Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Agn - Śro 22 Mar, 2017 07:38
| ita napisał/a: | | Jak się trochę wie o okolicznościach powstania Rodziny Połanieckich, to nie tylko cudo, ale i skandal |
A to nie wiem...
praedzio - Śro 22 Mar, 2017 08:47
Ja z pozytywizmu to tylko Sienkiewicza. Resztę przebrnęłam (albo i nie) jak tureckie kazanie. Romantyzm bardzo lubiłam, ale bardziej zachodnioeuropejski niż polski.
milenaj - Śro 22 Mar, 2017 09:56
| Agn napisał/a: | | ita napisał/a: | | Jak się trochę wie o okolicznościach powstania Rodziny Połanieckich, to nie tylko cudo, ale i skandal |
A to nie wiem... |
Zaraz się schowam w kącie, bo też nie,a czytałam biografię Sienkiewicza....
Praedzio, zgadzam się całkowicie.
Anaru - Śro 22 Mar, 2017 10:03
| Agn napisał/a: | | ita napisał/a: | | Jak się trochę wie o okolicznościach powstania Rodziny Połanieckich, to nie tylko cudo, ale i skandal |
A to nie wiem... |
A co się działo?
Trzykrotka - Śro 22 Mar, 2017 10:40
Nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale Sienkiewicz w Rodzinie Połanieckich, pod postacią panny Krasławskiej i jej mamuśki obsmarował jedną ze swoich żon wraz z upiorną teściową. Pani Wachowicz o tym pisała w Mariach jego życia. Dziewczyna była jakaś kompletnie nie do życia i zdaje się, że noc poślubna cokolwiek ją zaskoczyła. Nie wiadomo, co się stało, dziewczyna wróciła do matki, małżeństwo rozwiązano, skandal był nielichy.
BeeMeR - Śro 22 Mar, 2017 10:45
| Trzykrotka napisał/a: | | Dziewczyna była jakaś kompletnie nie do życia i zdaje się, że noc poślubna cokolwiek ją zaskoczyła. Nie wiadomo, co się stało, dziewczyna wróciła do matki, małżeństwo rozwiązano, skandal był nielichy. | Ale to chyba nie jest ta sama, która się krzyżem świętym zasłaniała przed małżonkiem w noc poślubną i rankiem została odesłana do rodziny? Skandal i rozwiązanie małżeństwa jak wyżej, ale to raczej nie o Sienkiewicza wtedy chodziło
Aragonte - Śro 22 Mar, 2017 10:46
Ten epizod z kompletnie nieudaną nocą poślubną kojarzę z biografii
Trzykrotka - Śro 22 Mar, 2017 11:04
O zasłanianiu się krzyżem to Boy-Żeleński pisał.
milenaj - Śro 22 Mar, 2017 11:07
| Trzykrotka napisał/a: | | Nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale Sienkiewicz w Rodzinie Połanieckich, pod postacią panny Krasławskiej i jej mamuśki obsmarował jedną ze swoich żon wraz z upiorną teściową. Pani Wachowicz o tym pisała w Mariach jego życia |
no tą biografię właśnie czytałam, a kompletnie nie kojarzę...
Aragonte - Śro 22 Mar, 2017 11:18
Tu jest artykuł o Sienkiewiczu, Mariach jego życia i małżeńskiej wpadce (bez szczegółów podawanych przez Boya ):
http://wyborcza.pl/alehis...enkiewicza.html
Anaru - Śro 22 Mar, 2017 12:53
| BeeMeR napisał/a: | | Ale to chyba nie jest ta sama, która się krzyżem świętym zasłaniała przed małżonkiem w noc poślubną i rankiem została odesłana do rodziny? |
A to nie było wspomniane tez gdzieś u Samozwaniec?
milenaj - Śro 22 Mar, 2017 12:57
Dzięki, Aragonte.
ita - Śro 22 Mar, 2017 14:20
| Anaru napisał/a: | | BeeMeR napisał/a: | | Ale to chyba nie jest ta sama, która się krzyżem świętym zasłaniała przed małżonkiem w noc poślubną i rankiem została odesłana do rodziny? |
A to nie było wspomniane tez gdzieś u Samozwaniec? |
Było, było. Ja pierwszy raz czytałam o tej historii małżeńskiej w Marii i Magdalenie. O ile pamiętam, to Madzia pisała, że pisarz wystraszył panienkę w czasie nocy poślubnej
Niekoniecznie trzeba wierzyć we wszystko co napisała Madzia, ale akurat tą historię potwierdzają inne źródła. No i dzięki temu mamy w powieści piękne portreciki żony i teściowej (Lineta Castelli i pani Broniczowa).
milenaj - Śro 22 Mar, 2017 14:23
Ja chyba sięgnę po tę "Rodzinę Połanieckich"
Trzykrotka - Śro 22 Mar, 2017 14:55
| ita napisał/a: | | No i dzięki temu mamy w powieści piękne portreciki żony i teściowej (Lineta Castelli i pani Broniczowa). |
Racja, nie panna Krasławska Ta tylko polowała na męża z portfelem.
milenaj - Śro 22 Mar, 2017 15:10
| Trzykrotka napisał/a: |
Racja, nie panna Krasławska Ta tylko polowała na męża z portfelem. |
A to w sumie rzadkie nie jest.
akne - Śro 22 Mar, 2017 20:34
| Trzykrotka napisał/a: | | ita napisał/a: | | No i dzięki temu mamy w powieści piękne portreciki żony i teściowej (Lineta Castelli i pani Broniczowa). |
No własnie tak się zastanawiałam nad tą Krasławską, bo ja też o Broniczowej czytałam
Styl w obyczajówce Sienio miał znacznie słabszy niż w historycznych, ale za to spostrzeżenia i cała historia moim zdaniem miodzio Postaci świetne: Pławicki, Krasławska, Maszko, Osnowski Józio, świetny Świrski.... Do tego serial też uważam za udany.
Aragonte - Śro 22 Mar, 2017 20:45
| akne napisał/a: | | Trzykrotka napisał/a: | | ita napisał/a: | | No i dzięki temu mamy w powieści piękne portreciki żony i teściowej (Lineta Castelli i pani Broniczowa). |
No własnie tak się zastanawiałam nad tą Krasławską, bo ja też o Broniczowej czytałam
Styl w obyczajówce Sienio miał znacznie słabszy niż w historycznych, ale za to spostrzeżenia i cała historia moim zdaniem miodzio Postaci świetne: Pławicki, Krasławska, Maszko, Osnowski Józio, świetny Świrski.... Do tego serial też uważam za udany. |
Ja zmęczyłam tylko serial, ale i to chyba nie do końca - fragmenty mi się podobały, ale tylko fragmenty, całośc mnie irytowała, główni bohaterowie przede wszystkim. Tak że po książkę nie mam ochoty sięgac.
ita - Śro 22 Mar, 2017 22:51
| akne napisał/a: |
Styl w obyczajówce Sienio miał znacznie słabszy niż w historycznych, |
Ale na "Polu chwały" to mu nie wyszło. A taki potencjał był, aż szkoda
| akne napisał/a: | ale za to spostrzeżenia i cała historia moim zdaniem miodzio Postaci świetne: Pławicki, Krasławska, Maszko, Osnowski Józio, świetny Świrski.... Do tego serial też uważam za udany. |
I jeszcze świetny "Niedźwiadek"
Z obyczajówek to jeszcze czytałam 'Bez dogmatu", luźno nawiązujące do "Rodziny Połanieckich". O ile Połanieckich popełniłam kilka razy, tak "Bez Dogmatu" zmęczyłam tylko raz. Najbardziej z niej pamiętam ulicę, na której znajdowała się rezydencja Płoszowskich - Via del Babuino. To trochę słabo, jak na całą książkę
Admete - Czw 23 Mar, 2017 06:56
Czytałam i Rodzinę i Bez dogmatu, ale już nigdy do tego raczej nie wrócę.
Deanariell - Czw 23 Mar, 2017 21:06
No, ja nie czytałam i raczej czytać nie będę. Serial oglądałam, dawno temu, starczy.
akne - Pią 24 Mar, 2017 01:49
| Deanariell napisał/a: | No, ja nie czytałam i raczej czytać nie będę. Serial oglądałam, dawno temu, starczy. |
No i mam pewność, że jakaś postać literacka już to poprawiała, ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć kto: "Starczy to może być co najwyżej uwiąd! Mówi się: wystarczy.".
Czy coś w ten deseń.
Mnie się stało coś w umysł w ostatnich tygodniach, ciągle mi cytaty z seriali i książek się przypominają i dręczą: skąd to???
Agn - Pią 24 Mar, 2017 09:25
| akne napisał/a: | | skąd to??? |
Z oczytania.
Ja wczoraj nabyłam na allegro Rodzinę Połanieckich. No za 3 złote była!!!
Deanariell - Pią 24 Mar, 2017 11:25
| akne napisał/a: | | Starczy to może być co najwyżej uwiąd! |
No, czyli się zgadza.
akne - Sob 25 Mar, 2017 00:32
| Deanariell napisał/a: | | akne napisał/a: | | Starczy to może być co najwyżej uwiąd! |
No, czyli się zgadza. |
Sugerujesz, że masz...? No weź! (Pozwolisz, że użyję w tym miejscu języka potocznego). Nie obrażaj mojej koleżanki, czyli siebie.
|
|
|