To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Plotki i wieści filmowe część II

Admete - Pon 24 Lut, 2020 19:47

Teraz dopiero obejrzałam trailer - za bardzo to baśniowe, fantastyczne. Coś jak Narnia :roll: No i Dickon na litość...
Agn - Wto 25 Lut, 2020 01:51

W sensie co z Dickonem nie tak? :co_stracilam:
Admete - Wto 25 Lut, 2020 06:10

Jest ciemnoskóry i wygląda jakby się urwał z innego filmu. Na przykład z Piotrusia Pana ;) Lubię zgodność z tekstem. Dlatego wam pozostawię nową wersję, a zamówię sobie dvd ze starą :) :kwiatek: I wszyscy będą zadowoleni.
Trzykrotka - Wto 25 Lut, 2020 07:10

Nie zauważyłam Dickona :shock: Muszę jeszcze raz obejrzeć trailer.
Agn - Wto 25 Lut, 2020 07:14

Serio? To problem?...

Dobra, niewazne, nie chce zaczynac dyskusji.

Trzykrotka - Wto 25 Lut, 2020 08:49

W pewnym sensie to jest problem - problem generalny współczesnej sztuki i współczesności w ogole. Problem umowności i politycznej poprawności i eklektyzmu i postmodernizmu itd. Można film oglądać oczywiście uniwersalnie, jako opowieść o tym i o tamtym i Dickona grać może nawet SI, a Mary być chłopakiem, jak Patrycjusz jest kobietą w ekranizacji Prattchetta ale część widzów wolałaby żeby było jak w oryginale. I ma do tego prawo.
Admete - Wto 25 Lut, 2020 11:24

Agn napisał/a:
Serio? To problem?...

Dobra, niewazne, nie chce zaczynac dyskusji.

Ależ zacznij ;) Może przenieśli czas i miejsce akcji. Po prostu mam pewne rzeczy wdrukowane, książkę czytałam wiele razy, jestem stara i już nie tak chętna do zmian. Umysł człowiekowi sztywnieje z czasem, tak już jest. Woli to, co znane. Jak w książce nie ma czarnoskórego bohatera, to nie ma i już. A jak wszyscy są z Afryki, to niech będą z Afryki. Nie ma po co zmieniać na siłę. Klasyka, to klasyka.

BeeMeR - Wto 25 Lut, 2020 11:42

To potrafi być duży problem - ja miałam ogromny z Denzelem w Wiele hałasu o nic Brangha - to była dla mnie pierwsza poważna "poprawna politycznie" zmiana obsadowa, która nie mieściła się w moim nastoletnim pojmowaniu Szekspira. Murzyn + Szekspir = Otello, nic mniej, nic więcej, koniec, kropka. Długo trwało, zanim zaakceptowałam tą koncepcję, trochę łatwiej przyszło mi zaakceptować Emmę, bo to też nie była moja Beatrycze (a ja tą sztukę kochałam, podobnie jak Poskromienie złośnicy ;) ).
Z Dickonem problemu nie mam, ale to nie była moja ukochana książka ;)

Admete - Wto 25 Lut, 2020 14:28

Agn to że nie pasują mi takie zmiany, nie znaczy, że jestem rasistką. Nie pasują, to nie pasują, zwyczajnie nie obejrzę. Nic poza tym. A Denzel mi akurat pasował w tamtej adaptacji. Chyba dlatego, że go lubiłam.
Aragonte - Wto 08 Wrz, 2020 22:06

O nowej "Mulan" - obejrzałabym:
https://www.onet.pl/film/...qkrwxg,681c1dfa

Agn - Wto 08 Wrz, 2020 23:18

Chce isc.
Ale PR aktorki mocno mnie hamuje.

