Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
arlekin - Pon 15 Sty, 2018 13:32
Ja czytam obecnie "Dożywocie" Marty Kisiel i " Bogowie i generałowie". Pierwsza luźna,zabawna. I ma bardzo fajny język.
Druga to pierwszy tom trzytomowej sagi z okresu wojny secesyjnej. Dobrze się czyta, ale tematyka ciężka. Choć fajnie opisana historia z punktu widzenia jej bohaterów a nie wydarzeń samych w sobie. Wojna stanowi tło do przestawienia przemyśleń i losów poszczególnych bohaterów tej wojny.
ita - Pon 15 Sty, 2018 20:57
A u mnie wystąpił nieoczekiwany efekt "Korony królów" - sięgnęłam na półkę po Jasienicę
Co prawda nie widziałam nawet jednej minuty tego dzieua, ale ciągle coś na ten temat słyszę, czytam, albo przynajmniej coś mi wpada w oko
Jasienicę kocham od zawsze i co jakiś czas sobie podczytuję, traktując jego Polskę Piastów, Polskę Jagiellonów i Rzeczpospolitą Obojga Narodów ściśle rozrywkowo. Czytałam tyle różnych podręczników historii, choćby na studiach, ale to właśnie Jasienica ukształtował moją wizję dużego kawałka Polski. Kocham jego pogląd na historię w ogóle - jest bardzo ludzki, przez to tak mi bliski.
Polska Piastów jest gdzieś "w pożyczkach", to zaczynam od Jagiellonów
akne - Pon 15 Sty, 2018 21:00
Jasienica jest cudny"_ Bardzo lubię "Ostatnią z rodu".
ita - Pon 15 Sty, 2018 21:10
| akne napisał/a: | | Jasienica jest cudny"_ Bardzo lubię "Ostatnią z rodu". |
Czytałam, na pewno więcej niż jeden raz, ale to zaraz na początku, jak się w ogóle wzięłam za Jasienicę, czyli w czasach LO. Nie mam w domu tej książki, może to dlatego później już nie wracałam. Jakoś mi zupełnie "uciekła" ta pozycja.
Dziękuję za przypomnienie, trzeba by do niej wrócić
Aragonte - Pon 15 Sty, 2018 21:53
| akne napisał/a: | | Jasienica jest cudny"_ Bardzo lubię "Ostatnią z rodu". |
Tego chyba nie czytałam, ale "Polskę Piastów" i "Polskę Jagiellonów" - tak, i bardzo mi się podobały.
A ja dalej podczytuję sobie "Gottland" w autobusach. Momentami jest zabawnie (tragikomiczne losy pomnika Stalina w Pradze były tej kategorii), momentami ogarnia mnie zgroza - jakie to wszystko niby odległe, ale jakoś mgliście aktualne się robi
Dalej mi się bardzo podoba, na tyle, że zamówiłam sobie już dwie inne książki Szczygła.
Admete - Wto 16 Sty, 2018 07:09
A ja nic nie czytałam Jasienicy...Jakoś więcej czytałam za wsze z historii obcej.
Barbarella - Wto 16 Sty, 2018 16:10
| Admete napisał/a: | | A ja nic nie czytałam Jasienicy...Jakoś więcej czytałam za wsze z historii obcej. |
Ja także. Nie znam w ogóle jego twórczości.
milenaj - Wto 16 Sty, 2018 18:59
Mam coś Jasienicy na półce, ale też nie czytałam.
Ostatnio nabyłam trzy ksiązki w Świecie Książki bo mieli fajne przeceny.
"Snoby" Fellowes'a Tak od "Downton Abbey"
Tyle, że ja ostatnio książki raczej zbieram niż czytam.
Admete - Wto 16 Sty, 2018 19:21
Teraz mam cegłę do czytania - ciekawe, czy przeczytam - Krótka historia prawie wszystkiego Brysona.
ita - Wto 16 Sty, 2018 20:46
| Barbarella napisał/a: | | Admete napisał/a: | | A ja nic nie czytałam Jasienicy...Jakoś więcej czytałam za wsze z historii obcej. |
Ja także. Nie znam w ogóle jego twórczości. |
Zastanawiam się, kto mi to podsunął. Na 100% na kółku historycznym w szkole. Jak raz przeczytałam, to przepadłam Mnie zawsze nasza historia bardziej interesowała, niż obca.
Agn - Wto 16 Sty, 2018 21:32
Admete, przeczytasz i pewnie sie posmiejesz, bo jak znam Brysona to bedzie lekko i zabawnie.
milenaj - Wto 16 Sty, 2018 21:41
| ita napisał/a: | | Mnie zawsze nasza historia bardziej interesowała, niż obca. |
A Cherezińską czytałaś, bo nie kojarzę?
ita - Wto 16 Sty, 2018 21:51
| milenaj napisał/a: | | ita napisał/a: | | Mnie zawsze nasza historia bardziej interesowała, niż obca. |
A Cherezińską czytałaś, bo nie kojarzę? |
Właśnie nie. Jeszcze nie W tym roku to już na pewno.
milenaj - Wto 16 Sty, 2018 21:58
Spróbuj. Ma tutaj spory fanklub
Aragonte - Wto 16 Sty, 2018 22:04
| Admete napisał/a: | | Teraz mam cegłę do czytania - ciekawe, czy przeczytam - Krótka historia prawie wszystkiego Brysona. |
Ja mam tego pana (zażyczyłam sobie na gwiazdkę) "W domu. Krótką historię rzeczy codziennego użytku". Czeka na przeczytanie
Agn - Wto 16 Sty, 2018 23:06
Ja Brysonem zrobiłam pranie mózgu Anaru, a ona z kolei chyba pranie poczyniła dalej. Uwielbiam jego "Zapiski z wielkiego kraju" i "Zapiski z małej wyspy". Zawsze bawią mnie do łez.
| ita napisał/a: | | Właśnie nie. Jeszcze nie W tym roku to już na pewno. |
Jak coś, to w ramach zaufania mogę wypożyczyć.
BeeMeR - Wto 16 Sty, 2018 23:13
Ja z Brysona czytałam jeszcze "Ani tu, ani tam. Europa dla początkujących i średnio zaawansowanych" oraz "Śniadanie z kangurami. Australijskie przygody" - też polecam, ale trzeba się nastawić na specyficzny styl i wyolbrzymienia
Agn - Śro 17 Sty, 2018 00:40
Mnie "Ani tu, ani tam" nie urzekło - właśnie tu totalnie przesadzał i książki nie skończyłam.
Admete - Śro 17 Sty, 2018 05:35
| Aragonte napisał/a: | | "W domu. Krótką historię rzeczy codziennego użytku". |
To już czytałam. Na razie jest poważnie - kosmologia
akne - Czw 18 Sty, 2018 23:34
| ita napisał/a: | | milenaj napisał/a: | | ita napisał/a: | | Mnie zawsze nasza historia bardziej interesowała, niż obca. |
A Cherezińską czytałaś, bo nie kojarzę? |
Właśnie nie. Jeszcze nie W tym roku to już na pewno. |
Ja wiernie należę, choć ostatnia Korona , a wcześniej Królowa trochę mnie wykończyły. Jednak "Gra w kości"była the best of.
"W domu" mam w domu
Jotka - Pią 19 Sty, 2018 07:57
Wy rozprawiacie co czytacie a do mnie wczoraj dotarło, że ludzie nie czytają chyba wcale. W poczekalni u dentysty były cztery osoby, trzy stukały w swoje telefony i tylko ja z książką, i cały czas czułam dziwne spojrzenia
Admete - Pią 19 Sty, 2018 08:50
Mam tak zawsze. Jestem jedyną z gazetą, książką.
Jotka - Pią 19 Sty, 2018 09:09
Uff, to nie jestem sama
Szafran - Pią 19 Sty, 2018 11:19
Ja chociaż jestem czytelniczym nałogowcem, nie potrafię czytać w poczekalniach. Rozprasza mnie to, że inni ludzie są, że się denerwuję przed wejsciem, zgiełk itd.
Też bym z telefonem siedziała.
trifle - Pią 19 Sty, 2018 12:26
Ja tak samo, nie mogę czytać w poczekalni. W tramwaju tylko czasem, w pociągu ok.
|
|
|