To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne

Admete - Śro 24 Cze, 2015 18:29

Basiu to dam ci znać.
behemotka - Czw 25 Cze, 2015 09:57

przepraszam ale fb mi szaleje i musiałam utworzyć wydarzenie jeszcze raz

https://www.facebook.com/events/655167111281584/

a dla tych co nie dojadą link do galerii

http://xixgallery.com/

jak już będą zdjęcia na żywo z wystawy to też podrzucę :)

do wystawy będzie wydany katalog w rozsądnej cenie i będzie można go zamówić przez stronę Muzeum

Trzykrotka - Czw 25 Cze, 2015 10:36

Admete napisał/a:

Ta chińska wystawa jest tylko do 5 lipca, więc chyba pojadę w przyszłym tygodniu.

Byłam w zeszłą sobotę, przed spotkaniem w Ramenie.
Niewielka jest, a głównie pokazuje ceramikę. Są też ze dwie książki, kilka posążków Buddy. Bardzo łany, choć malutki, jest pokaz przedmiotów codziennego użytku, jest kilka ruchomych zabawek, wachlarzy i obrazy. Najefektowniej prezentują się stroje, wraz z butami, nawet takimi na lotosowe stopy. Wyglądają jak jakieś spiczaste portfeliki, nie jak buty.
Podobała mi się. Na Turcję też pójdę.

Szafran - Pią 26 Cze, 2015 10:29

Dla warszawskich pasibrzuchów:)

Jutro, czyli w sobotę, festiwal azjatyckiego żarcia ulicznego:). Pośród wystawców również miejsce z jedzonkiem koreańskim. Oj, chyba jutro nie zrobię obiadu:).

http://warsawfoodie.pl/20...reet-food-fest/

Anaru - Pią 26 Cze, 2015 19:53

Szafran napisał/a:
festiwal azjatyckiego żarcia ulicznego

:excited:

Ja bym NA PEWNO nie robiła :mrgreen:

Szafran - Pon 29 Cze, 2015 12:27

I przez te atrakcje hydrauliczne nie dotarłam na ten Asian street food, obiadu też nie robiłam;).

Ale koleżanka, która dotarła, mówiła, że impreza nie była fajna.

Anaru - Pon 29 Cze, 2015 12:30

To przynajmniej tyle, nie masz czego żałować. :przytul:
Harry_the_Cat - Pon 29 Cze, 2015 12:36

Nie? To wiele nie stracilas.
Trzykrotka - Pon 29 Cze, 2015 13:18

Szafran napisał/a:

Ale koleżanka, która dotarła, mówiła, że impreza nie była fajna.

O.. szkoda, bo pomysł był fajny. Co jej się nie podobało?

Szafran - Pon 29 Cze, 2015 13:36

Już nie dopytywałam, bo pędziłam do teatru:).

Ale sama mijałam miejsce imprezy po drodze do sklepu z armaturą. Dobrze się nie przyjrzałam, bo z przelotu, z roweru, ale wyglądało na to, że jest maleńka przestrzeń, na której roi się dziki tłum ludzi. Pewnie wybór rzeczy do zjedzenia nie był jakiś imponujący.
Ale że było duże zainteresowanie, myślę, że się będą powtarzać:).

behemotka - Sob 11 Lip, 2015 22:12

ok dziewczyny, wrzucam zdjęcia z wystawy i niezmiennie zapraszam jeśli ktoś się zaplącze w moje rejony

https://www.facebook.com/...e=3&uploaded=10

Anaru - Sob 11 Lip, 2015 23:06

Zaplątałabym się chętnie, ale niestety nie ma jak. Ładna wystawa, to niesamowite, że się kiedyś kobiety w takie suknie czy buciki mieściły ;)
Admete - Nie 12 Lip, 2015 11:35

Nadal się cieszę, że nie muszę takich strojów nosić ;) Chętnie natomiast bym obejrzała.
Caitriona - Nie 12 Lip, 2015 12:11

Też bym chętnie obejrzała całą wystawę na żywo, ale za daleko - dzięki za zdjęcia!
Trzykrotka - Pon 20 Lip, 2015 11:57

Byłam na Ottomanii w Muzeum Narodowym. Gdyby ktoś wakacyjnie był w Krakowie, to bardzo polecam. "Ottomania" to zainteresowanie imperium ottomańskim, czyli tureckim po prostu, w sztuce renesansu. Ewidentnie muzeum zareagowało na współczesną ciekawość, wywołaną serialem Wspaniałe Stulecie, bo też Sulejmanowi Wspaniałemu poświęcono dużo miejsca.
Wystawa jest naprawdę dobra. Zbiorów jest na tyle dużo, że człowiek się nasyca, ale nie na tyle, żeby się znużyć. Poza tym są różnorodne: malarstwo, przedmioty użytkowe, księgi, dokumenty. Poprzyglądałam się tabliczkom: eksponaty przyjechały z całej Europy. Mnóstwo jest niemieckich, węgierskich. Są obrazy z Uffizzi z Florencji, z Muzeum Sztuki w Wiedniu, British Museum, National Gallery i Muzeum Wiktorii i Alberta z Londynu i sporo naszych z innych miast i muzeów.
Udało mi się też załapać na wykład. Pomysł wykładów jej znakomity. Po prostu na sali pojawiła się pani, która zaprosiła wszystkich chętnych na "za pięć minut" go głównej hali i tam, stojąc przed portretem Mehmeda II wygłosiła z wielką swadą i znawstwem piękny półgodzinny wykład o modelu, malarzu i ich epoce. A potem długo i cierpliwie odpowiadała na pytania o Roksolanę :wink:

BeeMeR - Pon 20 Lip, 2015 13:16

Ja na razie zwiedzałam tylko labirynt przed muzeum - Adaś był zachwycony ;)
Admete - Pon 20 Lip, 2015 15:07

Super, że ci się udało dotrzeć na wykład :) Tego mi strasznie w tej mojej dziurze brak. A na którym byłaś?
Trzykrotka - Pon 20 Lip, 2015 21:00

Tak jak pisalam - to byl wyklad przy portrecie Mehmeda II, zdobywcy Konstantynopola. Autorem portretu jest Gentile Bellini ze slawnej rodziny malarzy, przyslany do Stambulu z Wenecji na prosbe Mehmeda. Pani opowiedziala o modelu, o malarzu, wskazala cechy warte zauwazenia na obrazie, opowiedziala o epoce i zwyczajach dziedziczenia, strojach itd. Stalismy sobie po prostu grupa przy portrecie, a ona opowiadala. Bardzo to bylo pouczajace i mile.
:-)

Szafran - Pon 20 Lip, 2015 22:52

Kurczę, kusi ta wystawa. Może by się udało wyskoczyć we wrześniu.
Aragonte - Pon 20 Lip, 2015 23:31

Mnie też kusi. Może kiedyś tam zajrzę?
Ciekawe, jakie obrazy przywieziono z Florencji :mysle:

A co do strojów z epoki Scarlett, to zdecydowanie wolę je podziwiać na kimś innym :wink:

Admete - Wto 21 Lip, 2015 07:57

Jak wyskoczycie, to dajcie znać - przyjadę o ile będzie to w sobotę. W sierpniu moze kogoś namówię na zwiedzanie Cricoteki.
Szafran - Wto 21 Lip, 2015 13:20

Aragonte napisał/a:
Mnie też kusi. Może kiedyś tam zajrzę?
Ciekawe, jakie obrazy przywieziono z Florencji :mysle:

A co do strojów z epoki Scarlett, to zdecydowanie wolę je podziwiać na kimś innym :wink:

Można się spróbować wybrać razem, zawsze jakoś motywacja wzrasta, jak już się z kimś umówi:). Z tym że ja nie dam rady przed wrześniem. No i mogę tylko w weekendy, by nie brać wolnego dnia:).

Cathie - Czw 13 Sie, 2015 14:26

Takie info dostałam dziś na maila:

Rok 2015 to kontynuacja strategicznej współpracy British Council i Multikino w ramach projektu „Sztuka brytyjska na wielkim ekranie”. Dzięki tej inicjatywie publiczność może regularnie oglądać najciekawsze pozycje repertuarowe słynnych scen brytyjskich, takich jak National Theatre. W drugim półroczu zobaczymy także dwa przedstawienia z legendarnego londyńskiego The Globe – repliki teatru, w którym tworzył najwybitniejszy dramatopisarz wszechczasów, William Szekspir.

Cykl spektakli teatralnych z Wielkiej Brytanii na stałe zagościł w kalendarzu imprez sieci Multikino. Przedstawienia zarejestrowane na żywo, przy udziale publiczności i przy użyciu najnowszych rozwiązań technologicznych, retransmitowane są w jakości High Definition z dźwiękiem Digital Dolby Surround. Pokazy realizowane są w wersji oryginalnej z polskimi napisami.

W drugim półroczu zobaczymy:

15 września – NTL „Każdy” z Chiwetelem Ejioforem
20 października – Globe On Screen „Komedia omyłek”
27 października – NTL „Strategia gołych kawalerów”
5 listopada – NTL „Audiencja” z Helen Mirren
17 listopada – NTL „Koriolan” z Tomem Hiddlestonem
24 listopada – NTL „Hamlet” z Benedictem Cumberbatchem
3 grudnia – Globe On Screen „Juliusz Cezar”
17 grudnia – NTL „Hamlet” z Benedictem Cumberbatchem

Bilety do nabycia w kasach biletowych kin oraz online.

Eeva - Czw 13 Sie, 2015 14:30

Zarówno Koriolana jak i Audiencję widziałam dwa razy już i goraco polecam bo to wspaniałe sztuki (i wspaniale zagrane).
praedzio - Czw 13 Sie, 2015 14:48

Dzięki za info! :kwiatek: