Seriale - Księgarnia pod dwunastką
Admete - Śro 05 Lip, 2017 19:31
Czytam sobie wątek Secret forest na soompi, ostatnio jakoś szybko przyrasta. Na razie nie oglądałam 14 odcinka FMW w całości, obejrzę sobie hurtem trzy w przyszłym tygodniu, tak na koniec.
Agn - Śro 05 Lip, 2017 19:42
A u mnie intryga sobie trwa w najlepsze. Brat bohaterki przekazał zatrutą szkatułkę (nie wiedział, że jest zatruta) seniorowi rodu, ten umarł od trucizny, a i braciszek miał symptomy otrucia. Nasz bohater (książę z BBJX) w związku z tym zabija brata bohaterki, ona oczywiście to widzi.
Trochę to bez sensu. Mógł najpierw prześledzić sprawę, dlaczego ta szkatułka, skąd ją ma etc. A teraz bohaterka go znienawidzi i tyle z tego będzie. Ech...
BeeMeR - Śro 05 Lip, 2017 19:56
Musiałam zdemontować komputer Jumongowy na czas remontu, chlip. Ostatnie 20 odc. obejrzę sobie nie wiem kiedy. Na razie podciągnę segukowo co innego - pewnie Sassy Girl (tłumaczenie chyba zdechło na 15 odc.), w Prawnikach dotarłam do drugiego ładnego wyznania - tym razem twarzą w twarz, tudzież wymiany niebieskiego krawata od Drugiej na czerwony od Pierwszej . Druga jest faktycznie kiepską postacią - skupioną na ciągnięciu pana do siebie choć wie, że go interesuje inna - takich "drugich" nie lubię.
Pan od wypadku pogodził się z żoną - tak jak sądziłam
Nagranie wideo wykazało, że to był wypadek
Trzykrotka - Śro 05 Lip, 2017 21:16
| BeeMeR napisał/a: | | Agn napisał/a: | I kurde jak to jest?! Jednym fani błogosławią, a na innych psy wieszają za randkowanie w swej bezczelności. | Toż to chyba podstawy: OTP dramy ma zawsze błogosławieństwo (jeśli jest wolne), a wręcz czasem niektórzy fani mają pretensje, jeśli nic między nimi nie ma naprawdę, skoro na ekranie wypadają razem tak dobrze
Nie OTP, a zwłaszcza Pierwszy z Drugą, którą filmowo odrzucił? Jak ona śmie No i on |
Ano dokładnie Song Song Couple od dawna wyznaczona była przez fanow do randkowania, a i to oboje aktorzy zwrócili się do własnych fanów z prosbą o wspieranie ich decyzji i przeprosinami (pokłon w pas był w nich widoczny), że zawiadamiają o swoim szczęściu tak późno i że nie informowali o zaręczynach Ale myślę, że generalnie ludzie będą ich wspierac, a ja zrobię sobie powtórkę z 3/4 Kropek (1/4 z końcówki nie przyjmuję do wiadomości). Jedno jest pewne - jeśli ta para będzie miała dzieci, to strach się bać, jakie cuda wyjdą z mieszanki tak ładnych genów. Bo nawet jeśli weźmiemy poprawkę na jakieś operacje plastyczne, to oboje urodziwi są nad podziw.
BeeMer gdybyś wzięła się za MSG, to pooglądałybyśmy razem
FFMW 13-14
Końcówka i nagle ogłuszony Dong Man złamała mi serce. Naprawdę, oby to nie było na zawsze. Odwiezienie blond padalca do szpitala nic tu nie zmienia, Dong Man ma być zdrowy i walczyć (jeśli tak chce) jeszcze długie lata.
To moja drama na dobry humor i pocieszenie. Mam nadzieję, że nic bardzo złego nikomu się nie stanie. Eksowa Donga Mana ma zapewne depresję; nie mówię, że to lekka choroba, ale wolę to niż raka. Jej przeprowadzka do Namil Willa to zapewne finansowa konieczność a nie kaprys. Bardzo cieszy mnie współczujące serce Ae Ry, które obejmuje nie tylko Sul Hee i Dong Mana, ale i ajummę - landlady i eks-rywalkę.
