Ekranizacje - Nowa ekranizacja "Lalki"
Ania Aga - Pią 11 Lip, 2025 19:33
Panią Meliton zagra Agata Kulesza.
achata - Sob 12 Lip, 2025 19:14
A Maja Komorowska będzie Prezesową Zasławską.
Pasuje mi do roli. Kulesza też do p. Meliton pasuje chociaż nawet po serialu nie do końca załapałam kim ona była dla Łęckich poza tym, że stała się w którymś momencie szpiegiem Wokulskiego.
Z taką obsadą nie mogę przeboleć, że nie będzie serialu. Dorociński może być świetnym Wokulskim i przyjemność oglądania go w tej roli powinna trwać, trwać, .... i trwać.
Ania Aga - Sob 12 Lip, 2025 20:44
Wokulski
— Śmieję się z Belci — rzekł pan Tomasz do kuzynki, która nalewała rosół z wazy. — Wyobraź sobie, Floro, że Wokulski zrobił na niej wrażenie gbura. Czy ty go znasz?
— Któż by dziś nie znał Wokulskiego — odpowiedziała panna Florentyna podając Mikołajowi talerz dla pana. — No, elegancki on nie jest, ale — robi wrażenie…
— Pnia z czerwonymi rękoma — wtrąciła ze śmiechem panna Izabela.
— On mi przypomina Trostiego, pamiętasz, Belu, tego pułkownika strzelców w Paryżu — odpowiedział Pan Tomasz.
— A mnie posąg triumfującego gladiatora
— melodyjnym głosem dodała panna Florentyna. — Pamiętasz Belu, we Florencji, tego z podniesionym mieczem? Twarz surowa, nawet dzika, ale piękna.
— A czerwone ręce?… — zapytała panna Izabela.
— Odmroził je na Syberii — wtrąciła panna Florentyna z akcentem.
— Cóż on tam robił?
— Pokutował za uniesienia młodości — rzekł pan Tomasz. — Można mu to przebaczyć.
— Ach, więc jest i bohaterem!…
Trzykrotka - Pon 14 Lip, 2025 12:23
Netflixowa Izabela to aktorka grająca Simonę Kossak w filmie biograficznym o niej. Już sama ta decyzja obsadowa pokazuje, że to nie będzie w żaden sposób Lalka Prusa. Aktorka jest charakterystyczna, żadna z niej amantka.
Szkoda, że drugi projekt obcięto. Zakichany Netflix bo na dodatek za co się wezmą, to spieprzą.
Loana - Pon 14 Lip, 2025 13:42
| achata napisał/a: | | Loano, czy Ty też będziesz statystować? |
Tak. Planuję i mam nadzieję, że się uda. Nie mieli zastrzeżeń co do ilości podbródków
Tamara - Pon 14 Lip, 2025 17:23
Też strasznie żałuję że serialu nie będzie, bo w porównaniu z Netflixem to by było arcydzieło.
Nie wiem czy uda mi się wkleić fotkę, ale teraz jakoś kręcili na Krakowskim netflixową i na ścianie była reklama składu futer, przedstawiająca damę w stroju z roku około 1895-1900
Tamara - Pon 14 Lip, 2025 17:24
Pröba
Tamara - Pon 14 Lip, 2025 17:25
Ale dzi3ki temu jestem pewna, że to obejrzę, choćby po to, żeby powytykać wszystkie błędy
Loano, Ty wyglądasz superepokowo, to współczesne patyki są nieepokowe
Aragonte - Wto 15 Lip, 2025 17:19
| Tamara napisał/a: | Loano, Ty wyglądasz superepokowo, to współczesne patyki są nieepokowe |
Też uważam, że Loana w strojach z epoki wygląda rewelacyjnie
Trzykrotka - Śro 16 Lip, 2025 09:10
A ja liczę na ploteczki z planu - podzielam pogląd koleżanek
Tamara - Czw 17 Lip, 2025 14:37
W Lalce tvp pana Łęckiego zagra Seweryn - uważam że wybór rewelacyjny, a panią Meliton Agata Kulesza, też mi bardzo pasuje. W ogóle zaczyna mi się koncepcja tej telewizyjnej Lalki podobać, w Newsweeku z tego tygodnia są dwa artykuły o jednej i drugiej, i o netflixowej twórca pisze otwarcie że to będzie wariacja na temat, jak kolejny film z universum Batmana, czyli mamy postacie i żonglujemy nimi dowolnie, więc pewnie to będzie straszne, ale obejrzę, żeby się do wszystkiego poprzyczepiać za to żałuję, że przez Netflixa tvp zrezygnowała z serialu.
Tak czy siak obejrzę obydwie.
Ania Aga - Czw 17 Lip, 2025 20:55
Ani jednak ciekawość ogółu, ani fizyczne i duchowe zalety trzech subiektów, ani nawet ustalona reputacja sklepu może nie uchroniłyby go od upadku, gdyby nie zawiadował nim czterdziestoletni pracownik firmy, przyjaciel i zastępca Wokulskiego, pan Ignacy Rzecki. - Rzecki jest od czterdziestu lat pracownikiem sklepu, czy ma czterdzieści lat? Raczej to pierwsze, został oddany do terminu do sklepu po śmierci ojca jako dziecko, może nastolatek, czyli w powieści ma około pięćdziesięciu paru lat. Przez otoczenie jest odbierany jako stary człowiek, w odróżnieniu od Wokulskiego, który ma 46 lat i którego starym nikt nie nazwie. Nie wiem, czy w powieści jest gdzieś jeszcze podany wiek Ignacego.
Tamara - Czw 17 Lip, 2025 23:19
No właśnie o wiek Rzeckiego toczą się batalie, ale ponoć jak się dokładnie wyliczy, jest on tylko kilka lat starszy od Wokulskiego, który w 1877 ma 45 lat, więc urodził się w 1832. Rzecki musiał się urodzić kilka lat wcześsniej, bo na Węgry poszedl pewnie jako 18-20-latek. Trzeba po prostu z ołówkiem w ręku i karteczką przeczytać wszystko dokładnie.
W telewizyjnej Kazia Starskiego ma zagrać Jakub Gierszał - wizualnie wybór na piątkę.
Ania Aga - Pią 18 Lip, 2025 00:33
Obsada zapowiada się naprawdę dobrze. Lalkę czytałam trzy razy, ale ostatni raz 30 lat temu. Teraz do niej wracam, nie wiem, czy zdecyduję się na powtórkę całości. Bardziej interesujące dla mnie obecnie jest tło, niż historia nieszczęśliwej miłości Wokulskiego
Tamara - Nie 20 Lip, 2025 14:27
Planuję sobie zrobić powtórkę z ołöwkiem w ręku, żeby policzyć ile naprawdę lat miał Rzecki i w ogóle co jakiś czas wracam do Lalki bo ją kocham pierwszy raz dali mi ją do czytania kiedy byłam w siódmej klasie i nie dałam rady, a dwa lata później, w I LO, przepadłam na wieki.
achata - Pon 21 Lip, 2025 10:52
Istotnie obsada wygląda zacnie.
Gierszala dalej nie wpisali na filmwebie ale mam nadzieję że się potwierdzi bo po zdjęciach pasuje- taki cyniczny, trochę mroczny, dekadencki.
A Zasławiem ma być Olsztyn pod Częstochowa.
RaczejRozwazna - Pon 21 Lip, 2025 11:34
Widziałam ogłoszenie, że szukają statystów do tego Olsztyna.
Loana - Pon 21 Lip, 2025 16:15
Dziękuję Dziewczyny! Jak się uda statystować to podrzucę oczywiście ploteczki. Na razie mamy datę, ale jeszcze czekamy na ostateczne potwierdzenie. Mi koleżanka sukienkę będzie szyła, żebym miała bardziej modną
achata - Pon 21 Lip, 2025 18:39
Niech uszyje ładną, modną i wygodną.
Mieć swojego człowieka na planie takiej produkcji to dla forum rzecz bezcenna
BeeMeR - Pon 21 Lip, 2025 23:00
Taka głupotka z fb:
annmichelle - Wto 22 Lip, 2025 14:06
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,32120765,tvp-jednak-nie-zrobi-lalki-jest-oswiadczenie.html#do_w=484&do_v=1316&do_st=RS&do_sid=1720&do_a=1720&do_upid=1316_ti&do_utid=32120765&do_uvid=1753183570680&s=BoxOpImg1
TVP odstępuje całkowicie. No to twórcy muszą poszukać sponsorów. W przypadku kostiumowców to szczególnie ważne.
Trzykrotka - Wto 22 Lip, 2025 14:28
Mam ochotę zakląć.
Ania Aga - Wto 22 Lip, 2025 17:36
Za dobrze się zapowiadało
BeeMeR - Wto 22 Lip, 2025 18:24
Bardzo szkoda
annmichelle - Wto 22 Lip, 2025 20:16
Szkoda, że TVP odstąpiło?
Dlaczego?
Film powstanie, ale bez udziału TVP.
|
|