To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

BeeMeR - Pią 25 Lut, 2022 09:43

Oglądam nowy lakorn, ale jeszcze trochę zanim o nim napiszę, bo muszę sobie wykrystalizować zdanie, na razie wirtualnie zwiedzam Tajlandię ciąg dalszy: odkryłam, że mój absolutnie ulubiony lakornowy wodospad :serce: , który widziałam już co najmniej trzykrotnie to jeden z wodospadów Erawan w prowincji Kanchanaburi, tu oznaczony jako trzeci, bo jest ich więcej: Ile tam rybek!
https://www.world-of-wate...awan-waterfall/
W obecnej dramie też tam trafimy i będziemy z niego skakać, widziałam w mv :mrgreen:

Odkryłam też, że most na rzece Kwai to ta sama prowincja - jakoś mi się kojarzyło dotąd z japońskim obozem jenieckim, umknęło mi że to w Tajlandii
https://www.national-geog...edyny-taki-most

No i czytałam o dramatycznej powodzi w Tajlandii z 2011, która objęła ogromną część kraju, (no i lepiej rozumiem, czemu pod koniec Game Ruk Game Rai jest tak sobie - musieli sporo zdjęć odwołać, nakręcić w pomieszczeniach, bo po prostu nie było jak inaczej, co pewnie nie zmienia faktu, że mogło być lepiej :P )

Trzykrotka - Pią 25 Lut, 2022 10:22

Tam jest po prostu nieprawdopodobnie pięknie. Raczej już nie pojadę, środki finansowe nie te, ale bardzo chciałabym :kwiatek: Ten wodospad z rybkami jest zachwycający :serduszkate:

Ja skończyłam wczoraj 4 odcinek Forecast - co mi się podobało, to to, że pani dyrektor i o wiele młodszy pan meteorolog decydują się na romans dość szybko. Oczywiście będą się z tym okropnie ukrywać w pracy (zwłaszcza ona, on nie ma nic przeciwko rozgłoszeniu). Tu upatruję źródło dramatoz. Drugie to łączenie dziejów tej pary z losami pary nr 2, która jest zdecydowanie za blisko, na odległość konfliktu. Konflikt tym bardziej uzasadniony, że pary randkowały kiedyś "na krzyż" - pani numer 1 z panem numer 2, pani numer 2 z panem nr 1.
Nie jestem pewna, czy chce mi się dalej dramę oglądać. Ładna, poprawna, ale też jakaś mdła i bez ikry.

BeeMeR - Pią 25 Lut, 2022 11:21

Ja na pewno nie pojadę - samo zebranie się do wyjazdu nad polskie morze zabrało nam ze trzy lata :zalamka: A już w świecie korony i wojny nie ma szans... :confused3:
Ale palcem po mapie i świecie wirtualnym jak najbardziej.
I po dramach/lakornach - póki będą mnie bawić i dawać odskocznię od rzeczywistości.

Trzykrotka - Pią 25 Lut, 2022 11:25

BeeMeR napisał/a:

I po dramach/lakornach - póki będą mnie bawić i dawać odskocznię od rzeczywistości.

Ano :kwiatek: Ja też. Dlatego jak skończę :trzyma_kciuki: napisy do JI, czyli te dwa ostatnie odcinki, to sobie powtórzę resztę dramy, bo jest jak dla mnie miodowa :serduszkate:

Edit:
Inne dramy tej scenarzystki nie były aż tak dobre, aż szkoda - ani Pasta, ani Wok Of Love. Tutaj udało się wspaniale.

RaczejRozwazna - Pią 25 Lut, 2022 11:51

Ponieważ leżę koronowo i praca się odwlekła, a jednocześnie potrzebowałam odskoczni od tego co się dzieje wokół, przejechałam na podglądzie duże fragmenty Mr. Queen bo gdzieś mi wyskoczyło w polecankach. Nawet zabawne, ale nie na tyle, żeby oglądać całość A teraz, również z dużym przewijaniem, oglądam studniowego księcia. Nie jest to arcydzieło, ale sympatyczne, panna świetna, książę rzeczywiście absurdalnie drewnianiany ale to nawet zabawne i uzasadnione jest. Oglądam tylko główną parę i wieś, pałac przewijam. Podobają mi się obaj panowie poboczni - brat i ten drugi do trójkąta. No i dochodzę do wniosku, że mentalność wiejska jest wszędzie taka sama niezależnie od długości i szerokości geograficznej :lol:
BeeMeR - Pią 25 Lut, 2022 12:26

Cytat:
No i dochodzę do wniosku, że mentalność wiejska jest wszędzie taka sama niezależnie od długości i szerokości geograficznej
owszem :lol:
Bardzo lubię dramy dziejące się na peryferiach albo Jeju :serce:

Aragonte - Pią 25 Lut, 2022 13:07

Trzykrotka napisał/a:
BeeMeR napisał/a:

Ano :kwiatek: Ja też. Dlatego jak skończę :trzyma_kciuki: napisy do JI, czyli te dwa ostatnie odcinki, to sobie powtórzę resztę dramy, bo jest jak dla mnie miodowa :serduszkate:

Potwierdzam ocenę co do Zazdrości :serce2: Mam już oglądać te pierwsze odcinki z Twoimi napisami, tak?

Powiadasz, że Pasty nie warto zaczynać? Bo widzę ją na Netflixie :mysle: Inna sprawa, że mam problem z zabraniem się za cokolwiek nowego - efekt uboczny stresu, jak myślę :?

RaczejRozwazna - Pią 25 Lut, 2022 13:14

Zapytam jeszcze dziewczyny - te dramy w Waszym tłumaczeniu trzeba ściągać ze Wschodu? Mnie to strasznie długo schodzi i chciałam się upewnić czy nie ma gdzieś możliwości obejrzenia online... To jest inna jakość - ML w tłumaczeniu Agn i Trzykrotki to poezja (innych nie oglądałam) :-D

W pracy mi się akurat objawił Koreańczyk, jakiś Jee czy Lee. :lol: Na razie jesteśmy w kontakcie mailowym, ale będziemy też współpracować na żywo. Śmieszne, bo akurat z Koreańczykami niewiele miałam do czynienia do tej pory, prędzej z Chińczykami czy Japończykami, a pojawia się akurat teraz, gdy złapałam fazę. :lol:

Aragonte - Pią 25 Lut, 2022 13:19

RaczejRozwazna napisał/a:
Zapytam jeszcze dziewczyny - te dramy w Waszym tłumaczeniu trzeba ściągać ze Wschodu?

No tak, bo napisy Trzykrotki tam sobie siedzą :-) A masz Chomikboxa? Wtedy idzie sprawnie.

Daj znać, jak tam współpraca z Koreańczykiem :mrgreen:

RaczejRozwazna - Pią 25 Lut, 2022 13:20

Nie, chyba nie mam bo nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje... :mysle: Rozglądnę się. :kwiatek:

Koreańczyk - na razie jest baaaardzo grzeczny w tym jak pisze. Aczkolwiek nie nazywa mnie sunbae, szkoda :mrgreen:

BeeMeR - Pią 25 Lut, 2022 13:36

Pasta to drama w starym stylu, powolna i dość spokojna, można, ale to nie must see. Ja lubię pana, ma piękny, głęboki głos :serce:
Ale z romansu nie pamiętam nic, musiał jak dla mnie nie zadziałać. Z kucharzenia pamiętam, że ona okropnie długo uczyła się smażenia na dwóch patelniach na raz, potrząsając nimi symultanicznie. I że została zamknięta w chłodni. Ergo: dla mnie to drama o kucharzeniu, w końcu nie w każdej musi być romans :-P
https://youtu.be/VanaQc_Do_I

Aragonte - Pią 25 Lut, 2022 13:43

Nie, chyba nie mam bo nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje... :mysle: Rozglądnę się.

Nie musisz się specjalnie rozglądać, to jest do pobrania na sierściuchu :-)

RaczejRozwazna - Pią 25 Lut, 2022 13:56

OK, dzięki! :kwiatek:
Loana - Pią 25 Lut, 2022 14:02

BeeMeR napisał/a:
Pasta to drama w starym stylu, powolna i dość spokojna, można, ale to nie must see. Ja lubię pana, ma piękny, głęboki głos

A to czasem nie jest gościu, który grał Drugiego w Coffee Prince? Bo przypomina, a tamtego też zapamiętałam z tego, że miał piękny głos.

Trzykrotka - Pią 25 Lut, 2022 14:09

Loana napisał/a:

A to czasem nie jest gościu, który grał Drugiego w Coffee Prince? Bo przypomina, a tamtego też zapamiętałam z tego, że miał piękny głos.

Tak, to on. Scenarzystka go lubiła, grał u niej w kilku dramach pod rząd, a w Zazdrości wypowiadał kwestie z offu, w scence randki w ciemno nawiązującej do Pasty :kwiatek:
Pasta była dla mnie nudna, to już chyba wolałam Wok of Love, też o gotowaniu. I połowa obsady JI tam się znalazła :mrgreen: Z Pasty pamiętam głównie nieustające potrząsanie patelniami i konflikty w kuchni, a Gongowa była tam jeszcze bardzo nieopierzona.

Dzięki za komplement, RR :serce: Swego czasu kochałam tłumaczyć, choć to strasznie duzo czasu pożera. Jeszcze mam Answer Me 1988 na tapecie, 3 odcinki do końca roboty. Jak skończę, to będę agitować za tą dramą, bo jest wspaniała :kwiatek:

BeeMeR - Pią 25 Lut, 2022 14:14

Cytat:
Jak skończę, to będę agitować za tą dramą, bo jest wspaniała
oj, jest :serce:
Sama chętnie powtórzę z Twoimi napisami. :kwiatek:

Aragonte - Pią 25 Lut, 2022 15:12

BeeMeR napisał/a:
Cytat:
Jak skończę, to będę agitować za tą dramą, bo jest wspaniała
oj, jest :serce:
Sama chętnie powtórzę z Twoimi napisami. :kwiatek:

Ja też :serce2: Czasem oglądam fragmenty na Netflixie, ale to nie to samo :-|

RaczejRozwazna - Sob 26 Lut, 2022 00:22

Kończę tego księcia. Drama przyjemna ale jakoś mało angażująca - wracać nie będę. Drewniany główny był zabawny jako wieśniak, natomiast jako romantyczny bohater (zwlaszcza po powrocie do pałacu) wypada blado i drewno zaczyna uwierać. :wink: Dużo bardziej podoba mi się rywal, a najbardziej - brat (ale znowu ta księżna koronna olaboga). Natomiast plus za fajne odmalowanie społeczności wiejskiej :oklaski: Drugi plus - wyważenie proporcji, nie mam wrażenia dłużyzn jak przy wielu innych dramach. Z tym że przewijam sporo, może dlatego :-D

Przy okazji mocno zaskoczyła mnie informacja., że ta drama jest w ścisłym topie najchętniej oglądanych dram wszechczasów. :shock: Jeśli miałabym ją określić jednym słowem to powiedziałabym, że jest przeciętna - nic mnie nie porwało., nawet muzyka wypada blado na tle innych obejrzanych dram. Może przeciętność jest zatem kluczem do sukcesu :wink:

BeeMeR - Sob 26 Lut, 2022 06:53

Ten "top wszechczasów" to jest mocno na wyrost, wygląda na jakaś subiektywną opinię :mysle:
Ale fakt, drama przyjemna i ładna wizualnie. Tam Drugim był Dołeczek, prawda?

Trzykrotka - Sob 26 Lut, 2022 07:32

Dołeczek :serduszkate: A ksiezną - ta kobieta którą teraz tak lansują i która podobno ma wielki "talent," nie wiem do czego. Ech.
Moje wspomnienia o 100 Days są podobne - sporo pomijałam, książę był żywym dowodem na to, że idola trzeba jednak prowadzić za rączkę, inaczej nici z grania. Ale wieś, wspaniałą bohaterkę i piękne zdjęcia zostały mi w głowie.

Admete - Sob 26 Lut, 2022 07:40

U mnie Juvenile Judgement - świetne, ale nie dla każdego, bo mroczne i mocne. Musiałam przerwać w połowie 2 odcinka, żeby iść spać, ale wciągająca. Poza tym Through the Darkness wróciło :banan: Jak widzicie drewniani książęta mi nie grożą.
Trzykrotka - Sob 26 Lut, 2022 09:02

Tak jest, co najwyżej niewystarczająco źli Źli :-D

Gdybyście kiedyś się natknęły, to bardzo polecam powieść o 4 kobietach z Seulu - "Gdybym miała twoją twarz." Podtytuł: przeżyłabym twoje życie znacznie lepiej niż ty. Ironiczne.
Świetnie się ją czyta, aczkolwiek obraz życia tych kobiet daleki jest od historii pokazywanych w dramach. Wszystkie są młode i nie uprzywilejowane. Dziewczyna z klubu nocnego, fryzjerka, żona dusząca się w małżeństwie, rzeźbiarka. W tle prostytutki, bogaczki i bogacze, matki, klienci... Wciąga nieprawdopodobnie. Autorka: Frances Cha. Dostałam ją w prezencie od GosiJ, z którą zjadłyśmy niedawno obiad w Dyni. I z Adminem Łukaszem oczywiście :hello: Polecam szczerze.

Admete - Sob 26 Lut, 2022 09:29

Jest na Legimi, to sobie wrzucę na półkę.
RaczejRozwazna - Sob 26 Lut, 2022 09:42

Chętnie przeczytam. :kwiatek:

Doleczek? :co_stracilam: W sensie, że ma dołeczki od uśmiechu - bo ma rzeczywiście? :-) Ujął mnie ten aktor tą lekko zawadiacką filuternością. W czym on grał jeszcze?
Naprawdę główny to jakaś ichniejsza gwiazda? :shock: Nie sprawdzałam nic o aktorach.

Ten top wszechczasów jest za wikipedią i chyba chodzi o statystyki oglądalności w Korei. Tak czy siak dość zaskakujące.

O tak, przypuszczam że Admete nie grożą drewniani książęta (a niechby sprobowali :twisted: ) Ja zasadniczo mam więcej dla nich wyrozumiałości :wink:

Teraz chyba zacznę z ciekawości tego kosmitę z gwiazdą filmową. :lol: Bardzo jestem ciekawa fenomenu Koszmita i czy naprawdę zacznie mi się podobać. Ale do książąt wkrótce wrócę :-P Teraz im dalej od rzeczywistości tym lepiej.

BeeMeR - Sob 26 Lut, 2022 09:57

Ja zasadniczo mam więcej dla nich wyrozumiałości
I ja :lol:
Nie mam teraz łez dla historii zbyt poważnych, za dużo złego się dzieje tuż za naszą granicą :(
I u właściwie u nas też - w Gdowie wczoraj już nie było paliwa, mam nadzieję, że to tylko chwilowa panika. Bankomatów nie sprawdzałam, być może też puste.

Tak, Dołeczek ma urocze dołeczki i grał na przykład w Hometown Cha Cha Cha, ma tez bardzo fajny wątek drugiego z własną Drugą tzw. Rudą w Dostawcach - polecam nawet bardziej, acz z zastrzeżeniem, że ja Pierwszych w większości przewinęłam bo okropnie nie polubiłam postaci :P
Choć to też fajni aktorzy.
https://www.youtube.com/watch?v=TyF6PzjxVe0

Naprawdę główny to jakaś ichniejsza gwiazda?
Tak, to idol, oni mają inne wymagania, mają być przede wszystkim piękni, tańczyć i śpiewać ;)
No ale całkiem ładnie śpiewa - tu z JJS z ich wspólnego filmu.
https://www.youtube.com/watch?v=bV1scTH_T14