To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Aktorzy austenowscy - Colin Firth

damamama - Sob 30 Paź, 2010 22:00

Aine czy Ty może byłaś ostatnio na farmie, jakoś tak mi się kojarzą Twoje skojarzenia. My tutaj jak stado baranków bronić będziemy biednego Colinka :mrgreen: :mrgreen:
Anonymous - Sob 30 Paź, 2010 23:06

baranki idace na rzez, czy bajka o zlym wilku i dobrych owieczkach? To raczej wizja koscielna, chrzescijanskiej przypowiesci, niz zycie na farmie :P A ja moja stycznosc z farma ogranicza sie do farmcille, a i jak bywam w kosciele to ciagle tylko ta pasterka i pasterka...
damamama - Sob 30 Paź, 2010 23:28

Masz wyobraźnię, bo moje baranki to raczej też takie farmerskie a nie kościelne. :mrgreen:
Alicja - Pon 01 Lis, 2010 21:30

nareszcie wróciła "moja" Aine. Od dawna tak się nie śmiałam, beczacy głos Colina ulubieńca :rotfl: :rotfl: ja go bronić nie będę, jak Rejtan szat rozdzierać też nie, chociaż dla mnie brzmi on znacznie lepiej :mrgreen:
gdzie się podział Darcy? został w 1995 roku :wink: albo na moim avku :wink:

Anonymous - Pon 01 Lis, 2010 22:24

Aine sie czai, bo licho nie spi, tylko co jakis czas fika w radosnych podrygach :twisted:

Ja przyznaje otwarcie, ze ostatnio juz nie ogladam filmow z Colinem w kinach, jedynie na DVD, gdzie moge sobie wlaczyc lektora (albo jakis dubbing).
A Darsikowi moje uszy spijaja slowa z ust...

Alicja - Pon 01 Lis, 2010 22:42

AineNiRigani napisał/a:
Aine sie czai, bo licho nie spi, tylko co jakis czas fika w radosnych podrygach

chyba nie zrozumiałam :mysle:

nie czaj się, bo myślałam, że coś cię gnębi od pewnego czasu

A Colin , cóż, młodszy już nie będzie :wink:

Anonymous - Pon 01 Lis, 2010 23:28

Alicja napisał/a:
AineNiRigani napisał/a:
Aine sie czai, bo licho nie spi, tylko co jakis czas fika w radosnych podrygach

chyba nie zrozumiałam :mysle:
nie czaj się, bo myślałam, że coś cię gnębi od pewnego czasu

Caly rok mialam dosc mocno problemowy - to fakt. Duzo nerwow, stresu. Jeszcze nie do konca wszystko przeszlo, jeszcze nie moge powiedziec, ze to juz za mna, ale widze mete :)
A co do translatora - to zupelnie inna bajka.

Fibula - Pon 06 Gru, 2010 20:52

Wczoraj na gali British Independent Film Awards Colin otrzymał nagrodę dla najlepszego aktora za rolę w The King's Speech. Film zgarnął też główne nagrody za najlepszy film, scenariusz oraz w kategoriach Best Supporting Actor (Geoffrey Rush) i Best Supporting Actress (Helena Bonham Carter). :cheerleader2:
Caroline - Pon 06 Gru, 2010 21:32

3 nagrody dla aktorów, aktorski majstersztyk :)
Colin ma dobrą passę. Po "Samotnym mężczyźnie" najwyraźniej kolejny udany film.

damamama - Pon 06 Gru, 2010 22:39

Brawo, brawo, ogromnie się cieszę :oklaski: :oklaski:
Fibula - Pon 06 Gru, 2010 23:12

Pytanie, z jakim poślizgiem zawita do naszych kin. :roll:
Alicja - Wto 07 Gru, 2010 07:09

do kin - z dużym albo wcale :wink:

cieszę się z nagrody, którą zdobył Colin :oklaski:

annastregiel7 - Wto 07 Gru, 2010 23:18

I ja bardzo cieszę się z kolejnej nagrody dla Colina... :oklaski:
Chyba Oscar coraz bliżej (oby tylko nie zapeszyć!)

damamama - Czw 30 Gru, 2010 13:14

Podaję za onet.pl
Cytat:
Film "Jak zostać królem" z Colinem Firthem zagości w polskich kinach 28 stycznia 2011 roku.

Bardzo się cieszę, obowiązkowo pójdę, już sobie zapisałam w kalendarzu.

