Muzyka - Soundtracki
Agn - Sob 29 Paź, 2011 23:01
Najpierw sobie trochę pogadam...
Po ostatnim wyjściu do kina stwierdzam, że muzyka do nowych Muszkieterów jest całkiem niezła. Może nie jakaś rewelacja, ale pasuje do filmu. Jednakowoż...
Jeśli chodzi o piosenkę do filmu, to nie wiem, który idiota stwierdził, że idealnie do tego nadają się panowie z Take That. Okej, kiedyś za nimi szalałam, ale ludu Duloc, miałam wtedy 12 lat. Nie powiem, potrafią stworzyć nastrojową piosenkę (przykładem naprawdę dobra piosenka do Gwiezdnego pyłu), ale do Trzech muszkieterów skrewili na całej linii. Nijakie barachło.
Odsłuchawszy sobie owe muzyczne arcydzieUo przypomniałam sobie, że poprzednia ekranizacja książki Dumasa była też komiczna, poprzestawiana względem literackiego oryginału itp. itd. Wielbiciele książki psioczyli na nią, że szkoda słów (a mnie się podobało, co tam, na lightcie to oglądałam). Niemniej, co by o niej nie powiedzieć, miała naprawdę mocną perełkę - piosenkę! I tak jak teraz przepuściłam przez uszy Take That, tak sobie przypomniałam o tym, jak na początku lat 90-tych ówczesną ekranizację Trzech muszkieterów reklamowało to: Rod Steward, Bryan Adams, Sting - All for love. Jejku jej, ta piosenka ma już 17 lat, a wciąż mi się tak samo podoba.
milenaj - Sob 29 Paź, 2011 23:25
| Cytat: | Trzech muszkieterów reklamowało to: Rod Steward, Bryan Adams, Sting - All for love. Jejku jej, ta piosenka ma już 17 lat, a wciąż mi się tak samo podoba.
_________________ |
Prawda? Jest kilka takich piosenek filmowych, które mimo upływu lat i zmiany gustów muzycznych nadal świetnie brzmią i nie drażnią ucha.
Dodałabym do tego jeszcze "Everything i do i do it for you" też Adamsa.
Osobiście kocham też "Take my breath away" i soundtrack do "Dirthy dancing". I tak mi już chyba zostanie.
Agn - Nie 30 Paź, 2011 00:38
A ja właśnie zerknęłam na twojego avka i podniósłszy się z omdlenia z rozkoszy dorzucam: Clannad - I will find you
Swoją szosą pod wpływem All for love odsłuchuję właśnie dwupłytówkę Bryana Adamsa Anthology, wałkując co lepsze kawałki (np. Heaven) po 15 i więcej razy.
milenaj - Nie 30 Paź, 2011 08:20
"I will found you" to ja mogę na okrągło.
Tak samo jak film zresztą...
Muszę się zaopatrzyć w tą dwupłytówkę. Lubię bardzo Adamsa, ale przestałam kupować jego kolejne płyty, bo po prostu są niezbyt.
Ale soundtrack do "Mustanga" lubię nadal.
Agn - Nie 30 Paź, 2011 09:15
Aaa, mam, mam! Posiadam! Albowiem akurat na Mustangu jest super połączenie - Bryan Adams i Hans Zimmer. Mniam, mniam.
Jakbyś szukała, to to jest to: http://merlin.pl/Antholog...t/4,434212.html
milenaj - Nie 30 Paź, 2011 10:49
Cena super. Dzięki.
Chyba nabędę.
Agn - Nie 30 Paź, 2011 11:01
Cena się nie zmieniła, jak kupowałam to w 2005 roku, to też mniej więcej tyle wydałam.
Polecam się. Bryan Adams to... ech, to Bryan Adams, co tu dużo gadać.
Ania Aga - Nie 30 Paź, 2011 14:23
http://hugo70.wrzuta.pl/a...roses_de_dublin
Był kiedyś serial w telewizji, nie pamiętam jak przetłumaczony był tytuł, bardzo sentymentalny, z aktorem grającym w "Brygadach Tygrysa". Lepiej zapamiętałam muzykę Cosmy
a jak Cosma to przede wszystkim Michał Strogoff
http://highlander.wrzuta....f_kurier_carski
asiek - Nie 30 Paź, 2011 14:53
Pamiętam czołówkę Róż z Dublina, ale fabuły za grosz.
