To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Filmy i seriale kostiumowe

Caitriona - Pon 25 Lis, 2013 19:06

0,35 - Mansfield Park z 1999 r.
0,49 - Żony i córki
0,52 - Dziewczyna z perłą
1,07 - The New World 2005
1,20 - Mansfield Park z 1999 r.

zooshe - Pon 25 Lis, 2013 19:09

RaczejRozwazna napisał/a:

Jesli ktoś miałby ochotę to może mi pomóc zidentyfikować jeszcze następujące min. z filmiku:

0,35
0,49 Żony córki
0,52
1,07
1,20

Dzięki z góry :kwiatek: . Listopad, paskuda za oknem, mam ochotę wleźć do łóżka, właczyć DVD i znowu powrócić do tego cudownego świata :mrgreen:

0,35 ???
0,49 Żony córki
0,52 Dziewczyna z perłą
1,07 ???
1,20 A to nie było z Mansfield Park ???

Caitriona - Pon 25 Lis, 2013 19:16

To 0,35 to jest z Mansfield Park 1999 (dziewczyna w oknie). Chyba że chodzi o dziewczę wędrujące po piasku, to nie wiem co to ;)

1,20 to też jest Mansfield Park z 1999 roku.

A 1,07 to jest The New World z 2005 z C. Bale'em i C. Farellem.

RaczejRozwazna - Pon 25 Lis, 2013 20:37

Jesteś niezwykła! :shock: Dzięki serdecznie! O żonach i córkach słyszałam - ale nie widziałam, reszty też nie. Dziewczynę z perłą czytałam i nie zasmakowałam w tym świecie. Resztę - obowiązkowo obejrzę.
Admete - Pon 25 Lis, 2013 21:09

Obejrzyj dziewczynę z perłą - jest pięknie sfilmowana, bardzo malarskie ujęcia. Zagrana tez dobrze. Niedawno odszukałam moje dvd i obejrzałam drugi raz.
Caitriona - Pon 25 Lis, 2013 21:14

Jesteś niezwykła!

Dziękuję, ale chyba troszkę na wyrost ten komplement ;) Ja po prostu widziałam te filmy, poza The New World (ale go kojarzę, bo koleżance się podobał).
I dołączam się do polecanki Ademete, Dziewczyna z perłą jest pięknym i ciekawym filmem, ze świetną obsadą, która bardzo dobrze się spisuje (m.in. z Essie Davis, czyli miss Fisher). OST też jest piękny.

RaczejRozwazna - Pon 25 Lis, 2013 21:41

OST? :co_stracilam:
Caitriona - Pon 25 Lis, 2013 22:50

Original Soundtrack, muzyka filmowa :)
BeeMeR - Wto 26 Lis, 2013 07:57

Dziewczynę z perłą czytałam i nie zasmakowałam w tym świecie.
Och, to jeden z tych nielicznych przypadków, gdy film robi znacznie większe wrażenie niż książka - jest przepięknie sfilmowany, dokładnie tak, jak pisze Admete, bardzo malarsko, ma przepiękne kadry, bardzo dobrych i świetnie poprowadzonych aktorów :oklaski: Bardzo polecam - to jeden z tych filmów, które mogę oglądać po wielokroć, a do książki już nie wrócę.
Anaru - Wto 26 Lis, 2013 19:46

BeeMeR napisał/a:
Dziewczynę z perłą czytałam i nie zasmakowałam w tym świecie.
Och, to jeden z tych nielicznych przypadków, gdy film robi znacznie większe wrażenie niż książka - jest przepięknie sfilmowany, dokładnie tak, jak pisze Admete, bardzo malarsko, ma przepiękne kadry, bardzo dobrych i świetnie poprowadzonych aktorów :oklaski: Bardzo polecam - to jeden z tych filmów, które mogę oglądać po wielokroć, a do książki już nie wrócę.

O wstydzie, nie widziałam, jakoś mi umknęła. :mysle: Może sobie z Asią obejrzymy,ona tez bardzo lubi kostiumowce. Chociaż ona pewnie widziała.

Caitriona napisał/a:
The New World z 2005 z C. Bale'em i C. Farellem.

Kusi, idę poszperać na półeczkach. ;)

Akaterine - Wto 21 Sty, 2014 18:58

Mr Selfridge wrócił :) .
Admete - Wto 21 Sty, 2014 21:08

Dobrze wiedzię. Ale to chyba dopiero jutro sobie obejrzę.
praedzio - Śro 12 Mar, 2014 17:15

Się kręci. ;)

Za seriale-asd.pl:
BBC 2 podjęła decyzję o skierowaniu do produkcji (zdjęcia rozpoczną się w kwietniu) 7 odcinkowego dramatu " Banished".
Serial przeniesie nas do czasów, gdy Wielka Brytania pozbywała się swoich niechcianych obywateli, wysyłając ich na daleki i mało znany wówczas kontynent australijski.
Akcja rozpoczyna się w 1788r., gdy do brzegów Nowej Południowej Walii przybywa kolejny transport wypędzonych, którzy w upalny poranek rozbijają swe namioty na wąskim pasie ziemi położonym pomiędzy Oceanem Spokojnym a nieprzeniknionym buszem.
Trafili do świata, gdzie z każdej strony grozi niebezpieczeństwo, upał, dzika przyroda i ludzie, którzy na nowym kontynencie sprawują władzę.
Z transportu ucieka grupa desperatów, czy uda im się przetrwać na tym nieprzyjaznym lądzie?
W obsadzie zobaczymy:
Russell Tovey (Looking), MyAnna Buring (Ripper Street), Julian Rhind-Tutt (The Hour), David Wenham (Top Of The Lake), Joseph Millson (Holby City), Ewen Bremner (Accused), Genevieve O’Reilly (The Honourable Woman), Brooke Harman (Dance Academy), Orla Brady (Strike Back), Joanna Vanderham (The Paradise), Rory McCann (Game Of Thrones), Adam Nagaitis (Inbetweeners 2), Cal MacAninch (Mr Selfridge), Ryan Corr (Wolf Creek 2), David Dawson (Peaky Blinders) is Captain David Collins, Nick Moss (The Mill), David Walmsley (The Smoke) i Ned Dennehy (Blitz).
Serial powstaje przy współpracy TV Australii i Nowej Zelandii, a zdjęcia kręcone będą na północ od Sydney.

Akaterine - Śro 12 Mar, 2014 18:01

praedzio napisał/a:
David Wenham (Top Of The Lake)

Powinni raczej napisać: Faramir! ;) Choć dopiero w drugim czy trzecim odcinku Top of the Lake stwierdziłam, że chyba skądś go znam.

Caitriona - Śro 12 Mar, 2014 18:06

Wiecej niż chętnie obejrze tę produkcję.
primavera - Śro 12 Mar, 2014 19:52

mmmm Banished zapowiada się ciekawie :-P :mrgreen:
Eeva - Czw 13 Mar, 2014 08:40

Akaterine napisał/a:
Powinni raczej napisać: Faramir! Choć dopiero w drugim czy trzecim odcinku Top of the Lake stwierdziłam, że chyba skądś go znam.

o loooool, w ogóle nie zczaiłam że to on :D

Anaru - Czw 13 Mar, 2014 09:24

Oo, obejrzałam kiedyś jeden odcinek w TV, stwierdziłam, że ciekawe i że kiedys sobie zobaczę cały serial. Ale teraz to sie poczułam bardziej zmotywowana ;)
Akaterine - Czw 13 Mar, 2014 17:51

Eeva napisał/a:
o loooool, w ogóle nie zczaiłam że to on :D

Ja też nie - tylko zaczęło mi świtać, że znajoma twarz, gdy sprawdziłam imdb byłam w małym szoku ;) . Ale grał dobrze, a to najważniejsze.

Caroline - Czw 27 Mar, 2014 22:25

Widziałam świetny film! :serce2: "Kobieta w ukryciu". Trailer
Historia związku Charlesa Dickensa i Ellen Ternan. Przepięknie nakręcona, z ogromną dbałością o detal, genialne aktorstwo (Ralph Fiennes, Felicity Jones i Joanna Scanlan w roli żony Dickensa, Kristin Scott-Thomas), świetna historia, pięknie napisane postacie. Naprawdę, aż głupio mi się tak zachwycać, ale naprawdę jestem pod wrażeniem, bo już dawno nie oglądałam tak dobrego filmu kostiumowego.
Pamiętałam oczywiście o tej historii, ale co innego przeczytać, że "Dickens miał romans z młodą aktorką", a co innego zobaczyć dobrze napisaną interpretację tej historii w wykonaniu doskonałych aktorów.

