To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Disney oraz Krewni i Znajomi Królika ;-)

Szafran - Czw 30 Lis, 2017 21:03

Nie lubię "Planety skarbów" :D
BeeMeR - Czw 30 Lis, 2017 21:31

Adaś uwielbia Planetę Skarbów ;)
Ja wolę inne bajki ;)

RaczejRozwazna - Pią 01 Gru, 2017 22:46

A czemu nie lubicie? :mysle:
Deanariell - Sob 02 Gru, 2017 14:39

Ja jeszcze akurat nie oglądałam "Planety Skarbów". Ale też się cieszę, że istnieją filmy animowane i nikt ich dorosłym nie zabrania oglądać. :mrgreen:
BeeMeR - Nie 19 Sie, 2018 17:16

Song of the sea

Bardzo interesująca, nietypowa opowieść o rodzeństwie, selkie i innych mitycznych stworach np. zamienianych w kamień skrzatach - warta może zobaczenia, acz z zastrzeżeniach, że dla obojga moich dzieci okazała się zbyt ciężka emocjonalnie - zbyt się bali o małą dziewczynkę której tata schował foczą skórę i która niemal umierała z braku możliwości przemiany w foczkę oraz o jej brata który bohatersko pomagał jej odzyskać własność i uwolnić zaklęte w kamień skrzaty - oboje się popłakali, przytulili i oglądali drugie pół filmu wtuleni w mamę upewniając się czy aby na pewno dobrze się skończy. Po zakończonym seansie Adaś powiedział, że boli go tu (w sercu) - na szczęście po kolacji i lekturze bajki na dobranoc przeszło ;)

Pieśń malutkiej selkie:
https://www.youtube.com/watch?v=wf5zU2aqjo4

i kołysanka mamy-selkie (spoilerowa dość, ale przynajmniej widać bajkę przekrojowo)
https://www.youtube.com/watch?v=J5P2-9YY7qU

praedzio - Nie 19 Sie, 2018 19:27

Zastanawiałam się, skąd znam tytuł tej bajki, co dla mnie nie jest typowe, bo ja bardzo nie-bajkowa jestem. Zerknęłam na soundtrack, a tam stoi napisane, że maczała w nim palce irlandzka grupa Kíla. A śpiewa bretońska piosenkarka Nolwenn Leroy. :-D

Tu można posłuchać: https://www.youtube.com/watch?v=-ionOzjravQ

Szafran - Nie 19 Sie, 2018 22:07

"Pieśń morza" jest piękna. Pod każdym względem - muzycznym, opowieści, animacji.

Tych samych twórców jest na Netfliksie wspaniałe "Breadwinner" - o sytuacji dziewczynek i kobiet w Afganistanie. Temat trudny, ale to animacja dla dzieci.

I - to już nie na Netfliksie - cudowny "Sekret księgi z Kells".

Aragonte - Nie 26 Sie, 2018 14:50

praedzio napisał/a:
Zastanawiałam się, skąd znam tytuł tej bajki, co dla mnie nie jest typowe, bo ja bardzo nie-bajkowa jestem. Zerknęłam na soundtrack, a tam stoi napisane, że maczała w nim palce irlandzka grupa Kíla. A śpiewa bretońska piosenkarka Nolwenn Leroy. :-D

Tu można posłuchać: https://www.youtube.com/watch?v=-ionOzjravQ

Oj, chyba sobie soundtrack kupię. I wypadałoby też film obejrzec :-D

praedzio - Wto 28 Sie, 2018 12:29

Z racji wizyty bratanic ciocia praedzio się podkształciła w bajkach i obejrzała Gdzie jet Nemo? oraz Gdzie jest Dory? :lol: Podczas tego drugiego Marysia (niespełna 4-latka) rozpłakała się na jednej ze smutnych scen i musiała na chwilę wywędrować do drugiego pokoju na rękach tatusia celem uspokojenia. ;) Ale za chwilę wróciła i kontynuowała oglądanie. :lol:
Admete - Czw 15 Lis, 2018 07:47

Zaczęłam wczoraj japońską animację In this corner ot the world -

https://www.imdb.com/title/tt4769824/

https://en.wikipedia.org/wiki/In_This_Corner_of_the_World_(film)

Historia najpierw dziewczynki, a potem młodej kobiety w przedwojennej i wojennej Japonii w okolicach Hiroszimy. Film nieśpieszny, bardzo refleksyjny. Twórcy wykorzystali relacje z wojny, elementy obyczajowe. Zwiastun:

https://www.youtube.com/watch?v=-jBe-uHhlNs

Ania Aga - Sob 24 Lis, 2018 22:44

Byłam na "Dziadku do orzechów i czterech królestwach", z baśnią Hoffmanna w zasadzie nie ma nic wspólnego. Film przepiękny wizualnie, oglądałam z ogromną przyjemnością, ale jeżeli chodzi o fabułę, to jej w zasadzie nie ma. Jest jedna scena, owdowiały ojciec z dziećmi - pierwsze skojarzenie, pan Darcy (Macfadyen) po śmierci Elżbiety sam wychowuje córki i syna. Muszą robić to, czego oczekują od nich inni. Jest tak samo sztywny jak u JA. Była i Elżbieta, w roli Cukrowej Wróżki, serio, nie poznałam Keiry w różowych włosach.
BeeMeR - Sob 16 Lut, 2019 22:02

Smoki 3

Bardzo mi się film podobał, jest w klimacie poprzednich, zabawny, widowiskowy, kończy się dokładnie jak powinien ;) Dostałam dokładnie to czego oczekiwałam więc polecam :mrgreen:

Aragonte - Sob 16 Lut, 2019 22:14

Zgaduję, jak się kończy :wink:
Ja idę we wtorek, posknerzyłam w weekend na bilet :wink:

Spoiler:
Szkoda, że to koniec, ale z drugiej strony to dobrze, że seria nie straciła z biegiem czasu podczas kolejnych odsłon.

BeeMeR - Sob 16 Lut, 2019 22:28

Aragonte napisał/a:
Zgaduję, jak się kończy
dokładnie tak jak powinno - jest czas na wzruszenie (Anusi i mnie spociły się oczy) i na katharsis :serduszkate:
Dobrze, że nie zarżnięto serii dalszymi przygodami - zresztą jest serial :trzyma_kciuki:

Aragonte - Wto 19 Lut, 2019 21:32

Mnie też się oczy spociły - dokładnie w tym samym momencie :cry2:
Miałam dziś antyludziowy dzień, a tu sala była dość pełna, więc zrzędziłam nieco i miałam prollem z wejściem w świat i historię (stwierdzam, że nie lubię zapachu popcorrnu :roll: ), ale domknięcie serii uznaję za bardzo udane. Nie poszli w utopię i w sumie dobrze. Ale i tak będę chciała obejrzeć sobie nowe sezony serialu na otarcie łez :wink:
Muszę iść jeszcze raz na jakąś mało popularną godzinę :twisted:

Szafran - Śro 20 Lut, 2019 10:36

Dwójki nie oglądałam, jedynkę bardzo dawno, w czasach, jak była w kinach. Chyba się dobrze wtedy bawiłam. Na trójce się wynudziłam, niestety. Ale animacja bardzo ładna, trawy i wody szczególnie:).

Ale pod koniec się trochę wzruszyłam, bo ja płaczę pod wszystko:D:D:D

Aragonte - Śro 20 Lut, 2019 11:10

Jedynkę widziałam tylko na małym ekranie, ale fafnaście razy. Dwójkę trzy razy w kinie.

Ogółem polecam przypomnienie sobie jedynki właśnie przed seansem, bo widziałam sporo nawiązań, nawet w kadrach. I do serialu też :wink:

BeeMeR - Śro 20 Lut, 2019 11:12

Dwójka jest imho najsłabsza - kiedyś widziałam i teraz umarłam w trakcie - dokończę jednakowoż powtórkę ;) Jedynka i trójka mi się podoba, podejrzewam że do nich będę wracać najczęściej :mrgreen:
Aragonte - Śro 20 Lut, 2019 11:55

W dwójce część elementów mi się podoba i część nie podoba - też jakoś do niej nie wracam tak jak do jedynki :wink:
Agn - Czw 21 Lut, 2019 00:52

Mnie się wszystkie filmy podobały. 2 i 3 na równi. Z serialem się zapoznaję i choć jest słabszy graficznie, a bohaterowie mówią jakimiś innymi głosami, to i tak dobrze się bawię.
Zdobyłam DVD 2 pierwszych części i jestem gotowa zrobić siostrze pranie mózgu. :twisted: Bo wyobraźcie sobie, że moja siostra nie zna Szczerbatka! Skandal! Jak ja mogłam do tego dopuścić?!!!

Wczoraj za to na netflixie obejrzałam "Zaplątanych". Niech to będzie moja recenzja: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

BeeMeR - Czw 21 Lut, 2019 06:59

Zaplątani to cudna bajka, jedna z moich ulubionych :serce:
Admete - Czw 21 Lut, 2019 08:00

Też bardzo lubię Zaplatanych :) Widziałam chyba ze trzy razy.
Szafran - Czw 21 Lut, 2019 17:54

Zaplątanych mam na DVD:D Uwielbiam.
Agn - Sob 23 Lut, 2019 00:26

Jak zwykle ulubionym bohaterem jest u mnie szalony zwierzak.
Koń przebił wszystkich. :mrgreen:

Alicja - Sob 23 Lut, 2019 10:48

Też lubię smoki, wszystkie części i serial :-) Synowie również :wink: