Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne
Szafran - Czw 13 Sie, 2015 15:23
Adaptacja "Koriolana" bardzo mi i dwóm innym kumpelom się nie podobała (choć wiem, że jesteśmy w mniejszości), ale "Audiencja" rewelacyjna.
W każdym razie - warto chodzić na te retransmisje brytyjskich sztuk, bo to świetnie zrobiony i zagrany teatr.
Admete - Czw 13 Sie, 2015 20:34
Na mojej wsi nie ma czegoś takiego jak Multikino...
Eeva - Czw 13 Sie, 2015 20:39
| Szafran napisał/a: | | Adaptacja "Koriolana" bardzo mi i dwóm innym kumpelom się nie podobała (choć wiem, że jesteśmy w mniejszości |
Ja na początku też byłam trochę na nie, ale przekonałam się do tej adaptacji. Szczególnie po zobaczeniu Toma Hiddlestona zmywającego z siebie krew po bitwie. Mmmmmmmmmm. Yummy.
Generalnie jestem na nie jeśli chodzi o "nowoczesne" adaptacje, ale zarówno Koriolan jak i też Hamlet bardzo mi się podobały:-)
Szafran - Pią 14 Sie, 2015 09:29
Admete, te retransmisje teatralne bywają też w kinach studyjnych.
Admete - Pią 14 Sie, 2015 13:28
Jakie kino studyjne? A tak serio to może coś się objawi na małej sali w jednym z dwóch kina w mojej wsi Albo w niedzielnym cyklu z ambitniejszymi produkcjami. Bywają takie pojedyncze seanse. Za to chyba nowego Allena grają i może kogoś wyciągnę.
Szafran - Czw 20 Sie, 2015 13:12
Na tegorocznej edycji warszawskiego festiwalu muzycznego Skrzyżowanie Kultur będzie się można zapoznać z dźwiękami z Korei
https://www.facebook.com/events/470220133156961/
Festiwal bardzo polecam. To już 10 lat, jak grają:).
http://www.festival.warszawa.pl/1151
Ileż ja dobra dzięki nim poznałam:). A na koncerty chodziłam zwykle w ciemno, nie mając pojęcia ani o artyście, ani regionie:).
praedzio - Czw 20 Sie, 2015 13:16
A za tydzien u nas Street Party. Moze znow uda sie troche potancowac.:)
Szafran - Czw 20 Sie, 2015 16:14
A na Street Party akurat się nie mogę wybrać. Co będziesz tańcować:)?
praedzio - Czw 20 Sie, 2015 19:30
Rondo de Landeda, stary dobry circassian i scottischa może, jak znajdę parę. Dla niezorientowanych - to są tradycyjne tańce francuskie.
Anaru - Czw 03 Wrz, 2015 01:02
Festiwal Skrzyżowanie Kultur: projekt specjalny "Kierunek Korea"
21 do 27 września w Warszawie
W ramach Festiwalu Skrzyżowanie Kultur zorganizowany zostanie specjalny projekt "Kierunek Korea". W namiocie przed Pałacem Kultury zagrają Geomungo Factory, Baraji i Noreum Machi. Podczas specjalnych warsztatów można będzie spróbować gry na koreańskich instrumentach, w trakcie rodzinnego spotkania przymierzyć hanbok, czyli strój zakładany przez Koreańczyków na specjalne uroczystości. 11. edcyja Festiwalu Skrzyżowanie Kultur odbędzie się w dniach 21 do 27 września w Warszawie.
"Republika Korei to gość specjalny tegorocznego festiwalu. Muzyka stamtąd ujmuje swą bezkompromisową surowością i autentyzmem. Współcześni artyści z Korei potrafią obok starożytnych pełnych magii i głębokiej ekspresji rytuałów zaprezentować kreatywną, eksperymentalną muzykę. Dzięki temu stanowią dziś jeden z najciekawszych głosów world music. Silna reprezentacja artystów znalazła się w programie głównym. W czwartek, 24 września na scenę wyjdzie Geomungo Factory. Czterech młodych artystów tchnęło nowe życie w geomungo, sześciostrunową tradycyjną koreańską cytrę. Stworzyli jej rozmaite wersje – geomungo elektryczne, geomungo mini. W utworach splatają ludowe dźwięki z funkowym i popowym rytmem. Efekt? Zdumiewający! Oba albumy ("Metamorphosis" i "Imago") otrzymały świetne recenzje w prestiżowych pismach muzycznych na świecie" – mówi Maria Pomianowska, dyrektor artystyczna FSK.
