Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Fajny serial wczoraj widziałam II
praedzio - Sob 04 Lis, 2023 17:23 Ja oglądam, i jak na razie bardzo mi się podoba. A to jest coś, bo już od dawna nie mogę nic dooglądać do końca, bo mi się nudzi. Podobają mi się postaci detektywów. Admete - Sob 04 Lis, 2023 19:26 Bratu i bratowej tez się ten serial nie podobał, tak więc gust mamy rodzinny. Też się znudzili. Do każdego przemawia coś innego Ja się lubię przejąć lub wzruszyć, lubię też zagadki kryminalne. W kryminałach jednak chcę mieć konkretnych bohaterów, których lubię i którym kibicuję. W "Body" tego nie było. Zachodnie seriale nie dostarczają mi już emocji. Jedyny, jaki teraz oglądam to "Gilded Age". Bawi mnie i mają piękne kostiumy. Aktorzy też świetni.annmichelle - Sob 04 Lis, 2023 20:25 Praedzio - miłego oglądania.
Admete napisał/a:
Ja się lubię przejąć lub wzruszyć, lubię też zagadki kryminalne. W kryminałach jednak chcę mieć konkretnych bohaterów, których lubię i którym kibicuję.
To jakie konkretnie kryminalne seriale z w/w cechami polecasz? Admete - Sob 04 Lis, 2023 22:01 Ostatnio żadnych Z koreańskich moje ulubione to Stranger/Secret Forest i Signal. Oba nie takie nowe. 2017 i 2015. A i jeszcze Beyond Evil. Z horrorów The Guest i Revenant. A teraz robię sobie binge watching The Daily Dose of Sunshine:
Ale to nie kryminał. Zachodnich seriali prawie nie oglądam. Nic mnie nie interesuje. A i jeszcze oglądam The Killing Vote. Też koreańskie. Tylko ja mam podeście do seriali bardzo użytkowe - oglądam je dla czystej rozrywki. Książki za to służą mi do czegoś poza rozrywką. W serialu mam mieć ciekawą fabułę, coś przyjemnego, zaskoczenie, zabawę i paru przystojnych aktorów Zwłaszcza paru przystojnych aktorów annmichelle - Sob 04 Lis, 2023 22:26 "Stranger" mam od kilku lat na liście "do obejrzenia". Tylko jakoś tak go odkładam "na później" ze względu na moje dosyć nieudane wcześniejsze seanse z kinem koreańskim.
Horrorów nie oglądam.
Admete napisał/a:
Zwłaszcza paru przystojnych aktorów
Rzecz mi kompletnie obojętna w filmach/serialach od jakichś 25-30 lat - dla mnie mogą grać same kobiety albo sami nieatrakcyjni fizycznie mężczyźni. I nie, nie jestem lesbijką.
Admete napisał/a:
Tylko ja mam podeście do seriali bardzo użytkowe - oglądam je dla czystej rozrywki.
Mam takie podejście do całej sztuki, oglądanie/czytanie ma mi przede wszystkim sprawiać przyjemność. A gdy jeszcze przy okazji dowiem się czegoś nowego, nauczę to super.
Natomiast "męczenie się" podczas czytania czy oglądania (filmów, sztuk, oper czy obrazów, itd.) jest nie dla mnie. Nie potrzebuję się umartwiać, stresować, bać, dołować czy nasiąkać negatywnymi uczuciami, makabrą czy okrucieństwem. Nie jest mi to do szczęścia potrzebne. Takiego katharsis też nie potrzebuję. Admete - Sob 04 Lis, 2023 23:02
annmichelle napisał/a:
Rzecz mi kompletnie obojętna w filmach/serialach od jakichś 25-30 lat - dla mnie mogą grać same kobiety albo sami nieatrakcyjni fizycznie mężczyźni.
A ja nie. Lubię sobie popatrzeć na ładne. To coś jak z fantastyką - po co mi rzeczywistość, mam ją za oknem.
annmichelle napisał/a:
Mam takie podejście do całej sztuki, oglądanie/czytanie ma mi przede wszystkim sprawiać przyjemność. A gdy jeszcze przy okazji dowiem się czegoś nowego, nauczę to super.
Nie do końca mnie rozumiesz. Oczywiście, że ma mi sprawić przyjemność, ale seriale to konfekcja, książki nie, ale też beletrystyki czytam niewiele. Serial się ogląda, a potem zapomina ( poza paroma wyjątkami ). Książka - to coś więcej, serial - pooglądać coś kolorowego/strasznego/ładnego/tajemniczego/melodramatycznego - niepotrzebne skreślić Lubię melodramaty, a na zachodzie już ich nie kręcą. Nie kręcą też ładnych historii o uczuciach. Wszystko jest płaskie i każdy z każdym. Ty lubisz The Body, a ja My Dearest, gdzie mam historię, wojnę, romans, melodramat i komedię A wszystko starannie nakręcone i Namgoong Min jako bonus Nie namawiam bynajmniej, nawet zniechęcam, bo na pewno ci się nie spodoba. I piszę to całkiem serio - na pewno ci się nie spodoba annmichelle - Sob 04 Lis, 2023 23:38
Admete napisał/a:
Lubię melodramaty, a na zachodzie już ich nie kręcą. Nie kręcą też ładnych historii o uczuciach. Wszystko jest płaskie i każdy z każdym.
Bardzo uogólniasz.
Ostatnie dwa zdania pominę, bo taka dyskusja do niczego nie prowadzi.
Zostawmy już to .Admete - Nie 05 Lis, 2023 00:24 Nie uogólniam, po prostu tak czuję. Z mojego punktu widzenia tak właśnie jest. Ty masz inny, więc dostrzegasz coś innego. Od początku wiedziałam, że nasza dyskusja nie ma dobrego zakończenia, czy też po prostu nie ma sensu. A ostatnie dwa zdania są szczere. Tak uważam. We wszystkich sprawach się rozmijamy, to w tej sprawie będzie podobnie. I nie ma się co przejmować. Tak już jest. Życzę dobrej nocy.Loana - Pon 06 Lis, 2023 12:37 O, może ja się skuszę na obejrzenie tych "Ciał". Przewiozłam komputer do ojca na weekend i puszczam Netflixa na telewizorze, więc ojciec z chęcią ogląda - a ja z nim
I tak oglądałam wczoraj pierwsze odcinki "Wednesday" - podoba mi się ten serial i ojcu też Mi zwłaszcza wizualnie podchodzi, lubię taką stylistykę. Widzieliśmy wczoraj 5 odcinków z 8 i miałam dokonczyć oglądanie w czwartek, ale taka byłam ciekawa, że doszłam do połowy 7 Tylko mnie czymś w tym momencie zdenerwowali, więc przerwałam, obejrzę do końca z ojcem, jak mi już złość przejdzie annmichelle - Pon 06 Lis, 2023 13:15
Loana napisał/a:
O, może ja się skuszę na obejrzenie tych "Ciał".
Ciekawa jestem czy Ci podejdzie czy nie.
Loana napisał/a:
Tylko mnie czymś w tym momencie zdenerwowali, więc przerwałam, obejrzę do końca z ojcem, jak mi już złość przejdzie
Czym Cię tak wkurzyli?
Nie będę tego oglądać, więc możesz śmiało zaspoilerować (tylko ukryć, żeby innym nie zepsuć przyjemności oglądania). Loana - Pon 06 Lis, 2023 14:10
annmichelle napisał/a:
Czym Cię tak wkurzyli?
Nie będę tego oglądać, więc możesz śmiało zaspoilerować (tylko ukryć, żeby innym nie zepsuć przyjemności oglądania).
Wednesday - napiszę w spojlerze
Spoiler:
A bo jak zaczęłam oglądać, to bardzo spodobał mi się jeden chłopak. W serialu Wednesday idzie do szkoły dla "dziwaków", czyli taka szkoła z syrenami, wilkołakami itp postaciami. Szkoła znajduje się obok zwykłego miasteczka, gdzie mieszkańcy tak różnie podchodzą do uczniów, w dużej części ich się boją/nie lubią. I wśród tych "zwyklasów" jest taki jeden chłopak Tyler, który pracuje w kawiarni - bardzo mi się spodobał, wizualnie i jako charakter. I ten Tyler jest zainteresowany Wednesday. W szkole też jest innychłopak, który wydaje się być zainteresowany nią, ale on jest taki bardziej wymoczkowaty. I przez większą część czasu podejrzewany przez główną bohaterkę o to, że jest potworem. Bo oczywiście w okolicach szkoły buszuje jakiś straszny potwór, który rozrywa ludzi na kawałki, trochę już osób zabił i Wednesday szuka, kto nim jest (z czasem się dowiadujemy, że ten potwór to coś w rodzaju Mr Jekyll i Hyde, tzn osoba, która się w niego zamienia może o tym nie wiedzieć nawet). Do piątego odcinka tajemnica potwora przeplatała się z tajemnicą śmierci jednego z uczniów szkoły, o morderstwo którego oskarżony był ojciec Wednesday - ale na koniec piątego wyjaśnili tę sprawę i w szóstym już z powrotem próbujemy odkryć potwora, a przy okazji Wednesday coraz lepiej się układa z Tylerem. Bardzo ładna była ich randka, zwłaszcza rozbawiło mnie, że Tyler chciał puścić straszny film i wybrał "Legalna Blondynka" - Wednesday przyznała, że to był okropny film No i doszliśmy do połowy siódmego odcinka, gdzie jest ładny pocałunek tej pary... i Wednesday mająca co jakiś czas wizje ma wizję, kim jest potwór... i nie jest to niestety ten wymoczkowaty chłopak ze szkoły -_- Sprawdziłam jeszcze końcówkę ósmego, ostatniego odcinka i Tylera w połowie tego odcinka do końca w ogóle nie ma jest tylko wymoczek czyli niepotrzebnie polubiłam tę postać, bo twórcy zrobili jak koreańscy scenarzyści - jedna z najbardziej sympatycznych i miłych postaci okazała się nie taka, jaka się wydawała buuu
annmichelle - Pon 06 Lis, 2023 14:16 Loana
Spoiler:
Ale to w końcu ten Tyler okazał się tym potworem?
Loana - Pon 06 Lis, 2023 15:33
annmichelle napisał/a:
Loana
Spoiler:
Ale to w końcu ten Tyler okazał się tym potworem?
Spoiler:
Z tego co doczytałam (bo jeszcze nie miałam okazji obejrzeć) to Tyler okaże się być mega negatywnym złolem, który wiedział, że jest tym potworem i próbował odciągnąć od siebie podejrzenia i zrzucić na wymoczka. I chyba jakimś psychopatą jest. Buuuu
annmichelle - Pon 06 Lis, 2023 15:46 Biedna Ty. Admete - Pią 10 Lis, 2023 22:42 Drugi odcinek Gilded Age za mną - drugi sezon jest chyba nawet lepszy niż pierwszy. Ubawiłam się dziś w wielu momentach. W serialu jest wątek Afroamerykanów i jest integralną częścią historii - takie historie lubię, a nie tak jak w Bridgertonach.
https://www.youtube.com/watch?v=_gMAMw6vR3cAdmete - Pią 24 Lis, 2023 19:35 Zaczęłam wczoraj oglądać na Disney+ serial "W niemieckim domu" - o drugim procesie oświęcimskim, który miał miejsce we Frankfurcie w roku 1963. Nie wiedziałam nawet, że był taki proces, kojarzyłam tylko ten w Polsce, po wojnie.Admete - Nie 26 Lis, 2023 21:45 Bardzo dobry ten serial, choć przygnębiający.Trzykrotka - Czw 21 Gru, 2023 22:40 Czy widziałyście może serial 1670? Netflix go niedawno wrzucił.
Gdyby mnie nie uświadomiono, musiałabym, że to kolejna Korona królów i kijem nie tknęłabym. A to jest absolutne cudo.
Już dawno tak się nie śmiałam z żadnej komedii. A komedia jest świetna- inteligentnie napisana, z całkowitym przymrużeniem oka, ale bez niepotrzebnej burleski. Od razu wiadomo, że ten stworzony z pozorami realizmu świat roku 1670 ("tak, tak, wiem co powiecie, przecież dopiero co był 1668!") to my i obraz naszej Rzplitej AD 2023. Cytatów i sytuacji rozpoznacie na pęczki. W roli głównej - tępogłowego sarmaty Jana Pawła Adamczewskiego ze wsi Adamczycha, który ma ambicję być najsławniejszym w dziejach Janem Pawłem - Bartłomiej Topa, znakomity. Reszta obsady równie dobra. Postaci - sam miód.
Po wczorajszej dawce radości siadam dziś do odcinka 3. Na zachętę dla zapracowanych - odcinków jest 8 i mają po pół godziny.
https://ludzie.fakt.pl/15-cytatow-z-serialu-1670-ktore-pokochali-polacy-jest-jak-u-barei/0jnfcthakne - Pią 22 Gru, 2023 00:36 Ja obejrzałam. Poza jakimiś drobiazgami uśmiałam się setnie. Admete - Pią 22 Gru, 2023 06:16 Obejrzałam trzy odcinki, a potem fragmenty. Podpisuję się pod dobrocią serialu, ale nudzę się podczas oglądania komedii.praedzio - Pią 22 Gru, 2023 09:20 Ja na razie jestem po dwóch odcinkach. Cudny jest ten młodszy syn JP prowadzący ostre negocjacje z Bogiem. Admete - Nie 31 Gru, 2023 11:56 Trzykrotko, to jest ten Prezentownik Jana Pawła, o którym ci mówiłam:
"Stranger" mam od kilku lat na liście "do obejrzenia". Tylko jakoś tak go odkładam "na później" ze względu na moje dosyć nieudane wcześniejsze seanse z kinem koreańskim.
Horrorów nie oglądam.
O, a do czego robiłaś podejście z koreańszczyzny i nie podpasowało Ci? Ciekawa jestem.
Loano, łączę się w bólu co do Wednesday, mnie też wkurzył ten motyw Trzykrotka - Pon 01 Sty, 2024 18:57
Admete napisał/a:
Trzykrotko, to jest ten Prezentownik Jana Pawła, o którym ci mówiłam:
Wiewiórka kąpielowa rządzi
I Zofia! Nie spodziewałam się takiego humoru ani po aktorce ani po postaci - że tak powiem. A przecież aż się prosiło.
Dziękuję!
Natknęłam się też na zaproszenie kapeli Stanisława na Sylwestra, na ostrą potupaję w stodole. Mieli grać ostry barok
https://www.youtube.com/w...l=NetflixPolskaAdmete - Pon 01 Sty, 2024 19:14 Tak, ostry barok 😄