To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Księgarnia pod dwunastką

Agn - Nie 09 Lip, 2017 11:15

A w Mordowni zginęła służka-intrygantka, ale cóż - była tak głupia, że się sama pod nóż pchała i się dopchała.
Tak tylko donoszę. ;)
Główna ma teraz lepszy makijaż i lepiej uczesane włosy. Ale chuda jest niemożebnie, aż przykro patrzeć.
I ona będzie jakimś superszpiegiem, jej szkolenie trwa. Tylko ona o tym chyba nie wie.
A, dziadek Białego jednak przeżył. Siedzi w jakichś katakumbach i dochodzi do siebie.

Aragonte - Nie 09 Lip, 2017 11:29

Admete napisał/a:
To nic nie poradzimy niestety, ale masz rację - :bejsbol: On i tak ma pod górkę. W Horse doctor doktor Baek ma serce na właściwym miejscu.

Zdecydowanie :serduszkate: Ciekawe, jak długo księżniczka będzie za nim latac :-P Nie wiem, czemu, ale przypomina mi się baśń Andersena "Księżniczka i świniopas" :-P Buziak w policzek (ku zgrozie doktora Baek) już był, teraz może księżniczka się nieco opanuje :lol:

Admete - Nie 09 Lip, 2017 13:15

Musi się opanować, nie ma wyjścia. A będzie za nim latać do momentu, gdy się przekona, kogo on kocha. Tu na szczęście drudzy są szlachetni.
Aragonte - Nie 09 Lip, 2017 13:46

No musi - w końcu planują już jej małżeństwo.
A doktor Baek ma chwilowo problemy przez to, że odważył się leczyc człowieka zamiast koni (Admete, wiem, że wyjdzie jakoś tam cało, w końcu drama ma 50 odcinków :wink: ).

Admete - Nie 09 Lip, 2017 13:55

Wiesz doskonale jaka jest zasada w takich serialach - z jednego się wykaraska, na drugie trafi. Podoba mi się, że tu nie ma zasadniczo jakichś czysto złych postaci. Owszem jest ten główny zły, ale to zło wynika u niego ze słabości charakteru, ze wstydu płynącego z pochodzenia ( potem wychodzi, że sam jest synem weterynarza). Jest przeciwieństwem doktora Baek, który choć szlachetnie urodzony, to przyjmuje swój status, akceptuje i tylko odnośnie ukochanej pozwala sobie na żal, gdy myśli, że jest nieosiągalna. Ale w którymś momencie i to przestaje być dla niego problemem, bo zna swą wartość. Podoba mi się.
A na soompi mam zabawę, bo w wątku SF oprócz typowania głównego sprawcy, odchodzi analizowanie nieistniejących romansów odnośnie bohatera, który podobno nie czuje ;) To wszytko wina scenarzysty i aktorów, jako żywo ;)
A w Duel pewnie znajdą w końcu tę szczepionkę, bo jak inaczej małą Soo Yeon przeżyje? A moim zdaniem musi, bo inaczej byłoby zbyt ponuro. I tak oba klony lub przynajmniej jeden zginie...Nie umiem zdecydować który...Mogą obaj, pogodzeni w końcu ze sobą, może Sung Joon poświęci się za Sung Hoona, bo ten więcej wycierpiał. Z drugiej strony SH zabija z zimną krwią, co prawda do tej pory wszyscy zabicie nie byli sympatyczni, sami byli źli i mordowali innych... No zobaczymy. Jestem nadal pełna podziwu dla tego młodego aktora, który gra klony. Klony:

https://www.youtube.com/watch?v=Nv1GzbR7ktg

A tu Sung Hoon:

https://www.youtube.com/watch?v=uSJJC3wspOo

Admete - Nie 09 Lip, 2017 21:05

Wiem, że się nieustannie SF zachwycam, ale to jest jeden z tych seriali, których nie tylko nie przewijam ani sekundy, ale dodatkowo każdy odcinek oglądam dwa razy. Odcinek 10 - za każdym razem, gdy myślę, że wcześniejszy odcinek był najlepszy, to następny jest jeszcze ciekawszy. Aktorzy, zwłaszcza Cho Seung Woo i Bo Da Na - rewelacja.
Trzykrotka - Nie 09 Lip, 2017 21:36

