Filmy - Disney oraz Krewni i Znajomi Królika ;-)
Agn - Nie 07 Kwi, 2019 20:44
Naprawdę? Obejrzyj koniecznie, można się spłakać ze śmiechu.
BeeMeR - Nie 07 Kwi, 2019 20:45
*idzie szukać*
Agn - Nie 07 Kwi, 2019 20:45
Na wschód ten tego tamtego i owego??? *cough*
BeeMeR - Nie 07 Kwi, 2019 20:48
Uhum
Agn - Nie 07 Kwi, 2019 20:50
Już posadziłam kwiatki od strony wschodniej. Więcej słońca, ekhm, ekhm...
BeeMeR - Nie 07 Kwi, 2019 21:41
Dziękować, będziem testować jutro
Agn - Nie 07 Kwi, 2019 22:02
Przyjemnego seansu. Uśmiecham się na samą myśl.
Sqicku-squick-squikędy?
Agn - Pon 08 Kwi, 2019 22:00
Basiu i jaaaaak?
BeeMeR - Pon 08 Kwi, 2019 22:06
Nie złożyło się żeby to dziś obejrzeć - nie ucieknie jednak
Tyle, że najpewniej wyjedziemy z dziećmi do Krakowa na najbliższe kilka dni
Agn - Pon 08 Kwi, 2019 22:48
Ale jak obejrzysz to dasz znac? Bom okrutnie ciekawa. Strasznie lubie ten film.
BeeMeR - Pon 08 Kwi, 2019 22:58
Na pewno
Agn - Śro 10 Kwi, 2019 23:45
Merida waleczna
No dobra, czy tylko ja czuję rozczarowanie? Zaczęło się dobrze - Merida gania z łukiem, macha mieczem, dorasta i nie chce wychodzić za mąż na rozkaz - ahoj! Przygodo! Myślałam, że będzie jakaś wojna, na której Merida się wykaże. Tymczasem ta durna ruda pała zamienia bezmyślnie matkę w niedźwiedzia, potem zostawia ciastko na wierzchu, do czego zaraz dobiorą się bracia i węszę już kolejne małe niedźwiadki, a potem nie jest łaskawa powtórzyć zaklęcia odczyniającego urok, które jej mówi czarownica, bo jest zbyt zajęta komentowaniem w stylu: "Co to ma być?!"
No i ja też pytam - co to ma być? Gdzie ta waleczność? Jak dla mnie wygląda na to, że główna bohaterka, której już totalnie nie lubię, będzie pół filmu odkręcała bigos, którego sama narobiła.
Nie wiem - oglądać to dalej? Czy odpuścić? Bo już wiem, że nie czeka mnie fajna bajka z feministycznym zacięciem i przekazem, że kobieta to nie towar na sprzedaż.
Admete - Czw 11 Kwi, 2019 07:47
Dla mnie to bardzo ładna i mądra opowieść o dorastaniu i relacji matki z córką.
BeeMeR - Czw 11 Kwi, 2019 08:13
Ja lubię Meridę, dla mnie ona jest wyjściowo niekoniecznie waleczna, choć na pewno odważna, raczej zbyt młoda i to nie tylko do małżeństwa, a w trakcie dorasta - lubię takie bajki. Trzy niedźwiadki/bracia ogromnie śmieszą mohe dzieci, zwłaszcza końcowe ujęcie jak odpływają i tata musi po nich płynąć.
annmichelle - Pon 20 Maj, 2019 12:23
A ja po kilku latach przypomniałam sobie (po raz kolejny...) Zaplątanych.
Czasem łapię się na tym, że nie postrzegam tego filmu jako "bajki", ale jakby to był film z aktorami.
Dla mnie to jeden z najlepszych animowanych filmów w historii kina.
Oglądałam kilka razy (w trzech wersjach językowych) i podoba mi się w nim właściwie wszystko :
-opowiedziana historia (i morał),
-sposób i tempo jej przedstawienia,
-bohaterowie,
-grafika,
-wizja wymyślonego świata,
-mimika postaci (świetne odmalowanie emocji na twarzach),
-montaż poszczególnych scen,
-muzyka i jej dopasowanie do tego co widzimy na ekranie,
-piosenki (jest ich tylko kilka, ale tu akurat mniej znaczy więcej i każda z nich jest wpadająca w ucho),
-ujęcia (z góry z dołu, różne kąty, oddalenia, zbliżenia - po prostu świetna "praca kamery" )
-polski dubbing (oprócz gry aktorów pełnej emocji, także tłumaczenie dobrane do ruchu warg - nie jest to łatwe, ukłony dla tłumaczy, reżysera dubbingu, tłumaczenie wielu kwestii lepsze niż w oryginale)
-humor (dowcipny, ale nie prostacki. Może z jednym wyjątkiem w polskim dubbingu, gdy Roszpunka mówi "Czaisz?" - nie pasuje mi to do niej)
-piękny efekt 3D w kinie
Ach, to chyba ostatnia z animacji, którą akceptuję kompletnie i bez zastrzeżeń.
Agn - Śro 29 Maj, 2019 17:18
Wczoraj obejrzałam Aladyna z 1992 roku, bo nigdy nie widziałam (tak, naprawdę), a myślę nad tym nowym, czy nie obejrzeć (choć reżyseria Guya Ritchiego mówi mi stanowcze "NIE!"). Jakie to jest cudowne! Mniejsza o Aladyna i Jasminę - dżin bije wszystko i wszystkich na głowę. Widziałam z polskim dubbingiem, więc nie wiem, jak to wypadło w wydaniu Robina Williamsa, choć wiele dobrego słyszałam. Bawiłam się przednio.
A dzisiaj powtórzyłam sobie po latach jedną z moich ulubionych bajek - Sindbad. Legenda siedmiu mórz. I też z polskim dubbingiem - w tym przypadku na niekorzyść. Znaczy się jest w porządku, ale ja pamiętam, jak ta bajka świetnie brzmiała, kiedy Sindbad mówił głosem Brada Pitta, Eris Michelle Pfeiffer, a Marina Catherine Zety-Jones. Miało to odpowiednią ikrę, która gdzieś się zapodziała w polskim dubbingu. Ale nie narzekam - wciąż lubię tę bajkę, jest fajną przygodówką.
BeeMeR - Czw 30 Maj, 2019 16:47
Zarówno Zaplątanych jak i Aladyna bardzo lubię - długo oglądałam Aladyna z lektorem (bo tylko taka wersja była nam dostępna ), spod którego słychać było oryginalny dźwięk, m.in. Robbiego Williamsa - do piosenek też jestem przyzwyczajona angielskich
Aragonte - Pon 08 Lip, 2019 14:37
Jakby kogoś interesowało - wyszło już DVD z HTTD 3.
Kupię oczywiście, chociaż trochę zrzędziłam
I z irytacją odkryłam, że soundtrack do trójki muszę sobie sprowadzać z zagranicy, bo wydali go tylko w USA. No to chyba kupię na brytyjskim Amazonie, cóż robić.
Admete - Pon 08 Lip, 2019 19:07
Może nie wyjdzie tak drogo.
Trzykrotka - Pon 08 Lip, 2019 19:18
HTTD - co to?
Admete - Pon 08 Lip, 2019 19:22
Chyba Jak wytresować smoka.
Aragonte - Pon 08 Lip, 2019 22:31
| Trzykrotka napisał/a: | | HTTD - co to? |
Mój błąd, zeżarłam jedną literkę - HTTYD 3, czyli How To Train Your Dragon 3
Aragonte - Wto 09 Lip, 2019 14:47
Ktoś się ma ochotę wybrać na filmową, aktorską Mulan?
https://noizz.pl/film/mulan-pierwszy-trailer-aktorskiej-wersji-filmu-disneya/hh4fql4
Admete - Wto 09 Lip, 2019 14:57
Ciekawe, jak im to wyjdzie.
RaczejRozwazna - Wto 09 Lip, 2019 17:37
Ciekawe - bo trailer pokazuje, że to chyba nie będzie dokładne odwzorowanie bajki, tak jak przy innych tego typu produkcjach.
Byłam na Aladynie - super się bawiłam
|
|
|