To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Najgłupsze książki, jakie wpadły wam w ręce

Agn - Pon 25 Lis, 2013 21:44

Nigdy nie uważałam, by Pamiętniki wampirów w wersji książkowej były mądrą książką. Uważam, że są beznadziejnie napisane i zwyczajnie w świecie drętwe.
Ale to mnie pokonało.
Pomijam książki spin-offy w postaci pamiętniczka Stefana, ale...
Dojechaliśmy do siódmego tomu, na wszelki wypadek na górze okładki napisano znamienne hasło:

Widzicie wyraźnie napisane "księga 7 i ostatnia"? Odetchnęliśmy z ulgą, bo przecież skoro to ostatnia część, to nie będziemy dostawać kolejnych stosów tego badziewia, które tylko zawala księgarnię.
Tiaa...

:zalamka:

Anaru - Pon 25 Lis, 2013 22:43

Bez szans na to, że się skończy niedługo. :mrgreen:
BeeMeR - Wto 26 Lis, 2013 07:46

Co jedna okładka to okropniejsza :confused3:
Lady_Joanna - Wto 26 Lis, 2013 13:41

A myślałam, że moda na wampirkowate książki już minęła.... :roll:
Agn - Wto 26 Lis, 2013 14:44

Nie, nie. Wprawdzie największy bum już przeszedł, ale wciąż się coś pojawia - dalsze części zaczętej serii lub coś innego, co jest niby kryminałem, a tak naprawdę romansem paranormalnym.
Eeva - Wto 26 Lis, 2013 15:30

Na szczęscie nie minęła i ja wciąż mam w czym wybierać :-)
Eeva - Wto 26 Lis, 2013 15:34

a tak a propos romansu - buszowałam dziś na amazonie, coby zaciągnąć jakiś darmoszkowaty romans historyczny (uprasza się o powstrzymanie od komentarza) i spójrzcie tylko na podstawie jakich kategorii można wybierać:
Czas akcji:
Ancient World (250)
Medieval (937)
Regency (5,062)
Scottish (586)
Victorian (803)

Temat:
Amnesia (35)
Beaches (28)
Gambling (54)
International (63)
Love Triangle (139)
Medical (142)
Second Chances (51)
Secret Baby (74)
Vacation (7)
Wedding (413)
Workplace (20)

Bohater:
Cowboys (333)
Doctors (57)
Firefighters (3)
Highlanders (463)
Pirates (342)
sPoliticians (88)
Royalty & Aristocrats (826)
Spies (231)
Vikings (185)
Wealthy (171)

Agn - Wto 26 Lis, 2013 16:11

Woohooo, jest w czym przebierać! Z ciekawości spytam - i wedle której kategorii trzebisz te zasoby? :mrgreen:
Anaru - Wto 26 Lis, 2013 19:37

To jeszcze mi tu brakuje średniowiecznego szkockiego romansu z wampirami w trójkącie z wilkołakami. Eeva, już sobie wyobrażam Twoje komentarze. :excited:

Eeva napisał/a:
Na szczęscie nie minęła i ja wciąż mam w czym wybierać :)

To dziel się następnymi dziełami, uwielbiam Twoje streszczenia. :mrgreen:

Eeva - Śro 27 Lis, 2013 08:20

Agn napisał/a:
Z ciekawości spytam - i wedle której kategorii trzebisz te zasoby?

Zazwyczaj wedle kategorii "free" :D
Anaru napisał/a:
To dziel się następnymi dziełami, uwielbiam Twoje streszczenia.

Myslę, że dziś wam coś opisze, bo wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, ze muszę iśc na zwolnienie, a więc zapowiada sie trochę wolnego czasu

Agn - Śro 27 Lis, 2013 10:24

Eeva napisał/a:
Zazwyczaj wedle kategorii "free" :D

W sensie za darmo? Serio? :P
Eeva napisał/a:
wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, ze muszę iśc na zwolnienie, a więc zapowiada sie trochę wolnego czasu

No nie, tylko mi tu nie choruj... :przytul:

Eeva - Śro 27 Lis, 2013 10:34

Agn napisał/a:
W sensie za darmo? Serio?

No jaha, przeciez nie będę płacić za shit:-)
Agn napisał/a:
No nie, tylko mi tu nie choruj...

niestety mówie tylko szeptem, więc zaraz zbieram manele i ide do lekarza bo mam na 12:45.

Lady_Joanna - Śro 27 Lis, 2013 10:51

Ja mam darmowe Moonlighting Oli Wegner ( fanfiction do DiU, Darcy wilkołak czy jakoś tak :mrgreen: , a, że ja z angielskiego słabizna więc sobie leży na koncie amazonu ), ponoć na kindla mozna książki pożyczać, ale nie wiem jak......
Eeva - Czw 28 Lis, 2013 15:38

Zaciekawiłaś mnie, ale juz nie jest darmowe :(
Laska ma też bardzo słabe recenzje...

Lady_Joanna - Czw 28 Lis, 2013 17:57

A masz kindla? To bym Ci pożyczyła, tylko nie wiem jak :ops1: , bo inaczej to chyba nie da rady jej otworzyć, bo jest zabezpieczona DRM-em czy jakoś tak..... Ona pisze w stylu harlequinowatym, kiedyś coś czytałam z pomocą translatora.
Eeva - Czw 28 Lis, 2013 18:15

Mam kindla tylko sama nie wiem jak sie pozycza.... muszę poczytać. Z tego co wiem, nie każdą książkę można pożyczyć.
Lady_Joanna - Czw 28 Lis, 2013 19:38

Ja to się kompletnie na tym nie znam :roll: , jakby co to daj znać :)
Eeva - Śro 11 Gru, 2013 09:21

Namówiona wczoraj przez Aragonte zabieram się do opisywania moich najnowszych "perełek". Seria to "Marriage by Scandal" i jak sama nazwa wskazuje opowiada o małżeństwach zawartych poprzez mniejszy lub większy skandal a nie z miłości itp.

Kniga 1 - " The Earl's Inconvenient Wife "
Straszna padaka.
Mamy drugiego syna, który po śmierci swojego bezdzietnego, starszego brata zyskuje tytuł hrabiego i musi sobie znaleźć żonę podczas balu. Dlaczego musi i dlaczego akurat podczas balu nie zostało wyjaśnione. Może w czasach regencji, wg. pani autorki nie było innej możliwości zapoznania odpowiedniej panny (nie jestem na tyle mocna historycznie co by to zweryfikować, więc nie wyśmiewam). Tak czy inaczej musi, musi koniecznie, bo inaczej to nie wiem, będzie armagedon, spadnie asteroida, albo i co gorszego.
Mamy też Claire, lat nie wiem ile, młoda, naiwna i chcąca małżeństwa z miłości.
Są sobie na tym balu, jej robi się słabo, wychodzi (bez przyzwoitki!!!!) na werandę, on wychodzi również (jako że gardzi tym że musi sobie znaleźć żonę i postanawia odetchnąć świeżym powietrzem), ona tak jakby trochę mdleje, on próbuje jej pomóc (patrzcie jaki szlachetny), ona zaplątuje się w suknię chcąc wstać, on zaplątuje się w suknię próbując pomóc, tarzają sie po trawie, wszyscy to widzą, bach! skandal, ślub dnia następnego. Serio.
Potem przez 60% książki bohaterowie albo sa na siebie źli (bo musieli się pobrać a nie chcieli) albo się omijają, albo rzucają sobie złowrogie spojrzenia. Kolo wywozi pannę do swojej wiejskiej posiadłości, ona chce wracać do Londynu, przebiera się za chłopca stajennego aby to zrobić, jej podstęp zostaje odkryty i BACH! wielka miłość. Koniec.

Gdyby bohaterowie dostawali pensa za każdy razem gdy wzdychają, wywracają oczami albo składają dłonie byliby o wiele bogatsi niż już są.

Kniga 2 - "Her Counterfeit Husband"
Główna bohaterka ma męża tyrana, który ma złowrogiego brata (również tyrana, czyhającego na śmierć brata i tym samym dziedziczenie tytułu). Mąż choruje, umiera. Panna wywozi go do lasu (przy pomocy zaufanego lokaja) aby zakopać i udawać, że mąż w wiecznej podróży. W drodze powrotnej znajdują pobitego kolesia, który wygląda identycznie jak jej zmarły mąż. Zabierają go do domu, pielęgnują, on się budzi, ma amnezję (taaaaak! kocham temat amnezji prawie tak samo jak motyw zlego brata bliźniaka!), wmawwiają mu że jest prawdziwym mężem, on okazuje się dobry i szlachetny, brat nabiera podejrzeń, amnezjowy koleś nabiera podejrzeń, okazuje się że amnezjowy kolo jest prawdziwym bratem bliźniakiem zmarłego, którego rodzice potajemnie oddali do cyrku (TAK!) bo był chorowity i bez szans przeżycia, tan zły podejrzliwy brat doprowadza do konfrontacji, wywiązuje się bójka, zły brat wypada przez okno, amnezjowy kolo nie odzyskuje pamięci ale okazuje się że pokochał panią i będą żyć długo i szczęśliwie. Fin.

Powiem jak, że brzmi głupio, ale książka nawet ma coś na kształt fabuły (mimo szalonego nagromadzenia zbiegów okoliczności) w związku z czym daję jej 2 gwiazdki na 5.

Kniga 3 - "A Most Unsuitable Earl"
No to już za Chiny fabuły się nie uświadczy, to za nic! Autorka wypalila się z pomysłów i powrzucała sex sceny żeby zapełnić myślową pustkę tej książki.
Mamy słabego bohatera, super szaloną matkę, prześmiesznego (i to nie w sposób pozytywny) ojca bohaterki no i przede wszystkim dziwną bohaterkę. Dialogi sa przedziwne i bezsensowne (no serio rozmowa bohaterki z teściową przed nocą poślubną była tak przedziwna i załamująca, ze rozmowy w Zmierzchu miały więcej sensu).
Książkę można streścić w jednym zdaniu: matka bohatera doprowadza do ślubu, bohater nie chce stracić swojej opinii rozpustnika i hulaki (tak naprawdę nim nie jest, tylko nie chce się żenić i taka opinia ma go przed tym ustrzec), panna po pięciu minutach już go kocha, ale myśli że on jej nie, on również ją pokochuje. Kurtyna.

Eeva - Śro 11 Gru, 2013 09:42

Aaaaa, zapomniałam o jeszcze jednej mocnej książce "Nothing to Commend Her".
Hrabia Magnus (czemu to zawsze musi być hrabia!? No i co to za imię!?) stracił żonę w pożarze, w którym również mocno się poparzył przez co jest mega pobliznowany i żadna panna go nie chce. Agatha jest stara panną (lat pewnie z 24) i naukowcem (bada nawozy. Serio, nie wymyśliłam sobie tego!). Szast-Prast mamy slub, ona go kocha, widzi w nim więcej niż jego blizny czyli czarującego i dobrego człowieka, on nie może uwierzyć, ze można pokochać potwora jakim jest. Zalatuje trochę Jane Eyre pomieszaną z Piękną i Bestią.
Niech was nie zwiedzie mój opis - nie jest to jedynie piękna i chwytająca za serce love story! Mamy tu tez element kryminału - ktoś chce zabić Agathę (i nie jestem to ja, chociaż jak czytałam jej przemyślenia to żałowałam, że nie mogłam przenieść się w świat książki i zepchnąć jej z urwiska). Czy nasi bohaterowie odkryją kto nastaje na życie szlachetnej Agathy? Czy Mangus ochroni swoją ukochaną? Czy na serio znalazł sie ktoś kto wydał te wypociny?

BeeMeR - Śro 11 Gru, 2013 09:42

To muszą być cudowne książki :lol:
milenaj - Śro 11 Gru, 2013 10:34

Eeva, może to dziwne, ale nabrałam ochoty, żeby przeczytać te książki. :mrgreen:
Anaru - Śro 11 Gru, 2013 11:21

Eeva, genialne książki :rotfl:
Frapuje mnie teraz, znaczy męczy, w której książce był główny bohater chyba z blizną na udzie, którą panna rozmasowywała, i bez ręki. :mysle: Albo może w innej książce był bez ręki? :mysle: Ale wydaje mi się i była za jednym zamachem i blizna i kikut. :mysle:

Eeva - Śro 11 Gru, 2013 11:35

milenaj napisał/a:
Eeva, może to dziwne, ale nabrałam ochoty, żeby przeczytać te książki.

Tak, to zdecydowanie dziwne. ale z drugiej strony rozumiem :-)

RaczejRozwazna - Śro 11 Gru, 2013 13:31

nicol81 napisał/a:
"Chłopiec w pasiastej piżamie". Wywołuje tęsknotę za paleniem książek :uzi: I w przeciwieństwie do głupawych wampirów, jest uznawany za książkę edukacyjną... :zalamka: :uzi:

Ponoć jest bardzo dobry (w sensie - ma bardzo dobrą notę na filmwebie :wink: ) film oparty na tej książce.

Eeva - Śro 11 Gru, 2013 13:48

Anaru napisał/a:
i bez ręki.

ale że on był bez ręki czy ona?