To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Agn - Pią 12 Sty, 2018 14:56

Tym bardziej więc powinnaś przeczytać książkę Szczygła - on jest czechofilem i pokazuje, że to bardzo fajny kraj, o którym dobrze się czyta. :) Ja lubię jego książkę Laska nebeska, szczególnie w audiobooku, bo czyta autor i robi to świetnie. :D
Admete - Pią 12 Sty, 2018 14:58

Nie byłam nigdy zainteresowana Czechami. Może mają w bibliotece.
trifle - Pią 12 Sty, 2018 15:19

Super są te książki Szczygła, Gottland bardzo mi się podobało.
Szafran - Pią 12 Sty, 2018 16:13

Nie interesują mnie Czechy, ale "Gottland" czytałam z wielką przyjemnością.
Aragonte - Pią 12 Sty, 2018 17:49

Admete napisał/a:
To kiedyś przy okazji. Tylko Czechy to mało interesujące dość ;)

Wbrew pozorom tak nie jest :wink: W każdym razie polecam Gottland. Jestem przy drugim długim rozdziale, pierwszy dotyczył braci Bata (tak, tych od firmy Bata). Jest sporo o historii (jak na razie XX wiek, ale to też już historia).

Caitriona - Pią 12 Sty, 2018 19:07

Gottland jeszcze przede mną, kiedyś się zabiorę :) Ja czytam sobie trylogię Schwab, Odcienie magii - idealne do metra, lekkie ;)
Barbarella - Sob 13 Sty, 2018 09:59

Admete napisał/a:
Nie byłam nigdy zainteresowana Czechami.

Ja też nie. Do czasu, aż nie pojechałam w Sudety i tam zostałam uświadomiona, że to błąd.
Trochę zaczęłam się interesować Czechami, a "Laska nebeska " Szczygła bardzo mi się podobała.

Admete - Sob 13 Sty, 2018 12:30

Laskę mam już wypożyczoną. Na Gottland czekam, aż ktoś odda.
Agn - Sob 13 Sty, 2018 12:34

To czekam na wrażenia.

Ja nadal czytam serię o Potterze. Odkrywam te książki na nowo, przypominam sobie sceny, o których już zapomniałam (jak choćby ten króciutki moment w 2. tomie, kiedy chłopcy wybierają przedmioty na trzeci rok i Percy wspiera Harry'ego radą - Percy się w zasadzie bardzo miło odnosił do Harry'ego, potem się zbiesił, ale tym większy jest kontrast między początkami, a późniejszymi wydarzeniami).
Na Severusa wciąż patrzę przez pryzmat jego działalności na rzecz Zakonu i ogólnie tego, co robił także przed 5. tomem, ale gdybym była jego uczennicą znienawidziłabym go w jednej chwili.
Za to uwielbiam McGonnagall, ale zawsze ją lubiłam. :) Zresztą podoba mi się też to, że ona jest surową nauczycielką i wzbudza respekt wśród uczniów. Oni ją szanują (pomijam Malfoyopodobnych, bo to inna kategoria nie szanująca absolutnie niczego), natomiast szacunku nie wzbudzają nauczyciele, którzy niczego nie potrafią nauczyć. Świetny myk autorki. :)
Co poza tym? Widzę byki tłumaczeniowe, niestety, dostrzegam też potknięcia samej Rowling, ale nie przeszkadzają w odbiorze książek. To nadal świetna lektura. :)

Fibula - Sob 13 Sty, 2018 13:50

Niedawno skończyłam Pragnienie Flanagana (pojawia się w nim i Dickens, i Franklin - ten od ekspedycji poszukującej Przejścia Północno-Zachodniego), a teraz czytam Prawdę Pratchetta i 1000 słów Bralczyka. Bardzo lubię te jego językowe gawędy. :-) Na Pottera nadal nie jestem gotowa. :wink:
Agn - Sob 13 Sty, 2018 14:00

