To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

Agn - Sob 22 Lut, 2014 00:11

Czyżbyś wcześniej wątpiła, że ta książka to koszmar? Od dawna uważam, że Michalak nie powinna pisać fantastyki.
W zasadzie nie powinna pisać w ogóle.

(Jeden z rzadkich momentów we wszechświecie, kiedy to zgadzam się ze zwierzem.)

Aragonte - Sob 22 Lut, 2014 00:35

No, ja akurat dość często ze Zwierzem się zgadzam.

Admete, Praedzio - ale tę szmirę wydali :roll:

praedzio - Sob 22 Lut, 2014 07:39

Tę szmirę to akurat ona własnym sumptem wydała. Specjalnie sprawdziłam.
Agn - Sob 22 Lut, 2014 09:31

Owszem. Pierwsze wydanie Gry o Ferrin nie było wcale z WL. Ale co WL strzeliło do głowy, by to wydawać, to ja nie wiem. :?
Aragonte napisał/a:
No, ja akurat dość często ze Zwierzem się zgadzam.

Ja zaprzestałam regularnego czytania, bo często odnosiłam wrażenie, że zwierz się czepia byle się czepiać i trochę mnie to męczyło. Ale wiadomo, co kto lubi. Możliwe, że akurat nie miałam nastroju do lektury jej bloga.

praedzio - Sob 22 Lut, 2014 09:54

Aaaa... Nie zajarzyłam, że teraz było nowsze wydanie. :zalamka:
Aragonte - Sob 22 Lut, 2014 13:33

Było nowsze wydanie, było, jakieś książki tej pani wydał też Znak. Powód? Bo miała spore grono czytelniczek, więc wiedzieli, że to się sprzeda, nawet jeśli będą potem wieszali psy na autorce. Ja mogłabym zagwarantować pewnie sprzedaż 20 egzemplarzy, bo mniej więcej tyle osób czytało :roll:

Edit:
Marketing to ma niezły, właśnie znalazłam na stronie Wydawnictwa Literackiego "teledysk" reklamujący Grę o Ferrin :shock:
http://www.wydawnictwolit...arzyna-Michalak

Agn - Sob 22 Lut, 2014 16:31

Na okładce "Gry o Ferrin" ma swój opis zaczynający się od słowa "mistrzyni". Wymiękłam. :P
Agn - Śro 09 Kwi, 2014 21:02

Koleżanka mi pożyczyła pierwsze 2 tomy o Twardokęsku.
Tak się tylko przechwalam, że zaczęłam czytać, bo kiedyś dużo dobrego o tym napisałyście. :)

Anaru - Śro 09 Kwi, 2014 21:37

Kiedyś chyba jakiś tom czytałam :mysle:
Fibula - Sob 12 Kwi, 2014 16:52

Agn napisał/a:
Koleżanka mi pożyczyła pierwsze 2 tomy o Twardokęsku.
Tak się tylko przechwalam, że zaczęłam czytać, bo kiedyś dużo dobrego o tym napisałyście. :)

I jak wrażenia?

Agn - Sob 12 Kwi, 2014 21:28

Na razie się wkręcić nie mogę, ale jestem dopiero na początku. Od poniedziałku mam urlop (chyba że mnie nagle odwołają, czego sobie wybitnie nie życzę), to będzie i więcej czasu i większe możliwości skupienia.
praedzio - Czw 17 Lip, 2014 14:10

Trochę propozycji na lato: http://wyborcza.pl/1,7547...Gazeta_Wyborcza
Admete - Sob 27 Wrz, 2014 19:33

Pożyczyłam w bibliotece "Pod kopułą" Kinga. Na razie przeczytałam początek - serial zaczęli dokładnie jak w powieści. Praedzio ty oglądasz jeszcze?
praedzio - Sob 27 Wrz, 2014 23:08

Oglądam. ;) Dziś obejrzałam finałowy odcinek drugiej serii.
Admete - Nie 28 Wrz, 2014 08:00

Ksiązka jednak mi nie podchodzi, ciekawam, czy serial lepszy. Ja się zatrzymałam na którymś tam odcinku 1 serii.
Eeva - Pon 29 Wrz, 2014 08:28

Mi serial bardzo sie podoba. Książkę przeczytałam, ale średnio mi się podobało. King jak dla mnie swoje wzloty i upadku i Pod Kopuła to jeden z jego upadków. Durne zakończenie strasznie. Jak serial skończy się tak samo to nic tylko się pociąć.
praedzio - Pon 29 Wrz, 2014 08:38

Eevo, a zakończenie drugiej serii wpasowuje się w książkę?
Eeva - Pon 29 Wrz, 2014 08:50

wiesz zupełnie nie, bo serial jest tylko luźno oparty na książce. Dzięki temu jest szansa na lepsze zakończenie;-)

Spoiler:
U Kinga nie ma żadnych dziwnych pojawień sie umarłych ludzi, żadnych zwid i zjaw, "4 rąk", Junior to seryjny psycho, Angie jest tylko na jakiś pierwszych 4 stronach, nie ma żadnego malowania paskudnych obrazów;-), dużo ludzi umiera z powodu braku tlenu

praedzio - Pon 29 Wrz, 2014 09:44

Aha, dzięki. :kwiatki_wyciaga:
Eeva - Pon 29 Wrz, 2014 09:54

Spox, nie będe sprzedawać Ci zakończenia, sama doczytasz :-)
Admete - Pon 29 Wrz, 2014 13:22

W książce jest mnóstwo przemocy i jest słaba pod względem pisarskim. Autor miewał lepsze powieści.
Aragonte - Śro 25 Mar, 2015 13:37

Dokończyłam wczoraj "Pałac" Yarbro. Czytałam go stosunkowo powoli - nie dlatego, że powieść mi się nie podobała, ale zwyczajnie miałam czasem ochotę przystopować i przemyśleć sobie to i owo. A poza tym zamarzyła mi się wyprawa do Florencji - ktoś dołącza? :mrgreen:
Temat tych przemyśleń w sumie jest dość przykry - po raz kolejny uświadomiłam sobie, jak nie cierpię fanatyzmu w każdej postaci :? i odniosłam wydarzenia z Florencji z czasów Savonaroli (stosy próżności, palenie obrazów Botticellego itd.) do niedawnych wydarzeń, do których doprowadzili "aktywiści" Państwa Islamskiego :? I kiedy to sobie połączyłam, zrobiło mi się lekko zimno i niewyraźnie.

Żeby zakończyć pogodniejszym akcentem - "Pałac" baaardzo mi się podobał, bardziej niż wcześniejsze dwie książki Yarbro o hrabim St. Germain. Nawet próbowałam to zareklamować koleżance z pracy, ale na hasło "wampir" jakoś odpadła :wink:

Teraz czytam "Krwawe klejnoty" Yarbro, ze Stefanem Batorym w tle :mrgreen:

Admete - Śro 25 Mar, 2015 14:10

Ciekawie brzmi. Musze sprawdzić czy mają w bibliotece ( raczej wątpię ).
Aragonte - Śro 25 Mar, 2015 14:30

Admete, polecam (i jakby co mogę pożyczyć) - w sumie to nawet ci, którzy fantastyki nie trawią, mogą moim zdaniem przeczytać "Pałac" z zainteresowaniem, bo tej fantastyki prawie nie widać, a wątki wampiryczne są ważne, ale niejako w cieniu. W "Hotelu Transylwania" Caitri obśmiała wątki czarnych mszy, ale tutaj czegoś takiego nie było (jest trochę erotyki, ale to raczej standard). Bardzo dobrze (oceniam z perspektywy laika) jest oddane tło, obyczajowość; typowe dla Yarbro jest wplatanie listów niby z epoki (ja lubię takie chwyty). Miałam wiele sympatii dla postaci Laurenza di Medici. Za to serducho mnie bolało na myśl o spalonych obrazach Botticellego :cry2:
Admete - Śro 25 Mar, 2015 14:41

Hotel czytałam kiedyś, bo to tylko jest u nas dostępne.