Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne
Caroline - Pią 13 Maj, 2016 11:25
Na tegorocznej Nocy Muzeów są dwa wydarzenia, które mogą zainteresować DrWho-maniaków i Koreomaniaków
Centrum Kultury Koreańskiej ma w programie występ z tradycyjnymi koreańskimi instrumentami perkusyjnymi, koncert zespołu Se-mi Hwang,warsztaty: możliwość przymierzenia tradycyjnego stroju koreańskiego, drzeworyt i kaligrafia, malowanie wachlaarza, wykład na temat kultury koreańskiej i wystawę fotograficzną.
http://www.nina.gov.pl/wy...pokazy-seriali/
"Nie zapomnij zrobić sobie zdjęcia w statku kosmicznym Doktora, który czeka na ciebie przed salą kinową. Nazywa się TARDIS i wygląda zupełnie jak angielska budka policyjna z lat 60."
Agn - Nie 15 Maj, 2016 11:44
| Caroline napisał/a: | | Centrum Kultury Koreańskiej ma w programie występ z tradycyjnymi koreańskimi instrumentami perkusyjnymi, koncert zespołu Se-mi Hwang,warsztaty: możliwość przymierzenia tradycyjnego stroju koreańskiego, drzeworyt i kaligrafia, malowanie wachlaarza, wykład na temat kultury koreańskiej i wystawę fotograficzną. |
Och, obejrzałabym. Ale stolica kapkę daleko...
BeeMeR - Czw 26 Maj, 2016 19:43
13. Krakowski Piknik Archeologiczny „Krakowianie w czasach chrztu Polski” - wybieram się z Adasiem
http://www.ma.krakow.pl/a...=2.329&gl=1&j=0
Aragonte - Czw 26 Maj, 2016 22:38
| Caroline napisał/a: | Na tegorocznej Nocy Muzeów są dwa wydarzenia, które mogą zainteresować DrWho-maniaków i Koreomaniaków
Centrum Kultury Koreańskiej ma w programie występ z tradycyjnymi koreańskimi instrumentami perkusyjnymi, koncert zespołu Se-mi Hwang,warsztaty: możliwość przymierzenia tradycyjnego stroju koreańskiego, drzeworyt i kaligrafia, malowanie wachlaarza, wykład na temat kultury koreańskiej i wystawę fotograficzną.
http://www.nina.gov.pl/wy...pokazy-seriali/
"Nie zapomnij zrobić sobie zdjęcia w statku kosmicznym Doktora, który czeka na ciebie przed salą kinową. Nazywa się TARDIS i wygląda zupełnie jak angielska budka policyjna z lat 60." |
Jestem beznadziejna - przeczytałam to z koszmarnym opóźnieniem, kiedy jest to już od dawna nieaktualne
Anaru - Czw 26 Maj, 2016 23:09
Też bym sie wybrała
trifle - Czw 26 Maj, 2016 23:29
https://www.facebook.com/events/929748647123431/ Anaru, a o tym wiesz? Liny między budynkami, fajne całkiem, do soboty codziennie na Szajnochy.
Lublin wykreował swój program w inspirującym dialogu między wielokulturowym dziedzictwem, a wyzwaniami przyszłości. Sceną prezentacji stanie się – położona w samym centrum Wrocławia – ulica Karola Szajnochy. To właśnie na niej najwięksi i najbardziej znani lokalni artyści zbudują scenerię Lublina – unikalnego miasta inspiracji, w którym współczesność przeplata się z bogatą historią. Kilkudniowe widowisko odzwierciedlać będzie dialog tradycji z nowoczesnością poprzez interaktywne działania kulturowe oparte na spektaklach teatralnych, projekcjach filmowych, koncertach oraz pokazach sztukmistrzowskich.
