To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Muzyka Klasyczna...

Aragonte - Nie 22 Mar, 2026 21:48

Zazdraszczam :mrgreen:
Ja w sobotę byłam na Simonie Boccanegra w Teatrze Narodowym - nie znałam tej opery, więc w pośpiechu kupiłam program, żeby się dokształcić. No i okazało się, że to wersja przetworzona, przeniesiona w inne czasy, trochę nasze, trochę podczas i po jakiejś apokalipsie :-P Tamara obśmiała się, kiedy wysłałam jej streszczenie tej zmodyfikowanej wersji. Wolałabym, żeby to było bardziej tradycyjnie przedstawione, ale muzycznie było w porządku. Tenor przypominał mi trochę brzmieniem Pavarottiego, muszę sprawdzić, kto to.

A dzisiaj na dobry początek dnia słuchałam sobie koncertów Vivaldiego (m.in. La Tempesta di Mare) i sonaty La Follia :serce: Każdego by to obudziło :-D

RaczejRozwazna - Pon 23 Mar, 2026 19:54

A ja sobie uświadomiłam, ze przecież bracia nazywają się Lee, a Hyuk to imię starszego (ten drugi tez na H) :rotfl: :olsnienie:

Tak jestem przyzwyczajona, że Koreanczyxy najpierw piszą nazwisko, ze zlapałam się na odwrotną pisownię polską.

RaczejRozwazna - Wczoraj 19:50

Byłam na koncercie Kevina Chena. Grał preludia Chopina, kilka utworów Skriabina i Liszta. Preludia jako całość podobały mi się bardziej w interpretacji Onga zdecydowanie - choć Chen niektóre zagrał bardzo pięknie, tak subtelnie i nostalgicznie, bardzo chopinowskim dźwiękiem - tego dźwięku nie słychać było online. Natomiast Liszta zagrał absolutnie fantastycznie. Dla mnie to jest specjalista od Liszta - i dlatego mogę zrozumieć fenomen jego chopinowskich etiud - sam Chopin uważał, że Liszt najlepiej interpretuje jego etiudy. Technika obłędna.
Więc reasumując - jako pianista przekonał mnie całkowicie, jako chopinista - połowicznie.

annmichelle - Wczoraj 21:19

RaczejRozwazna napisał/a:
Technika obłędna.

Mnie spodobał się w drugim etapie, niestety pierwszy etap odsłuchałam dopiero po konkursie, a tam był świetny.