Drugą koreańską gwiazdą Skrzyżowania Kultur będzie zespół Baraji. Ich niezwykła muzyka inspirowana jest szamanistycznym obrządkiem Jindo Ssitgim, odprawianym w intencji oczyszczenia dusz zmarłych. Śpiew i tańce to istota tego rytuału. Baraji zdobył rozgłos w 2012 roku w Seulu, wygrywając V Koncert Myriad Wave. W tym roku ukazał się ich debiutancki album "Beasohn". W Warszawie można będzie podziwiać zespół w sobotę, 26 września podczas koncertu "Tajemnice rytuału". Ostatniego dnia festiwalu, 27 września scenę obejmie we władanie najsłynniejszy zespół muzyki tradycyjnej w Korei Południowej Noreum Machi. Grupa, której założycielem jest Ju Hong Kim specjalizuje się w wirtuozerskiej muzyce perkusyjnej zwanej Samul-nori. To niesamowita mieszanka elementów tańca i rytmu wywodząca się z ludowego rytuału wykonywanego przez rolników podczas dożynek. Czego można spodziewać się po ich występie? Muzycznej perfekcji. Określenie noreum machi oznacza bowiem muzyka tak utalentowanego, że nikt nie śmie z nim rywalizować.
Koreańskie dźwięki i rytmy królować będą także podczas festiwalowych warsztatów w Centrum Edukacji Kulturalnej. Geomungo Factory poprowadzi zajęcie poświęcone sanjo, tradycyjnej muzyce instrumentalnej. Noreum Machi będą uczyć koreańskiej rytmiki, a Baraji - tańca ganggangsullae, który powstał ponad 5000 lat temu, kiedy wierzono, że Słońce, Księżyc i Ziemia mają wpływ na cały Wszechświat.
26 września, w dniu koreańskiego Święta Żniw, warto wybrać się do Centrum Kultury Korei na towarzyszące Festiwalowi Skrzyżowanie Kultur rodzinne spotkanie. To okazja, by lepiej poznać niezwykłe zwyczaje, poczuć, dotknąć i spróbować koreańskiej tradycji. Atrakcją będzie malowanie masek tal, które dawniej używane były w trakcie obrzędów pogrzebowych do odstraszania złych duchów, a od XII wieku wykorzystywane są podczas tradycyjnych pokazów tańców oraz występów koreańskiego teatru maskowego. Podczas warsztatów będzie szansa przymierzyć hanbok, czyli tradycyjny koreański strój. Jego podstawę stanowi jeogori, czyli krótka bluzka. Kobiety zakładają do niej chimę, okręcaną wokół sylwetki spódnicę, a mężczyźni – baji, czyli "workowate" spodnie. Dawniej ten zestaw Koreańczycy nosili na co dzień, dziś zakładają na szczególne okazje: pierwsze urodziny dziecka, śluby, pogrzeby, Seolnal (koreański księżycowy Nowy Rok) oraz Chuseok (Święto Dziękczynienia). Koreański mnich odkryje przed uczestnikami warsztatów tajniki sztuki kaligrafii oraz drzeworytu. Można będzie spróbować sił w koreańskiej grze planszowej yut oraz sprawdzić jak smakują ciasteczka song-pyeon. Ten kleisty przysmak z orzechami lub sezamem i miodem przygotowywany jest z okazji przypadającego 26 września Święta Żniw. To data, kiedy światło księżyca jest podobno najbardziej intensywne, a ciasteczka smakują najlepiej.
Festiwal Skrzyżowanie Kultur odbywa się od 2005 r. Łącznie wystąpiło na nim 192 artystów z 61 krajów i 6 kontynentów. Jest największą w Polsce prezentacją muzyki świata i wielokulturowości. Program wydarzenia przygotowuje Rada Programowa: Maria Pomianowska (dyrektor artystyczna), Maciej Szajkowski, Marta Dobosz oraz Anna Szewczuk-Czech. Organizatorem festiwalu jest Stołeczna Estrada.
Festiwal jest finansowany przez Miasto Stołeczne Warszawa oraz dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
http://muzyka.onet.pl/kon...ek-korea/ktl1rm
https://www.facebook.com/events/470220133156961/
Agn - Czw 03 Wrz, 2015 09:19
Hah! Coś dla mnie! Tylko ciekawe, czy ja wtedy w ogóle będę we Wrocławiu choć przez jeden dzień.
Cathie - Czw 03 Wrz, 2015 09:49
| Agn napisał/a: | Hah! Coś dla mnie! Tylko ciekawe, czy ja wtedy w ogóle będę we Wrocławiu choć przez jeden dzień. |
Chyba w Warszawie.
Anaru - Czw 03 Wrz, 2015 09:51
Na pewno w Warszawie
A u nas chyba za tydzień czy dwa są pokazy jazdy, w tym w stylu koreańskim o ile pamiętam. Tylko muszę detale znaleźć, bo mi gdzieś umknął artykuł.
Szafran - Czw 03 Wrz, 2015 10:15
W Warszawie, już dawałam do tego link parę postów wyżej:).
Anaru - Czw 03 Wrz, 2015 23:33
O faktycznie
Agn - Czw 03 Wrz, 2015 23:53
Ech, a już się ucieszyłam...
No i w Warszawie to ja na pewno nie będę.
Anaru - Pią 04 Wrz, 2015 12:31
Przyjdź i zobacz, jak we Wrocławiu strzelają na koniach z łuku. Weź udział w bitwie
Pomiędzy 11 a 13 września w jeździeckim sercu Wrocławia, na torze wyścigowym Partynice, odbędzie się najważniejsze w roku wydarzenie w kalendarzu łucznictwa konnego. Przed zabytkową trybuną zbudowany zostanie specjalny tor, na którym rozegrany będzie Puchar Euroazji w Łucznictwie Konnym.
Do wspólnej rywalizacji staną reprezentacje takich krajów jak Turcja, Iran, Indie, Szwecja, Niemcy, Francja, Węgry, USA i oczywiście Polska. Dla naszych zawodników zawody są tym ważniejsze, że podczas nich rozegra się Finał Pucharu Polski, gdzie po całym roku ciężkiej pracy wyłonieni zostaną najlepsi zawodnicy w kraju.
Zawody rozegrają się w trzech konkurencjach – koreańskiej, węgierskiej oraz polskiej. Wszystkie polegają na strzelaniu w galopie do tarcz umieszczonych w różnych miejscach. Konkurencje różnią się miedzy sobą rodzajem tarcz i układem oraz długością toru.
Dodatkową atrakcją będą też zawody łucznictwa tradycyjnego, na które zjadą się znakomici łucznicy z całego kraju Zawody zbiegły się w czasie z obchodami Europejskiego Dnia Konia i z tego powodu Wrocławski Tor Wyścigów Konnych zapełni się licznymi atrakcjami, nie tylko związanymi z łucznictwem konnym.
Swoje umiejętności zaprezentuje działająca przy torze wyścigowym szkółka jeździecka. Dyrektor toru, Jerzy Sawka, pokaże jak wygląda praca z koniem z ziemi, na przykładzie wspaniałego hiszpańskiego Vibrante oraz znanego wszystkim z Ogniem i Mieczem konia Bohuna, czyli Damara. P
Publiczność będzie mogła skosztować oryginalnych przysmaków tatarskich, dowiedzieć się co to jest pierekaczewnik czy czeburek, oraz spróbować tureckiej baklawy. A na tych, którzy chcą w sobie zaszczepić bakcyla łucznictwa czekają profesjonalni instruktorzy na torach łuczniczych, mini wystawa o łucznikach tatarskich oraz możliwość wzięcia udziału w prawdziwej Bitwie Łuczników.
http://www.tuwroclaw.com/...3270-25647.html
Pojechałabym, ale nie wiem jak mi to wyjdzie.
BeeMeR - Pią 04 Wrz, 2015 14:26
Też bym pojechała ale szans nie ma.
Barbarella - Pią 04 Wrz, 2015 18:21
Partynice!
Bardzo mi się tam podobało. Byłam na imprezie rycerskiej kilka lat temu.
Anaru - Pią 04 Wrz, 2015 23:31
Za to za tydzień jest Piknik szlachecki w Centrum Kultury Zamek
https://www.facebook.com/events/755238494598313/
Anaru - Nie 20 Wrz, 2015 11:35
Wrocław
Piknik Mobilności
godz. 10.00-20.00, Most Uniwersytecki, wstęp wolny
Tradycyjnie podczas obchodów Europejskiego Tygodnia Mobilności zamykana jest jedna z ulic i oddawana do dyspozycji mieszkańcom. W tym roku zamknięty zostanie most Uniwersytecki. Odbędzie się parada mobilności, happening fotograficzny oraz projekcja filmu.
Program Pikniku Mobilności:
O godzinie 12.00 z Placu Nowy Targ na most Uniwersytecki ruszy Parada Mobilności, a jej uczestnicy będą mogli wspólnie sfotografować się na Moście Uniwersyteckim o godz. 12.00.
Do godziny 16.00 odbędą się liczne atrakcje:
zwiedzanie zabytkowych tramwajów
rowerowa sokowirówka
gry i zabawy podwórkowe
darmowa naprawa i znakowanie rowerów
warsztat sitodruku
warsztaty yogi, g. 14.00
spacery: murale Nadodrza (13.30), Tajemnicze Miejsca Nadodrza (15.00)
rowerowa gra miejska GlassGo!, g. 13.30.
O godzinie 20.00 na Wyspie Słodowej wyświetlony zostanie film „Zurbanizowani”.
http://www.wroclaw.pl/wro...zenia#niedziela
(nie muszę chyba mówić jakie komentarze czytałam w necie odnośnie zamknięcia mostu w celu świętowania mobilności? )
Jarmark włoski we Wrocławiu
od 15 do 20 września, przy kościele św. Marii Magdaleny, róg ul. Szewskiej i Wita Stwosza
Na targu reprezentowane są produkty z 15 regionów Włoch, w tym z Toskanii, Piemontu, Lombardii, Ligurii, Apulii, Sardynii, Lacjum. Są stoiska z oliwkami, serami, wędlinami, makaronami i słodkościami, w tym sycylijskimi rurkami z kremem czyli cannoli. Wiele z oferowanych produktów to nowości na naszym rynku. Działa też stoisko restauracyjne. Przewidziano szereg degustacji, prezentacji i kulinarnych show. Kupujący mogą liczyć na pomoc polskich sprzedawców, obecnych – oprócz włoskiej obsługi na każdym stoisku.
(nie zdążyłam dotrzeć i chyba już nie zdążę )
Ale chyba od poniedziałku będzie nowy jarmark, dolnośląski czy ekologiczny
praedzio - Wto 29 Wrz, 2015 18:42
8, 10, 11 pażdziernika - Świat celtyckich opowieści - 3 spotkania z prawdziwym Storykeeper Georgem MacPhersonem z Isle of Skye w Szkocji.
Doświadczymy mocy, medycyny, czaru, ognia sztuki opowiadania historii przez tradycyjnego opowiadacza, "tego, który przechowuje historie" Georga MacPhersona. George pochodzi z niezwykłego miejsca na ziemi - dzikiej wyspy Skye na wschodzie Szkocji. Od pokoleń jego rodzina żyje w uroczej wiosce Glendele i pamięć o odległych wydarzeniach z życia przodków pulsuje wciąż w przekazywanych z pokolenia na pokolenie opowieściach. Mity, legendy, historia wielka Celtów, opowieści z życia mieszkańców celtyckich krain , baśnie, pieśni, wiedza o świecie natury podróżują przez stulecia wiernie odtwarzane przez opowiadaczy. To dar spotkać, dostać, usłyszeć historię. Oralna tradycja ustnego przekazu jest w Szkocji bardzo żywa i jest fascynująca. George od 3 roku życia uczył się historii od swojego dziadka, członków rodziny i wielu osób, spotkanych w różnych okolicznościach w czasie swojego życia. Spotkanie będzie wyjątkowe - w życzliwej, domowej i swobodnej atmosferze usiądziemy wspólnie wokół opowiadacza i zanurzymy się w opowieści o Selkie - ludziach fokach, olbrzymach, potężnych Fairies - wróżkach, Bohaterach, Druidach, Little People - małych ludziach, Water Horses - koniach, mieszkających na dnie jezior....
George współzałożył Scottish Storytelling Center w Edynburgu, od lat opowiada, wykłada, bada, pisze ksiażki, prowadzi warsztaty, podróżuje po całym świecie. Jest bardzo aktywny i przy tym ciepły, naturalny i skromny. Cieszy się na każde nowe spotkanie z ludźmi. Pierwszy raz odwiedzi nas Warszawie.
Tłumaczem Georga będzie pełen pasji opowiadacz , podróżnik po świecie opowieści Szymon Góralczyk z Karawana Opowieści.
Razem z HAJDE - inspired by forest, crafted in Poland pokażemy pierwsze wzory projektu Beyond Scotland - upcyclingową transformację kiltów przywiezionych z Isle of Skye przez Jankę. Portfeliki podróżne, plecaki, torebki, notatniki będzie można oglądnąć i kupić podczas spotkań . Praca twórcza w pracowni Hajde wrze! George odniesie się do wzorów na kiltach i opowie tradycyjnym ubiorze głębiej. Są to opowieści wyjątkowe - mówią o inicjacjach, porach roku, życiowych okolicznościach....
Wiecej informacji o spotkaniu : Janka 795527375
Zapraszamy!
Czwartek - 19.00 - 21.00 George MacPherson ( Bílý Koníček czyli Biały Konik w Państwowe Muzeum Etnograficzne)
kontunuacja:
Sobota - 19.00 - 21.00, Good Life Academy na Saskiej Kępie
kontynuacja:
Niedziela - 17.00 - 19.00 KlubokawiarniaTarabuk na ul. Browarnej 6
Możliwe że program ulegnie zmianie.
Wstęp na pojedyncze wydarzenie 30zł
Wstęp na 2 wydarzenia - 50zł
Wstęp na 3 wydarzenia - 70zł
Wydarzenie na FB: https://www.facebook.com/events/178051685863216/
Anaru - Wto 29 Wrz, 2015 21:24
O, to może być bardzo ciekawe.
Szafran - Czw 01 Paź, 2015 17:49
Wystartowała dziś przedsprzedaż na Warszawski Festiwal Filmowy (ech, 31 już edycja:)).
http://www.wff.pl
Jak zwykle niezwykła okazja, by poobcować z innym rodzajem kina (choć rzeczy lżejsze i rozrywkowe też się trafiają) i poznać tytuły z odległych zakątków, których w normalnej dystrybucji raczej uświadczyć nie można.
U mnie oczywiście króluje Azja i pogranicze - mam w swoim grafiku tytuły z Indii, Nepalu, Japonii, Korei, Tajwanu, Kazachstanu, Turcji ale też Nowej Zelandii, Maroka, Egiptu, Izraela.
Nie wiem, czy ktoś jeszcze się wybiera, zainteresowanym mogę pokazać swoją rozpiskę, by sprawdzić, czy się na czymś spotkamy.
Uwielbiam festiwal. Dwa tygodnie codziennych seansów po pracy i maksymalnie upakowanych filmami weekendów:D Potem umieram.
Anaru - Sob 03 Paź, 2015 23:18
Jarmark Jadwiżański na Zamku w Leśnicy
Jutro (4.10) Godz. 11.00 - 19.00, Centrum Kultury „Zamek”, pl. Świętojański 1, wstęp wolny
Widowiskowe pojedynki zaciężnych rycerzy, pokazy tańca historycznego, strzelania z łuku, warsztaty rzemiosł dawnych, terenowe gry miejskie przygotowane przez Stowarzyszenie Liveform, plenerowe spektakle, historyczne wykłady, konkursy dla najmłodszych oraz kupiecki jarmark - to najważniejsze elementy programu Jarmarku Jadwiżańskiego. W programie oprócz warsztatów, pokazów i występów artystycznych znalazły się również opowieści historyczne. Dzieje słowiańskich legend, podań i dawnych kronik przybliży prof. dr hab. Stanisław Rosik z Uniwersytetu Wrocławskiego. Jolanta Szczepańska - wrocławska przewodniczka oraz autorka bloga poświęconego średniowieczu - opowie o wrocławskim księciu Henryku IV Probusie, propagatorze sztuki i kultury rycerskiej.
http://www.wroclaw.pl/wro...darzenia#sobota
W programie:
• Obozowisko Grupy Rekonstrukcji Historycznej Księstwa Legnicko-Brzeskiego z Zamku Grodziec, w którym będzie można zobaczyć jak wyglądało obozowe życie rycerzy
• Poszukiwanie świętego Graala - zabawa dla dzieci i dorosłych przygotowana przez rycerzy.
• Pokazy walk rycerskich
• Tor łuczniczy
• Warsztaty i pokazy tańca historycznego
• Warsztaty garncarstwa
• Warsztaty pisma historycznego
• Zabawy dla publiczności
Stanowisko Stowarzyszenie Liveform (larp)
Teatr Interaktywny - wierzenia i baśnie dawnych dziejów.
Wykład prof. dr hab. Stanisława Rosika (Uniwersytet Wrocławski) O Kraku, Wandzie i strasznym smoku, czyli na czym Polska od wieków stoi
Warsztaty architektoniczne dla dzieci – zamki i pałace z tektury
Performance recyklingowy – w kuźni artefaktów
Spektakl Teatru Małe Mi „FINTIKLUSZKI - Folkowe Okruszki”
O strawę i napitki podczas Jarmarku zadbają wyjątkowi fachowcy: Kuchnia Rycerska
A dla chętnych - warsztaty zielarskie. Jakich ziół używano dawniej i co za ich pomocą można było wyczarować w kuchni?
Piwo na Jarmarku Jadwiżańskim; Browar Probus
Tradycyjnie również pod zamkiem leśnickim pojawią się kramy z rękodziełem, rzemiosłem, produktami ekologicznymi i wieloma innymi atrakcjami.
http://www.zamek.wroclaw....adwizanski.html
Oczywiście, że lecę, uwielbiam takie klimaty
Wrocław zaprasza na wystawę mistrzów polskiego malarstwa
Już od 4 października w Pałacu Królewskim będzie można obejrzeć "Arcydzieła malarstwa polskiego przełomu XIX i XX". Wśród dzieł znajdą się m.in. płótna, które wyszły spod ręki takich artystów, jak Olga Boznańska, Leon Wyczółkowski czy Jacek Malczewski.
Na wystawie oprócz obrazów Leona Wyczółkowkiego można zobaczyć także prace, między innymi Olgi Boznańskiej, Aleksandra Gierymskiego, Stanisława Wyspiańskiego, Władysława Śliwińskiego, Józefa Pankiewicza, Józefa Chełmońskiego, Wojciecha Weissa, Włodzimierza Tetmajera i Jacka Malczewskiego. – To są największe nazwiska polskiego malarstwa pierwszej połowy XX wieku – podkreśla Łagiewski.
– Wystawa zaczyna się pejzażem, w następnej sali mamy symbolizm i ekspresjonizm, a potem jest folklor, portret, akt i kończymy ekspozycję martwą naturą – mówi Katarzyna Kurpiewska, kuratorka wystawy.
Dzieła mistrzów polskiego malarstwa XIX i XX wieku będzie można obejrzeć w Muzeum Miejskim we Wrocławiu do końca lutego 2016 roku. – W ten sposób inaugurujemy Europejską Stolicę Kultury – kończy Łagiewski.
http://wiadomosci.onet.pl...alarstwa/tqpjqt
Chyba sie przejdę zobaczyć
Skarb Średzki w Muzeum Narodowym we Wrocławiu
Złota korona ślubna z XIV w., która prawdopodobnie należała do pierwszej żony Karola IV Luksemburskiego, to najcenniejszy eksponat Skarbu Średzkiego, którego elementy do końca roku oglądać można na wystawie w Muzeum Narodowym we Wrocławiu.
Zespół średniowiecznych zabytków zwanych Skarbem Średzkim lub Skarbem Tysiąclecia to jeden z najcenniejszych skarbów średniowiecznych odnalezionych na terenie Europy. Cenne eksponaty wchodzące w jego skład, w tym złotą koronę ślubną z XIV w., znaleziono w trakcie prac budowlanych przy ulicy Daszyńskiego w Środzie Śląskiej pod koniec lat 80. XX w. Część znaleziska znalazła się wcześniej na miejskim wysypisku i dostała się w ręce postronnych osób. Fragmenty tej części skarbu w 2005 r. odzyskali funkcjonariusze CBŚ w Olsztynie.
http://wiadomosci.onet.pl...roclawiu/ej9gfe
Tu się na pewno przejdę, tym bardziej, że ostatnio był na Onecie artykuł dokładnie na temat tego skarbu i tego jak zawalono przy nim sprawę.
http://biznes.onet.pl/wia...oclawiem/963sq4
|
|
|