Głównym punktem programu będzie wyjątkowe widowisko w reżyserii Janusza Opryńskiego, łączące w sobie potencjał środowiska artystycznego z doświadczeniem teatralnym i sztuką slack-line’u. Miejscem do ukazania złożonej i wielokulturowej historii Lublina i jego dziedzictwa stanie się podniebna przestrzeń – zawieszone nad ulicą liny, szarfy oraz wieże. Swój teatralny świat przywiezie także Leszek Mądzik, Paweł Passini i Łukasz Witt-Michałowski.
Nie zabraknie największych i najbardziej znanych lubelskich twórców sztuk wizualnych – Robert Kuśmirowski pokaże swoją największą realizację pt. „Tężnia sztuki”, Mariusz Tarkawian zaś podejmie się kilkudniowej pracy stworzenia jedynego w swoim rodzaju rysunku na ścianie jednej z kamienic. Tym jednak, co będzie przykuwać największą uwagę, będzie specjalnie zaprojektowana scenografia autorstwa Jarosława Koziary, która zwyczajną ulicę zamieni w przestrzeń tętniącą życiem, światłem i kolorami.
Zobacz prezentację miasta i pełny program: http://koalicjamiast.wroclaw2016.pl/lublin/
PROGRAM:
▶ 25.05 (środa) - Otwarcie Prezentacji
18.00 – Lublin Street Band / BarBara / Infopunkt Europejskiej Stolicy Kultury / ul. Świdnicka 8c
20.00 – Parada uliczna z udziałem Lublin Street Band, kuglarzy, artystów ognia i improwizatorów teatralnych / ulice centrum miasta / ul. Szajnochy
20.30 – Oficjalne otwarcie / wstęp prof. Andrzej Kokowski / ul. Szajnochy
21.30 – Sen o mieście, reż. Janusz Opryński / ul. Szajnochy
22.00 – Lublin Street Band – koncert / ul. Szajnochy
22.30 – DJ Papa Zura / Bułka z Masłem / ul. Szajnochy 11
▶ 26.05 (czwartek)
14.00-17.00 – Open Slackline / ul. Szajnochy
14.00-17.00 – Lublin Street Band / Poławiacze Pereł w akcji / ulice centrum miasta/ ul. Szajnochy
17.30-18.00 – Ladies Quartet – krótki koncert / ul. Szajnochy / duża scena
18.00-18.30 – Stalking Paradise (fragmenty) – Lubelski Teatr Tańca, chor. Külli Roosna, Kenneth Flak / mała scena / ul. Szajnochy
18.30 – Čači Vorba – koncert / duża scena / ul. Szajnochy
19.30 – Impro na ulicy – Poławiacze Pereł Teatr Improv / mała scena / ul. Szajnochy
20.00 – Tatvamasi i Ladies Quartet – koncert / duża scena / ul. Szajnochy
22.00 – DJ Senhor Efebo / Bułka z Masłem / ul. Szajnochy 11
▶ 27.05 (piątek)
12.00-17.00 – Open Slackline / ul. Szajnochy
12:00 - 13:30 - Warsztat tradycyjnych pieśni lubelskich i warsztaty instrumentalne "Wszystko Gra" / ul. Szajnochy
12.00-15.00 – Lublin Street Band / ulice centrum miasta/ ul. Szajnochy
14.00-15.00 – Legendy Dawnego Miasta – Poławiacze Pereł Improv Teatr / mała scena / ul. Szajnochy
18.00 – Historie których nigdy nie opowiedzieliśmy (fragmenty) – Lubelski Teatr Tańca, chor. Simone Sandroni / mała scena / ul. Szajnochy
18.30 – Dziadowski Projekt – koncert / duża scena / ul. Szajnochy
19.00 – Ot Kot – promocja monograficznego albumu o twórczości Andrzeja Kota/ Księgarnia Hiszpańska / ul. Szajnochy 5
19.30 – Impro na ulicy – Poławiacze Pereł Teatr Improv / mała scena / ul. Szajnochy
20.00 – Sekta Denta z Sekcją Dentą – koncert / duża scena / ul. Szajnochy
21.30 – Sen o mieście, reż. Janusz Opryński / ulica / ul. Szajnochy
22.00 – DJ Ya-Neck / Bułka z Masłem / ul. Szajnochy 11
▶ 28.05 (sobota)
12.00-17.00 – Open Slackline / ul. Szajnochy
12.00-17.00 – Lublin Street Band / ulice centrum miasta/ ul. Szajnochy
12.00 – Spowiedź w drewnie – Teatroterapia Lubelska / spektakl / duża scena / ul. Szajnochy
15.00 – Zły – Scena Prapremier InVitro, reż. Łukasz Witt-Michałowski / spektakl / duża scena / ul. Szajnochy
16.00-17.15 – Lublin Street Band / Impro na ulicy – Poławiacze Pereł Teatr Improv / mała scena / ul. Szajnochy
18.00 – Lubelska Federacja Bardów – koncert / ul. Szajnochy
19.00-19.30 – Impro na ulicy – Poławiacze Pereł Teatr Improv / Lublin Street Band / mała scena / ul. Szajnochy
20.00 – Orkiestra św. Mikołaja – koncert / duża scena / ul. Szajnochy
22.00 – Czarne Lwy z Przedmieścia / duża scena / ul. Szajnochy
▶ 29.05 (niedziela)
12.00-16.00 – Open Slackline / ul. Szajnochy
12.00-16.00 – Lublin Street Band / Poławiacze Pereł Improv Teatr / Sztukmistrze / ulice centrum miasta/ ul. Szajnochy
10.00-13.00 – Oprawa Boskiej Liturgii / Kameralny Chór Sacrum / Cerkiew Katedralna p. w. Narodzenia Przenajświętszej Bogarodzicy / ul. Św. Mikołaja 40
13.00-16.00 – Performance Art Meeting / Galeria Labirynt / ul. Szajnochy
16.00-17.00 – Flash mob / Kameralny Chór Sacrum / ul. Szajnochy
17.00 – Prezentacja Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN” / „Konspira” / pl. Solny 11
19.30 – Trzy opowiadania i muzyka – Witold Dąbrowski / „Konspira” / pl. Solny 11
20.30 – Kameralny Chór Sacrum – koncert / duża scena / ul. Szajnochy
Lublin – Miasto Inspiracji / 24-29.05 / BarBara / Kamienica Rynek 25
BARBARA
▶ 24.05 / wtorek
godz. 13.00 – Lublin – miasto, w którym rodzą się największe odkrycia – Prof. Andrzej Kokowski – wykład / BarBara Infopunkt / ul. Świdnicka 8c
KAMIENICA RYNEK 25
▶ 24-29.05 / wtorek-niedziela / godz. 10.00-21.00
Lublin – Miasto Inspiracji – Punkt Informacyjny / parter
Eastreet – wystawa fotografii / parter
Wystawa najlepszych plakatów kulturalnych Lublina / I piętro
▶ 25-29.05 / środa-niedziela / godz. 10.00-21.00
Leszek Mądzik – Negatyw / I piętro
▶ 26.05 / czwartek
19.00 – Pogrom w przyszły wtorek, Marcin Wroński – czytanie performatywne, reż. Łukasz Witt-Michałowski / I piętro / bezpłatne wejściówki
▶ 27.05 / piątek
18.00 – Fotografia lubelska: Marcin Sudziński, Tomasz Kulbowski, Lucjan Demidowski, Joanna Zętar / spotkanie
21.00 – W nowym kinie – Kinoteatr Projekt / Poławiacze Pereł Teatr Improv / I piętro / bezpłatne wejściówki
▶ 28.05 / sobota
Wieczór z lubelskim dokumentem / bezpłatne wejściówki
17.00 – Magiczne miasto, reż. Natasza Ziółkowska-Kurczuk / Rynek 25 / I piętro
18.00 – Granatowy zeszyt, reż. Natasza Ziółkowska-Kurczuk / Rynek 25 / I piętro
19.30 – Zawód fotograf, reż. Natasza Ziółkowska-Kurczuk / po projekcji spotkanie z reżyserką, prowadzenie: Maciej Gil / Rynek 25 / I piętro
▶ 29.05 / niedziela
Wieczór z lubelskim dokumentem / bezpłatne wejściówki
17.00 – ...wpisany w Gwiazdę Dawida – krzyż, reż. Grzegorz Linkowski / Rynek 25 / I piętro
17.30 – Marsz żywych, reż. Grzegorz Linkowski / Rynek 25 / I piętro
18.30 – Wybaczyć wszelkie zło, reż. Grzegorz Linkowski / Rynek 25 / I piętro
19.30 – …bo jestem stąd, reż. Grzegorz Linkowski / po filmie spotkanie z reżyserem, prowadzenie: Maciej Gil / Rynek 25 / I piętro
17.00 – The Hideout / Kryjówka, reż. Paweł Passini – neTTheatre / piwnica / bezpłatne wejściówki
20.00 – The Hideout / Kryjówka, reż. Paweł Passini – neTTheatre / piwnica / bezpłatne wejściówki
Na wszystkie wydarzenia na ul. Szajnochy – wstęp wolny;
Na wydarzenia w Kamienicy Rynek 25 bezpłatne wejściówki – do odebrania w punkcie informacyjnym od 24.05.