Anonymous - Pią 14 Sty, 2011 19:21

Komunikat mojej mamy.
Mówili w TV, że odsłonił swoją gwiaztę, ten z Dumy i Uprzedzenia, ten tego no, co grał tego nadętęgo(wydedukowałam, że być może o Colina chodzi), i mówią że może Oscara dostać w tym roku :P

Wie ktoś może więcej(chociaż trudno mi uwierzy, aby któraś posiadała bardziej precyzyjne informacje) :mrgreen:

Gunia - Pią 14 Sty, 2011 19:28

http://news.yahoo.com/s/a...ple_colin_firth
:wink:

Anonymous - Pią 14 Sty, 2011 19:34

No jak mówiłam :P Guniu bardzo ogólne te Twoje informacje :P

Dziś chyba oglądne tego Samotnego mężczyznę. A na King`s Speech już mam ochotę. Urzeczona jestem oczywiście tłumaczeniem tytułu :P
A oglądając fotki z filmu. Kurczę Krolowa Elżbieta to i tak Bellatrix :wink:

Anaru - Sob 15 Sty, 2011 01:20

Uwaga - spoilery są naprawdę spoilerami!

Obejrzałyśmy z Asią "Samotnego mężczyznę", bo stwierdziłam, że z opisu wygląda mi to na dobry film obyczajowy, a obie takie filmu lubimy. A to jest dość pesymistyczne studium jednego dnia mężczyzny w średnim wieku cierpiącego po stracie ukochanej osoby...
Tu pierwszy problem, bo zaczyna się ponuro, a potem jest już tylko bardziej depresyjnie, a Asię pesymistyczna tematyka przygnębia bardzo...
Ale oglądałyśmy.

Spoiler:
Już mniejsza z tym, że ukochana osoba była mężczyzną.

Uploaded with ImageShack.us

Colin był świetny w roli samotnego, sfrustrowanego człowieka nie widzącego dla siebie perspektyw. Podobał mi się pomysł z przygaszonymi kolorami, które nabierały barwy tylko w momencie gdy wspominał lub widział kogoś, kto budził jego zainteresowanie, w krótkiej chwili kiedy rozjaśniało się jego życie.

Spoiler:
Jedyny problem w tym, że jak zaczął przygotowywać się do samobójstwa i wyciągnął pistolet, a potem się zaczął do niego przymierzać, to Asia spuściła głowę i nie za bardzo chciała dalej oglądać...

A jak już prawie mi się ją prawie udało przekonać, że warto oglądać dalej, bo się akcja zmienia, bo film jednak może jest pozytywny, to się skończył i skojarzenia
Spoiler:
miałyśmy chyba obie Devdasowe....

Ale jeżeli ktoś lubi niespiesznie oglądane historie to bardzo polecam. Mnie się bardzo podobało, głównie ze względu na klimat tego filmu, niezmiernie dopracowane szczegóły i piękne zdjęcia, czyli to coś, na co zawsze zwracam szczególną uwagę, jak również poruszającą muzykę. A przede wszystkim ze względu na kreację Colina - to świetny aktor.

No i dopełnienie filmu - Julianne Moore, jedna z moich ulubionych aktorek w niewielkiej, ale znaczącej roli.

I taka mała uwaga z kobiecego puntu widzenia - Colin jest naprawdę zgrabny.

Madelaine - Sob 15 Sty, 2011 08:31

lady_kasiek napisał/a:
Komunikat mojej mamy.
Mówili w TV, że odsłonił swoją gwiaztę, ten z Dumy i Uprzedzenia, ten tego no, co grał tego nadętęgo(wydedukowałam, że być może o Colina chodzi), i mówią że może Oscara dostać w tym roku :P

Wie ktoś może więcej(chociaż trudno mi uwierzy, aby któraś posiadała bardziej precyzyjne informacje) :mrgreen:

Słyszałam coś w Panoramie, ale tam prowadząca przedstawiła Colina jako obiekt westchnień milionów pań po słynnej roli w Dumie i Uprzedzeniu, a potem w Briget Jones :-D . Mówili o nim wręcz jako o pewniaku do Oscara.

praedzio - Sob 15 Sty, 2011 11:20

http://film.onet.pl/wideo...l#m=8501562,c=7
damamama - Sob 15 Sty, 2011 15:12

Ja bym się osobiście ucieszyła gdyby go dostał. :banan:
milenaj - Sob 15 Sty, 2011 16:10

W niedzielę będę oglądać Złote Globy. Zdam wam relację na gorąco :-D .
damamama - Pon 17 Sty, 2011 08:09

Fragment notki jaką wstawiła Miłosz w temat News'ów filmowych

Złote Globy rozdane
Lista laureatów:

Najlepszy aktor w dramacie: Colin Firth za rolę w filmie "Jak zostać królem"

Wielkie brawa, ogromnie się cieszę. Teraz pozostał tylko Oscar. :excited: :excited: :excited: :excited: :excited: :excited:

Yvain - Pon 17 Sty, 2011 09:35

:oklaski: :oklaski: :oklaski: hurra, wspaniale :excited: :excited: :excited:
primavera - Pon 17 Sty, 2011 10:33

:excited: :excited: :excited: Huraaaaaa!!!! Brawo Colinek! :love_shower: :oklaski: :oklaski: :oklaski: