To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałam II

BeeMeR - Śro 23 Lis, 2022 19:37

Obejrzałam Wielką wodę - bardzo mi się ten serial podobał :oklaski:
Nie wiem na ile jest wierny ale moim zdaniem świetnie oddaje kwintesencję polskiego zarządzania kryzysowego :zalamka:
hydrologowi daje się mapy sprzed pokolenia, bez nowych obiektów i jazów, potem się ekspertyzę podważa, ktoś wydaje rozkaz spuszczenia wody ze zbiornika/wysadzenia wałów, drugi ten rozkaz olewa albo bojkotuje, trzeci odwołuje, bo ma ważniejsze sprawy (np. regaty), a potem tylko trzeba szukać kozła ofiarnego, no bo czemu to miasto całe zalane :zalamka: Do tego dodać trudności techniczne z połączeniami telefonicznymi i przekazywaniem informacji oraz żywioł i katastrofa była nieunikniona.
Bardzo dobrze to jest przemyślane, zagrane i zrealizowane :oklaski: - ze wzruszeniem patrzyłam Na Jerzego Trelę bodaj w ostatniej roli, świetna też Anna Dymna w wyjątkowo niewdzięcznej roli olbrzymiej kobiety. Udało im się też - moim zdaniem - nie wpaść w ogromnie wyeksploatowany przez filmy katastroficzne kategorii Z motyw szukania się rozłączonej rodziny w trudnych warunkach - tj. motyw jest, bo aż się prosił, ale dobrze wpisany.

Tamara - Pią 25 Lis, 2022 13:36

Dla wielbicielek Rodziny Addamsów na CDA jest już - znaczy pokazuje się i znika - Wednesday w reżyserii Tima Burtona wyprodukowana przez Netflix. Obejrzałam wczoraj dwa pierwsze odcinki i jestem zachwycona :serce: co prawda jako Mortitię zdecydowanie wole Anjelicę Houston iż Katherine Zeta-Jones, która jest zbyt krągła, seksowna i za mało upiorna , ale zmiany rozumiem i akceptuję.
https://www.filmweb.pl/se...day-2022-877761

annmichelle - Śro 28 Gru, 2022 21:49

W ciągu (po)świątecznych dni obejrzałam przyjemny serial "All Creatures Great and Small (2020-22).
Ciepły, taki trochę słodki, brytyjski vintage :wink: (dzieje się w latach 1937-39), trzy odcinki świąteczne - więc pod względem czasu, klimatu bardzo mi przypasował. :-)
To remake (i ekranizacja książki) serialu z lat 70-tych "Wszystkie stworzenia duże i małe" (pamiętam jak przez mgłę).
Cała główna czwórka obsady - świetna. :-)

Aragonte - Śro 28 Gru, 2022 22:24

O, nakręcili to jeszcze raz? Obejrzałabym :-D
Ale gdzie to może być dostępne? Edit: już znalazłam, np. tutaj:
https://playnow.pl/wideo/serial/10032266

annmichelle - Śro 28 Gru, 2022 23:00

Ja oglądałam w Niemczech na Sky.
Są trzy sezony, każdy po 7 odcinków.
Uwielbiam Samuela Westa :-P , ma potencjał komediowy, już w "Mr Selfridge" był świetny.
Gdy pomyślę, że pierwszy raz zobaczyłam go w "Perswazjach" 1995 - tyle to już lat.... :cool:
Pani Hall to wredna panna Steel z "Rozważnej i romantycznej" z 2007 roku. :-P
Ale też młoda obsada (postacie Tristana i Jamesa) - kompletnie nieznani mi aktorzy, a zagrali super.
Lubię tę brytyjską mimikę, która wyraża więcej niż słowa. :lol:

Miłego seansu. :-)

Trzykrotka - Śro 28 Gru, 2022 23:09

Oglądałam z przyjemnością na kanale Epic Drama - lubię tamtą starą wersję, ale nowa jest nie gorsza IMHO, a kolory, zdjęcia, krajobrazy - cudowne po prostu. I z wielką pieczołowitością odtworzony klimat epoki.
annmichelle - Śro 28 Gru, 2022 23:14

To prawda. Uwielbiam patrzeć na te wszystkie detale w ich domu, kuchnia, jedzenia, nawet kafelki czy dywany. :-P
No i nie mogłam się napatrzeć na ubrania. :serce2: Nawet głupie kołnierzyki od koszuli czy sweterki są rewelacyjne.
I te wszystkie zwierzaki! :serce:
Nie jestem jakąś fanką koni, ale w tym serialu pokazane są pięknie.
Super, że jest też szczurek i to jako pozytywny bohater, a nie "wstrętne, brudne, szczurzysko". :wink:

Fibula - Czw 29 Gru, 2022 17:06

annmichelle napisał/a:
Ja oglądałam w Niemczech na Sky.
Są trzy sezony, każdy po 7 odcinków.
Uwielbiam Samuela Westa :-P , ma potencjał komediowy, już w "Mr Selfridge" był świetny.
Gdy pomyślę, że pierwszy raz zobaczyłam go w "Perswazjach" 1995 - tyle to już lat.... :cool:
Pani Hall to wredna panna Steel z "Rozważnej i romantycznej" z 2007 roku. :-P
Ale też młoda obsada (postacie Tristana i Jamesa) - kompletnie nieznani mi aktorzy, a zagrali super.
Lubię tę brytyjską mimikę, która wyraża więcej niż słowa. :lol:
Miłego seansu. :-)

Też lubię ten serial. Jeśli nie znasz, koniecznie obejrzyj też Durrellów :cool: (stąd znam Calluma Woodhouse'a vel Tristana).

annmichelle - Czw 29 Gru, 2022 17:22

Dzięki za polecenie. :-) Choć klimatem będzie chyba bardziej pasował: "do obejrzenia latem". :wink:
Trzykrotka - Czw 29 Gru, 2022 19:28

Niekoniecznie, bo Durrellowie przyrządzeni są na ponuro i depresyjne. Kolory kadrów są obłędnie piękne, Grecja cudowna, ale z pogodnych w wymowie książek wyciągnięto starannie smutne i nieprzyjemne fakty-brak pieniędzy, choroby itd. Ja wolę film z cudowną Imeldą Staunton w roli matki.
annmichelle - Czw 29 Gru, 2022 19:30

Trzykrotka napisał/a:
Niekoniecznie, bo Durrellowie przyrządzeni są na ponuro i depresyjne.

Oj, nie - na depresyjne i ponure filmy/seriale nie mam ochoty. :? A już szczególnie zimą.

Fibula - Pią 30 Gru, 2022 20:12

Trzykrotka napisał/a:
Niekoniecznie, bo Durrellowie przyrządzeni są na ponuro i depresyjne. Kolory kadrów są obłędnie piękne, Grecja cudowna, ale z pogodnych w wymowie książek wyciągnięto starannie smutne i nieprzyjemne fakty-brak pieniędzy, choroby itd. Ja wolę film z cudowną Imeldą Staunton w roli matki.

:shock: Dlaczego akurat te wątki uznałaś za najważniejsze? :mysle: Durrellowie to serial nie o chorobach i ubóstwie, a o kochającej się i wspierającej rodzinie z mnóstwem zabawnych scen i postaci.

BeeMeR - Pią 30 Gru, 2022 21:59

Trzykrotka napisał/a:
Ja wolę film z cudowną Imeldą Staunton w roli matki.
Ja też wolę ten film, kocham książkę, Durrellów nie zmogłam.
Trzykrotka - Sob 31 Gru, 2022 10:25

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Ja wolę film z cudowną Imeldą Staunton w roli matki.
Ja też wolę ten film, kocham książkę, Durrellów nie zmogłam.

No więc właśnie. Książki pisane są z perspektywy dziecka i rzeczywistość trudna dla dorosłych jest przyrodniczą bajką dla najmłodszego syna. Można je odczytywać na ponuro i na pogodnie. Ja odczytuję na pogodnie, mając z tyłu głowy że mały Gerard Durrell w dorości został poważnym biologiem, a dzieciństwo spędzone w Grecji miało na to ogromny wpływ. Serial skupia się stronniczo na ponurości. A ja mam dość ponurości wokół siebie i już nie chcę się jej doszukiwać tam, gdzie nie musi jej być. Nie zmoglam Durrellow, nie wyszlam poza dwa odcinki.

BeeMeR - Sob 31 Gru, 2022 10:58

Film jest lekki, barwny i radosny, znakomicie utrzymany w żartobliwym tonie książki, serial był tak serio że też szybko odpadłam.
Fibula - Sob 31 Gru, 2022 22:42

Nie pamiętam już, co dokładnie działo się w pierwszych odcinkach (przeprowadzka i coś jeszcze?), że aż tak negatywnie wpłynęło na wasz odbiór; na mnie nie podziałało zniechęcająco, bo obejrzałam całość, z dużą przyjemnością. I właśnie ta dziecięca fascynacja przyrodą Gerarda, o której piszesz, Trzykrotko, jest tu bardzo dobrze pokazana. I reakcje reszty rodziny na nią również. :)
RaczejRozwazna - Wto 24 Sty, 2023 18:18

Trafiłam przypadkiem na serial Wszystkie stworzenia duże i małe - ojej jakie to ciepłe i przyjemne jest :serce: Rozgladnę się za książką.
annmichelle - Wto 24 Sty, 2023 22:31

Mnie też bardzo przyjemnie oglądało się ten serial w święta i tuż po. :-)
Trafił idealnie w mój nastrój, pierwsze dwa odcinki obejrzałam zupełnie przypadkowo w Wigilię, tuż przed nakrywaniem do stołu. :mrgreen: Rozglądałam się za kolędami, przypadkowo natrafiłam i po 10 minutach usiadłam wygodnie. :-P W pierwszy dzień Swiąt odnalazłam go na Sky i poszło z górki (kilka odcinków obejrzał ze mną mąż i też mu się podobało).
Więcej o wrażeniach pisałam kilka postów powyżej. :-)

RaczejRozwazna - Wto 24 Sty, 2023 22:35

O rzeczywiście, pisałaś :-D
Aragonte - Wto 24 Sty, 2023 23:54

RaczejRozwazna napisał/a:
Trafiłam przypadkiem na serial Wszystkie stworzenia duże i małe - ojej jakie to ciepłe i przyjemne jest :serce: Rozgladnę się za książką.

To cała seria książek :) Nie wiem, czy są łatwo dostępne, bo wydawano je jakiś czas temu. Ze dwa tomiki mam.

Agn - Śro 25 Sty, 2023 06:34

Aragonte napisał/a:
RaczejRozwazna napisał/a:

To cała seria książek :) Nie wiem, czy są łatwo dostępne, bo wydawano je jakiś czas temu. Ze dwa tomiki mam.

Obecnie sa wznawiane. Pierwszy tom juz jest dostepny: https://www.swiatksiazki....03-ksiazka.html
Drugi zaraz bedzie: https://www.swiatksiazki....29-ksiazka.html

RaczejRozwazna - Śro 25 Sty, 2023 09:17

Dzięki za info :kwiatek:
Fibula - Czw 02 Lut, 2023 00:31

Brr, nie lubię okładek filmowych. Mam kilka tomów ze starego wydania, znacznie milszych dla oka. :-)
BeeMeR - Czw 02 Lut, 2023 08:21

Fibula napisał/a:
Brr, nie lubię okładek filmowych. Mam kilka tomów ze starego wydania, znacznie milszych dla oka. :-)
mam tak samo :kwiatek:
Fibula - Czw 02 Lut, 2023 17:55

BeeMeR napisał/a:
Fibula napisał/a:
mam tak samo :kwiatek:

Najdziwniejsze w tym jest to, że nawet dla ulubionych aktorów nie robię wyjątków. Okładka ma zachwycać, a nie prezentować kadr filmowy.