Punkt informacyjny – Rynek 25, będzie działał w godz. 10.00-21.00
---------------
Koalicja Miast 2016, to pierwszy projekt współpracy kulturalnej miast, które ubiegały się o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury. Współpraca ma na celu prezentacje kulturowe Gdańska, Katowic, Lublina, Łodzi oraz Poznania i Szczecina skupione na najbardziej charakterystycznych dla nich narracjach kulturowych oraz na tym, co stanowi o ich genius loci.
Wrocław jako Europejska Stolica Kultury 2016 stanie się sceną, na której spotkają się pomysły i praktyki z każdego z miast koalicji. Inicjatywa ta stwarza nowe możliwości w zakresie wymiany kulturalnej pomiędzy miastami, promowania lokalnych artystów, tworzenia wspólnych projektów artystycznych i kulturalnych.
-----------
Organizator: Wrocław 2016 Europejska Stolica Kultury
Sfinansowano ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Współorganizatorzy: Narodowe Forum Muzyki, Impart
Partner strategiczny: KGHM
Anaru - Pią 27 Maj, 2016 00:00
Aaa! Zapomniałam, faktycznie!
Tylko muszę zlokalizować Szajnochy
Jeszcze na to sie zamierzam wybrać
https://www.facebook.com/events/130173357389720/
trifle - Pią 27 Maj, 2016 10:20
No to Szajnochy jest bliziutko, wiesz gdzie biblioteka uniwersytecka koło kina Nowe Horyzonty? Taki budynek po drugiej stronie ulicy, z wieżyczkami? Na Szajnochy jest wejście do Zaułka Solnego (z tą nową obrzydliwą bramą jak cmentarną).
Anaru - Pią 27 Maj, 2016 12:42
| trifle napisał/a: | | No to Szajnochy jest bliziutko, wiesz gdzie biblioteka uniwersytecka koło kina Nowe Horyzonty? Taki budynek po drugiej stronie ulicy, z wieżyczkami? Na Szajnochy jest wejście do Zaułka Solnego (z tą nową obrzydliwą bramą jak cmentarną). |
Aaa, to tam jest Szajnochy , bo nazwę znałam, ale ulica mi umknęła
Zaułek Solny pokazałam ostatnio Agn w Noc Muzeów, była zachwycona *umyka kurcgalopkiem przed kapciem*
Dla nie kojarzących miejsca i sprawy: w zeszłym roku przeprowadzone "rewitalizację" Zaułka Solnego
Jak tu przyjechałam to brama i ogromna cudna wierzba rosnąca nad nią wyglądała tak:
To było jedno z moich absolutnie ukochanych, niesamowicie klimatycznych miejsc we Wrocławiu
W zeszłym roku dorwała się do niej pani konserwator i wbrew chęciom architekta, który proponował znacznie mniej inwazyjne przeróbki, zbliżone w stylu do dawniejszego
nakazała zrobić coś takiego
Teraz brama wygląda "estetycznie i neutralnie", wierzba jest okastrowana, a ludzie w proteście zaczęli palić pod bramą znicze, bo im się skojarzyło cmentarnie
W nocy to cudo jest podświetlone
http://wroclaw.tvp.pl/230...cmentarna-brama
Ludziom się tak spodobało, że teraz chcą rewitalizacji Ratusza
Tu więcej na ten temat:
http://www.bryla.pl/bryla...-wroclawiu.html
http://wroclaw.wyborcza.p...mat.html#sondaz
http://wroclaw.eska.pl/ne...o-zdjecia/87556
Barbarella - Pią 27 Maj, 2016 12:59
Jedna wielka masakra.
BeeMeR - Pią 27 Maj, 2016 14:06
| Anaru napisał/a: | Ludziom się tak spodobało, że teraz chcą rewitalizacji Ratusza | masakra
trifle - Pią 27 Maj, 2016 14:08
BeeMeR, to przecież żarty Nie wiem, czy komuś się ten Zaułek Solny podoba. Koszmar jakiś.
Anaru - Pią 27 Maj, 2016 14:17
Z Ratuszem żarty, internet zareagował, bo straszne wrzaski były po "rewitalizacji" Zaułka. I co? I nic. Chociaż już były i protesty i petycja o odwołanie konserwator i nawet protesty konserwator wojewódzkiej...
Teraz na Ostrowie Tumskim budują Bardzo Biały Budynek , który świeci po oczach i odbija od pozostałych stonowanych i ceglastych budynków pasując do nich naprawdę jak wół do karety.
http://www.gazetawroclaws...godzil,9980530/
http://www.radiowroclaw.p...ji-Wroclawskiej
BeeMeR - Pią 27 Maj, 2016 14:31
| trifle napisał/a: | BeeMeR, to przecież żarty | Ależ wiem - zaułek rewitalizowany też kiedyś już widziałam - ale dalej uważam, że to architektoniczna masakra klimatycznego miejsca
Nici z moich planów sobotnich - Ania chora
Anaru - Pią 27 Maj, 2016 15:01
| BeeMeR napisał/a: | | Nici z moich planów sobotnich - Ania chora |
O szlag
Bardzo ją cos dorwało?
trifle - Pią 27 Maj, 2016 15:44
Ten biały budynek to też jakiś dramat, aż nie mogłam uwierzyć jak zobaczyłam
BeeMeR - Pią 27 Maj, 2016 18:21
| Anaru napisał/a: | O szlag
Bardzo ją cos dorwało? | Trudno powiedzieć którą z nas bardziej i czy to samo
Ona ma tylko (i oby nie więcej) gorączkę do 38,5 - ja bez gorączki ale z zapaleniem oskrzeli, znowu
Anaru - Pią 27 Maj, 2016 18:52
| trifle napisał/a: | Ten biały budynek to też jakiś dramat, aż nie mogłam uwierzyć jak zobaczyłam |
Prawda, że okropny? Mam wrażenie, że konserwator to jakaś ślepa jest i kompletnie pozbawiona choćby odrobiny gustu
Anaru - Sob 11 Cze, 2016 22:35
Żałuję, że nie udało mi się dziś pojechać na wieczorne widowisko Flow nad Odrą, ale przynajmniej moge sobie obejrzeć w necie na bieżąco (w tym momencie idzie)
https://www.youtube.com/watch?v=XfKOtLCOcd8
Anaru - Pią 01 Lip, 2016 15:08
Polsko-Koreański Festiwal Harmonii w Krakowie
Wstęp wolny!
2 lipca (sobota) o godz. 17.00 Opera Krakowska stanie się sceną wielobarwnej prezentacji kultury koreańskiej. W programie Polsko-Koreańskiego Festiwalu Wymiany Kulturowej przewidziano pokazy K-pop, Taekwondo i Buchaechum oraz degustację kuchni tego kraju, a także… występy krakowskiego zespołu pieśni i tańca w tradycyjnym polskim repertuarze.
Program Polsko-Koreańskiego Festiwalu Harmonii będzie składał się z dwóch części. W części pierwszej prezentowane będą elementy kultury koreańskiej, tj. tradycyjne koreańskie stroje ludowe, gry, sztuka zdobienia paznokci, malowania twarzy itp. W drugiej części, poświęconej także kulturze polskiej, odbędą się występy krakowskich uczniów, którzy uczestniczyli we wspólnych zajęciach z Koreańczykami. Oprócz koncertu i pokazu tańców K-pop oraz Buchaechum, zaprezentują elementy sztuki walki Taekwondo oraz Nanta. W Operze staną również stoiska z koreańskimi pamiątkami i materiałami promocyjnymi.
Na początku lat 90. ubiegłego stulecia, absorbując elementy różnych gatunków muzyki. To mieszanka modnej zachodniej muzyki i wysokoenergetycznego japońskiego popu. Natomiast Buchaechum to tradycyjny taniec z pięknie i symbolicznie zdobionymi wachlarzami wykonywany przez zespoły tancerek ubrane w narodowy strój koreański Han-Bok. Wszystkie elementy tych wielobarwnych strojów są bardzo starannie komponowane. Początki powstania Han-Bok sięgają III wieku p.n.e. Jego elementy zmieniały się przez wieki, powstawały wersje damskie, dziecięce i męskie, stosowne dla poszczególnych grup społecznych. Dzisiaj Han-Bok jest dla Koreańczyków powodem do dumy, a nawet stał się tematem narodowego święta stroju koreańskiego, które zostało ustanowione w 1996 r. Zdobnictwo koreańskie jest niezwykle bogate i pełne symbolicznych odwołań do kultury i tradycji tego kraju. Nie znając bogactwa znaczeń możemy jedynie cieszyć się jego pięknem oraz wysoką jakością tkanin, z której słyną kraje azjatyckie.
http://wiadomosci.onet.pl...krakowie/lwgg8d
Anaru - Sob 02 Lip, 2016 14:15
Wrocław:
Zastanawiam się na co się przejść
Dni Kultury Muzułmańskiej
2 lipca, godz. 16.00-22.00, Muzułmańskie Centrum Kulturalno-Oświatowe, al. Kasprowicza 24, wstęp wolny
Instytut Studiów nad Islamem zaprasza serdecznie na XI edycję Dni Kultury Muzułmańskiej - Dzień Ramadanowy.
Dzień Ramadanowy – PROGRAM
godz. 16.00-19.00 Zajęcia plastyczne dla dzieci „Różne kultury – te same emocje”
godz. 17.15 Zwiedzanie meczetu podczas modlitwy Al-Asr oraz wykład imama nt. Ramadanu
godz. 18.00 Warsztaty kulinarne – pokaz przygotowania i degustacja potraw kuchni pakistańskiej
godz. 19.00 Warsztaty kulinarne – pokaz przygotowania hummusu połączony z degustacją
godz. 20.00 Wieczór poezji arabskiej
godz. 21.00 Iftar – przerwanie postu – uroczysta kolacja
Inne atrakcje:
wystawa „Szlakiem zabytkowych chińskich meczetów” – fotografie Jonathana Blooma
pokaz zdobienia henną
stoisko z baklawą i innymi tureckimi smakołykami
stoisko z arabską kawą i herbatą
stoisko księgarni muzułmańskiej „Awerroes”
Koalicja Miast dla Kultury: Poznań
1-3 lipca, wydarzenie bezpłatne
Sztuka teatralna w tramwaju, koncert operowy przed dworcem, happening o potrzebie serdeczności w przejściu podziemnym, a nawet ozdabianie zaniedbanej bramy! Poznań we Wrocławiu zagości już 1 lipca.
PROGRAM 2.07 / SOBOTA
13.00, 15.00, 17.00 – Spektakl TRANSMISJA / start ‒ plac Powstańców Wielkopolskich
14.00-17.00 – Happening PODZIEMIE SERDECZNOŚCI / przejście podziemne na placu Grunwaldzkim
15.00 / 17.00 – Spektakl WEHIKUŁ CZASU – park Staszica
18.00 – Koncert Orkiestry Kameralnej Polskiego Radia AMADEUS / Oratorium Marianum, Uniwersytet Wrocławski
Koalicja Miast to projekt miast, które ubiegały się o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury, a obecnie współpracują z Wrocławiem – zwycięzcą konkursu. Wrocław stanie się sceną, na której spotkają się najlepsze pomysły i praktyki kulturowe z każdego z miast koalicji.
Wstęp na wydarzenia bezpłatny.
Wioska Kultur na pl. Społecznym
2-9 lipca, godz. 11.00-21.00, wstęp wolny, od strony Impartu, przy ul. Mazowieckiej
Wioska Kultur to projekt, którego celem jest stworzenie klimatu wiejskiej osady w centrum miasta. Mieszkańcy Wrocławia, artyści z Pogórza Izerskiego oraz młodzi artyści reprezentujący różne kultury, zaproszą do odkrywania piękna różnorodności kulturowej
Program od 2 do 9 lipca codziennie:
w godz. 11.00- 21.00 – przewidziany jest jarmark jadła i rękodzieła. Bezpośrednio od Rolnika!
od godz. 12.00 – warsztaty kulinarne „Kuchnia naturalna”, wiklina – techniki wyplatania, wzory, przygotowanie wikliny- warsztaty nawiązujące do tradycji plecionkarstwa,
od godz. 13.00 – warsztaty cyrkowe, teatralne, muzyczne i taneczne przygotowane przez wolontariuszy z 34 krajów Europy
od godz. 16.00 – pieczenie chleba na zakwasie, warsztaty ceramiczne, ogrodnicze (w Ogrodzie Społecznym założonym przez nas wspólnie z mieszkańcami Wrocławia)
scena otwarta – warsztaty, koncerty, spektakle
od godz. 19.00 – koncerty – scena pub plac Społeczny, Przestrzeń kreatywna:
2.07 AVTOMAT
3.07 OBIEREK
Wydarzenie bezpłatne. W programie znajdą się propozycje dla dzieci, dorosłych i seniorów.
Autorami projektu są członkowie Fundacji na Rzecz Wspierania Kultur Alternatywnych i Ekologicznych, której siedzibą jest Stacja Wolimierz, znajdująca się we wsi Wolimierz u podnóża Gór Izerskich.
Kozanów – w poszukiwaniu cudownego
Kozanów – w poszukiwaniu cudownego to 19 prac artystów z Polski, Szwecji, Niemiec i Austrii – nietypowe interdyscyplinarne projekty w zwykłych, codziennych przestrzeniach, w których na co dzień funkcjonują ludzie. Każdy projekt w jakiś sposób odnosi się do historii i codzienności Kozanowa. Składa się z 19 projektów. To propozycja przede wszystkim dla mieszkańców osiedla,
Dla chętnych oprowadzani kuratorskie:
2.07 sobota
17:00 oprowadzanie kuratorskie po wystawie
21:00 projekcja filmu „Odbudowa Wrocławia
3.07 niedziela 17:00 oprowadzanie po wystawie
Oprowadzania rozpoczynają się w punkcie nr 1 przy pracy Artura Żmijewskiego. Przystanek tramwajowy i autobusowy - Modra. Obok znajduje się parking samochodowy.
http://www.wroclaw.pl/go/...nia-kuratorskie
Pożegnanie z Lunetą w ten weekend
Multimedialna instalacja połączy Berlin i Wrocław w czasie rzeczywistym. Z placu przed dworcem Friedrichstrasse będzie można zajrzeć na plac przed Dworcem Głównym PKP we Wrocławiu i wejść w interakcję w czasie rzeczywistym z mieszkańcami obserwowanego miasta. Otwarcie Lunety 9 maja.