A score z Michała Strogoffa, to już klasyk. Ostatnio oglądałam włoską ekranizację Michała Strogoffa i bardzo mi brakowało Cosmy... Historia kuriera nieustannie kojarzy mi się z tym kompozytorem.
| Agn napisał/a: | | A ja właśnie zerknęłam na twojego avka i podniósłszy się z omdlenia z rozkoszy dorzucam: Clannad - I will find you |
Oj, tak ... .... A skoro Clannad, to dorzucę jeszcze Moyę & Zimmera z filmu King Artur...
Tell me now
praedzio - Nie 30 Paź, 2011 15:48
No, zaczynacie gadać moim językiem.
Ania Aga - Nie 30 Paź, 2011 15:54
http://highlander.wrzuta....orwany_za_mlodu
Cosma to też "Porwany za młodu". Teraz słuchając łatwo zuważyć, że te melodie są podobne.
zuza - Nie 30 Paź, 2011 18:25
Ale poza ta piosenka Take that muzyka do nowych muszkieterow jest moim zdaniem boska od A do Z Te przerozne brzmeinia, rytm tanga, chwilami cos jak klawesyn, czasem kawalki jazzujace. Dla mnie miodzio!
Oczywiscie jako ciezko zakochana w Atosie nie jestem obiektywna nic a nic
Agn - Nie 30 Paź, 2011 18:36
Owszem, elementy tanga mi się bardzo podobają i ogólnie muzyki słucha się przednio, ale nie mogę jednak przemilczeć, że ona najlepiej komponuje się z obrazem, najfajniej się jej słucha po obejrzeniu filmu, kiedy w głowie wskakuje przypomnienie, w którym momencie to leciało.
Miłości do Atosa absolutnie się nie dziwię.
milenaj - Nie 30 Paź, 2011 22:14
Tak fajnie piszecie o tym filmie, że się chyba wybiorę, jak wreszcie do mnie zawita...
Czekam z utęsknieniem, aż otworzą nowe kino. Galeria jest, a zapowiadanego w nim kina jeszcze brak.
Agn - Nie 30 Paź, 2011 22:15
Mileno, przyjedź do mnie, to pójdę z tobą. Będę miała pretekst, by zrobić sobie powtórkę! Hihihihihihi
milenaj - Nie 30 Paź, 2011 22:19
Teraz nie dam rady, ale uważaj z zaproszeniami, bo jeszcze wbrew funduszom zaszaleję.
Agn - Nie 30 Paź, 2011 22:31
We Wrocławiu graaaaająąą... tralalalalaaaaalaaaa...
milenaj - Nie 30 Paź, 2011 22:34
Nie dobijaj mnie.
Zaciska kciuki, żeby jak najszybciej grali w Kaliszu.
Agn - Nie 30 Paź, 2011 23:16
Ja też nie mam kasy, ale już się umówiłam, że jeśli po 10-tym listopada wciąż to gdzieś będą grali, to idę z kumpelą. Pretekst do powtórki, hihi.
zuza - Pon 31 Paź, 2011 13:22
ja bylam 2 razy, z myslami sie bije czy isc trzeci, a na DVD sie nie moge doczekac
Agn - Pon 31 Paź, 2011 13:27
Też chyba nabędę na DVD. Choć szkoda, że nie mam wielgachnego telewizora. To jest film na duży ekran...
zuza - Pon 31 Paź, 2011 13:52
Mam taki sobie, ale bede ogladac z odleglosci pol metra
Agn - Pon 31 Paź, 2011 14:19
A ja chyba z nosem przyklejonym do monitora.
A żeby było coś w temacie, to może wrzucę... Paul Haslinger - Only four men (pierwszy utwór z soundtracku do TTM2011).
Caitriona - Pon 31 Paź, 2011 18:40
Oki, w końcu musze ten film obejrzeć. Mam nawet nastrój na takie własnie rozrywkowe kino
Agn - Wto 01 Lis, 2011 16:30
To jeszcze na zachętę, ponieważ bardzo mi się podoba ten utwór, szczególnie wstęp - niemal słychać ten najazd kamery na pałac i stojących przed nim żołnierzy, mhhhrrrr, a dalej - lądowanie sterowca... oł maj! Utwór z muzyki do Muszkieterów: Get me one of those!.
Im dłużej słucham tego soundtracku, tym bardziej mi się on podoba.
|
|
|