Te chińskie aktorki jedna w drugą teraz śliczne i chude, z wielkimi oczami. Popatrz tylko na Generała! Donoszę, że Gosia skończyła tłumaczyć 12 odcinek i jest pod koniec 13 :banan:
Ciekawa jestem, do jakich okropienstw dojdzie, kiedy służka z Mordowni zostanie już agentką. Przypomnij sobie Agn, ile razy Chu Bei Jie chłostali, a był generałem bez skazy... Niemniej donoś jak idzie szkolenie.

Co do Habaeka, to zrobiłam Gosi szkolenie, czym jest spin off, a ile razy próbowała powiedzieć, ze nie tak to było, powtarzam, ze to z założenia nie jest wierna, a tylko dookolna adaptacja. Reszty dokonaly wstawki komediowe i urok Nam Yoo Hyuka.
Adaptacja jest zabawna. Jest też ładna wizualnie. Z aktorów nasz 13 książę wypada znakomicie. Shin Se Kyung na razie daje sobie radę, choć nie jestem przekonana, czy do końca tak będzie. Na razie prócz NYH, czyli super-pięknego wodnego boga podoba mi się dorównujący mu wzrostem i chudością chaebol z branzy budowlanej, grany przez naszego złego ducha- policjanta z Duszki Lim Ju Hwana (Gosia się ucieszyła, bo od razu skojarzyła go z rolą 8 księcia w Shine Or Go Crazy - ona uwielbia tę dramę).
Efektów komicznych jest masa, bo wynikają z samej sytuacji - piekne jak marzenie i wyniosłe bóstwo ląduje na Ziemi bez odzienia i wskazówek, napotyka doktorkę od wariatów i co rusz powtarza jej "tyś mą sługą," oraz "miarkuj, jam jest Habaek, bóg wody, przyszły władca królestwa wody i cesarz całej boskiej dziedziny," na co ona dopowiada w duchu: "a tak, zapomniałam, pacjent." Może przesadzam z slownictwem Habaeka, ale faktycznie Nam Yoo Hyuk wystylizowany jest na bosko- ma wygładzoną jakims filtrem twarz, skąpą mimikę nie wynikającą z braku talentu, tylko tego, że Habaeka guzik obchodzą ludzie i ich sprawy. Uśmiecha się lekko, nie krzywi, nie marszczy, ruchy ma pełne godności, odzienie (kiedy już pozbędzie się fartuszka) nienaganne, nie cierpi głodu, a jeśli juz coś robi, to po mistrzowsku. Lekarka na razie nie wie, że jej rodzina od zarania dziejów zobowiązana jest do służby bóstwom wody, sama wody się boi, a prócz wariatów (bo Habaek przybywa ze sługą, tym samym grubaskiem, który grał managera Siwona w KoD :cheerleader2: ) ma na głowie długi gabinetu psychiatrycznego - to jest dla niej najważniejsze, ważniejsze nawet niż boski kisssu, do którego dochodzi juz na koniec 1 odcinka, a co!
Póki co chichrałyśmy się jak głupie wiele razy i myślę, że na obejrzenie jeszcze tegotygodniowych odcinków Gosia się zgodzi. Nie rozpoznała w Habaeku 13 księcia, ale wyraźnie bardziej go polubiła, kiedy skojarzyła fakty.
W 3-4 odcinkach mają pojawić się dwa kolejne bóstwa (powietrza i ziemi), rywalizujące z Habaekiem o władzę i kamienie - Krystal będzie jedną w nich.

Admete - Pon 10 Lip, 2017 06:26

Wygląda zabawnie :) Fajnie, że wam się spodobało. Ja dziś 12 odcinek Duel mam w planach i powtórkę 10 SF.
Trzykrotka - Pon 10 Lip, 2017 09:17

Oglądam jeszcze drugą zabawną dramę, Best Hit. Na razie 4 odcinki. YSY jest niesamowity. Marnował się w Zwierciadelku.
Admete - Pon 10 Lip, 2017 09:20

Nie miał tam z kim.grać. No i nie miał czego.
BeeMeR - Pon 10 Lip, 2017 09:29

Ale wizualnie ładnie się prezentował ;)
Podciągnęłam Sassy do 22 odc, ale kurcze wynudziłam się nieco :czekam2:
Chiński książę wyjechał pokonany atutowym wachlarzem wyciągniętym z rękawa, para główna się niby kocha, randkuje, ale tak flegmatycznie że uch :spi: . Gdyby nie była tak wizualnie ładna pewnie bym ją zostawiła - a tak, tylko przewijam.

Aragonte - Pon 10 Lip, 2017 09:39

A ja przy 16. odcinku Horse Doctor.
Admete, jak ci się podobała scena zdobywania i wręczania amuletu szczęścia dla doktora Baek? :rotfl: :rotfl: Biedny ten ochroniarz księżniczki, a to każe mu łapac chore psiaki, a to wynajdywac niezawodne amulety szczęścia, którymi okazują się porwane ze sznurka damskie gatki bieliźniane czy też halki, pewna nie jestem :lol:
A jak nasz doktor się skonfundował, kiedy przyszło mu robic masaż serca młodej i atrakcyjnej samobójczyni :mrgreen: :mrgreen: Uroczy jest, prawda, Admete? :serduszkate:

Admete - Pon 10 Lip, 2017 11:09

No uroczy, ale możemy sobie to powtarzać co chwilę :serce: Oficer Meh. Raz nawet westchnął, że chciałby na emeryturę :wink: Księżniczka jest cudna, taka jeszcze dziecinna, ale dobra i taka dobra zostanie choć w końcu dorośnie. Jeszcze do tego nie doszłam, ale z tą wdową to będzie oskarżenie o niemoralne kontakty. Przy czym to ten główny lekarz to oczywiście wymyśli, nie wdowa. No i ta ładna scena z odcinka 13, gdy doktor przyglądał się śpiącej pielęgniarce, przyglądał się, aż mu się gorąco zrobiło ;)
Aragonte - Pon 10 Lip, 2017 12:50

A, czyli pociągną wątek wdowy-samobójczyni. Ciekawe, jaką rolę odegra w tym jej brat, który najpierw groził doktorowi, że go zabije, jeśli nie uratuje siostry, a potem go uściskał i oddał się na jego usługi.

Admete, taka scena dopiero przed nami, jak rozumiem :mrgreen:

Księżniczka ze swoją biała kicią :-D (w tle jest jej biedny ochroniarz):

Admete - Pon 10 Lip, 2017 13:02

Przed nami :) Z tą aktorką, naszą królową Seon deok mam niejaki problem. Ma strasznie nieruchomą twarz, taką dość groźną. Pasuje do roli, ale nie budzi cieplejszych uczuć. Pociągną. Będzie chyba nawet jakaś operacja, bo to sto lat po Klejnocie i zaczynają się operacje chirurgiczne, choć na razie ostrożnie, bo wszak wyklęte.
Aragonte - Pon 10 Lip, 2017 13:07

Mnie ona nie wadzi - i tak skupiam się bardziej na doktorze Baek :wink:

Księżniczka i nasz doktor :mrgreen: Pierwsza scena wyjęta z rzeczywistości, druga - z fantazji księżniczki :mrgreen:

Admete - Pon 10 Lip, 2017 13:23

Księżniczka jest przezabawna w tej scenie, jak się sadowi, przymierza i bach - pocałowała ;) I doktor Baek przepraszający za to, że za bardzo się przybliżył.
12 odcinek Duel był nieco spokojniejszy, nadal mi żal obu klonów. I ciekawa jestem roli matki Mi Rae w ukryciu szczepionki.

Aragonte - Pon 10 Lip, 2017 13:59

Admete napisał/a:
Księżniczka jest przezabawna w tej scenie, jak się sadowi, przymierza i bach - pocałowała ;) I doktor Baek przepraszający za to, że za bardzo się przybliżył.

Jak on się strasznie kajał :lol:

Admete, ciekawi mnie, jaką rolę odegra ten syn głównego lekarza, ten prymus w joseońskiej akademii medycznej. Bo syn właścicielki restauracji chyba pozostanie do końca przyjacielem naszego doktora. Prymusa nie mogę na razie rozgryźć, w sumie tylko jest w tle :mysle:

Trzykrotka - Pon 10 Lip, 2017 14:57

Czyżby księżniczkę grała nasza scholarowa Królowa? Dobry wybór na panią koteczki, bo to kociara :lol:
No właśnie, nie chciałam już marudzić, ale MSR jakaś bezjajeczna się zrobiła. Księżniczka utemperowana, uczony nie ma się czym gorszyć - jakoś tak gładko i nudnawo się zrobiło. Na razie nie mam planów przerwania oglądania, ale tych kilka odcinków do końca pewnie sobie przepykam jednym okiem. Po pół godziny jakoś szybko to leci.

Kilka słów o Best Hit.
Jest to drama o grupie przyjaciół, albo raczej znajomych, którzy zmagają się z życiem i dążą do spełnienia marzeń - ale oryginalnie, nie? :mrgreen: Grupka jest mała. Syn właściciela małej i kiepskawej agencji artystycznej oraz jego przyjaciółka z dzieciństwa uczą się pilnie do egzaminu państwowego. Ona (w tej roli dziewczyna z Vampire Detective i Trot Lovers) uczy się zajadle i wtrwale, nie śpiąc i nie dojadając, wszystko, żeby tylko zapewnić sobie lepsze życie niż ma matka, niewolnica kolejnych facetów i rozwodów. On (król z Goblina) tylko udaje, że się uczy. Tak naprawdę od lat pracuje na debiut w bardzo słynnej agencji artystycznej, która ciągle szansy na debiu mu odmawia. Ta dwojka potajemnie mieszka w pokoju chłopaka, razem z trzecim kumplem, także podopiecznym agencji, DJ Drillem. DJ Drill też czeka na debiut, lecz cóż z tego, ze świetnie rapuje, kiedy ma paraliżujący strach przed sceną i niewiele jest w stanie z siebie wydusić, kiedy na niej stanie. Pewnego dnia do ich ekipy dołącza bardzo dziwaczny gość, imieniem Hyun Jae (nasz Yoon Si Yoon).
Yoon Si Yoon jest przesławnym idolem, bóstwem swoich fanów i fanek, tyle, że oficjalnie nie żyje :lol: Jego grupa, Jay2, odnosiła gigantyczne sukcesy w latach 90, aż do czasu, gdy Hyun Jae tajemniczo zaginął i został w koncu ogłoszony martwym. Jego manager, dawna dziewczyna i dyrektor agencji, dla której pracował, kompletnie wypłukani z funduszy, które Hyun Jae przed zniknięciem zawinął, biedują teraz tworząc tę właśnie agencyjkę, której synem jest nasz idol in spe, młodziak z przyjaciółmi. A Hyun Jae, idol z lat 90, podczas gwałtownego tajfunu który nawiedził Seul, przeniósł się w czasie do tego samego miejsca, ale w 2017 roku.
Robi sie z tego galimatias na całego. Efekt komiczny jest murowany - idol już nie jest idolem, bo nikt go nie pamięta, ale nadal zachowuje się jak sława. Kompletnie nie ma pojęcia o współczesności i sam sposób podejścia do nowoczesnych kurków w kranach już jest przepiękny, a co dopiero kiedy dojdzie do smartfonu :rotfl: Przy czym YSY ogrywa to wszystko rewelacyjnie, ten chłopak to jedna wielka masa wdzięku i talentu komediowego. Nie ma ADHD jak w Flower Boy Next Door na szczęście. Jego bohater trafia między ludzi równych mu wiekiem (teoretycznie), ale żyje w ukryciu w jednym domu z tymi, którzy go pamiętają, czyli obecnym starszym pokoleniem. Przyszłość kryje oczywiście niejedna zagadkę i mam nadzieję, ze ta karuzela dopiero się rozpędza, ale już teraz bawię się świetnie :oklaski:

Uwaga, uwaga, z ploteczek - podobno LMH fatalnie czuje się w wojsku i nie jest szczęśliwy z powodu koszarowego życia. Ratunkiem może być Suzy, która co prawda deklarowała, że nie chce młodo wychodzić za mąż, ale podobno jest w ciąży. I podobno LMH już stara się o wcześniejsze zwolnienie.

Aragonte - Pon 10 Lip, 2017 15:33

Trzykrotka napisał/a:
Czyżby księżniczkę grała nasza scholarowa Królowa? Dobry wybór na panią koteczki, bo to kociara :lol:

Ale Scholarowa królowa to nie ta, która grała przyjaciółkę Jan Di w BBF? Bo to na pewno ta druga :mysle:

Edit: masz rację, to ta sama aktorka, sprawdziłam:
http://asianwiki.com/Kim_So-Eun

Trzykrotka napisał/a:
Uwaga, uwaga, z ploteczek - podobno LMH fatalnie czuje się w wojsku i nie jest szczęśliwy z powodu koszarowego życia. Ratunkiem może być Suzy, która co prawda deklarowała, że nie chce młodo wychodzić za mąż, ale podobno jest w ciąży. I podobno LMH już stara się o wcześniejsze zwolnienie.

No proszę, to może LMH się niebawem chajtnie :wink:

Admete - Pon 10 Lip, 2017 15:52

Aragonte napisał/a:
Prymusa nie mogę na razie rozgryźć, w sumie tylko jest w tle

Prymus nie jest złym sztywny, ale staje po stronie Kwang Hyona ( doktora Baek ). Aktorkę - księżniczkę znam z Liar Games chyba. Och jak on ślicznie cierpi w więzieniu niesłusznie oskarżony ;) Ogólnie to chyba obie z Aragonte jesteśmy na etapie, że wszytko, co bohater robi jest wyjątkowe ;) Jak raz podoba nam się postać sympatyczna, dobra i pełna poświecenia, a nie jakiś wredny typ ;) Ten Best Hit wygląda dobrze jak na wakacyjna dramę przystało, donoś jak się potoczą wydarzenia Trzykrotko.
Jakos mi LMH nie żal ;) Taki Byun Yo Han poszedł do woja zanim aktorem został i na pewno nikt mu nie dawał forów w tym względzie.

Aragonte - Pon 10 Lip, 2017 16:17

Admete napisał/a:
Prymus nie jest złym sztywny, ale staje po stronie Kwang Hyona ( doktora Baek ).

Na to stawiałam, szczerze mówiąc. Mam nadzieję, że nasz doktor znajdzie grupę przyjaciół i tych, którzy będą go wspierali.

Admete napisał/a:
Och jak on ślicznie cierpi w więzieniu niesłusznie oskarżony ;) Ogólnie to chyba obie z Aragonte jesteśmy na etapie, że wszytko, co bohater robi jest wyjątkowe ;)

Wszystko robi ślicznie, cierpi na pewno też :serduszkate: aczkolwiek do etapu więzienia jeszcze nie dojechałam, bo jestem przy 16. odcinku. Ale wcześniej ślicznie cierpiał podczas zdawania egzaminu z akupunktury z paskudnie poranioną ręką :wink: (co za szuje go tak potraktowały :bejsbol: ). Ale maksimum punktów za 10 super-hiper-arcytrudnych punktów zdobył, jakże by inaczej :mrgreen: :cheerleader2: :oklaski:
A gong kończący egzamin nastąpił w odpowiednim dramaturgicznie momencie :banan_czerwony:
Doskonale wiem, jak to jest zrobione, ale i tak drama mnie świetnie bawi :love_shower:

Admete napisał/a:
Jak raz podoba nam się postać sympatyczna, dobra i pełna poświecenia, a nie jakiś wredny typ ;)

Typu Maestro Kang, bohater SHin Ha Kyuna z Brain albo Pied Piper :wink:

Znalazłam w forumowej wyszukiwarce posty Zooshe o Horse Doctor. No męczyła się oglądaniem, ale drama nie jest kompletnie w jej guście - absolutnie nie powiedziałabym jednak, że jest zła, mnie się ogląda bardzo przyjemnie, również dlatego, że to nie jest krwawy seguk z wiecznymi spiskami politycznymi i doradcami wrzeszczącymi w każdym odcinku "Cziooooonaaaa!!"

zooshe napisał/a:
Oprócz GG14D zagrał tylko w Horse Doctor, czego ci nie polecę chyba że będę chciała zerwać przyjaźń. :-P

zooshe napisał/a:
BeeMeR napisał/a:
zooshe napisał/a:
Ten film to i tak nic w porównaniu z 50 odcinkowych seugukiem Horse Doctor, przy którym to zooshe poznała co to ogrom poświęcenia i oddania dla aktora.
a skończyłaś już?

Już jakiś czas temu. Nawet powtarzam co niektóre fajniejsze fragmenty. :lol:

zooshe napisał/a:
Po 20 odcinkach Horse Doctor myślę że powinnam dostać honorowe członkostwo w fanklubie Jo Seung Woo za wyjątkowe poświęcenie.
Pomimo całego podziwu dla niego, fanem kostiumowych tasiemców raczej nie zostanę.

Choć jest jeden wątek, który bardzo mnie bardzo śmieszy. Jest jedna księżniczka (w tej roli Kim So Eun, najlepsza przyjaciółka Jan Di z BBF) która podkochuje się w przystojnym weterynarzu do tego stopnia że każe swoim ochroniarzom wyłapywać chore psy z ulicy aby mieć pretekst do widywania go. :-D

Admete - Pon 10 Lip, 2017 16:20

Biedna Zooshe, bo mnie się serial autentycznie podoba. Ale ja lubię seguki, zwłaszcza takie jak drzewiej robiono, bez cudów jak w Siedmiodniowej królowej. Poza tym mam fazę na CSW - to przez Secret Forest mi się zaczęło. A SF ogląda się jak film, ma właśnie filmowy klimat. No właśnie nie ma tych tego Cionaaa ;) w każdym odcinku, a król jest sympatyczny i ludzki ( dla odmiany po szaleńcu w Rebel ).

Aragonte napisał/a:
Doskonale wiem, jak to jest zrobione, ale i tak drama mnie świetnie bawi

Mnie też, niby mogę przewidzieć wszystkie scenariuszowe zakręty, ale lubię bohatera ( i aktora ) bardzo i jest mnóstwo sympatycznych postaci. Od denerwowania się i cliffhangerów mam SF ;)

Aragonte napisał/a:
Wszystko robi ślicznie, cierpi na pewno też

To jesteśmy jak księżniczka :rotfl:

Aragonte - Pon 10 Lip, 2017 16:25

Admete napisał/a:
a król jest sympatyczny i ludzki ( dla odmiany po szaleńcu w Rebel ).

BTW króla znamy i ze 6FD (głowny mnich), i z Tree with Deep Roots.

Aragonte - Pon 10 Lip, 2017 16:28

Admete napisał/a:
Mnie też, niby mogę przewidzieć wszystkie scenariuszowe zakręty, ale lubię bohatera ( i aktora ) bardzo i jest mnóstwo sympatycznych postaci. Od denerwowania się i cliffhangerów mam SF ;)

No właśnie :cheers:
Horse Doctor jest do relaksu i kibicowania doktorowi Baek, i pilnowania, żeby nam go scenarzyści za bardzo nie skrzywdzili :wink:

Admete napisał/a:
To jesteśmy jak księżniczka :rotfl:

Ale nie angażujemy w swoje fazy żadnych biednych ochroniarzy i dam dworu :lol: I żadnych psiaków nie muszę zbierać z ulicy - jakby co, mam swoje sierściuchy, żeby zwabić doktora Baek :-P :wink:

Edit: żarcik z Soompi - prokurator Si Mok jako Mr Spock :lol: