To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...

praedzio - Pią 26 Lut, 2010 22:19

Wiem.
Aragonte - Sob 06 Mar, 2010 12:16

Może to przez wiosnę, co tupta już za rogiem, a może celtyckie klimaty uznaję za dobre na chandry, ale ostatnio głównie tego słucham.
Na tapecie jest więc Solas (głównie muzyka z Dancing of Dangerous Ground), Flook, Lunasa, Kila.

Praedzio - słuchasz Flooka?
Flook - Gone Fishing

praedzio - Sob 06 Mar, 2010 23:29

Ba! Pytanie! :foch2: :wink:

Ichniemu bodhraniście już dawno postawiłam ołtarzyk. ;)

OMFG! :mrgreen:

praedzio - Nie 07 Mar, 2010 21:04

Boże, mieć taki głos jak Lynn Hilary... :thud: :thud: :thud:

The Wild Song

Aragonte - Nie 07 Mar, 2010 22:04

Głos ma piękny fakt. Ale nie marzę o takowym - stylistycznie by u mnie zgrzytał, nie jestem dostatecznie eteryczna :wink:
praedzio - Nie 07 Mar, 2010 22:29

Phy.
Jakbym ja kiedykolwiek była. ;)

Jednakowoż zachwyt miesza mi się z zazdrością. :roll: :wink:

Aragonte - Nie 07 Mar, 2010 23:17

Ja chyba wolałabym mieć głos mniej anielski, a bardziej, ekhm... wiedźmowaty :wink:
Nie znaczy to, rzecz jasna, że anielski mam :mrgreen: Mam głos nienadający się do śpiewania :roll:

praedzio - Pon 08 Mar, 2010 05:10

Mnie tam anielski absolutnie nie przeszkadza. A skoro w niczym nie przypominam "Skrzydlatego" (epizod z pewnym snem wyparłam z pamięci ;) ), to choć głos mogłabym mieć taki. :P Z drugiej strony mam świadomość tego, że talent to jedno, a lata ciężkiej pracy nad nim, to drugie... Więc sobie popodziwiam głos Lynn z tej bezpiecznej strony ekranu. ;)
Aragonte - Pon 15 Mar, 2010 21:57

Aaaaaaaaaaaach - oglądam fragmenty Riverdance, fazuję się i frustruję na przemian.
Praedzio - stanowczo musimy się kiedyś umówić na oglądanie różnych irlandzkich rzeczy :-D

praedzio - Pon 15 Mar, 2010 22:07

Stanowczo się z Tobą zgadzam. :mrgreen:
Dziś kumpela z pracy pokazywała mi nagrane telefonem filmiki, na których jej 2,5-letnia córa (a moja chrześniaczka) pląsa przed telewizorem, w którym leci Lord of the Dance. W pewnym momencie mało nie spadłam ze śmiechu z krzesła, kiedy podczas szczególnie widowiskowej figury Flatleya Natalka z bojowym okrzykiem "Uoj!!" spróbowała powtórzyć tę figurę. :rotfl:
Na innym filmiku (w tle leciało "Siuil A Run") Natalka kołysała się przed telewizorem powtarzając słowo "siul siul siul". :mrgreen: Moja krew!!! :rotfl:

Caitriona - Śro 17 Mar, 2010 14:42

Skoro dziś Św. Patryka ja słucham Flogging Molly ;)
Devil's Dance Floor http://www.youtube.com/wa...feature=related

praedzio - Śro 17 Mar, 2010 14:59

Wow, ale masz fajną kieckę! :-D
praedzio - Śro 17 Mar, 2010 15:28

Przy okazji, ja wiem, że dzisiaj dzień Patrykowy, ale co ja zrobię, jak mnie szkockie kawałki po głowie (i kompie) łażą. :mysle: Nawet kolega z działu informacji naukowej, któremu się nudziło w dłuuuuugiej kolejce w bufecie ubarwiał mi czekanie na obiad pokazując, jak to on umie pląsać szkockie ceilidh. :lol:

Muzycznie coś, czego już dawno nie słuchałam, oj, dawno:

Klik

BeeMeR - Śro 17 Mar, 2010 20:03

Caitriona napisał/a:
Devil's Dance Floor
jakie fajowe! :cheerleader2:
obie jesteście cudnie Patrykowo-zieloniutkie :kwiatki_wyciaga:

Caitriona - Śro 17 Mar, 2010 23:11

praedzio napisał/a:
Wow, ale masz fajną kieckę!