Fibulo, opowiedz mi trochę o tym Flanaganie, bo ja wciąż nie wiem, czy się za niego brać czy nie.
Fibula - Sob 13 Sty, 2018 14:40

Osią fabuły są retrospekcje dotyczące pobytu Franklinów na Ziemi Van Diemena, w czasie którego wzięli pod opiekę aborygeńskie dziecko, po czym je porzucili, wracając do Anglii. Drugi wątek to opowieść o Dickensie, jego małżeństwie i początkach znajomości z Ellen Ternan oraz walce żony Franklina o dobre imię męża po doniesieniach o kanibalizmie wśród członków załogi.
W porównaniu z serialem o Wiktorii, Pragnienie to opis ciemnej strony epoki wiktoriańskiej, trochę kojarzący się ze Szkarłatnym płatkiem i białym Fabera. Nie da się polubić żadnego bohatera, a gdyby mimo to ktoś miał jakieś złudzenia, Flanagan opisuje też dalsze życie porzuconego dziecka. Niby nic nowego, ale zapada w pamięć.

Barbarella - Nie 14 Sty, 2018 15:34

Przeczytałam "Dziewczynę z pociągu". Wcześniej widziałam film. I muszę powiedzieć, że ani film ani książka nie wbiły mnie w fotel.
trifle - Nie 14 Sty, 2018 15:42

To ja to samo! Czytałam książkę, filmu nie widziałam. Wciągnęłam się nawet, z ciekawości, jak to się skończy, ale też nie widzę szału. Ot czytadło na jeden dzień.
Agn - Nie 14 Sty, 2018 15:55

Mnie nie wciągnęło. Za film się nie brałam, choć lubię Emily Blunt.
milenaj - Nie 14 Sty, 2018 15:59

Film zmęczyłam. Z zapowiedzi wyglądał lepiej. A książka jakoś od początku mnie nie porwała, nawet jako czytadło i teraz leży na półce. Nie mam ochoty się za nią zabrać, tym bardziej, że znam zakończenie
Admete - Nie 14 Sty, 2018 16:20

Ja przeczytałam ostatnio dwa kryminały Iana Ranking. Świeci Biblii Cienia i Nawet zdziczałe psy. Rebus, Shioban Clarke, Malcolm Fox. Wszyscy starzy znajomi.
Agn - Nie 14 Sty, 2018 16:22

Zachęcasz. Który jest pierwszy z cyklu?
Admete - Nie 14 Sty, 2018 17:18

Te pierwsze nie były tak dobre. Jak wejdę na komputer, to poszukam kolejności. W tych ostatnich Rebus jest już na emeryturze, a główne skrzypce grają Shioban i Malcolm. Są też części poświęcone tylko sprawom Malcolma, jak pracował jeszcze w wydziale spraw wewnętrznych.
ita - Nie 14 Sty, 2018 18:38

Barbarella napisał/a:
Przeczytałam "Dziewczynę z pociągu". Wcześniej widziałam film. I muszę powiedzieć, że ani film ani książka nie wbiły mnie w fotel.

Ja kiedyś miałam kiedyś podejście do książki, ale nie dałam rady. Za bardzo mnie przygnębiała. Ta sytuacja beznadziei i problemów bohaterki to było jak dla mnie za dużo.

Admete - Nie 14 Sty, 2018 20:20

Agn tu masz serie Rankina w kolejności:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ian_Rankin

Fibula - Nie 14 Sty, 2018 23:48

Z zastrzeżeniem, że u nas nadal nie ma kilku tomów z początku i nie wiadomo, czy będą. :roll:
Admete - Pon 15 Sty, 2018 06:59

Nie przeszkadzało mi to jakoś bardzo. I tak często czytałam nie w kolejności.
Agn - Pon 15 Sty, 2018 07:09

Ja lubię po kolei, bo w serii zawsze się rozwija jakiś wątek prywatny i widać ciągłość. No nic, zobaczę, co ma biblioteka.
Admete - Pon 15 Sty, 2018 08:16

Czytałam, jak mi się udało zdobyć. Zasadniczo chronologicznie.