To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

Agn - Sob 03 Sie, 2013 17:43

Admete napisał/a:
Tu masz o Fundacji:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_Fundacja

A to nie jest tak, że Preludium fundacji to jakiś dopisek uzupełniający? Bo mnie się coś kołacze, że podstawowy zestaw to 7 książek, a tu wychodzi mi jakieś 10...

Admete - Sob 03 Sie, 2013 19:58

Nie mam pojęcia, bo ja to czytałam w latach 80 tak jak wydawali i jak udało się kupić. Zostały mi w domu coś ze dwie części.

Tu masz dyskusję na ten temat:

http://www.wirtualnemedia...lejnosci-czytac

Tu po angielsku:

http://scifi.stackexchang...ries-be-read-in

Admete - Wto 27 Sie, 2013 14:58

Czytam sobie Joyland Kinga i stwierdzam, że co dobry rzemieślnik, ro dobry rzemieślnik...King poniżej określonego poziomu nie schodzi. Dobre czytadło na koniec lata. Historia młodego chłopaka, który przez jakiś czas pracował w wesołym miasteczku i leczył złamane serce. A przy okazji dowiedział się kilku rzeczy...
Eeva - Wto 27 Sie, 2013 15:04

O, ja też chciałam przeczytać, ale biblioteka jeszcze nie ma, a ja bez kasy. Ale dobrze, że mówisz że dobre, to postaram się jakoś upolować :-)
Admete - Wto 27 Sie, 2013 15:07

Pożyczone z biblioteki. Kasy to bym jednak na to nie wydawała, jak zresztą na żadne inne czytadło ;)
Eeva - Wto 27 Sie, 2013 15:09

Polukam, może będzie gdzieś w wersji na kindla
Admete - Wto 27 Sie, 2013 20:14

To się bardzo szybko czyta. W zasadzie wystarcza dwa wieczory. Melancholijna opowieść o dorastaniu z zagadką kryminalna i duchami w tle.
akne - Nie 01 Wrz, 2013 18:37

Admete napisał/a:
Masz swoje czy pożyczone? Moje były pożyczane od Akne, a w zasadzie od jej brata. Ciekawe czy brat je zabrał w podróże, czy zostały u Akne? Musze zapytać.

Oczywiście, że zabrał :-D Wyszarpałam od niego resztę Xanthu i Smoka, ale tylko część. A to niby opowiadanie z fantastyki to jednak książka :lol: "Śnieg świętgo Piotra". Kupiłam na allegro.

Admete - Nie 01 Wrz, 2013 19:21

A o czym Ten "Śnieg..."? Szkoda, że nie zostały u Ciebie - można by sprawdzić, czy nadal da się je czytać.
akne - Nie 01 Wrz, 2013 21:11

Admete napisał/a:
A o czym Ten "Śnieg..."? Szkoda, że nie zostały u Ciebie - można by sprawdzić, czy nadal da się je czytać.

Nie pamiętasz, jak Ci opowiadałam, że byla jakaś historia rodem ze średniowiecza o halucynogennej substancji wywolujacej wojny religijne :) ?
No to troszkę mi się przez lata pomylily wątki. Reszty nie powiem, sama możesz przeczytać.

Admete - Pon 02 Wrz, 2013 12:00

To pożyczę przy okazji.
Admete - Pią 13 Wrz, 2013 20:15

Zaczęłam powtórkę Gry Endera. Mnóstwo szczegółów zapomniałam. To naprawdę rewelacyjna powieść.
praedzio - Pią 13 Wrz, 2013 20:30

Ano. ;)
Loana - Pią 13 Wrz, 2013 20:34

Ja jeszcze nie czytałam. To jakaś jedna powieść czy druga częśc?
milenaj - Pią 13 Wrz, 2013 21:04

Mam audiobooka. Muszę nadrobić.
BeeMeR - Pią 13 Wrz, 2013 21:31

Ano rewelacyjna :serce:
Anaru - Pią 13 Wrz, 2013 21:48

Tez nadrobię chyba audiobooka, bo książki mam w Krakowie.
Admete - Sob 14 Wrz, 2013 08:32

Loano to jest pierwsza część i spokojnie można na niej poprzestać. Stanowi całość i jest najlepsza z cyklu. Mówca umarłych tez jest dobry. Pozostałych nie czytałam. Mówcy chyba nie mam...
Caitriona - Sob 14 Wrz, 2013 14:47

Skoro tak zachwalacie, to ja też poszukam tej książki :)
Yvain - Sob 14 Wrz, 2013 15:56

Świetna książka :mrgreen:
Admete - Sob 14 Wrz, 2013 19:26

Caitrii myślę, że się nie rozczarujesz. Momentami historia jest bardzo smutna i dość okrutna dla głównego bohatera. Tłumaczona jeszcze w czasach, gdy dbano o dobre przełożenie książki. Podoba mi się, że Card zrobił ukłon w stronę Ursuli LeGuin i nazwał urządzenie do natychmiastowej komunikacji ansiblem.
praedzio - Pią 21 Lut, 2014 11:47

Ojojojoj... Zwierz przeczytał "Grę o Ferrin". :lol:

http://zpopk.pl/grafomank...l#axzz2twwwASuD

Aragonte - Pią 21 Lut, 2014 16:56

O, widzę, że czytałyśmy ten sam wpis :) Wpis b. zabawny, ale refleksje okołoferrinowe i okołotfurczościowe mam ponure :?
praedzio - Pią 21 Lut, 2014 21:03

Nawet nie próbuj porównywać obu tych rzeczy. :nudelkula1_zolta:
Admete - Pią 21 Lut, 2014 21:07

No właśnie, nawet nie próbuj.