Ajumma ma rzeczywiście dużą niespodziankę w zanadrzu - będzie szok, jak sprawa wyjdzie na jaw. Bardzo podobał mi się w tych odcinkach Cordon. Niewiele miał scen, ale zagrał je tak, że zostawał w pamięci.
Scena z ojcami - coś wspaniałego. Jak ja rechotałam, kiedy Dong Man usiłował wypłoszyć ich z szafy, a Ae Ra odciągnęła go tłumacząc sytuację. "A, więc to jest ta kobieca intuicja - bezcenne"
Uwielbiam tę parę, ich rozmowy, ich kłótnie, troske o siebie nawzajem, ich nieskończone przytulaski, całusy małe i całkiem poważne i to, jak ślicznie zamienili się ciuchami i że tak zwyczajnie zachowywali się "po." Nawet to, jak Dong Man "pożyczył" Ae Rę od Sul Hee - szczerze i bez owijania w bawełnę było bezcenne. Niech mi ich nie krzywdzą, błagam.
Lookout jest w stanie wybić mnie skutecznie ze snu, nawet po wejściu na galerię na Sokolicy i Czerteziu. Paluchy gryzę z nerwów, bo naprawdę do końca nie wiadomo, kto w końcy zatrumfuje. Prokuratorski bandyta jest zabezpieczony na wszystkie strony, pani kongreswoman tylko oczekuje, a niczego nie daje, nasza czwórka, nawet przy wsparciu prokuratora Kima może nie dać rady. Wczoraj, kiedy młodociany pomiot szatana, Si Wan, zamykał córkę policjantki, Gosia zanurkowała pod kołdrę i odmówiła dalszego oglądania. Wcale się nie dziwię.
Agn aż żałuję, że cię na tę chińską mordownię napuściłam - rzuć, nie oglądaj, to jakiś koszmar
Agn - Czw 06 Lip, 2017 06:16
| Trzykrotka napisał/a: | | Agn aż żałuję, że cię na tę chińską mordownię napuściłam - rzuć, nie oglądaj, to jakiś koszmar |
Ale ja czekam chwili, kiedy nasz 14. książę zacznie coś robić, a nie tylko okazjonalnie pojawiać się w bieli. Może doczekam tej chwili.
Admete - Czw 06 Lip, 2017 07:03
Trzykrotko na soompi prorokują, że Do Han ( jesli przeżyje ), to dostanie najmniej 10 lat więzienia...Troszkę dużo Oby się pomylili i na przykład wypuszczą go po 5 za dobre sprawowanie...No ciekawa jestem, co się stanie potem. Może jednak obejrzę FMW, ale bez końcówki 14 odcinka. Ale najbardziej czekam na Forest. Może ja sobie objerzę Horse doctor tylko po to, żeby oglądać Cho Seung Woo? Będę przewijać sceny bez niego
Trzykrotka - Czw 06 Lip, 2017 08:35
Na 10 lat raczej nie zasłużył... Zaniechanie? Dobry adwokat mógłby go wybronić, gdyby tylko Do Han chciał takiej obrony. To prawo jest idiotyczne, że ściganiem na przykład Bo Mi za pomoc uciekinierów. Ta udowodniona pomoc jest raczej dyskusyjna, a na dziewczyninę nasyłają iluś policjantów. Bez sensu.
Mam nadzieję, że szybko uwolnią ostatnią ofiarę Si Wana. Dziś planuję oglądać dalej.
Wczoraj zapuścilam MSG - książę wrócił do Chin, a księżniczka radośnie robi słodkie oczy do uczonego, z wzajemnością. Miłe i niezobowiazujace...
Agn to daj znać, jak tam 14 książę.
BeeMeR - Czw 06 Lip, 2017 08:43
Co do FMW - też wolę depresję niż raka, a także głuchotę (chwilową, tylko taką przyjmuję do wiadomości ) niż rozstanie w powodu np. wyjazdu na studia, czy odejścia "dla dobra tego drugiego" i innych częstych dramatoz przedfinałowych. FMW póki co bardzo dobrze mi się ogląda, nie mam syndromu zmęczenia materiałem - i bardzo dobrze.
| Trzykrotka napisał/a: | | Nawet to, jak Dong Man "pożyczył" Ae Rę od Sul Hee - szczerze i bez owijania w bawełnę było bezcenne | Bardzo ładna scena, czysta kurtuazja, bo są dorośli i mogą robić co chcą, ale biorąc pod uwagę długotrwałą przyjaźń piękny gest.
Btw. jak zerknęłam na soompi to widziałam uwagi, jak to niektórych drażnią zakazy landlady względem zachowania w jej willi - że jak tak można dorosłym ludziom zakazywać/nakazywać co mogą robić ze sobą a co nie - przyznam, że dla mnie to nie był żaden problem - potraktowałam to dokładnie tak, jak pouczenia mojego ś.p. Dziadzia 20 lat temu, bym poszła na spotkanie PSL i poznała jakiegoś miłego rolnika - tj. puściłam mimo uszu
Drugą uwagę widziałam względem "zachowania AR wobec przyjaciół, szczególnie DongMana" - że niby się rządzi = mnie to też nie wadzi - tj. ważniejsze dla mnie jest, jak osoba "rządzona" sobie z tym radzi, a Dong Man pierwszorzędnie umie sprowadzić AR do parteru, i nie mam na myśli tylko tej sytuacji
Odnośnie tej sceny, to tekst "tak cię kocham że nie strzymam" brzmiał mi trochę jak zwyczajowy podryw, niezależnie od stażu znajomości i zaangażowania uczuciowego bohaterów, niemniej potem to, że "teraz kocham cię znacznie bardziej" był bardzo ładny
Dong Man nie da się nabrać na żadne skuczenie "AR chce to czy tamto", nie jest już jej podnóżkiem i dobrze o tym wiedzą oboje A że AR ma szorstką na zewnątrz naturę to w niczym nie przysłania jej szczerego i wielkiego serca dla przyjaciół - btw. podobała mi się scena, gdy "zabrakło" czwartego jajka dla Pracusia i gdy Dong Man powiedział, że też bierze stronę SH - choćby z przyjaźni.
Trzymam kciuki za ostatni tydzień
BeeMeR - Czw 06 Lip, 2017 10:29
Prawnicy 8 się dogadali wreszcie kto kogo naprawdę lubi - w sali sądowej i na odpowiednim krzesełku do przesłuchań nie można skłamać
wróciłam więc do My Sassy Girl 15 - ci się dla odmiany rozstali tj. księżniczka kazała się panu nie mieszać więcej do swoich spraw. Dra,ma dalej jest piękna wizualnie
acz faktycznie nieangażująca emocjonalnie.
Admete - Czw 06 Lip, 2017 10:37
| Trzykrotka napisał/a: | | Na 10 lat raczej nie zasłużył... |
A doszłaś już do wyznania Do Hana w sprawie córeczki Soo Ji? Wyciek informacji z prokuratury to tez nie jest drobna rzecz. Poza tym Do Han pod wpływem poczucia winy twierdzi, że on kierował wszystkim odnośnie działań byłej policjantki.
Admete - Czw 06 Lip, 2017 12:16
To obejrzałam FMW i nie chcę, żeby coś się Song Manowi stało na dłuższą metę. Buuuu...I nie wiem w końcu zupełnie, kim jest Hwang Bok Hee. Mam nadzieję, że pozamykają wszystkie wątki jak należy.
Trzykrotka - Czw 06 Lip, 2017 13:19
Widziałam, jak Do Han zrzucił z siebie ciężar poczucia winy. Podoba mi się, że jego żal jest szczery. Nie wiem, może należy mu się i 10-letni wyrok, ale żal byłoby mi widzieć go za kratkami. Życie zemstą nie jest życiem. Przydałoby się, żeby mógł pożyć jak normalny młody chłopak, aczkolwiek wiem też, że kara musi być. Nie wiem, czy end będzie happy w tym przypadku - i policjantki i prokuratora- świadka koronnego.
Landlady to chyba jakaś wspólna miłość obu panów ojców i - czyżby? - matka Dong Mana? Scena z cukierkiem mogłaby o tym świadczyć i słowa Nam Ila o psie i dziecku. Nam Il nie jest jej biologicznym synem, ewidentnie. Co do jej pouczeń i zakazow to dokładnie, jest tak, jak mowi BeeMeR Mnie babcia śp zawsze zachęcała do chodzenia na wesela, żebym "starą panienką nie została" - może trzeba było słuchać, wśród kawalerów do wzięcia był właściciel największych polskich pól lawendowych, o których tyle teraz się trąbi Ale mam nadzieję, że pouczenia landlady nie będą miały smutnego finału.
Admete - Czw 06 Lip, 2017 13:39
No właśnie czyżby była matką Dong Mana? Też nie chce Do Hana widzieć za kratkami No zobaczymy. Zaczęłam Horse doctor. To znaczy kiedyś już miałam obejrzany jeden odcinek, a teraz kilka dziecięciowych obejrzałam w skrócie. Cho Seung Woody ze szczeniaczkiem A i rozbawiła mnie księżniczka żądająca od królewskich weterynarzy, żeby zajęli się jej drogocennym kotkiem. Aragonte i Trzykrotka by doceniły jej wysiłki. Może nie będzie tak źle. Klasyczny seguk powinien mi przypaść do gustu.
Aragonte - Czw 06 Lip, 2017 13:56
Admete, a możesz wrzucić parę odcinków Horse Doctor wiesz gdzie?
BeeMeR - Czw 06 Lip, 2017 14:29
| Trzykrotka napisał/a: | | Mnie babcia śp zawsze zachęcała do chodzenia na wesela, żebym "starą panienką nie została" | Pamiętam też, że mnie albo Anię (na zasadzie "która chętna" a nie była żadna ) Dziadzio próbował też swatać z kawalerem lat około 40 - miał malucha (auto) tyle pamiętam z opisu, do poznania nie doszło, bo dwudziestokilkuletniej mnie kawaler 40-letni wydawał się podstarzały albo i wręcz i "stary"
Admete - Czw 06 Lip, 2017 14:58
Aragonte spodoba ci się, bo dużo zwierzątek - kotek biały śliczny, konie i inne stworzenia duże i małe Ale dopiero od końca 6 odcinka, wcześniej są dzieciowe, które w dużym stopniu przewinęłam Mnóstwo znajomych twarzy tam widzę.
Agn - Czw 06 Lip, 2017 19:44
A jeśli spytacie, co w mojej chińskiej mordowni - 14. książę powiedział bohaterce, że życie sług jest niewiele warte, więc co on się będzie przejmował, że zabił niewinnego faceta. Poza tym jej siostra trafiła do części domostwa zwanej "Jille Pavilon", która sieje postrach wśród młodych służących. Jak się okazuje - słusznie. Wraz z innymi młodymi służkami padła ofiarą starego dziada, który lubi mordować młode służące. Scena nie jest dosadna, ale zdzierał z nich ciuchy jakby przed pozbawieniem życia jeszcze lubił się inaczej zabawić. Bohaterka wraz z innymi siostrami opłakuje jej śmierć, a potem tak jakoś wyszło, że wredna małpiszonica, która dyrygowała służącymi w sumie dzięki nim traci życie. Ktoś to ukradkiem widzi, ale nie wiem kto.
Zaczynam się męczyć. Nic się innego nie dzieje, tylko zbiorowo ludzi mordują (ewentualnie szlachciurę w pojedynkę otrują). Główni bohaterowie zaś rozczarowują. On pojawia się co jakiś czas w bieli i z jedną miną i rzadko cokolwiek mówi, ona milczy, patrzy i też ani jej mięsień na twarzy drgnie.
Jeszcze jeden odcinek i chyba się poddam. Ileż można czekać, aż chłop COŚ zrobi?
PS Takiego ma ptaszka:
Wcale nie wygląda sztucznie. I wcale nie wydaje z siebie głosu jak z telefonu komórkowego.
Edycja: Źródełko wyschło! Idę sprawdzić, czy na drugim dorzeczu też ktoś tamę postawił...
Admete - Czw 06 Lip, 2017 20:20
No niestety podstawowe źródło od wczoraj nie działa. A ja się coraz lepiej bawię przy Horse doctor.
Agn - Czw 06 Lip, 2017 20:35
O, to fajnie. Pamiętam swego czasu Zooshe obejrzała tę dramę tylko dla Cho Seung Woo. Nie była nią, o ile pamiętam, zachwycona, ale może to kwestia gustu, a nie złej dramy. Oglądaj, mam nadzieję, że będziesz się przy niej cały czas dobrze bawić.
W Mordowni (to chyba powinien być zastępczy tytuł) konkurs wśród darowanych Białemu służek. Wygrana będzie jego sypialnianą. I jeśli się dobrze wyraził - będzie musiała z nim spać. Serio, drama jest lekko przerażająca w tym dręczeniu służby.
Jeszcze jeden mam problem z Mordownią - słabi aktorzy. Główny młody zły ma podobny typ urody jak He Xia z Generał i ja - na tym podobieństwa się wprawdzie kończą, ale mimowolnie ich porównuję. Ten aktor jest beznajdziejny. Robi jakieś karykaturalne miny, usta tak wykrzywia, że mnie mięśnie twarzy bolą od samego patrzenia. Z He Xia było inaczej - to była porąbana postać, ale miała swoje warstewki. Aktor sprawił, że wydawał się całkiem wiarygodny. A ten? Pfffhhh...
Trzykrotka - Czw 06 Lip, 2017 22:37
Agn, poddaj się honorowo. Przecież nie sposób czegoś takiego oglądać. A i czasu szkoda na sadystyczny scenariusz i złe aktorstwo. Gosia twierdzi, że generalnie Chińczycy po początkowym hardkorze mają niezłe scenariusze, ale kiedy mi czasami coś opowiada, to niekoniecznie jestem przekonana, czy ma rację
Agn - Czw 06 Lip, 2017 22:41
Na razie drama się uspokoiła i obecnie nasza bohaterka robi za służkę i handryczy się z innymi nadętymi słuzkami (a raczej głównie z jedną niezaspokojoną służką, która kiśnie z zawiści, oraz jej popleczniczkami w liczbie mnogiej - ale spoko, panna łoi je aż miło). Nasz Biały (czyli 14. książę z BBJX) chyba zaczął szkolić bohaterkę na wojowniczkę. Szkolenie jest bezpardonowe, ale panna, myślę, sobie poradzi. A jakie zapasy mieli w sypialni, fiu fiu! Nie, nie takie, o jakich pomyślałaś.
Jestem na etapie 6. odcinka, a mam 10 póki co. Obaczym. Jak mnie zmęczy na amen, to wywalę, ale że w momencie ostatniej szansy drama spokorniała, to pojechałam dalej.
Złego jakby mniej, tego co trzeba za to o wiele więcej i nawet ma rolę mówioną.
BeeMeRek, założę się, wytknęłaby jeszcze, że główna panna ma brązowe włosy i odrosty (i nie wygląda w tym najszczęśliwiej), a wredna służka różowy manikiur.
Oglądam dalej. Może to i zakrawa na masochizm, ale po morderczym wstępie drama ma szansę rozwinąć się w coś ciekawego.
Edycja: No tak, Biały ją testuje ile wlezie. Postawił pannę w jakimś pokoju ćwiczebnym, główki rzygaczy atakują ją strzałami, a on zarządził 6 godzin walki ze strzałami i sobie poszedł. Po 6 godzinach wrócił - panna się nawet nie zasapała, strzały zaś chyba się rozpuszczają, bo po 6 godzinach zasypywania jej powinna już móc sobie z nich zrobić posłanie.
Ale to nie koniec, teraz włączył jej więcej rzygaczy i, kurczę, baw się dobrze, mała. Spooooko, panna nie jest ani troszkę zmęczona, zasuwa sobie.
Edycja 2: Och, a teraz po wiedźmińsku stoi na kołku. Tylko nie po wiedźmińsku Biały je gra na fleciku. Spoko, może chwilowo robić za Jaskra.