A pięknie dziękuję :D

BeeMeR napisał/a:
jakie fajowe!

Ogólnie jakoś ten zespół mi się spodobał ;) Fajni są.

praedzio - Czw 18 Mar, 2010 00:59

Niedawno wróciłam z Patrykowego wieczoru, który spędziłam w Teatrze Rampa na połączonym koncerto-występie olsztyńskiej formacji Shannon i gdańskiego zespołu tanecznego Elphin. Shannon właśnie ruszył w trasę promującą swoją najnowszą płytę, która ukazała się zaledwie tydzień temu i której egzemplarz trzymam właśnie w łapce podziwiając autografy zespołu :P . Płyta ta jest dosyć szczególna, gdyż w pewien sposób wieńczy 16-letnią działalność zespołu (Booooh! To już szesnaście lat! :shock: ). Co mnie bardzo wzruszyło - Shannon głęboki ukłon wykonał w stronę zespołu Clannad (na Celtification - bo taką nazwę nosi najnowsze "dziecko" Shannon - znalazły się bowiem aranżacje piosenek "Sirius" i "Gathering Mushrooms"). Ogólnie koncertowa wersja Tri martolod czy Foggy Dew powaliły mnie na glebę. Transfer członka zespołu Duan do Shannon też grupie posłużył. Ogólnie zauważam, że Shannon zmierza w stronę lekko jazzującego folku (obecność klawiszy czy zmysłowego głosu Marii Rumińskiej na pewno się tu da zauważyć). Czy to dobrze? Sama nie wiem. Lubię próbować czegoś nowego, jednakowoż wielu fanów Shannon ma im za złe zmianę stylu grania.

Podsumowując, wieczór udał mi się bardzo. :D Tak więc oddalam się na te parę godzin snu słuchając swego najnowszego nabytku. ;)

P.S. Po raz pierwszy w życiu spróbowałam zielonego piwa. ;) Mimo bardzo zachęcającego koloru smakowało jak zwykle piwo - czyli paskudnie. ;)
Dobranoc. :cool:

Admete - Czw 18 Mar, 2010 14:15

Bardzo mi się ta nowa wersja Gathering Mushrooms podoba :) Ciekawe jak brzmi Sirius.
praedzio - Czw 18 Mar, 2010 18:38

A proszę Cię uprzejmie: Sirius
Admete - Czw 18 Mar, 2010 20:28

A dziękuję bardzo ;)

W tym wypadku podoba mi się bardziej wersja pierwotna. Głos tej pani i jej interpretacja mi nie pasują. Natomiast aranżacja muzyczna świetna.

Aragonte - Czw 18 Mar, 2010 22:01

Praedzio - fajnie miałaś :)
Ja spędziłam Patryka w domu, użerając się z forum :roll:

Przesłuchałam te dwa kawałki - nie są złe, ale jestem przywiązana do wersji Clannadu, mają jak dla mnie tę magię w sobie, której tu moim zdaniem brakuje :wink:

praedzio - Pią 19 Mar, 2010 05:21

Toteż ja nie twierdzę, że Shannon nagrał lepsze wersje, tylko się cieszę, że w ogóle je nagrał, bo tym samym przyznał, że Clannad wielkim zespołem jest i warto do niego się odnosić w swojej twórczości. :cool:
praedzio - Sob 20 Mar, 2010 06:32

Dziś obudziłam się z tym brzęczącym mi w głowie: Klik
Admete - Sob 20 Mar, 2010 07:10

Dobre! :) Nastawi mnie bojowo na dziś - mam egzamin ;)
praedzio - Sob 20 Mar, 2010 13:26

To powodzenia życzę! :trzyma_kciuki:

Ja się urwałam z uczelni... żeby wylądować w pracy. :roll: Nic to! Wieczorem idę do kina. :P

Aragonte - Sob 20 Mar, 2010 19:12

Sama nie wiedziałam, gdzie wkleić, ale chyba tutaj pasuje.
O rany, jak ja uwielbiam ten kawałek Loreeny :serduszkate:

Tu link do youtube, a poniżej tekst.
http://www.youtube.com/watch?v=PXDKsnmSwAo

The Old Ways

The thundering waves are calling me home to you
The pounding sea is calling me home to you

On a dark new year's night
On the west coast of Clare
I heard your voice singing
Your eyes danced the song
Your hands played the tune
T'was a vision before me.