To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Kicz czy literatura ?

Marija - Pon 02 Lip, 2007 08:40

różane ciało kobiety w falach sinego morza - dobrze, że nie jadam przy kompie :? , jakoś mnie zemgliło :paddotylu: ...
praedzio - Pon 02 Lip, 2007 09:39

Alison napisał/a:
Praedziu, DAMA nie ma z takimi rzeczami najmniejszych problemów

Ups... Znaczy się ja, w przeciwieństwie do rzeczonego księżyca nie jestem Damą... :cry2:

Dobra, od dziś uczę się "łagodnie ciskać"! Strzeż się, wszelaka zwierzyno podwórkowa!

Mag - Wto 03 Lip, 2007 10:55

Pani Helena posiadała wybujałą wyobraźnie i odpowiedni zasób słów- a także umiejętność kojarzenia (albo niezaspokojone popędy wiodły ją na manowce literatury :rumieniec: )

Kaziutko :kwiatki_wyciaga:

Kaziuta - Wto 03 Lip, 2007 20:40

Dzięki, dzięki, dzięki.

Część IV do usług :hello:

Marija - Wto 03 Lip, 2007 22:24

Od natłoku różanego aż mi się zakręciło w głowie, a tu jeszcze miłość duchowa na koniec...
:olsnienie:

kikita - Śro 04 Lip, 2007 01:33

I nagle tam gdzie kaskady róż,gożdzików i bluszczów ciemnoszmaragdowych.Tam gdzie baldachimowe pinie,tam gdzie słodki aromat kwiatów bezcześci zapach słonej wody widać
wyłaniającą się z kąpieli morskiej na rozkosz słoneczną zsiniałą i lekko pomarszczoną od długiego przebywania w głębi wód szmaragdowych Afrodytę. I nici z wyznań najszczerszych, bo czyż romantycznym jest wyznawanie uczuć serdecznych w towarzystwie pomarszczonych bogiń ?Szczęście,szał i rozkosz odczuwało sie tu plastycznie wraz z bujnym temperamentem południa a im biednym kochankom miłość duchowa wystarczyć musiała,gdyż przemoknięta bogini na złocistym brzegu osuszyć chciała swe pokryte kropelkami wody i srebrzące sie od soli ciało oraz krem nawilżający zrobiony z płatków kaprifolium i białych magnolii wklepać w swa boską skórę.

Marija - Śro 04 Lip, 2007 07:40

:oklaski: :rotfl: :rotfl: :rotfl: [post bezwartościowy intelektualnie] :love_shower:
Mag - Śro 04 Lip, 2007 09:55

Jestem oszołomiona ta ilościa kwiatów różnokolorowych i natłokiem roślinności :excited:

Kaziutko :kwiatek:

BeeMeR - Śro 04 Lip, 2007 10:05

:rotfl: :rotfl: :rotfl: różospady!!! :paddotylu: :paddotylu: :paddotylu: :excited: :excited: :excited: :banan_Bablu: :banan_czerwony: :banan: :banan_czerwony: :banan_Bablu:
Admete - Śro 04 Lip, 2007 13:02

:-D Pomarszczona bogini - pewnie się jej sól morska wżarła w skórę. Te alabastry i srebrzystości nieprzyzwoicie uduchowione.
asiek - Śro 04 Lip, 2007 22:57

Podczas lektury wprost szczęście, szał i rozkosz odczuwam plastycznie . :wink:

Kaziutko, :kwiatki_wyciaga:

Admete - Śro 11 Lip, 2007 11:50

Informuję damy, że w sobotę w programie 2 tvp o godzinie 11.50 będzie Trędowata ze Starostecką :-)
Marija - Śro 11 Lip, 2007 12:05

Admete napisał/a:
Informuję damy, że w sobotę w programie 2 tvp o godzinie 11.50 będzie Trędowata ze Starostecką :-)
O matko ty moja, i ORDYNATA sobie obejrzymy :love_shower: ! Stefcię się zasłoni gazetą, tę lebiegę nieszczęsną .
Alison - Śro 11 Lip, 2007 12:16

Ja tam się najbardziej cieszę na Idalkę, pannę Ritę i hrabiego Trestkę "panno Rito kocham panią!"

Co nie znaczy, że na ordynacie na koniku z uzdeczką i z białemi różami w garści, oka nie uwieszę :roll:

Admete - Śro 11 Lip, 2007 12:21

Spróbuje obejrzeć kawałek :-)
Alison - Śro 11 Lip, 2007 12:32

Admete napisał/a:
Spróbuje obejrzeć kawałek :-)

Spróbuj, bo to sie głównie do ogladania nadaje. Głos możesz sobie z czystym sumieniem wyłączyć. Szczególnie jak StaraTeczka pojękuje przy pianoforte :paddotylu:

Marija - Śro 11 Lip, 2007 12:59

"StaraTeczka" :rotfl:
StaraTeczka miała niesłychanie wytuszowane rzęsy, ufff...No i nie blondynka.

Tu ładne jednakowoż zdjęcie TRĘDOWATA (1976)

Alison - Śro 11 Lip, 2007 13:26

On i owszem ładnisty. Ona wygląda jak mumia Tutenhamona w loczkach i we wianuszku z kwiatków pomarańczy :zalamka:
Kaziuta - Śro 11 Lip, 2007 14:20

A ja miałam wczoraj w ręce w Makro "Trędowatą" na DVD i poskąpiłam tych 30 zł :(
Teleszyńskiego obejrzę z niekłamaną ochotą. To był mój idol men w ogólniaku. :mrgreen:

Gosia - Śro 11 Lip, 2007 17:12

Ja tam Starostecka lubie, chwilami faktycznie jest zbyt afektowana, ale stanowi fajna pare z ordynatem. Teleszynski oczywiscie boski (w tym filmie). :mrgreen:
Swietna Kownacka z Fronczewskim i niezla Baranska (bardzo zabawna scena gdy oglada jakies paraerotyczne czasopismo i spoglada na lokaja :rotfl:
W tym filmie jest kilka kultowych tekstow, typu:
"Nie wiem jak mozna dobierac dwa razy, bierze sie tylko raz dla zaspokojenia apetytu". ;)
albo:
"Caly swiat jest oburzony!" :mrgreen:

Kaziuta - Śro 11 Lip, 2007 21:42

A Barscy ?! :mrgreen:
Kaziuta - Śro 11 Lip, 2007 21:50

Miłosnych uniesień Czcicieli Szatana częśc V :kwiatek:

Admete - Śro 11 Lip, 2007 22:02

Po każdej stroniczce tego tekstu spazmów dostaję ;-)
Kaziuta - Śro 11 Lip, 2007 22:11

A wyobraź sobie co będzie dalej. :excited:
Ja padłam jak dojechałam do finału. :thud:
Tego co przeczytałam nie byliby w stanie wymyśleć najstarsi górale, a Helenka potrafiła. I za to ja kocham. :serce:

Mag - Czw 12 Lip, 2007 08:38

Mocny kawałek o otmętach i marsach - a w jakim momencie urwany :excited:

Pani Helenka rozbudza mą wyobraźnię :rumieniec:

Dzięki Kaziutko :kwiatki_wyciaga:

Po takiej lekturze wszystko nabiera odpowiednich proporcji :wink: