Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność
Loana - Pon 12 Lip, 2021 11:06
| BeeMeR napisał/a: | | Dokończyłam wczoraj Bossam - bardzo mi się podobało aż do końca - jasne, że są drobiazgi, które mogły być lepsze, ale i tak jest to niezła drama i taka w sam raz dla mnie (...) Działo się dużo, więc tylko po łebkach opowiem najważniejsze ( i będzie spam zdjęciowy) |
Dziękuję Beemerko! Fajnie się oglądało zdjęcia i streszczenie Drama wizualnie ładna, ale raczej nie dla mnie teraz, ja to jednak bardziej szukam romansu niż akcji i przygody Dobrze, że się dobrze skończyła, może kiedyś jakieś filmiki z tej dramy pooglądam, żeby obejrzeć ładne sceny z główną parą
| BeeMeR napisał/a: | | Romance is a bonus book - obejrzałam dwa odcinki, dobrze się ogląda. |
Ooo, to ja przy okazji poproszę o streszczenie, bo obejrzałam pół odcinka i więcej nie planuję, postacie mi nie pasują. Ale ciekawi mnie nawet ich historia
Loana - Pon 12 Lip, 2021 20:51
| Aragonte napisał/a: | Trzykrotko, BeeMeR - zauważyłyście fragmenty z LA w jednym z ostatnich odcinków Robocika, oczywiście? W czasie tej wyobrażonej randki Min Kyu leciały finałowe sceny wątku bohatera Colina i Aurelii, tj. scena po oświadczynach w restauracji |
(bardzo stary post, z 01/2018)
Właśnie chciałam sobie przypomnieć ten fragment w odcinku, bo nie byłam pewna, czy zwróciłam uwagę na film - i włączyłam sobie Robocika na Netflixie. Oglądam na dramaqueen, bo tam mają po polsku te 32 odcinki, ale do sprawdzania na telefonie to szybszy jest Netflix. Który ma 16 odcinków. I wiecie co - NIE MA tam tej sceny -_- wycięli fragment z wyobrażeniem wyjścia do kina. Pytanie - czy wycięli bo są żule i wycinają losowe sceny bo tak, czy wycięli z okazji praw autorskich. Oby to drugie, bo nie cierpię takich niespodzianek - część dram jednak oglądam na tym Netflixie, wolałabym, żeby były w całości
Trzykrotka - Pon 12 Lip, 2021 21:10
| Loana napisał/a: | Ooo, to ja przy okazji poproszę o streszczenie, bo obejrzałam pół odcinka i więcej nie planuję, postacie mi nie pasują. Ale ciekawi mnie nawet ich historia |
Jako że to obyczajowy romans, to streszczenie jest mało zaskakujące. Zakochali się w sobie i byli bardzo szczęśliwi, Drugi i Druga też dobrze skończyli, a w pracy wszyscy odnieśli sukcesy. Kurtyna
Na szczęście przerzucilysmy się na inną chińską dramę. Szału nie ma, ale czasem można się pośmiać. Pan przystojny.
Ale głównie chciałam napisać, że książkę Wioli można już zamawiać w Empiku w przedsprzedaży, a Wiola wybiera się do Polski na promocję
Loana - Pon 12 Lip, 2021 21:30
| Trzykrotka napisał/a: | | Loana napisał/a: | Ooo, to ja przy okazji poproszę o streszczenie, bo obejrzałam pół odcinka i więcej nie planuję, postacie mi nie pasują. Ale ciekawi mnie nawet ich historia |
Jako że to obyczajowy romans, to streszczenie jest mało zaskakujące. Zakochali się w sobie i byli bardzo szczęśliwi, Drugi i Druga też dobrze skończyli, a w pracy wszyscy odnieśli sukcesy. Kurtyna |
Ale jednak wolę streszczenia Beemerki, z fotkami
Aragonte - Pon 12 Lip, 2021 22:35
| Trzykrotka napisał/a: | Na szczęście przerzucilysmy się na inną chińską dramę. Szału nie ma, ale czasem można się pośmiać. Pan przystojny.
Ale głównie chciałam napisać, że książkę Wioli można już zamawiać w Empiku w przedsprzedaży, a Wiola wybiera się do Polski na promocję |
Właśnie chciałam wrzucić link do Empiku Książka Wioli już w koszyku
https://www.empik.com/pie...94451,ksiazka-p
A wiadomo, gdzie będzie promocja, tj. w jakich miastach? Poszłabym na spotkanie z Wiolą
Aragonte - Pon 12 Lip, 2021 22:38
| Loana napisał/a: | Pytanie - czy wycięli bo są żule i wycinają losowe sceny bo tak, czy wycięli z okazji praw autorskich. Oby to drugie, bo nie cierpię takich niespodzianek - część dram jednak oglądam na tym Netflixie, wolałabym, żeby były w całości |
Raczej z powodu praw autorskich, nie byłby to pierwszy taki przypadek.
Nauczona doświadczeniem, wolę oglądać na Netflixie premierowe dramy albo takie, których nie znam, bo niestety mam dobrą pamięć i wkurzają mnie takie niespodzianki podczas powtórek No, chyba że drama mnie ani ziębi, ani grzeje, ale po co miałabym taką sobie powtarzać?
A, przepraszam - czasem wycinają z powodów dla mnie niejasnych (chyba uznają, że coś jest nieatrakcyjne albo zbyt koreańskie/niszowe). I tak np. w jednej z ulubionych dram Trzykrotki i mnie wyciachali kawałek sceny w karaoke plus sceny z popisem pana młodego podczas jego ślubu Może uznali to za dłużyznę albo co, nie wiem.
Z chińskiego placu boju: jestem przy 18. odcinku TRL, zdaje się, że nadchodzi moment, kiedy Asystentowi będzie groziło wywalenie z pracy, bo czegoś nie dopilnował na evencie. Była już scena ze swatającą go mamusią bohaterki, muszę przyznać, że całkiem dobrze wybrnął i uwolnił się od tego swatania. Tyle, że przy tej okazji został uznany za męskiego szowinistę Mamusia jest trochę mniej okropna niż na początku, ale nadal z lekka przerażająca. Ale dobrze zagrana, IMHO.
BeeMeR - Pon 12 Lip, 2021 22:50
Tu nie będzie fotek, bo oglądam online nad słoikami: ogórki, wiśnie itp
Pan to raczej od dawna zakochany w pani, tylko ona zupełnie nie widzi w nim mężczyzny, jeszcze
Albo bardzo się stara.
Pan spotkał byłego męża pani - wypisz wymaluj jak u mojej znajomej, tuż po rozwodzie zmajstrował nowe dziecko, pierwsze mając w poważaniu, ech
Podobała mi się wizyta w przetwórni papieru, smutna konieczność utylizacji niesprzedanych książek
Druga jest w porządku, Drugi ok, Trzecia być może para też.
BeeMeR - Wto 13 Lip, 2021 07:23
Loana - ja to bardziej zachwycam się i wrzucam fotki z seguków, których nikomu oprócz mnie nie chce się oglądać tu masz przykładowe poprzednie, o dziwo jeszcze fotki nie wygasły:
Jumong = początek, ja to długo oglądałam bo to coś 80 odcinków, ale bardzo mi się podobało i opisywałam do końca.
https://forum.northandsouth.info/postlink/476990.htm#476990
mv:
https://forum.northandsouth.info/postlink/476990.htm#476990
wątek miłosny - ale drama była bardziej przygodówką na bazie historycznych postaci:
https://www.youtube.com/watch?v=M0Wgia322D0
drugi wątek miłosny też jest ale to skomplikowane bardziej chodziło o początki Gogureyo
Opisywałam też Kingdom of the Wing, które traktowało o synu Jumonga (i grał ten sam aktor co Jumonga) ale fotki szlag trafił:
mv: https://www.youtube.com/watch?v=EMHEpYdO7Wc
Trzykrotka - Wto 13 Lip, 2021 07:31
Aragonte jesteś już chyba dalej niż ja dotarłam. Teraz będę czekać na relacje
Trzecia para z Bonus Book spotkała się w It's OK. On był przyjacielem chłopaków, ona - przyjaciółką zakochaną w Koszmicie.
Ponieważ ja pracuję w tej samej branży co bohaterowie, sprawy firmowe były mi bardzo bliskie. W papierni nie byłam nigdy, ale znam nakłady niesprzedawalnych książek idące na przemiał niestety.
Z tego co zrozumiałam z vloga Wioli, to książka będzie w sprzedaży w październiku i wtedy ona przyjedzie. Szybciej dostaniemy relację o przeprowadzce. Nie będzie już działek, mięsnego i pani od jogurtów Zostanie sytuacja pogodowa.
Admete - Wto 13 Lip, 2021 11:25
Przypomnijcie mi adres strony z dramami. Dramacool pamiętam z chodzi mi o tę drugą. Ma żółte napisy
BeeMeR - Wto 13 Lip, 2021 11:33
Kissasian? Watchasian? Nie mam pewności, używam głównie dramacool tablet pamięta gdzie skończyłam nawet następnego dnia
Admete - Wto 13 Lip, 2021 13:46
Sama nie wiem
Aragonte - Wto 13 Lip, 2021 17:12
| Trzykrotka napisał/a: | Aragonte jesteś już chyba dalej niż ja dotarłam. Teraz będę czekać na relacje |
Dalej, naprawdę? Wydawało mi się, że do tego etapu dotarłaś
Jestem po tym evencie z jazdą próbną dla rodzin i oglądaniem gwiazd, a bohaterka dostała właśnie propozycję objęcia zarządu filii fimy w prowincji X (Shencośtam) na jakiś czas w celu dopilnowania projektu, akcji reklamowej czy czegoś tam, tematów pracowych aż tak nie zgłębiam
Taki niepozorny, ale smutny i prawdziwy wydaje mi się ten wątek przyjaciela głównego bohatera, pechowego grafika komputerowego, który uparcie próbuje zakotwiczyć się w Szanghaju i zazdrości lokalsom ich przywileju, którym jest urodzenie tutaj i mieszkanie. Szanghaj jest chyba kojarzony z nobilitacją i sukcesem, a z tym ten biedny grafik ma ciągle problemy. A te wymagania jego pierwszego klienta w pracy brzmiały mi znajomo (zmyslam ten bełkot, ale o to mniej więcej chodziło): "niech będzie eleganckie, ale bezprensjonalne, niech będzie niebieskie, ale trochę różowe, nie, nie, nie, nie tego chciałem, poproszę pięćdziesiąty wariant, a tak w sumie to chyba ten pierwszy był najlepszy" Klient płaci, klient wymaga, a ty płaszcz się przed nim i wymyślaj, chociaż facet ewidentnie nie wie, czego chce
No i Grafik odrzucił zadurzoną w nim pannę, chociaż sam ją wyraźnie lubi, bo uważa się za kogoś bez przyszłości Ale to, że odrzucił, to jedno, gorsze jest, że kompletnie nie umie jej powiedzieć prawdy. A przyjacielowi umie i nawet jest w stanie wypłakać się na jego ramieniu
Właśnie, Trzykrotko - czy w dramach chińskich nie płaczą jakoś częściej niż w koreańskich?
Trzykrotka - Wto 13 Lip, 2021 18:03
Oj, to smutne z tym przyjacielem. Ta firma od początku była antypatyczna, ale on musiał wreszcie jakąś pracę zdobyć i dać mamie odetchnąć. Dotąd to ona go finansowała... Mam nadzieję, że się odbije i dziewczynie też powie to, co ta chce usłyszeć. Bardzo sympatyczna ta dziewczyna.
Ja oglądałam do szukania miejsca, z którego w Szanghaju widać gwiazdy. Spore wyzwanie.
O tak, płaczą na potęgę, a już zwłaszcza kobiety. I bardzo też lamentują
Aragonte - Wto 13 Lip, 2021 19:36
| Trzykrotka napisał/a: | O tak, płaczą na potęgę, a już zwłaszcza kobiety. I bardzo też lamentują |
Czyli nie zdawało mi się
Ale muszę zastrzec, że nasza Ruoxin płakała chyba tylko raz, w łazience w pracy, kiedy została naprawdę paskudnie potraktowana
Niedoszła dziewczyna grafika jest faktycznie przesympatyczna. Ale ja lubię też przyjaciółkę Ruoxin - taka rockowa dziewczyna Notabene była scenka, kiedy po kłótni z mężem uciekła z domu w kapciach, a on potem podsuwał jej buty, żeby mogła nałożyć coś konkretniejszego. No i nie były to pantofelki czy szpilki, ale coś przypominającego glany
Aragonte - Śro 14 Lip, 2021 19:43
Oglądam dalej nieśpiesznie The Rational Life, ale przez ten okropny upał nawet pisać mi się nie chce. W każdym razie doniosę tylko Trzykrotce, że pojawił się znowu podobny motyw jak w Wiedźmie, czyli wykupione przez troskliwą mamusię bohaterki członkostwo w klubie randkowym, z gwarancją zwrotu kasy (sporej), jeśli bohaterka w ciągu dwóch lat się nie hajtnie Najprawdopodobniej to oszustwo i ściema, ale bohaterka była zmuszona pójść na jeden randkowy event, oczywiście pouczona, co ma mówić, a co nie (zdaje się, że pielęgnowanie "cnót niewieścich" w wersji znanej z polskiego politycznego podwórka było tam w cenie ). No i oczywiście wyszło to inaczej, niż chciała mamusia, a zabrany na event jako para Asystent, kiedy obskoczyły go żywo zainteresowane panny 20+, obwieścił publicznie, że lubi bardziej dojrzałe panie (a konkretnie to jedną - i później zaznaczył, że mówił serio), porwał Ruoxin za rękę i uprowadził z tego ciemnorandkowego towarzystwa
A w nocy oboje mieli problemy z uśnięciem, bo mieli to i owo do przemyślenia
Admete - Śro 14 Lip, 2021 21:25
Czytam twoje refleksje i opisy o Rational Life. Nic prawie nie oglądam, jak to na wyjeździe.
Aragonte - Śro 14 Lip, 2021 21:51
Relacjonuję to głównie Trzykrotce, a trochę sobie a muzom, bo nie sądzę, by ktoś to jeszcze poza nami dwiema to oglądał To w sumie znacznie bardziej spokojna drama w porównaniu z większością koreańskich, jakie widziałam - nie ma typowych cliffhangerów na koniec odcinka, szok Może przez to drama wydaje się spokojniejsza. Trzykrotka marudnęła, że za dużo jest o tych samochodach elektrycznych - no cóż, przynajmniej dzięki temu drama nie zamienia się dramę czysto biurową, w której chodzi wyłącznie o romanse. Od razu mi się przypomniały dramy szkolne, w których uczniowie tylko randkują, a o uczeniu można zapomnieć Tutaj jest ewidentny PPL, ale niech tam, przynajmniej chodzi o ekologiczny napęd
A tak poza tym, że się relaksuję przy tej dramie (w upały ledwie mogę myśleć), to próbuję wsłuchiwać się w język i ciężko jest
Ale o Nokdu Flower nie zapomniałam
A! Asystent też nosi przykrótkie spodnie, to nie tylko koreańska moda Pewnie azjatyccy panowie chcą odsłaniać szczupłe kostki
BeeMeR - Śro 14 Lip, 2021 21:58
Ja oglądam Bonus Book - jestem po 7 odcinku. Dani mnie chwilami wkurza pod względem pracowym, bo zdecydowanie za często wychodzi przed orkiestrę jakby wszyscy wokół niej nie byli kompetentni w swojej pracy tylko ona wszędzie musiała wtrynić swoje trzy grosze
Ale ogląda się dobrze. Oczywiście było nawiązanie do I can hear you
Trzecich to ja znam i kojarzę oboje
Aragonte - Śro 14 Lip, 2021 22:32
Bonus Book mam na liście netflixowej.
Uuu, już chciałam napisać, że mamusia bohaterki znormalniała, ale odstawiła znowu taki numer, że przewróciłam oczami
Zaczęło się od zabawnej scenki - traf chciał, że obie mamusie bohaterów, tj. Ruoxin i Asystenta/Qi Xiao, poznały się i wylądowały na parudniowej wycieczce, skuszone głównie tym, że miała je zaprowadzić do cudownego drzewa, gdzie można wymodlić związek dla potomka Panie znalazły okazję, żeby porozmawiać, więc zaczęły się zwierzać z sytuacji rodzinnej, no i dokonywać odkryć: ojej, jedna ma córkę, a druga syna, oboje po prawie, wolni, bez zobowiązań, oboje urodzeni w Roku Tygrysa, co dobrze wróżyło ich związkowi, w dodatku blisko mieszkają, no nic, tylko ich delikatnie szturchnąć i poczekać na rezultaty. Matka bohaterki zaoferowała właśnie rodzicielce Asystenta butelkę kupionej przez siebie mineralki, kiedy dokonała odkrycia, że synek towarzyszki urodził się co prawda w Roku Tygrysa, ale 12 lat później. No i co zrobiła? Pośpiesznie oddała wodę sprzedawcy i zażądała zwrotu kasy, marudząc, że niepotrzebnie bawiła się w te wszystkie uprzejmości
O, znalazłam branie miary przed zwężaniem przydużej sukni Trzykrotko, enjoy
https://www.youtube.com/watch?v=T_CDPeTtHIY
Zdecydowanie widać tę różnicę wieku i Asystent wygląda na młodszego brata, ale sądząc z BTS-ów, aktorzy fajnie rezonują i się lubią. Jednak ten związek-nie-związek bohaterów (bo na razie parą nie są wooolno to idzie) pokazuje ładnie, że nieźle się rozumieją i potrafią ze sobą bawić, Ruoxin jest mentorką dla Asystenta, ale on ją rozruszał i w jakimś sensie odmłodził Za zdolność rozśmieszania ma punkt, zdecydowanie
A tu drobiażdżek z planu - mam nadzieję, że taka scena jest w dramie:
https://www.youtube.com/watch?v=7bqrEObHNS8
Wesoło im tam było
Trzykrotka - Czw 15 Lip, 2021 07:52
Jakie ładne te filmiki Rak, u nich widać bardzo różnicę wieku, mimo to i tak Ruoxin życzę przemiłego Asystenta, a nie szefa - mumię. Mamuśka po prostu
Wracam w sobotę, dołączę do oglądania
Loana - Czw 15 Lip, 2021 09:25
| Aragonte napisał/a: | | Relacjonuję to głównie Trzykrotce, a trochę sobie a muzom, bo nie sądzę, by ktoś to jeszcze poza nami dwiema to oglądał |
Ja jeszcze czytam opisy i oglądam filmiki Mi tak pasuje, bo nie obejrzę, ale przynajmniej sobie poczytam, co mnie omija
Skończyłam Robocika oglądać (tzn została mi połowa ostatniego odcinka, dzisiaj obejrzę). Jeden odcinek, ten po tym, jak się Nefryt dowiedział, że JiA to Aji, to bardziej przeczytałam niż obejrzałam - ale to dlatego, że aktorzy naprawdę dobrze grają i za mocno się wczuwałam w ich emocje, a nie chciałam płakać. Może kiedyś obejrzę. Bardzo mi się podobała ta drama, naprawdę jest świetnie poprowadzona, bohaterzy mają świetne interakcje - podobało mi się, że tworzyli rodzinę w sumie A OTP są bardzo słodcy, takie pary mogę oglądać godzinami To teraz już spokojnie mogę doczytać Wasze posty o Hwayugi, bo przy okazji poczytam do końca o Robociku
Przy okazji rozpoczęłam oglądanie "The King Eternal Monarch" - w autokarze net mi zrywał, więc odpadało oglądanie na dramaqueen, za to Netflix tak buforuje, że z nim nie miałam problemu. A że chciałam coś po polsku, żeby nie myśleć za dużo, to puściłam sobie tego Króla. Doszłam do 7 odcinka już, chociaż przyznaję, że mega dużo przewijałam - więc nie do końca rozumiem co tam zły odwala, bo właśnie z nim głównie przeskakiwałam Bardzo mi się tu podoba główna bohaterka, bo wizualnie mi pasuje plus ma zabawną rolę. Król też fajny, ładnie razem wyglądają. Nawet jestem ciekawa, jak to się skończy - tzn wiem mniej więcej jak, ale ciekawi mnie, jak to rozwiązali.
Aragonte - Czw 15 Lip, 2021 12:56
Oj tak, para w Robociku była przesympatyczna i naprawdę dobrze się ich oglądało razem
| Trzykrotka napisał/a: | Jakie ładne te filmiki Tak, u nich widać bardzo różnicę wieku, mimo to i tak Ruoxin życzę przemiłego Asystenta, a nie szefa - mumię. Mamuśka po prostu
Wracam w sobotę, dołączę do oglądania |
Myślę, że Asystent jej nie ominie
I fajnie, że wracasz
Co do szefa, to on chyba jest odstawiony już na boczny tor (od paru odcinków jest w rozjazdach i chyba prędko nie wróci). Mam wrażenie, że pojawi się jeszcze jeden, no, konkurent do ręki pięknej pani Nie, żebym była taka przewidująca, wywnioskowałam z jakiegoś recapu, który przeczytałam z nudów, biorąc wzór z Loany
A propos mamusi Ruo Xin - o dziwo, dalej zachowywała się dość normalnie i nawet nawiązała sympatyczną relację z matką Asystenta (w dużym stopniu dzięki temu, że tamta jest szalenie pozytywną osobą - widać, po kim ma te cechy Qi Xiao). Nadal jej za bardzo nie lubię, ale przyznaję, że postać jest dalej spójna i nieźle zagrana. I mamusia bywa skuteczna - nie daje się naciągnąć na wyjeździe na jakieś przymusowe zakupy targuje się i wykłóca, kiedy trzeba. I tak cudowne drzewo "zasadzone przez Konfucjusza 3000 lat temu" od razu oszacowała jako max stuletnie i odmówiła płacenia horrendalnej kwoty za uzyskanie błogosławieństwa dla córeczki Targi były skuteczne, cena z bodajże 150 juanów stopniała do pięciu
A rozwój kiełkującego romansu między Ruo Xin a Asystentem streszczę następująco: gdyby ktoś o mnie tak się troszczył i dbał o moje dobre samopoczucie/sen/zdrowie, ratował, karmił w szpitalu i dotrzymywał towarzystwa, był na każde zawołanie, flirtował nieprzeciętnie przez telefon i nie tylko (chociaż przezornie obracając to w żart), okazywał zainteresowanie tym, co lubię, a w miarę pogłębiania znajomości pozwalał sobie na gesty typu "mierzenie mi pulsu podczas prowadzenia samochodu (on prowadził, czyli była to niezła pokazówka ), bo wyglądam na chorą"...
...to wiedziałabym, że coś się dzieje
A Ruo Xi nadal nie jest do końca świadoma, mam wrażenie, chociaż może to wypiera
BeeMeR - Czw 15 Lip, 2021 13:09
A u mnie Dani była na randce z Drugim (który już zna jej wiek i rodzinne układy) i cały czas opowiadała o Pierwszym, jak to się o nią martwi, a potem wróciwszy do domu nawijała Pierwszemu o Drugim, jaki to uroczy
Loana - Czw 15 Lip, 2021 15:56
| Aragonte napisał/a: | A rozwój kiełkującego romansu między Ruo Xin a Asystentem streszczę następująco: gdyby ktoś o mnie tak się troszczył i dbał o moje dobre samopoczucie/sen/zdrowie, (...)...to wiedziałabym, że coś się dzieje
A Ruo Xi nadal nie jest do końca świadoma, mam wrażenie, chociaż może to wypiera |
Może po prostu nie może uwierzyć, że trafił jej się taki ideał
|
|
|