanieś |
To głównie przecinki, nic takiego, a ogląda się bardzo dobrze
Zastanawiałam się nad tym, jak nazywają się te push-upy na pośladki, które zastosowała w pierwszych scenach Pyo Na Ri, ale chyba faktycznie to rodzaj wkładek, chociaż osobne majtasy z takim wypełnieniem też są.
Trzykrotka - Wto 08 Mar, 2022 14:14
"Wkładki do tyłka," jak to elegancko określiła tłumaczka z Baki
Szczerze mówiąc, nie robiłam jakiegoś szczegółowego researchu na tan temat, nazwę wyciągnęłam z głowy.
|
|
|