Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Agn - Pią 12 Sty, 2018 14:56
Tym bardziej więc powinnaś przeczytać książkę Szczygła - on jest czechofilem i pokazuje, że to bardzo fajny kraj, o którym dobrze się czyta. Ja lubię jego książkę Laska nebeska, szczególnie w audiobooku, bo czyta autor i robi to świetnie.
Admete - Pią 12 Sty, 2018 14:58
Nie byłam nigdy zainteresowana Czechami. Może mają w bibliotece.
trifle - Pią 12 Sty, 2018 15:19
Super są te książki Szczygła, Gottland bardzo mi się podobało.
Szafran - Pią 12 Sty, 2018 16:13
Nie interesują mnie Czechy, ale "Gottland" czytałam z wielką przyjemnością.
Aragonte - Pią 12 Sty, 2018 17:49
| Admete napisał/a: | To kiedyś przy okazji. Tylko Czechy to mało interesujące dość |
Wbrew pozorom tak nie jest W każdym razie polecam Gottland. Jestem przy drugim długim rozdziale, pierwszy dotyczył braci Bata (tak, tych od firmy Bata). Jest sporo o historii (jak na razie XX wiek, ale to też już historia).
Caitriona - Pią 12 Sty, 2018 19:07
Gottland jeszcze przede mną, kiedyś się zabiorę Ja czytam sobie trylogię Schwab, Odcienie magii - idealne do metra, lekkie
Barbarella - Sob 13 Sty, 2018 09:59
| Admete napisał/a: | | Nie byłam nigdy zainteresowana Czechami. |
Ja też nie. Do czasu, aż nie pojechałam w Sudety i tam zostałam uświadomiona, że to błąd.
Trochę zaczęłam się interesować Czechami, a "Laska nebeska " Szczygła bardzo mi się podobała.
Admete - Sob 13 Sty, 2018 12:30
Laskę mam już wypożyczoną. Na Gottland czekam, aż ktoś odda.
Agn - Sob 13 Sty, 2018 12:34
To czekam na wrażenia.
Ja nadal czytam serię o Potterze. Odkrywam te książki na nowo, przypominam sobie sceny, o których już zapomniałam (jak choćby ten króciutki moment w 2. tomie, kiedy chłopcy wybierają przedmioty na trzeci rok i Percy wspiera Harry'ego radą - Percy się w zasadzie bardzo miło odnosił do Harry'ego, potem się zbiesił, ale tym większy jest kontrast między początkami, a późniejszymi wydarzeniami).
Na Severusa wciąż patrzę przez pryzmat jego działalności na rzecz Zakonu i ogólnie tego, co robił także przed 5. tomem, ale gdybym była jego uczennicą znienawidziłabym go w jednej chwili.
Za to uwielbiam McGonnagall, ale zawsze ją lubiłam. Zresztą podoba mi się też to, że ona jest surową nauczycielką i wzbudza respekt wśród uczniów. Oni ją szanują (pomijam Malfoyopodobnych, bo to inna kategoria nie szanująca absolutnie niczego), natomiast szacunku nie wzbudzają nauczyciele, którzy niczego nie potrafią nauczyć. Świetny myk autorki.
Co poza tym? Widzę byki tłumaczeniowe, niestety, dostrzegam też potknięcia samej Rowling, ale nie przeszkadzają w odbiorze książek. To nadal świetna lektura.
Fibula - Sob 13 Sty, 2018 13:50
Niedawno skończyłam Pragnienie Flanagana (pojawia się w nim i Dickens, i Franklin - ten od ekspedycji poszukującej Przejścia Północno-Zachodniego), a teraz czytam Prawdę Pratchetta i 1000 słów Bralczyka. Bardzo lubię te jego językowe gawędy. Na Pottera nadal nie jestem gotowa.
Agn - Sob 13 Sty, 2018 14:00
Fibulo, opowiedz mi trochę o tym Flanaganie, bo ja wciąż nie wiem, czy się za niego brać czy nie.
Fibula - Sob 13 Sty, 2018 14:40
Osią fabuły są retrospekcje dotyczące pobytu Franklinów na Ziemi Van Diemena, w czasie którego wzięli pod opiekę aborygeńskie dziecko, po czym je porzucili, wracając do Anglii. Drugi wątek to opowieść o Dickensie, jego małżeństwie i początkach znajomości z Ellen Ternan oraz walce żony Franklina o dobre imię męża po doniesieniach o kanibalizmie wśród członków załogi.
W porównaniu z serialem o Wiktorii, Pragnienie to opis ciemnej strony epoki wiktoriańskiej, trochę kojarzący się ze Szkarłatnym płatkiem i białym Fabera. Nie da się polubić żadnego bohatera, a gdyby mimo to ktoś miał jakieś złudzenia, Flanagan opisuje też dalsze życie porzuconego dziecka. Niby nic nowego, ale zapada w pamięć.
Barbarella - Nie 14 Sty, 2018 15:34
Przeczytałam "Dziewczynę z pociągu". Wcześniej widziałam film. I muszę powiedzieć, że ani film ani książka nie wbiły mnie w fotel.
trifle - Nie 14 Sty, 2018 15:42
To ja to samo! Czytałam książkę, filmu nie widziałam. Wciągnęłam się nawet, z ciekawości, jak to się skończy, ale też nie widzę szału. Ot czytadło na jeden dzień.
Agn - Nie 14 Sty, 2018 15:55
Mnie nie wciągnęło. Za film się nie brałam, choć lubię Emily Blunt.
milenaj - Nie 14 Sty, 2018 15:59
Film zmęczyłam. Z zapowiedzi wyglądał lepiej. A książka jakoś od początku mnie nie porwała, nawet jako czytadło i teraz leży na półce. Nie mam ochoty się za nią zabrać, tym bardziej, że znam zakończenie
Admete - Nie 14 Sty, 2018 16:20
Ja przeczytałam ostatnio dwa kryminały Iana Ranking. Świeci Biblii Cienia i Nawet zdziczałe psy. Rebus, Shioban Clarke, Malcolm Fox. Wszyscy starzy znajomi.
Agn - Nie 14 Sty, 2018 16:22
Zachęcasz. Który jest pierwszy z cyklu?
Admete - Nie 14 Sty, 2018 17:18
Te pierwsze nie były tak dobre. Jak wejdę na komputer, to poszukam kolejności. W tych ostatnich Rebus jest już na emeryturze, a główne skrzypce grają Shioban i Malcolm. Są też części poświęcone tylko sprawom Malcolma, jak pracował jeszcze w wydziale spraw wewnętrznych.
ita - Nie 14 Sty, 2018 18:38
| Barbarella napisał/a: | | Przeczytałam "Dziewczynę z pociągu". Wcześniej widziałam film. I muszę powiedzieć, że ani film ani książka nie wbiły mnie w fotel. |
Ja kiedyś miałam kiedyś podejście do książki, ale nie dałam rady. Za bardzo mnie przygnębiała. Ta sytuacja beznadziei i problemów bohaterki to było jak dla mnie za dużo.
Admete - Nie 14 Sty, 2018 20:20
Agn tu masz serie Rankina w kolejności:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ian_Rankin
Fibula - Nie 14 Sty, 2018 23:48
Z zastrzeżeniem, że u nas nadal nie ma kilku tomów z początku i nie wiadomo, czy będą.
Admete - Pon 15 Sty, 2018 06:59
Nie przeszkadzało mi to jakoś bardzo. I tak często czytałam nie w kolejności.
Agn - Pon 15 Sty, 2018 07:09
Ja lubię po kolei, bo w serii zawsze się rozwija jakiś wątek prywatny i widać ciągłość. No nic, zobaczę, co ma biblioteka.
Admete - Pon 15 Sty, 2018 08:16
Czytałam, jak mi się udało zdobyć. Zasadniczo chronologicznie.
|
|
|