Film jest wyświetlany w wybranych kinach i krótko - w Warszawie tylko przez tydzień w Kinotece.
Scenariusz jest na bazie książki Claire Tomalin "The Invisible Woman", która jak się okazuje, była też przetłumaczona na polski (pod debilnym tytułem: "Sekretna kochanka Dickensa" - trzeba przecież kawę na ławę, prawda :evil: )

Zobaczcie koniecznie w miarę możliwości, jestem ciekawa Waszej opinii.

asiek - Pią 28 Mar, 2014 06:32

A czy ten film ukazuje też tragedię żony /Dickens metodycznie ją wykańczał/ i dzieci , czy tylko skupia się na wątku romasnowym ? Pytam, bo nie wiem, czego oczekiwać, rzetelnej biografii, czy lukrowanej wersji "nieszczęśliwej miłości". :mysle:
Caroline - Pią 28 Mar, 2014 08:49

Pokazuje. Żona to jedna z ciekawszych postaci i świetnie zagrana. Dickens nie jest oczywistą postacią w tym filmie, a Ralph Fiennes (który jednocześnie reżyseruje) chyba starał się, żeby jego romantyczny wizerunek nie przydawał uroku tej postaci. Nie wchodząc w szczegóły - jest jedna scena, w której żaden romantyczny bohater nie zostałby pokazany.
Zresztą ówczesna moda bardzo pomagała :) , ta okropna broda i przylizano-loczkowa fryzura jest straszna!

Dorfi - Pią 28 Mar, 2014 08:53

praedzio napisał/a:
Się kręci. ;)

Za seriale-asd.pl:
BBC 2 podjęła decyzję o skierowaniu do produkcji (zdjęcia rozpoczną się w kwietniu) 7 odcinkowego dramatu " Banished".
Serial przeniesie nas do czasów, gdy Wielka Brytania pozbywała się swoich niechcianych obywateli, wysyłając ich na daleki i mało znany wówczas kontynent australijski.
Akcja rozpoczyna się w 1788r., gdy do brzegów Nowej Południowej Walii przybywa kolejny transport wypędzonych, którzy w upalny poranek rozbijają swe namioty na wąskim pasie ziemi położonym pomiędzy Oceanem Spokojnym a nieprzeniknionym buszem.
Trafili do świata, gdzie z każdej strony grozi niebezpieczeństwo, upał, dzika przyroda i ludzie, którzy na nowym kontynencie sprawują władzę.
Z transportu ucieka grupa desperatów, czy uda im się przetrwać na tym nieprzyjaznym lądzie?
W obsadzie zobaczymy:
Russell Tovey (Looking), MyAnna Buring (Ripper Street), Julian Rhind-Tutt (The Hour), David Wenham (Top Of The Lake), Joseph Millson (Holby City), Ewen Bremner (Accused), Genevieve O’Reilly (The Honourable Woman), Brooke Harman (Dance Academy), Orla Brady (Strike Back), Joanna Vanderham (The Paradise), Rory McCann (Game Of Thrones), Adam Nagaitis (Inbetweeners 2), Cal MacAninch (Mr Selfridge), Ryan Corr (Wolf Creek 2), David Dawson (Peaky Blinders) is Captain David Collins, Nick Moss (The Mill), David Walmsley (The Smoke) i Ned Dennehy (Blitz).
Serial powstaje przy współpracy TV Australii i Nowej Zelandii, a zdjęcia kręcone będą na północ od Sydney.

Od razu mi się przypomniał serial "Pod wiatr". Pamiętacie go? Leciał wiele lat temu. Akcja też się działa najpierw w Anglii, potem na statku z więźniami a w końcu w Australii. Nie pamiętam już dobrze szczegółów i chętnie bym go obejrzała jeszcze raz.

Admete - Pią 28 Mar, 2014 10:58

Pamiętam, oczywiście. Uwielbiałam ten serial. Książke Tomalin o Dickensie czytałam, bardzo dobra.
Anaru - Pią 28 Mar, 2014 12:44

Caroline napisał/a:
Scenariusz jest na bazie książki Claire Tomalin "The Invisible Woman", która jak się okazuje, była też przetłumaczona na polski (pod debilnym tytułem: "Sekretna kochanka Dickensa" - trzeba przecież kawę na ławę, prawda )

U nas jak widze nosi tytuł "Kobieta w ukryciu" (2013), przynajmniej wedle Filmwebu
http://www.filmweb.pl/fil...ciu-2013-483242
Jak sie pojawi to bardzo chętnie zobaczę. Książki nie czytałam, ale czytałam recenzje i film mnie bardzo interesuje.

Dorfi napisał/a:
Od razu mi się przypomniał serial "Pod wiatr". Pamiętacie go? Leciał wiele lat temu. Akcja też się działa najpierw w Anglii, potem na statku z więźniami a w końcu w Australii. Nie pamiętam już dobrze szczegółów i chętnie bym go obejrzała jeszcze raz.

Nie pamiętamy ;) , ale oba bym chętnie zobaczyła.
"Pod wiatr" to jest to http://www.filmweb.pl/serial/Pod+wiatr-1978-163579 ? Bo jeswt kilka filmów o tym tytule, a ten jest miniserialem, ale nie ma opisu fabuły. :mysle: