Literatura - Proza i poezja - Na rozstaju dróg, literatura dla młodych duchem i sercem
Eeva - Wto 26 Sty, 2016 09:27
A wart w ogóle tego czasu antenowego? Czy ma problematyczną przeszłość? Czy jest mroczny i tajemniczy?
Harry_the_Cat - Wto 26 Sty, 2016 09:43
No jest tajemniczy i ma przeszłość ale to raczej nie z tych mrocznych typów
Eeva - Wto 26 Sty, 2016 09:44
No to trochę szkoda, bo ja jednak gustuje literacko w tych mrocznych i tajemniczych. I'm such a cliche.
Harry_the_Cat - Pią 29 Sty, 2016 17:48
Przeczytalam szybciutko ksiazke o maksymalnie glupim tytule, V-Card. To juz w sumie chyba NA a nie YA, bo bohaterka za 2 mies ma konczyc 21 lat...
No i deal jest taki, ze Jenn (och, co za oryginalne zdrobnienie od Jennifer, to dodatkowe N makes all the difference in the world) ma jakis wielki kompleks dziewictwa i ma jedno wish, zeby zanim nadejda jej 21. urodziny poczuc sie prawdziwa kobieta - yada, yada duzo banalow pada i kompletny brak logiki, ale w sumie dlatego siegnelam bo wydawala mi sie idiotyczna i miala tylko nieco ponad 200 stron, wiec w sumie nie mam prawa narzekac
Mieszka z dwoma kolesiami (i tez dwiema dziewczynami, ale to mniej wazne), wiec bardzo szybko, bo w okolicach piatej strony czytelnik sie zaczyna zastanawiac ktory z bohaterow – futboler Chris czy artsy Luke okaze sie NIM. Potem pojawia sie idealny, czyli, romantyczny Dein i po 2 tygodniach Jenn juz mentalnie kupuje suknie slubna (przesada z mojej storny, ale wiecie), ale uwazny czytelnik, albo nawet mniej uwazny, bo ja sie az tak nie przykladalam, juz w tym momencie, czyli ok pewnie 50 strony, jak sie potocza losy bohaterki... TO Artsy Luke ja kocha, wiec idealny Dein musi sie okazac douche, zeby bylo amor vincit omina no i tak tez sie dzieje. Miesiac po rozstaniu z Deinem, Jenn wyznaje milosc po grob Lukowi, planuja razem dzieci i co nie no i udaje jej sie przy okazji zrealizowac swoj cel i to z dwoma tygodniami zapasu. Ale fear not, moral jest taki ze chciala loose something a gained everything i ze tak naprawde to przeciez szukala milosci.
Rozdarta bylam czy to wrzucic w najglupszych ksiazkach czy w YA, ale po poziomie Big Bear Love to V-Card jest niemalze arcydzielem. Nieco flat i predicable, ale arcydzielem
Eeva - Pią 29 Sty, 2016 21:44
| Harry_the_Cat napisał/a: | | futboler Chris czy artsy Luke okaze sie NIM. |
Jestem zawiedziona, że Chris nie okazal się footballerem o dobrym i szczerym sercu, który od zawsze kochał Jen(n).
Może w drugim tomie???????
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Rozdarta bylam czy to wrzucic w najglupszych ksiazkach czy w YA, ale po poziomie Big Bear Love to V-Card jest niemalze arcydzielem. |
HAHAHAHAHA, o tym samym pomyślałąmdzis rano! Tylko nie moglam sobie przypomnieć tytułu mojej bear story!
Harry_the_Cat - Sob 30 Sty, 2016 04:25
Sprawdźilam, 2a cześć jest o Chloe. Współlokatorce. Who cares.
A czy ty sie zastanawiałaś w kontekście V-Card?
Eeva - Sob 30 Sty, 2016 08:32
Ech jak o współlokatorce to mnie nie obchodzi
Harry_the_Cat - Sob 06 Lut, 2016 14:29
Przeczytałam To All The Boys I Loved Before i P.S. I Still Love You Jenny Han.
Bardzo fajna historia o dziewczynie która w sumie nie boi sie być sobą - przynajmniej ja ja tak odbieram. Dobrze tez ja podsumowała jej starsza siostra "You're in love with love", czyli ze ma otwarte serce i jest na tyle ciekawska ze w sumie łatwo nawiązuje kontakt mimo iż lubi takie rzeczy jak pieczenie czy scapbooks.
Jedna z najlepszych postaci - młodsza siostra Kitty, tylko czy naprawde 10latki sa takie cwane?
Polecam.
Eeva - Pon 08 Lut, 2016 16:08
Och jakże się cieszę, ze Ci się podobało! Widziałam, że pokochasz Petera a i Lara Jean jest very likable.
Moja złota rada - mozesz sobie odpuścić The Summer trilogy Jenny Han - straszna dramatoza. Możesz sobie zlukać moje recenzje na goodreads, ale też nie wiem czy nie opisywałam w najgłupszych książkach
Eeva - Śro 10 Lut, 2016 09:01
No więc zaczęlam czytać, a raczej przeczytałam juz 26% "Dangerous Girls" Abigail Haas.
Książka ma 67% 5star reviews na amazonie więc powinna być ok. Jest dość średnia. (Selection ma 65% więc moze powinnam przestać się tym sugerowąć???).
Główną bohaterkę Annę poznajemy w chwili jak dzwoni na policję że ona i jej znajomi znaleźli jej przyjaciółkę Elisa martwa w pokoju hotelowym. Wszystko dzieje się podczas spring break na Arubie. Jest tez Tate, chłopak Anny, golden boy. Sa jakies poboczne postaci, których nie chce mi sie opisywać.
Rozdziały przeplatają się - raz jesteśmy w NOW czyli jak Anna jest w areszcie i czeka na proces gdyż jest podejrzana o morderstwo, potem jesteśmy w BEFORE czyli widzimy jak Anna z i reszta bawi się na Arubie, potem jest jeszcze bardziej BEFORE i widzimy jak Anna przenosi sie do prywatnej szkoły dla bogatych dzieciaków, jest osamotniona, poznaje Elise i Tate'a, a czasem jest trochę mniej BEFORE i obserwujemy w jaki sposób reszta znajomych zosoatała wypuszczona za kaucją, jak wyglądało początkowe przesłuchanie i jak sędzia uwziął się na Annę.
Strasznie to confusing.
W tak zwanym międzyczasie dowiadujemy się, że kiedy Elise została zabita Anna i Tate spędzili cały dzień razem i są swoim alibi. ale czy na pewno cały dzień? Tate przeciez wrocił do hotelu "na 5 minut" po ręczniki i wg Anny nie było go o wiele dłużej. Co nie zmienia faktu, ze ona zakochana kryje go i nie mówi o tym policji. Podejrzewam, ze Tate nie był az taki lojalny..
No nic, zobaczymy co będzie dalej.
Harry_the_Cat - Śro 10 Lut, 2016 21:04
| Eeva napisał/a: | | oja złota rada - mozesz sobie odpuścić The Summer trilogy Jenny Han - straszna dramatoza |
Dobra, to oleje na razie. Mam co czytac, wiec to zostawie na ewentualne pozniej
No jesli chodzi o Dangerous Girls - skoro maja byc dangerous, to jakos to trzeba uzasadnic
Ja w miedzyczasie powtorzylam sobie Fangirl Rainbow Rowell i przeczytalam tez recenzje pewnej znajomej na goodreads Oj, jak sie zgadzam, ze w ogole wstawki Simona Snowa sa w Fangirl do bani. To byl drugi raz jak to czytalam i za kazdym razem omijalam. Nie cierbie takiej rozbudowanej narracji pobocznej, ktora nie wiem, ma chyba udowadniac ze ktos jest Pisarzem, ale tak naprwde to nic nowego nie wnosi.
Cather jest nieco irytujaca bohaterka jak tak sobie pomysle, ma dobre strony owszem, ale nie oszukujmy sie jej najlepsza strona jest Levi . Levi chyba jest jednym z moich ulubionych book boyfriends
Nie jest mroczny, wcale, ale pokazuje to ze ja to jednak mam slabosc to tych prawych good guys, ktorzy nie sciemniaja. Moze to moje zyciowe doswiadczenie przemawia
Eeva - Czw 11 Lut, 2016 09:36
| Harry_the_Cat napisał/a: | | No jesli chodzi o Dangerous Girls - skoro maja byc dangerous, to jakos to trzeba uzasadnic |
Tak jak Ci wczoraj pisałam, Anna zabiła. Shocker.
Samo to, że onna jest narratorką i do ostatnije chwili próbuje czytelnika przekonać, ze jest niewinna jest tak smętnie zerżnięte z Agathy Christie (no spoilers, której jeśli nie czytałaś!) że aż mi sie zrobiło przykro.
Ostatnie dwa rozdziały, które miały nam wyjaśnić dlaczego to zrobiła sa tak smętne i pobieżne, jakby napisane na szybko na kolanie. Po całej psychologicznej rozkmince książki, ja jako czytelnik, czuje sie dotknięta potraktowaniem mnie jak debila.
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Ja w miedzyczasie powtorzylam sobie Fangirl Rainbow Rowell |
Chyba musze sobie odświeżyć też, bo jak piszesz o różnych aspektach Fangirl to ja zupełnie nie kojarzę
Harry_the_Cat - Czw 11 Lut, 2016 10:04
| Eeva napisał/a: | | Samo to, że onna jest narratorką i do ostatnije chwili próbuje czytelnika przekonać, ze jest niewinna jest tak smętnie zerżnięte z Agathy Christie (no spoilers, której jeśli nie czytałaś!) że aż mi sie zrobiło przykro. |
Takich akcji nie znosze - to ma byc jakis swietny zabieg artystyczny i niespodziewany punkt kulminacyjny? Jako czytelnik ja bym sie czula na maksa oszukana, wrecz zdradzona!
| Eeva napisał/a: | | Chyba musze sobie odświeżyć też, bo jak piszesz o różnych aspektach Fangirl to ja zupełnie nie kojarzę |
Odswiez, odswiez. Pogadamy troche i moze sie przydac
Eeva - Czw 11 Lut, 2016 11:03
| Harry_the_Cat napisał/a: | | to ma byc jakis swietny zabieg artystyczny i niespodziewany punkt kulminacyjny? Jako czytelnik ja bym sie czula na maksa oszukana, wrecz zdradzona! |
Czytałaś We Were Liars? Też niby miało być takie mindfucking zakończenie, ja czytam i mam takie odczucie "meh... i to juz?" ale mi zaskoczenie. Mofe wymienić co najmniej kilka książek/filmów z takim samym zakończeniem, ale lepiej przedstawionym.
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Odswiez, odswiez. Pogadamy troche i moze sie przydac |
Obiecuję, też że odświeżę sobie Perkins i tą nieszczęsną Islę i może zmienię zdanie
Harry_the_Cat - Czw 11 Lut, 2016 11:45
| Eeva napisał/a: | | We Were Liars |
Nie, nie czytalam, ale po tym wstepnie moze nawet nie bede
A propos Perkins, to musze tez te opowiadania skonczyc - cos mi sie uzbieralo tych "currently reading". Nie wiem, czy to dobrze wrozy
Eeva - Czw 11 Lut, 2016 11:57
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Nie, nie czytalam, ale po tym wstepnie moze nawet nie bede |
Zdecydowanie mozesz sobie darować.
Książka ma mega hype na insta, ale jak dla mnie straszna żałość i dramatoza.
Harry_the_Cat - Czw 11 Lut, 2016 12:00
No wlasnie zauwazylam. Ale wiele ksiazek ma hype a czasem chyba dlatego ze maja laadne okladki
Eeva - Czw 11 Lut, 2016 12:17
A chyba tak, aczkowiek ja przeczytałam kilka książek ze wzglęgu właśnie na okładki i okazały sie być trafionym wyborem Tzn. nie wszystkie, ale kilka
Harry_the_Cat - Czw 11 Lut, 2016 13:01
Nie, no w sumie ja nic nie mam przeciwko ladnym okladkom. I like pretty things
Eeva - Czw 11 Lut, 2016 13:05
| Harry_the_Cat napisał/a: | | I like pretty things |
And pretty boys
Harry_the_Cat - Czw 11 Lut, 2016 13:08
No ba!!
Eeva - Pią 12 Lut, 2016 16:15
Jak wiesz zaczełam czytac Dangerous Boys. Jestem na 26% i już wiem jak się skończy.
Narratorką jest Chloe, kóra za 3 tyogdnie miała wyjechac na struai, ale jej matka po rozwodzie dostała depresji, maja mega problemy finansowe wiec Ch. musiała odłożyć studia i zostać w miasteczku.
Tak jak w girlsach mamy pierdylion różnych czasów opisywanych
NOW - od now sie w sumie zaczyna - Ethan grozi nożem Chloe i swojemu starszeniu bratu Oliverowi. Potem chloe jest w szpitalu i ON (nie wiemy który chłopak) jest na sali operacyjnej z wieloma ranami zadanymi nożem, a cieło drugiego znaleziono w płonącym domu.
BEFORE - poznajemy historie znajomości Chloe i Ethana jak to on przychodzi do diner gdzie ona jest kelnerką, E. z rodzicami przeprowadził sie do miasteczka bo jego ojciec buduje jakieś fancy osiedle, umawiają się na randkę mimo iż Ch. jest reluctant bo przecież niedługo wyjeżdża, no ale sie zgadza i jest miłość.
TYLKO TROCHĘ BEFORE - Pojawia się Oliver i chyba będzie romans.
BARDZO BEFORE 0 Ch. opowiada swoje życie sprzed poznania Ethana, ale to w sumie nuda.
No i pewnie zagwozdką życia jest to który przeżył, a który nie, ponieważ przy okazji dowiadujemy sie, ze to Chloe stabbingowała nożem tego który ma operację.
Moje przewidywania - jakoś że ostatnio w NOW Ethan zaczłą się bić z Oliverem i woła do Chloe "help me, help me" a ona trzyma nóż ktory mu wypadł i pojawia się taki tekst "ans im standing there and i have to choose. So I choose". No więc sa dwie opcje 1. stabbinguje Ethana żeby uratowac olivera, alebo 2. stabbinguje Olivera żeby ratowac Ethana.
Strasznie to skomplikowane.
Tak czy inaczej uważam, że będzie opcja 1, ale cos pójdzie nie po jej mysli i Ethan przezyje a Oliver nie.
Harry_the_Cat - Pią 12 Lut, 2016 20:44
| Eeva napisał/a: | | BARDZO BEFORE 0 Ch. opowiada swoje życie sprzed poznania Ethana, ale to w sumie nuda. |
To jest to, co ja zawsze o zbytniej ambicji Pisarza. I na co to komu
| Eeva napisał/a: | 1. stabbinguje Ethana żeby uratowac olivera, alebo 2. stabbinguje Olivera żeby ratowac Ethana.
Strasznie to skomplikowane. |
Ahahahaha, wez nie moge sie smiac, bo pluca wypluje!
Eeva - Pią 12 Lut, 2016 21:03
Czytam dalej, jestem już na 51% i mamy dodatkowe rozdziały umiejscowione JESZCZE MNIE BEFORE, czyli mamy powolne rozkładanie na czynniki pierwsze sceny przed stabbingowaniem. Jeszcze nie wiemy kto kogo ale powoli dochodzimy do tego dlaczego. Jest oczywiscie pełna dramatozy scena, targajace bohaterów emocje oraz bójka braci. Jest krew i pożoga (pożoga to całkiem dosłownie na sam koniec)
Pojawił się Olivwr i ma chetkę na Chloe, wcałuje ją namiętnie, ona nic nie mówi Ethanowi, potem Olly wysyła jej smsy z cytatami z ambitnych książek (our kind of guy!!!!) a ona leci do biblio i je czyta i doszukuje sie drugiego dna.
Scena aktualne - urodziny Ethana. On, Olly i Chloe udaja sie na polowanie. Tia. That can't end well.
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Ahahahaha, wez nie moge sie smiac, bo pluca wypluje! |
Mogę przestać i oszczędzić Twoje płuca
Harry_the_Cat - Pią 12 Lut, 2016 21:17
Przeczytalam Stealing Parker Mirandy Kenneally. Nie oszukujmy sie, nie powalilo mnie. Brian to oczywiscie to creep, matko chyba juz nigdy nie pomysle, ze to realny motyw - Ezra Fitz, I blame you!!
Parker pogubiona ale w sumie da sie lubic, Corn Fritter od razu wiadomo bylo w sumie o co chodzi, wiec wielkiej tajemnicy nie bylo, ale tu znowy byla taka konstrukcja jaka lubie - Parker moze i nieco slepa, ale kazdy z w miare dzialajacymi zwojami widzi co jest grane
Takze przeczytalam i nie zaluje
|
|
|