Aragonte - Pią 07 Lip, 2017 00:02
| Agn napisał/a: | | O, to fajnie. Pamiętam swego czasu Zooshe obejrzała tę dramę tylko dla Cho Seung Woo. Nie była nią, o ile pamiętam, zachwycona, ale może to kwestia gustu, a nie złej dramy. Oglądaj, mam nadzieję, że będziesz się przy niej cały czas dobrze bawić. |
Myślę, że Zooshe ogółem nie przepada za segukami, to też rzutowało.
Ja spróbuję tego Horse Doctor Na razie zanabyłam trzy odcinki, od szóstego, bo chyba tam dzieci dorastają i pojawia się CSW ale dziś raczej już nie zdążę niczego obejrzec - wróciłam masakrycznie późno i nie mam siły.
Agn - Pią 07 Lip, 2017 00:08
Słusznie. Dziś połóż się do łóżka spać i trochę pośpij.
Ja też już się kładę spać, wyłączyłam chińszczyznę. Dobranoc!
BeeMeR - Pią 07 Lip, 2017 06:40
| Agn napisał/a: | BeeMeRek, założę się, wytknęłaby jeszcze, że główna panna ma brązowe włosy i odrosty (i nie wygląda w tym najszczęśliwiej), a wredna służka różowy manikiur. | Włosy owszem, ale na pazury nie zwracam większej uwagi Nie przeszkadzają mi nawet gwiazdkowe/klejnotowe przyklejki, które by mnie wnerwiały
Admete - Pią 07 Lip, 2017 06:55
| Agn napisał/a: | | Nie była nią, o ile pamiętam, zachwycona, ale może to kwestia gustu, a nie złej dram |
Na pewno gustu, bo mój i zooshe gust pokazowo się rozjeżdża. To jest taki klasyczny seguk, jakie jeszcze kilka lat temu robiono. Scenarzystka napisała tez waszego Hwajunga. Pewnie trochę poprzewijam, ale główną parę oglądam w całości. Dziewczyna to Królowa Seon Deuk. Aragonte zarys pierwszych odcinków. Ogólnie rodzina chłopaka granego potem przez Seung Woo zostaje zabita i zdegradowana, bo ojca-lekarza oskarżono o otrucie księcia - to czasy króla Injo ( XVII wiek ). Chłopiec ocalał, bo zamieniono go z dziewczynką zwykłego człowieka, za zgodą tego człowieka. Dziewczynka ląduje jako służąca, potem ucieka i w przebraniu chłopca włóczy się po mieście z innymi bezdomnymi dziećmi. Chłopiec mieszka z przybranym ojcem na uboczu, ale ucieka do miasta i tam poznaje dziewczynkę. Oboje są świadkami morderstwa i muszą uciekać. W efekcie ginie przybrany ojciec, a dzieci sa rozdzielone. Chłopiec trafia do gospodarstwa i zostaje weterynarzem. Dziewczynce odmienia się los, rodzina ( chłopca, nie jej tak naprawdę ) zostaje przywrócona do łask, a ona wychowuje się w domu nadwornego lekarza, który jest tak naprawdę winny śmierci księcia w przeszłości. A potem się spotykają, on jest weterynarzem, ona postanawia zostac lekarką, ale ukrywa swoje pochodzenie wśród współpracowników. Z ważnych postaci - tam jest tez lekarka, która znała ojca chłopca i wie, że dzieci zostały zamienione, ale nie zna dorosłych dzieci.
Filmik z serialu:
https://www.youtube.com/watch?v=zW1hZfrBRsc
To jest taki Klejnot w pałacu tylko z męskim odpowiednikiem i trochę później
Nowinki:
Szpinak w nowej dramie TVN:
http://www.dramabeans.com/news/
Na pewno sprawdzę.
Kim Ji Won czyli nasza Ae ra zagra razem z KMM w kolejnej części detektywa K:
http://www.dramabeans.com...-serial-killer/
Gratulacje dla niej
Pierwszy zwiastun Falsify wygląda interesująco - dostane na imieniny
https://www.youtube.com/watch?v=gi1i08Nk81Y