– Sama luneta to prosty pomysł, ale technicznie trudny do zrealizowania – mówi Volkmar Umlauft, autor projektu. – Powłoka wewnętrzna lunety składa się z 60 monitorów, a końcowa ściana wewnątrz jest interaktywnym panelem, który jest połączeniem z drugim miastem. W środku znajduje się sześć kamer. Z Belina widać okolice wrocławskiego dworca, przemieszczających się ludzi i zróżnicowaną architekturę. Zobaczyć można nawet w tle Sky Tower – wyjaśnia twórca. – Natomiast wrocławianie zobaczą, jak wyglądają okolice dworca Friedrichstrasse.
– Luneta jest projektem, za pomocą którego chcemy zwrócić uwagę na potrzebę zbliżenia Polaków i Niemców – mówi Jan Wais z Biura Współpracy z Zagranicą UM. – Wpisuje się w program „Europejskie sąsiedztwo”, realizowany z okazji 25. rocznicy „Traktatu o dobrym sąsiedztwie” podpisanym przez Polskę i Niemcy.
http://www.wroclaw.pl/esk...wroclawia-wideo
trifle - Sob 02 Lip, 2016 17:53
Jeszcze jest Brave! Dwa tygodnie od wczoraj:
http://bravefestival.pl/
Będzie np. balet niewidomych, koncert głuchych i inne dziwne rzeczy Plus super filmy w DCF.
Anaru - Sob 02 Lip, 2016 18:00
Faktycznie
Muszę poobczajać terminy
Na razie rzuciłam okiem na Wioskę Kultur, jarmarku nie zauważyłam, za to burza mnie dopadła wraz z ulewą , cudnie tam grają, tak wschodnio, ale skikam teraz do meczetu
Anaru - Pią 08 Lip, 2016 20:09
Turniej Rycerski na zamku w Wojnowicach
9 lipca, godz. 13.00-19.00, Wojnowice, ul. Zamkowa 2, wstęp wolny
Turniej Rycerski o Mizerykordię Kasztelana Zamku Wojnowice to propozycja dla wszystkich na lipcowy weekend.
Program wydarzenia:
13.00 – uroczyste przybycie rycerstwa spod zamku na plac turniejowy w paku zamkowym
13.15 – przedstawienie uczestników turnieju – uroczysta salwa z bombardy
13.30-14.30 – konny turniej rycerski wraz z kruszeniem kopii
14.40-16.00 – turniej pieszy bojowy
16.15-17.00 – łowy z zamkowym sokolnikiem
17.00-17.45 – turniej łuczniczy
17.45-18.00 – pogawędki z katem, egzekucja rycerza rabusia
18.00-18.20 - pokaz tańców średniowiecznych
18.30 – bitwa o Zamek Wojnowice (ok. 30 rycerzy, damy, kat, pirotechnika, spalenie dwóch chałup)
19.00 – uroczyste zakończenie turnieju
20.00 – koncert barda Wiktora Szałakiewicza z Białorusi
http://www.wroclaw.pl/wro...darzenia#sobota
Wrocław Holi Day – Dzień Kolorów we Wrocławiu
10 lipca, godz. 17.00, Park Dinozaurów Wrocław, ul. Wróblewskiego 9 (za zoo), wstęp bezpłatny
Holi Day Poland – polska edycja najbardziej kolorowego festiwalu na świecie obejmująca 40 miast. Magia zabawy już niedługo we Wrocławiu. Baw się, obrzucaj proszkami hol we wszystkich kolorach tęczy i tańcz przy muzyce najlepszych didżejów. Wstęp bezpłatny i bez ograniczeń wiekowych.
Dodatkowe atrakcje: kolorowa wata cukrowa, kolorowe okulary nerdy, zjeżdżalnia dmuchana, 12 kolorów Holi do wyboru
praedzio - Czw 25 Sie, 2016 09:32
Zdjęcia z ostatniego weekendu, który spędziłam - jak co roku - w Będzinie: https://www.facebook.com/...533420920199620
|
|
|