Admete - Śro 09 Wrz, 2020 06:52

Wybiorę się, jeśli będzie u nas.
BeeMeR - Śro 09 Wrz, 2020 08:54

Zobaczę jak będę mieć możliwość - ale mnie się podobała chińska wersja, Hua Mulan,
https://www.youtube.com/watch?v=xGpJ4MENDZE

nie jestem pewna czy amerykańska tak samo mi podejdzie ;)

Admete - Śro 09 Wrz, 2020 09:13

Też widziałam chińską, ale mało pamiętam.
Trzykrotka - Śro 09 Wrz, 2020 09:26

To Disney. Na pewno będzie widowiskowo. Widziałam w zajawkach efektowne bieganie po ścianach i sceny walk. Piosenka przewodnia jest bardzo ładna, w polskiej wersji też, choć nasza wokalistka odstaje o jakieś lata świetlne do Christiny Aguilery

Christina Aguilera Loyal Brave and True
https://www.youtube.com/watch?v=Qo8gX1Evay8

Zuza Jabłońska Wierna, odważna i prawa
https://www.youtube.com/watch?v=2wwNqRjnEq0

Agn - Śro 09 Wrz, 2020 10:04

Bede musiala obczaic seans z napisami, nie chce dubbingu.
BeeMeR - Śro 09 Wrz, 2020 10:51

Admete napisał/a:
Też widziałam chińską, ale mało pamiętam.
Ja pamiętam, że była piękna wizualnie tj, w pięknym kanionie obozowali i podobała mi się jako całość.
Disneyowską kreskówkę też lubię :serce: a aktorska wydaja się też ładna wizualnie - trzeba zobaczyć jak z resztą.

Aragonte - Śro 09 Wrz, 2020 11:09

Agn napisał/a:
Chce isc.

To, co powiedziała aktorka, nie podoba mi się absolutnie, ale jakoś oddzielam to od filmu, który tworzyła masa ludzi, nie chcę stosować odpowiedzialności zbiorowej. Nie wiem, czy uda mi się pójść do kina, ale obejrzałabym.

RaczejRozwazna - Śro 09 Wrz, 2020 17:17

Chińska Hua Mulan mnie zachwyciła. W sumie chętnie obejrzałabym coś skośnego, z tą typową subtelnością, ale za duży wybór, nie chce mi się szukać...
Szafran - Śro 09 Wrz, 2020 18:16

Aragonte napisał/a:
Agn napisał/a:
Chce isc.

To, co powiedziała aktorka, nie podoba mi się absolutnie, ale jakoś oddzielam to od filmu, który tworzyła masa ludzi, nie chcę stosować odpowiedzialności zbiorowej. Nie wiem, czy uda mi się pójść do kina, ale obejrzałabym.

Wiesz, ale już to, że twórcy filmu dziękują w napisach końcowych biuru bezpieczeństwa w mieście Turpan, gdzie mówi się, znajdują się obozy dla Ujgurów, to już jest ich odpowiedzialność za wspieranie reżimu tłamszącego mniejszość.

W tym wpisie screen z napisów:
https://www.facebook.com/...?type=3&theater

Ja średnio się palę do tej wersji. Zachodnie fantazje na temat Azji rzadko mi podchodzą, to raz. A dwa - na wszystkich disneyowskich life-action z wyjątkiem "Księgi dżungli" śmiertelnie się wynudziłam. A najświeższy "Aladyn" był wyjątkowo niestrawny.

No i te podziękowania...

Aragonte - Śro 09 Wrz, 2020 18:45

Szafran napisał/a:
Wiesz, ale już to, że twórcy filmu dziękują w napisach końcowych biuru bezpieczeństwa w mieście Turpan, gdzie mówi się, znajdują się obozy dla Ujgurów, to już jest ich odpowiedzialność za wspieranie reżimu tłamszącego mniejszość.

O tym nie wiedziałam, kojarzyłam tylko wypowiedzi aktorki grającej Mulan.
No to faktycznie :?

Admete - Śro 09 Wrz, 2020 19:00

Tylko co to zmieni, że się oburzymy?
Szafran - Śro 09 Wrz, 2020 19:11

Oczywiście nie zmieni to polityki Chin wobec Ujgurów, ale korpo w stylu Disneya może następnym razem pomyśli, nim się zacznie z reżimem bratać, czy im się to pijarowo opłaca.
Admete - Śro 09 Wrz, 2020 19:13

Nie myślę, że tak będzie. Szafran jestem zbyt cyniczna, żeby się przejmować. Nic na to nie poradzę.
Agn - Śro 09 Wrz, 2020 21:28

Przy tak duzym bojkocie filmu? Jest szansa, ze moze jednak sie zastanowia. PR PRem, ale filmy robia dla kasy, a flop przez jawny bojkot to nic przyjemnego.