Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne
praedzio - Śro 29 Kwi, 2009 22:46
Tamaro, ogłaszałyśmy się z tym w wątku wampirycznym jakiś miesiąc temu. Byłam na pierwszym wykładzie i się szykuję na następny, a to już w najbliższy wtorek!
Anaru - Śro 29 Kwi, 2009 23:22
| Tamara napisał/a: | W Warszawskim Muzeum Etnograficznym do 28 czerwca wystawa i imprezy towarzyszące poświęcone wampirom , strzygom , demonom i inszym wilkołakom więcej szczegółów nie znam , bo widziałam tylko plakacik w metrze |
Jak daleko od centrum jest to muzeum? Poszłabym
praedzio - Czw 30 Kwi, 2009 05:24
Anaru, przechodziłyśmy koło niego ostatnio. Ono jest w ścisłym centrum.
Tamara - Czw 30 Kwi, 2009 22:09
| praedzio napisał/a: | Tamaro, ogłaszałyśmy się z tym w wątku wampirycznym jakiś miesiąc temu. Byłam na pierwszym wykładzie i się szykuję na następny, a to już w najbliższy wtorek! |
A ja w tym wątku nie bywam , tożem nie wiedziała bo wampiry to akurat nie to , co tygrysy lubią najbardziej
Anaru - Czw 30 Kwi, 2009 22:34
KRAKÓW
Jazzowa majówka w Krakowie
Norweski saksofonista Jan Garbarek to jeden z najsłynniejszych jazzmanów na świecie. Wokalistka Aga Zaryan to z kolei najwspanialszy głos polskiego jazzu. Oboje zagrają w Krakowie w pierwszą majową niedzielę
W 2007 roku Zaryan nagrała płytę "Umiera piękno" wydaną w rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego. "Jest hołdem dla tych wszystkich heroicznych ludzi, którzy brali udział w Powstaniu Warszawskim. Dla Warszawiaków, ale też dla każdego Polaka. Bo przecież to było wydarzenie ważne dla nas wszystkich" - mówiła. Piosenki z tego właśnie albumu Zaryan zaśpiewa w niedzielę w Filharmonii Krakowskiej (ul. Zwierzyniecka 1, godz. 19), a towarzyszyć jej będzie jazzowe trio (Michał Tokaj - fortepian, Michał Barański - kontrabas, Łukasz Żyta- perkusja) oraz orkiestra kameralna Filharmonii Krakowskiej.
Tuż po koncercie Zaryan w kościele św. Katarzyny (ul. Augustiańska 7, godz. 21) zagra norweski mistrz saksofonu Jan Garbarek z towarzyszeniem słynnego kwartetu wokalnego The Hilliard Ensemble.
http://miasta.gazeta.pl/k...ampaign=1077762
Rodzinna majówka na Małym Rynku w Krakowie? Czemu nie! Miasto przygotowało wiele atrakcji.
Od 1 do 3 maja na Małym Rynku odbywać się będą majówkowe imprezy.
Pierwszy maja to dzień Europejskiej Majówki. Zabawa rozpocznie się o godz. 12 - dla najmłodszych przygotowano gry, zabawy i konkursy. - Pierwszego maja skoncentrujemy się na tym, co Kraków osiągnął, odkąd weszliśmy do Unii Europejskiej, stąd też na Małym Rynku pojawi się wystawa "5 lat Krakowa w UE".
W pierwszomajowym programie znajdują się również występy dzieci ze Szkoły Muzycznej nr 1 oraz inscenizacje przygotowane przez Dom Kultury "Kuźnia". Zaprezentowany zostanie także innowacyjny system wypożyczania rowerów miejskich Civitras Caravel II.
Wieczorem zaśpiewają Joanna Słowińska z zespołem oraz grupa Voo Voo.
2 maja upłynie krakowianom przy dźwiękach muzyki z różnych epok - od średniowiecza do współczesności - przeplatanej polską poezją z okresów, gdy powstawały wykonywane kompozycje.
Obchody Święta Konstytucji 3 maja rozpoczną się tradycyjnie uroczystą mszą święta w katedrze na Wawelu. O godz. 11.15 złożony zostanie wieniec od Społeczności Krakowa i Małopolski pod Krzyżem Katyńskim na pl. św. Idziego. O godz. 12 Drogą Królewską przejdzie pochód patriotyczny na pl. Matejki, gdzie odbywać się będą inne uroczystości.
O godz. 17 na Małym Rynku odbędzie się 33. Lekcja Śpiewania "Majowa Jutrzenka". By ułatwić śpiewanie, jej uczestnikom rozdane zostaną darmowe śpiewniki.
1 (godz. 12.10-15.30) i 2 (godz. 9-11.30 i 13-17.30) maja bezpłatnie można będzie zwiedzić wieżę Mariacką.
Kraków: z dzieciakami wśród dinozaurów
Największy park ruchomych dinozaurów w Polsce - "DinoZatorland" - od 1 maja będzie czynny dla zwiedzających. Obiekt ma być parkiem rozrywki i edukacji. W parku przez zabawę dzieci mają poznawać pradzieje. Otwarto go w miejscowości Zator na trasie z Krakowa do Oświęcimia.
http://wiadomosci.gazeta....ampaign=5957537
Plenerowe pokazy filmów i koncerty na Błoniach, pierwszy w Polsce koncert Maksa Raabe, oscarowa muzyka Jana A.P. Kaczmarka, warsztaty i prezentacja muzyki filmowej Tan Duna oraz premierowy pokaz "City Island" - ciekawie zapowiada się program majowego 2. Festiwalu Muzyki Filmowej w Krakowie.
21 maja festiwal zainauguruje Max Raabe i Palace Orchester. Słynący z interpretacji filmowej klasyki i współczesnych przebojów muzyki pop wykonywanych w stylu przedwojennego niemieckiego kabaretu artysta wystąpi w Operze Krakowskiej i będzie to jego pierwszy koncert w Polsce. Tego samego wieczoru na Błoniach zabrzmią suity z filmów "Ironman", "Spiderman", "Matrix" oraz "Pachnidło. Historia zabójcy". Tematy filmowe wykona Orkiestra Sinfonietta Cracovia oraz Chór Polskiego Radia w Krakowie pod dyrekcją dyrygenta i kompozytora Diego Navarro, zaś gośćmi specjalnymi koncertu będą reżyser "Pachnidła" Tom Tykwer oraz twórcy muzyki filmowej Reinhold Heil i Johnny Klimek.
Dzień później na krakowskim festiwalu pojawi się dwóch wielkich bohaterów. Pierwszym z nich będzie kompozytor Jan A.P. Kaczmarek. Koncert monograficzny z fragmentami filmów, do których napisał muzykę (m.in. "Marzyciel", "Niewierna", "Wojna i pokój", "Quo Vadis" i najnowszego "City Island"), odbędzie się w Filharmonii Krakowskiej, a poprowadzi go osobiście Kaczmarek. Drugim bohaterem tego dnia będzie znakomity chiński kompozytor muzyki filmowej Tan Dun. Podczas plenerowego koncertu na Błoniach wraz z orkiestrą Aukso zaprezentuje swą muzykę z filmów "Przyczajony tygrys, ukryty smok" oraz "The Map".
Spektakularnym finałem imprezy ma być kolejny (po zeszłorocznym) plenerowy pokaz "Władcy Pierścieni" z wykonywaną na żywo przez 250-osobowy chór i orkiestrę muzyką Howarda Shore'a. W tym roku na Błoniach zobaczymy drugą część trylogii Petera Jacksona - "Dwie wieże".
Ciekawie zapowiadają się także festiwalowe imprezy towarzyszące. 19 maja kompozytor Tan Dun poprowadzi warsztaty muzyczne dla młodych krakowskich muzyków, kompozytorów i dyrygentów. 23 maja w kinie Kijów.Centrum odbędzie się polska premiera filmu "City Island" z Andym Garcią w roli głównej. W ramach festiwalu odbywać się też będą codzienne spotkania z kompozytorami muzyki filmowej i ich twórcami.
Organizowany przez Krakowskie Biuro Festiwalowe i RMF Classic Festiwalu Muzyki Filmowej potrwa od 21 do 23 maja.
aneby - Czw 30 Kwi, 2009 22:40
Do filharmonii chętnie sie wybiorę LOTR na Błoniach nie polecam. Przynajmniej ja byłam rozczarowana w ubiegłym roku.
Anaru - Czw 30 Kwi, 2009 22:43
A nam się podobało...
Byłyśmy we trzy chyba, z Basią i Asią, która specjalnie przyjechała z Wrocławia - widoczność miałyśmy bardzo dobrą, orkiestra też stanęła na wysokości zadania. Ja polecam i chyba się w tym roku też wybiorę.
Aragonte - Pią 01 Maj, 2009 12:27
Gosiu, idziesz może oglądać ten niedzielny przemarsz wojsk? Bo wstępnie umawiam się na nią z Anaru i pomyślałam, że byłoby miło spotkać się też z Tobą
Aragonte - Pią 01 Maj, 2009 12:30
To co - skoro zaczyna się to o 11.00, to trzeba by się umówić odpowiednio wcześniej, chociaż kwadrans? Albo pół godziny? Jakie miejsce proponujesz?
Aragonte - Pią 01 Maj, 2009 12:37
Do Łazienek też chętnie pójdę To może najpierw defilada, a potem spacerek do Łazienek? Możemy się spotkać choćby na Rondzie de Gaulle'a
Aragonte - Pią 01 Maj, 2009 12:51
Czyli o 10.45 przy Rondzie de Gaulle'a. Okolice Empiku?
praedzio - Pią 01 Maj, 2009 13:31
Poszperałam trochę w necie pod kątem majowego koncertu Żywiołaka. No i znalazłam takie coś:
Ursynalia 2009
praedzio - Pią 01 Maj, 2009 20:28
| Gosia napisał/a: | | Obchody zakończy koncert Reprezentacyjnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego. |
Ło mamo. A mnie tam nie ma!
praedzio - Pią 01 Maj, 2009 20:39
Myślisz, że ten "mój" też tam będzie?
Anaru - Sob 02 Maj, 2009 09:38
| Aragonte napisał/a: | | Do Łazienek też chętnie pójdę To może najpierw defilada, a potem spacerek do Łazienek? Możemy się spotkać choćby na Rondzie de Gaulle'a |
To ja tyko i wyłacznie na defiladę, nie będę niestety miała czasu na Łazienki, bo jutro wracam, a jadę przecież jeszcze do Asi, sam dojazd trwa prawie godzinę, a nie chcę do niej wpaść na 5 minut i potem za moment lecieć z powrotem na pociąg.
A w ogóle postępy są
(ale linka do nich - dla zainteresowanych - wrzucę do, jak to Basia określiła "mojego blogu o Asi", czyli do jej wątku )
Aragonte - Sob 02 Maj, 2009 10:09
Anaru, czyli spotkasz się z nami o tej 10.45 przy rondzie de Gaulle'a, tym z palmą, tak?
Anaru - Sob 02 Maj, 2009 10:09
Tak
Aragonte - Sob 02 Maj, 2009 10:12
Super
Jeśli życzysz sobie coś jeszcze poza tym, czego nie dałam rady CI wysłać, to daj znać dzisiaj
Caitriona - Nie 03 Maj, 2009 00:44
| Gosia napisał/a: | Urząd Dzielnicy Śródmieście i Przewodnickie Biuro Turystyczne PTTK „TRAKT” zapraszają na wiosenne spacery Szlakiem literackiej ścieżki: "Lalka".
02.05.2009 r. (sobota)
1. ŚLADAMI WOKULSKIEGO, CZYLI OD SALONÓW DO SLUMSÓW WARSZAWY.
Spotkanie z przewodnikiem o godz. 12.00 w bramie ul. Krakowskie Przedmieście 7
|
Byłam dzisiaj na tym spacerze Więcej: http://forum.northandsout...b73433e3#213579
Aragonte - Nie 03 Maj, 2009 09:31
Uuuu To musze szybko skontaktować się z Anaru...
Aragonte - Nie 03 Maj, 2009 09:40
Dobra, nic już z tego nie rozumiem, co i kiedy
Ale może nie przesuwajmy już godziny spotkania, Anaru w późniejszych godzinach i tak nie mogła się spotkać, a chciałabym coś jej przekazać.
Gosiu, najwyżej pójdziemy sobie na kawę do CH, jeśli defilada nawali
Anaru - Pon 04 Maj, 2009 13:28
No i była o 13, a nawet po . A potem jeszcze były poszukiwania Zygmuntówki i w efekcie spóźniłam się dokładnie 3 minuty na rzadko jeżdżący autobus do Izabelina i kwitłam pół godziny na przystanku.
Ale dziękuję za spotkanie i odprowadzenie do metra
Aragonte za płytkę, dobiorę się wieczorem, bo dzisiaj dopiero wróciłam do Krakowa.
praedzio - Pon 04 Maj, 2009 23:44
Aragonte, tutaj stoi, że karnet na Artbem Beltaine Celtic Music Festival kosztuje 10 zł za dwa dni: http://www.pora.pl/event/...c-festival-2009
Aragonte - Pon 04 Maj, 2009 23:51
Ooo, to tanio Dalej jednak walczę ze sobą, bo Kwartet Wiejski też chciałam zobaczyć, no i pójść na wampiryczną sesję naukową A przecież się nie rozdwoję
Notabene przypomniałam sobie, że w Artbemie od 2007 roku ma próby Setanta, czyli mój zespół. Eeeeeeeeeeeeeech...
praedzio - Pon 04 Maj, 2009 23:54
A ta sesja to od której?
|
|
|